Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master7
21-11-2010, 22:54
Wybory samorządowe 2010
Autor Wiadomość
nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 14-11-2010, 22:30   

Pretekst napisał/a:
Związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy niszczeniem plakatów a lękiem, o którym mówisz jest żaden

No właśnie ja to wiem i ty to wiesz, ale mentalność jest taka, że trzeba się ubezpieczyć i dojechać kolesia

sikom0kr
Kopacz

Wysłany: 15-11-2010, 00:43   

asiamala1 napisał/a:
bajorman napisał/a:
asiamala1 napisał/a:
asfalt zrobiła Gmina po 12 latach wreszcie wylała asfalt tylko dlatego że mieszka tam burmistrz Kozioł

Chciałbym tylko nadmienić, że część prac wykonanych na ulicy Reformackiej została sfinansowana przez mieszkańców. Kwota zebrana i wydana przez mieszkańców w ciągu ostatnich dwóch miesięcy to około 65 000 PLN.
Planowane są również dalsze prace związane z wykonaniem brakujących odcinków kostki brukowej - szczegóły na stronie www.reformacka.pl

Doskonale ale co kandydat miał z tym wspólnego, pozyskał kase od sponsorów może dołożył 1500zł własnych? Co konkretnie dokonał? Osobiście uważam że z racji tego że na Reformackiej mieszka tak wiele osób droga powinna być zrobiona dawno

Asiamala1, "droga powinna być zrobiona dawno"- tu mamy podobne zdanie. Jednak w omawianym problemie czas pokazał (konkretnie 12 lat), że sam fakt istnienia większej liczby zbieżnych opinii w tej sprawie - powiedzmy "zbiorowe przekonanie" - nie powoduje, że pojawia się asfalt. Konieczne jest jeszcze czyjeś zaangażowanie czasowe, cierpliwość w rozmowach z wieloma interesariuszami, często o zróżnicowanych poglądach w kwestii "kto ile i za co ma płacić", umiejętności organizacyjne aby doprowadzać do konkretnych ustaleń i ogarnąć ten dość duży i zagmatwany prawnie temat. Potrzebna jest też silna motywacja wewnętrzna lidera tematu, żeby nie poddać się gdy pojawiają się kolejne przeszkody, poczucie odpowiedzialności za to co się robi bo inni Ci zaufali i cywilna odwaga bo odpowiada się własnym wizerunkiem. P.Bajorek właśnie tym się wykazał i to go wyróżnia na korzyść spośród poprzednich osób zajmujących się sprawą drogi na Reformackiej. Zrobił to skutecznie i w dodatku działał w ramach tzw. "czynu społecznego", bo jeszcze przed pojawieniem się możliwości startowania w wyborach.

Nord 
Kierat konny

Wysłany: 15-11-2010, 08:59   

[quote "p-panek"] Zabawa
1. Chodniki - 2010
2. kanalizacja - ...
[/quote]

Jak by Pan Kandydat-Piotr zamiast udzielać się tylko internetowo tuż przed wyborami, poszedł na którekolwiek spotkanie z mieszkańcami Zabawy i okolic w sprawie kanalizacji czy budowy chodnika to by wiedział, że kolektory kanalizacyjne będą położone równolegle do chodnika i w żadnym miejscu nie będzie konieczności jego przebudowy. Sprawa budowy chodnika ciągnęła sie od dziesiątków lat, a Pan chciałby ją jeszcze odkładać !
Oczywiście Pana zdaniem piesi i dzieci miały czekać z chodzeniem po bezpiecznym chodniku do momentu wybudowania kanalizacji potem jeszcze pozwolenia na budowę i wówczas chodnik byłby w 2016r. - tak. Brawo za myślenie o bezpieczeństwie.
Ja tylko o Panu słyszałem, ale nie chcę aby moje dzieci czekały na chodnik do nie wiadomo dokąd i dlatego na zebraniach w Zabawie to był temat nr 1.
Pan nie wie bo Pan nie chodził, ani nie wykazywał żadnego zainteresowania, a teraz chce pan by chodnik był w 2016r. zamiast tak jak go wybudowano w 2010.
Może Pan powinie wystartować w 2016.
Pozdrawiam z realnego świata.
Pan nic nie działa w miejscowości - tylko teraz Pan staruje.

piotr-panek 
Warzelnik
Piotrek

Wysłany: 15-11-2010, 10:42   

Nord napisał/a:
[quote "p-panek"] Zabawa
1. Chodniki - 2010
2. kanalizacja - ...

