Przesunięty przez: master7 17-05-2010, 14:42 |
Zagrożona tama w Dobczycach. Trwa ewakuacja. |
Autor |
Wiadomość |
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 20-05-2010, 19:41
|
|
|
nie z Radia Maryja |
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 20-05-2010, 19:46
|
|
|
W każdym razie w Dobczycach nadal pada...pół miasta w workach...pół cmentarza zmyło,domy pozalewane... |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
|
ap
Gość
|
Wysłany: 20-05-2010, 19:49
|
|
|
lekmedwet - ujęcia wody nie zamuli z prozaicznego powodu. Ujęcie wody jeżeli staniesz plecami do zapory i będziesz patrzył na wodę wysoką, czyli powyżej zapory znajduje się w oddali po prawej stronie - taka samotne wieża przy zboczu. W zaporze znajduje się tylko elektrownia, przelewy normalne i awaryjne. Pod zaporą znajduje się galeria kontrolna z czujnikami. Z informacji innych jest to zapora ziemna z ekranem asfaltowym o wysokości (chyba bo mogłem już zapomnieć) cos koło 33m |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 20-05-2010, 19:51
|
|
|
Mi ten bajzel w Dobczycach tak jakoś ładnie komponuje się z bajzlem przy samolocie smoleńskim - tam też jakoś każdy umywa ręce od wysłanie takich pilotów w takie miejse w takiej maszynie.
Ot, kocham cię Polsko. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 20-05-2010, 19:53
|
|
|
Problem Dobczyc jest to ze po wybudowaniu tamy wydano setki pozwolen na zabudowe na terasie zalewowej Raby.
Inna sprawa - przyczyna osuwisk to budowa geologiczna.
Niestety taki miejscowości sa setki, w naszym pwiecie chocby Brzegi, Grabie.
Na dodatek burmistrz che odralnia kolejne fragmenty terenów zalewowych Wisły, Serafy i wielu innych rzek , ktore moga kiedyś spowodować podobne problemy jak obecnie mają miejsce.
Każdy chce mieć domek na wsi, nad rzeką ale nikt nie myśli jakie są tego konsekwncje, nikt nie sprawdza map, nikt nei patrzy jak wygląda terasa zalewowa danej rzeki, co przewaznie widac golym okiem.
Dodatkowo wiekszosc tych co maja tam domy ma gleboko gdzies ubezpieczenia, po co , a moze nas nie zaleje.
Do tego dochodza specjalisci od spraw powodziowo-rosyjskich, znajacy sie na tak wielu tematach, ze z obecnie prowadzonej branzy powinni sie przesiasc na konsulting urzedow wojewodzkich i ABW oraz CBŚ. Dzięki takim osobą nakręca sie spirala nienawiści do ludzi odpowiedzialnych za kłopoty w czasie powodzi, a nie skupia się na edukacji i wypracowaniu odpowiednich zachowań czy też budowie świadomości gdzie się wybudować, żeby nie być zalanym. |
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 20-05-2010, 20:11
|
|
|
Wszystko to bzdury
Winni są synoptycy |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 20-05-2010, 20:11
|
|
|
A ja dzisiaj stwierdziłem, że wodę zaczęli wyjątkowo mocno chlorować w celu uzdatnienia do picia, gdyż pewnie skończyły się rezerwy. Tak czy siak woda u mnie strasznie wali chlorem. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 20-05-2010, 20:30
|
|
|
Znalezione na różnych forach i stronach - juz się pogubiłem gdzie...
Cmentarz w Dobczycach:
I po sąsiedzku - Łapanów:
|
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 20-05-2010, 20:39
|
|
|
przemo i Tsubasa, warto rozmawiać,
warto założyć nowy wątek
"...... o swoich problemach"
Co do hydrologii, to ja mam w kuchni i łazience kran... Nie wiem czy to mnie już upoważnia do odezwania się w temacie czy nie?
przemo napisał/a: | TO forum of 10 kwietnia to jeden wielki syf i smietnik. |
Widzę, że śmierć prezydenta wycisnęła piętno na niektórych. Czas sie otrząsnąć!
