Przesunięty przez: master7 17-05-2010, 15:42 |
Zagrożona tama w Dobczycach. Trwa ewakuacja. |
Autor |
Wiadomość |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 17-05-2010, 22:05
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | Co do spuszczania wody to na tydzień przed juz sluzy były otwarte i spuszczanie wody było |
No właśnie tutaj zastanawialiśmy się czy takie upuszczanie się odbywało. Jak widać rezerwę robili, więc wszystko ok. Mnie zastanawiało właśnie to czy była to akcja przemyślana z zapasem, czy na żywioł i jakoś to będzie. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl

Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 17-05-2010, 23:21
|
|
|
a tego na ile przemyslane bylo spuszczanie to nikt sie nie przyzna .... |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 17-05-2010, 23:25
|
|
|
Skoro mówisz, że tydzień wcześniej była taka, a nie inna sytuacja, to uważam, że cała akcja była przemyślana.
Normalnie nie spuszcza się wody w Dobczycach przez górne grodzie. Na dodatek dwie lub trzy. |
|
|
|
 |
lekmedwet

|
Wysłany: 17-05-2010, 23:41
|
|
|
masz racje
przez wszystkie 3 choc na zdjeciu widac dwie ... huk był taki ze szok ... |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 17-05-2010, 23:55
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | przez wszystkie 3 choc na zdjeciu widac dwie |
napisałem powyżej
nietopesh napisał/a: | dwie lub trzy. |
chciał bym tutaj podkreślić słowo LUB, gdyż w całokształcie czytając wywnioskować można, iż upust z 2 lub 3 grodzi nie jest normalny co w porównaniu z twoja fotką świadczy o poparciu tezy dotyczącej zaplanowanej akcji |
|
|
|
 |
raphalsky
Mina

|
Wysłany: 18-05-2010, 12:22
|
|
|
Donald będzie wyjaśniał "dlaczego zbiornik wody w Dobczycach nie był przed zapowiadanymi deszczami opróżniany."
http://krakow.gazeta.pl/k...olo_Bochni.html |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 18-05-2010, 12:24
|
|
|
Proszowka? Czy Proszowki? |
|
|
|
 |
sylwia.wk
Bałwan solny

Wiek: 42 Dołączyła: 01 Mar 2007 Posty: 223 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 18-05-2010, 12:30
|
|
|
bylismy tam wczoraj no wyglada to niewesolo.. tak jak lapanow i gdow oraz waly wisly na brzegach |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 18-05-2010, 16:30
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | tydzień przed juz sluzy były otwarte |
Właśnie gadałem ze znajomym, który mieszka w Dobczycach i na 2 dni przed opadami, gdy było wiadomo że będzie ostro nikt nie otworzył żadnych śluz. Wszystkie górne 3 śluzy były zamknięte. Woda spuszczana była tylko śluzami wewnętrznymi. |
|
|
|
 |
lekmedwet

|
Wysłany: 18-05-2010, 22:52
|
|
|
nietopesh napisał/a: | lekmedwet napisał/a: | przez wszystkie 3 choc na zdjeciu widac dwie |
napisałem powyżej
nietopesh napisał/a: | dwie lub trzy. |
chciał bym tutaj podkreślić słowo LUB, gdyż w całokształcie czytając wywnioskować można, iż upust z 2 lub 3 grodzi nie jest normalny co w porównaniu z twoja fotką świadczy o poparciu tezy dotyczącej zaplanowanej akcji |
alez nie mam pretensji i widziałem LUB, ja informuje o stanie faktycznym
Co do pretensji zalanych przez "spuszczanie wody" z Dobczyc - to powinni mieć pretensje do tych co wydali pozwolenie na budowe domu na terenie zalewowym - to raz
dwa spuszczono tyle wody ile mozna bylo - przypominam jest to zbiornik wody pitnej a nie zbiornik retencyjny!
jedno do czego mozna sie przyczepic to to, ze nie dano ( jesli tak bylo faktycznie ) sygnalu o spuszczeniu wody.
a jeszcze bardzij drazni mnie ze narzekaja do premiera ze nic nie zrobil ...
ciekawe jaki panel musialby miec w swoim gabinecie by wszystko kontrolowac i za wszystko odpowiadac
i podobało mi sie komentarz - dosc mocny - Tuska : by zapamietali kto zawalil ... w koncu wybory juz niedlugo ( cos w tym sensie ) |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 18-05-2010, 23:06
|
|
|
źle się dogadaliśmy - chodziło mi ogólnie o to że normalnie woda upuszczana jest wewnętrznymi śluzami, a zewnętrzne używane są do grubszych akcji, co do reszty się zgadzam z tobą w pełni
Co do Dobczyc to ponoć o wszystko co robią na zaporze muszą pytać Warszawę.
Na 2 dni przed opadami siedzieli wygodnie i zbierali wodę zamiast cały czas zapewniać upust na maksymalnym dopuszczalnym poziomie, wypełniając koryto po brzegi.
W tej chwili zapewniając nadal taki sam stan rzeczy mieli by zapasu w sam raz - no ale po co. |
|
|
|
 |
lekmedwet