Jak by Pan Kandydat-Piotr zamiast udzielać się tylko internetowo tuż przed wyborami, poszedł na którekolwiek spotkanie z mieszkańcami Zabawy i okolic w sprawie kanalizacji czy budowy chodnika to by wiedział, że kolektory kanalizacyjne będą położone równolegle do chodnika i w żadnym miejscu nie będzie konieczności jego przebudowy. Sprawa budowy chodnika ciągnęła sie od dziesiątków lat, a Pan chciałby ją jeszcze odkładać !
Oczywiście Pana zdaniem piesi i dzieci miały czekać z chodzeniem po bezpiecznym chodniku do momentu wybudowania kanalizacji potem jeszcze pozwolenia na budowę i wówczas chodnik byłby w 2016r. - tak. Brawo za myślenie o bezpieczeństwie.
Ja tylko o Panu słyszałem, ale nie chcę aby moje dzieci czekały na chodnik do nie wiadomo dokąd i dlatego na zebraniach w Zabawie to był temat nr 1.
Pan nie wie bo Pan nie chodził, ani nie wykazywał żadnego zainteresowania, a teraz chce pan by chodnik był w 2016r. zamiast tak jak go wybudowano w 2010.
Może Pan powinie wystartować w 2016.
Pozdrawiam z realnego świata.
Pan nic nie działa w miejscowości - tylko teraz Pan staruje.[/quote]

Witam,

Panie Tadeuszu, łatwo pisać z perspektywy Lord i łatwo atakować z takiej perspektywy. A co do Zabawy, czyli wioski, w której mieszkam i od dłuższego czasu nie ma Radnego, który mieszkałby tutaj, to powiem tylko tyle:

1. Od planowania są ludzie, którzy pracują w urzedach. I ludzie ci powinni wiedzieć, że robienie chodników przed robieniem kanalizacji jest mało logiczne. Nawet jak będziemy mówić o kolektorach i o tym, że teraz przed wyborami ta kanalizacja będzie położona bez żadnej szkody dla nowego chodnika - to jest to bzdura.

Bzdura dlatego, że nawet kiedy będą robione przekopy na drugą stronę ulicy, to nawet Nord nie może zagwarantować, że ziemia się nie obsunie i chodnik nie zapadnie. Żadna też firma pracująca na wolnym rynku nie poprawi tego charytatywnie.

Podsumowując tą sprawę należy dodać, że kanalizacja będzie robiona w działkach. Może jednak warto było powalczyć, aby robić ją w drodze - tak jak to przeważnie jest. Choć ma Pan rację - pewnie się nie da...

2. Co do mojej osoby, ma Pan rację - nie jestem radnym i nie byłem nim jeszcze. Nie mam może aż takiego bogatego doświadczenia jak Pan, w końcu zaledwie tylko 10 letnie i zaledwie 3 lata zarządzam sprzedażą międzynarodowego holdingu na rynku polskim.

3. Wie Pan co, mydlenie oczu, że ktoś chce chodnik w 2016 - to klasyk w zagraniach atakujących. Nie wiem, gdzie Pan to wyczytał. Problem w rozumieniu mojego postu jest taki, że chodziło w nim o planowanie. A co do chodnika i kanalizacji, już dawno powinna być. Niestety obecna władza głównie inwestuje, nie tam gdzie trzeba. Kolejność inwestycji jest taka – robimy coś, co da zarobić, a potem coś, co trzeba dofinansować.

4. To takie zabawne jak nagle przed wyborami coś się robi, szybko i byle jak. W Zabawie na jesień mamy nowy asfalt w rejonie centrum. Tyle, że ten nowy asfalt został położony w ciągu zaledwie kilku chwil. Wybory skończą się za tydzień, a za 4 lata przed kolejnymi wyborami znowu ktoś zapłaci za kolejną warstwę asfaltu. To takie działanie jak pokrycie pryszcza pudrem. Puder zejdzie, pryszcz zostanie.

5. Proponuję jeszcze dyskusję na temat boiska/placu pod skałkami w Zabawie. Zabawne - boisko na rzece. Czy to Pana pomysł Panie Nord..., bo jak tak - to rzeczywiście będzie to atrakcja na skalę europy - oczywiście do pierwszych dużych deszczów. Zastanawia mnie również z czyich pieniędzy realizowane są takie pomysły.