Tsubasa napisał/a: | jedno Tuskowi w tej sytuacji muszę przyznać - miał rację mówiąc ludziom że nie na rząd trzeba zwalać winę tylko na wójtów czy sołtysów których sami wybierali.. |
PIS zapewne podpisze sie pod tym rękami i nogami.
przemo napisał/a: | Każdy chce mieć domek na wsi, nad rzeką ale nikt nie myśli jakie są tego konsekwncje, nikt nie sprawdza map, nikt nei patrzy jak wygląda terasa zalewowa danej rzeki, co przewaznie widac golym okiem.
Dodatkowo wiekszosc tych co maja tam domy ma gleboko gdzies ubezpieczenia, po co , a moze nas nie zaleje. |
Dawniej to natura eliminowała głupich, teraz to rząd pomoże (czytaj:zabierze innym pieniądze) i powodzianie zbudują nowy dom.
W tym samym miejscu. |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-05-2010, 20:46
|
|
|
już se daliśmy po razie - wystarczy..
a to forum jest dziwne ale od 1 marca 2007 |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl
Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 20-05-2010, 21:33
|
|
|
ygrek zabawne ...
ap zgadza sie betonowy jak basen kąpieliskowy. i bez powodu nie zamuli i niski poziom wody tego nie spowoduje .
Tubasa chcesz ?? to zapraszam prywatnie do wglądu
a może specjalnie pisze takie posty by sprowokować dyskusje ( bo na tym to polega ) prawda ????
solniak
a jakże Twój komentarz jest niezbedny i zapewne przez wielu oczekiwany |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-05-2010, 21:36
|
|
|
Cytat: | Mi ten bajzel w Dobczycach tak jakoś ładnie komponuje się z bajzlem przy samolocie smoleńskim - tam też jakoś każdy umywa ręce od wysłanie takich pilotów w takie miejse w takiej maszynie. |
Podpisuję się obydwoma rencami.
Cytat: | Ja proponuje sie troszke zastanowic kto jest winny ...
kogo skazywac
troszke moze uszczypliwie :
moze tego co wydal pozwolenie na budowe na terenie zalewowym ??? |
100% racji. Ale to nie powód by ich zalewać, skoro można tego uniknąć |
|
|
|
|
lekmedwet
|
Wysłany: 20-05-2010, 22:11
|
|
|
pablo napisał/a: | Cytat: | Mi ten bajzel w Dobczycach tak jakoś ładnie komponuje się z bajzlem przy samolocie smoleńskim - tam też jakoś każdy umywa ręce od wysłanie takich pilotów w takie miejse w takiej maszynie. |
Podpisuję się obydwoma rencami.
Cytat: | Ja proponuje sie troszke zastanowic kto jest winny ...
kogo skazywac
troszke moze uszczypliwie :
moze tego co wydal pozwolenie na budowe na terenie zalewowym ??? |
100% racji. Ale to nie powód by ich zalewać, skoro można tego uniknąć |
uniknąć jak ??? przy takich opadach ?? na terenie zalewowym ??
skoro masz pomysł i odpowiedź podziel się
poldery zalewowe - tereny zalewowe - we Wrocławiu zabudowali i też masz pomysł by je uratować ??
Szukajmy winy pierwotnej a nie pośredniej ... |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 20-05-2010, 22:15
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | Szukajmy winy pierwotnej a nie pośredniej | Ja tam nie czuje sie ani kompetentny ani umocowany do szukania winnych. Mozemy sobie pogadac ale niech kazdy robi to na czym sie zna. |
|
|
|
|
lekmedwet
|
Wysłany: 20-05-2010, 22:30
|
|
|
Tu akurat chyba wielkich kompetencji nie trzeba ... by stwierdzić gdzie jest wina ...
to logiczne.
Tsubasa napisał/a: |
przecież tu chodzi o odrobinę inteligencji a nie o znajomość tych zagadnień..
|
i kieruje sie nie tylko pewną znajomością tematu ale też inteligencją ... |
|
|
|
|
|