|
Wysłany: 18-05-2010, 23:27
|
|
|
skoro o wszystkim decyduje Wawa to odpowiada ktos kto tym sie zajmuje w Wawie ale nie premier ... jedyne co moze zrobic to wymusic dymisje takiej osoby.
poza tym nie mozemy teraz gdybac ...
nie miało padac tak dlugo a padało i nadal bedzie
przypuszczam ze spad wody byl obliczny na inne opady o krótszym terminie
zapewne sa ustalane na dlugoterminowe prognozy.
moze poprostu ktos nie dokonal korekty ...
pewnie zamiast iść na zieloną trawke zmieni tylko stołek ... taka to bedzie kara ... |
|
|
|
 |
sylwia.wk
Bałwan solny

Wiek: 42 Dołączyła: 01 Mar 2007 Posty: 223 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 19-05-2010, 09:52
|
|
|
a tu w wieliczce ul wygoda
 |
|
|
|
 |
kiotari
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 111 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 19-05-2010, 10:32
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | skoro o wszystkim decyduje Wawa to odpowiada ktos kto tym sie zajmuje w Wawie ale nie premier ... jedyne co moze zrobic to wymusic dymisje takiej osoby. |
Przede wszystkim zmienić durny system, gdzie o wszystkim decyduje się centralnie - pokutuje to u nas od czasów komuny. Próbuje to zmienić PO - choc niestety tylko werbalnie. Jako jedyna partia proponuje rozwiazania, gdzie o lokalnych sprawach decyduje się lokalnie. Wszsytkie inne partie z PiS na czele chcą systemu centralnego - bo wtedy ma się WŁADZĘ, a o to partiom chodzi.
W przypadku upuszczania wody musi być ogólnokrajowy system powiadamiania, ale sytuacje w której d-u-pek ze stolicy decyduje o tym czy otworzyc tamę w Dobczycach jest tak abstrakcyjna jak to aby Ministerstwo Rolnictwa ustalało ceny ziemniaków na placu w Rybitwach. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
 |
lekmedwet

|
Wysłany: 19-05-2010, 11:16
|
|
|
kiotari napisał/a: | lekmedwet napisał/a: | skoro o wszystkim decyduje Wawa to odpowiada ktos kto tym sie zajmuje w Wawie ale nie premier ... jedyne co moze zrobic to wymusic dymisje takiej osoby. |
Przede wszystkim zmienić durny system, gdzie o wszystkim decyduje się centralnie - pokutuje to u nas od czasów komuny. Próbuje to zmienić PO - choc niestety tylko werbalnie. Jako jedyna partia proponuje rozwiazania, gdzie o lokalnych sprawach decyduje się lokalnie. Wszsytkie inne partie z PiS na czele chcą systemu centralnego - bo wtedy ma się WŁADZĘ, a o to partiom chodzi.
W przypadku upuszczania wody musi być ogólnokrajowy system powiadamiania, ale sytuacje w której d-u-pek ze stolicy decyduje o tym czy otworzyc tamę w Dobczycach jest tak abstrakcyjna jak to aby Ministerstwo Rolnictwa ustalało ceny ziemniaków na placu w Rybitwach. |
zgadzam sie z Toba w pełni |
|
|
|
 |
|