6. Wspomnę jeszcze akcję kolektorów słonecznych. Tak na koniec:

1. Koszt w zakupie kolektora na domek 1 rodzinny wersja podstawowa - to przy dobrej rozmowie około 6000 do 8000 PLN
2. Firma, która będzie robić wystawi fakturę na około 14 000, czyli koszty robocizny około 6000.
3. Inwestycja na pojedynczy dom łącznie około 14 000.

4. Zysk w energii, realnie 20%.

5. Wyliczenie: Rodzina płaci rocznie za energię 5000 PLN, 20% z tej kwoty to: 1000 zł. Czas zwrotu inwestycji to 14 lat nie licząc, że coś się zepsuje - gratuluję pomysłowości. Choć na pewno będą zadowolenie z tej inwestycji, najbardziej firma sprzedająca kolektory i wykonująca usługę. Czytelników tego forum zachęcam do poczytania na temat kolektorów. Ten punkt nie stanowi, że są złe – mówię tylko, że bardzo drogie w relacji koszt/zysk energii.

6. Mam nadzieje, że gwarancja na kolektor jest minimum 10 lat, jeżeli nie to: każda naprawa tego typu urządzenia jest droższa niż 100 zł, a czasem bardzo, bardzo droga.

7. Przy inwestycji na poziomie 1500 zł w każdy z domów można uzyskać oszczędność energii na poziomie większym niż 20% z kolektorów. Oczywiście również można na tą propozycję otrzymać pieniądze z funduszy unijnych.

8.Zestawienie 14000 i 20% z amortyzacją na 14 lat i 1500 zł amortyzacja w 3 lata, 100 % amortyzacji w gwarancji.

9. Pytanie Jak to zrobic?

Napiszę w następnym poście...

pozdrawiam
Piotr Panek
http://www.youtube.com/us...u/1/1ut_IVSpeJ0

jedzul
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2010, 11:13   

[quote="piotr-panek"]
Nord napisał/a:
[quote "p-panek"]

6. Wspomnę jeszcze akcję kolektorów słonecznych. Tak na koniec:

1. Koszt w zakupie kolektora na domek 1 rodzinny wersja podstawowa - to przy dobrej rozmowie około 6000 do 8000 PLN
2. Firma, która będzie robić wystawi fakturę na około 14 000, czyli koszty robocizny około 6000.
3. Inwestycja na pojedynczy dom łącznie około 14 000.

4. Zysk w energii, realnie 20%.

5. Wyliczenie: Rodzina płaci rocznie za energię 5000 PLN, 20% z tej kwoty to: 1000 zł. Czas zwrotu inwestycji to 14 lat nie licząc, że coś się zepsuje - gratuluję pomysłowości. Choć na pewno będą zadowolenie z tej inwestycji, najbardziej firma sprzedająca kolektory i wykonująca usługę. Czytelników tego forum zachęcam do poczytania na temat kolektorów. Ten punkt nie stanowi, że są złe – mówię tylko, że bardzo drogie w relacji koszt/zysk energii.

6. Mam nadzieje, że gwarancja na kolektor jest minimum 10 lat, jeżeli nie to: każda naprawa tego typu urządzenia jest droższa niż 100 zł, a czasem bardzo, bardzo droga.

7. Przy inwestycji na poziomie 1500 zł w każdy z domów można uzyskać oszczędność energii na poziomie większym niż 20% z kolektorów. Oczywiście również można na tą propozycję otrzymać pieniądze z funduszy unijnych.

8.Zestawienie 14000 i 20% z amortyzacją na 14 lat i 1500 zł amortyzacja w 3 lata, 100 % amortyzacji w gwarancji.

9. Pytanie Jak to zrobic?

Napiszę w następnym poście...

pozdrawiam
Piotr Panek

Szanowny panie Piotrze .
Popieram Panski sposob myslenia.
Powiedzenia ze ktos " z byka na glowe spadl" nie odzwierciedla jeszcze wszystkich odczuc.
Jezeli to co Pan napisal jest prawda ,to ...
Tak wlasnie urzednicy robia na nas interesy.
Sprawa nadaje sie do Urzedu zajmujacego sie korupcja.
To jest wlasnie efekt ,kiedy nie ma obywatelskiej kontroli .

Tomek73 
Mina

Wysłany: 15-11-2010, 12:10   

piotr-panek napisał/a:
]robienie chodników przed robieniem kanalizacji jest mało logiczne

Tylko czy przypadkiem budowa chodnik i kanalizy nie należy do różnych osób. Droga na Niepołomice nie jest gminna. Plan na chodnik był juz przymajmniej 2 lata temu. Kasa na kanalize w tym roku sie z uni pojawiła i w momencie myslenia o chodniku nie było pewne czy bedzie na kanalizację.
piotr-panek napisał/a:
Może jednak warto było powalczyć, aby robić ją w drodze - tak jak to przeważnie jest.

A niech Cię reka boska broni przed takimi pomysłami. Kanalize się daje w drodze tylko w terenach miejskich. Poza miastem i tam gdzie to możliwe, sieci daje sie poza pasem drogowym. Byle awaria i trzeba asfalt ryć a to większe koszty niż rozkopanie ogródka.

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 15-11-2010, 12:21   

wyborywieliczka.eu napisał/a:
Spotkania z mieszkańcami
1. 15 Listopada (poniedziałek) - 18:00 Bogucice, Świetlica Środowiskowa
2. 15 Listopada (poniedziałek) - 19:30 Węgrzce Wielkie, Dom Kultury
3. 17 Listopada (środa) - 18:00 Wieliczka, Spółdzielnia Mieszkaniowa Sienkiewicza
4. 18 Listopada (czwartek) - 18:00 Lednica Górna, Świetlica Środowiskowa

A ktoś wie gdzie można znaleźć informację o spotkaniach pozostałych kandydatów/komitetów?

master771

piotr-panek 
Warzelnik
Piotrek

Wysłany: 15-11-2010, 12:35   

Cytat:
A niech Cię reka boska broni przed takimi pomysłami. Kanalize się daje w drodze tylko w terenach miejskich. Poza miastem i tam gdzie to możliwe, sieci daje sie poza pasem drogowym. Byle awaria i trzeba asfalt ryć a to większe koszty niż rozkopanie ogródka.

No tak, zapomniałem, że u nas buduje się tylko na czas wyborów :) Masz rację, lepiej dawać w ogródkach...Zawsze to mniejsza odpowiedzialność za swoją robotę - bo co może taki X-siński.

Zastanawiam się, czy znacie sprawę 1 z naszych mieszkańców gminnych, któremu po położeniu kanalizacji w okolicy, szambo sąsiadów wpadło do domu :)

Pozdrawiam
Piotrek[/quote]

Krakuska 
Groty kryształowe

Wysłany: 15-11-2010, 13:38   

master7 napisał/a:
wyborywieliczka.eu napisał/a:
Spotkania z mieszkańcami
1. 15 Listopada (poniedziałek) - 18:00 Bogucice, Świetlica Środowiskowa
2. 15 Listopada (poniedziałek) - 19:30 Węgrzce Wielkie, Dom Kultury
3. 17 Listopada (środa) - 18:00 Wieliczka, Spółdzielnia Mieszkaniowa Sienkiewicza
4. 18 Listopada (czwartek) - 18:00 Lednica Górna, Świetlica Środowiskowa

A ktoś wie gdzie można znaleźć informację o spotkaniach pozostałych kandydatów/komitetów?

Podrzucam! To bardzo ważne.

Zwłaszcza w przypadku pana odpowiedzialnego za obecne wielickie dziadostwo...

Nord 
Kierat konny

Wysłany: 15-11-2010, 13:52   

Fakty i terminy prac a terminy wyborów:

Kanalizacja Zabawy i Niepołomskiej:
Koncepcja gotowa w 2006r. jeszcze za poprzedników,
pierwszy nabór 2007
potem wybory do sejmu i zmiana opcji rządzącej 2008,
unieważnienie poprzedniego i ogłoszenie kolejnego naboru to 2009,
czerwiec 2009 decyzja o przyznaniu dofinansowania
styczeń 2010 podpisanie umowy z WFOŚiGW
potem przetarg na wykonawstwo
czerwiec 2010 podpisanie umowy z wykonawcą projektu i rozpoczęcie prac projektowych
sierpień 2010r - wyłożenie wstępnej koncepcji i rozmowy z mieszkańcami
zakończenie projektu wraz z pozwoleniem na budowę czerwiec 2011r.
budowa koniec 2011 do pocz. 2013

Chodnik przy Niepołomskiej :

2007 rozmowy z Zarządem Dróg Woj. - właścicielem drogi i pasa
2008 zgoda ZDG wyłonienie wykonawcy projektu i przygotowanie koncepcji wyłożenie mieszkańcom, spotkania i uzgodnienia z właścicielami
2009 uzyskiwanie pozwoleń wodno-prawnych, dodatkowe uzgodnienia, uzyskanie pozwolenia na budowę 10.2009, Starania o zgodę Zarz. Dróg Woj. o pieniądze na wykonawstwo, wiosna 2010 przetarg na wykonawstwo,
lipiec 2010r. rozpoczęcie budowy chodnika z zatokami, umocnieniami skarp i nasypów za 2 mln. zł.

Jego powstanie uważam za bardzo duzy sukces i olbrzymią poprawę bezpieczeństwa w Wieliczce ul. Niepołomska, Zabawie, Sułkowie i M. Wsi. Po zakończeniu inwestycji zostaną zamontowane wiaty przystankowe i przejścia dla pieszych, ZDW położy nową nawierzchnię, od stycznia będzie jeździł autobus MKP z Niepołomic.
Moim zdaniem to są to duże osiągnięcia tej kadencji.

Oczywiście proszę rozważyć że udostępniając chodnik unikamy możliwości łatwego zdarzenia wypadkowego z udziałem pieszych.
W 2009r. doszło do kolizji podstawowym pytaniem było kiedy będzie chodnik - czy warto go było odwlekać.
Każdy kto mówi, że na chodnik przy drodze woj. na Niepołomice trzeba było poczekać do wykonania kanalizacji niech się zastanowi i przejdzie raz strona bez chodnika a raz chodnikiem na całej długości.
Kandydatom, którzy mówią takie rzeczy radzę się zastanowić.

piotr-panek 
Warzelnik
Piotrek

Wysłany: 15-11-2010, 15:20   

[quote="Nord"]Fakty i terminy prac a terminy wyborów:

Kanalizacja Zabawy i Niepołomskiej:
Cytat:
Koncepcja gotowa w 2006r. jeszcze za poprzedników,
pierwszy nabór 2007
potem wybory do sejmu i zmiana opcji rządzącej 2008,
unieważnienie poprzedniego i ogłoszenie kolejnego naboru to 2009
,

Zatem trzeba było w 2006 roku zostawić koncepcję i zajać się w tym czasie sprawą 2, czyli kanalizacją. Wtedy już teraz mielibyśmy kanalizację i chodniki. W takim przypadku zachowana byłaby również logika prac. No tak, ale trzebabyło projekt poprzedniej ekipy trochę zmienić - i teraz to "nasze dzieło".

Wiem, że trudno to zrozumieć - ale wydawanie pieniędzy dwa razy na to samo, raczej nie jest mądre. Za 3 lata będziemy może mieć kanalizację - daj Boże. Nie zmienia to faktu, że trzeba będzie drugi raz zapłacić za choćby przyjazd maszyn na to miejsce. Proponuję domy też budować od dachu - przed deszczem ochroni.

Cytat:
Każdy kto mówi, że na chodnik przy drodze woj. na Niepołomice trzeba było poczekać do wykonania kanalizacji niech się zastanowi i przejdzie raz strona bez chodnika a raz chodnikiem na całej długości.
Kandydatom, którzy mówią takie rzeczy radzę się zastanowić.

Jeszcze raz, budowa chodnika to dobra rzecz i cieszę się, że powstał. I nigdzie nie pisałem, że to źle. Piszę natomiast, że źle jest to planowane. To powinno być zrobione razem - Kanalizacja, albo przygotowanie pod nią i chodnik. Pieniądze na to nie idą z prywatnych kieszeni urzędników, tylko z podatków nas wszystkich. Żeby prościej napisać to proponuję taki eksperyment - wtedy może łatwiej będzie zrozumieć:

Przy okazji najbliższego remontu łazienki w Pana domu, proszę połozyć nowe kafelki. A potem proszę zawołać hydraulika, żeby rury wymienił.

Pozdrawiam
Piotr Panek

piotr-panek 
Warzelnik
Piotrek

Wysłany: 15-11-2010, 16:24   

Cytat:
od stycznia będzie jeździł autobus MKP z Niepołomic.
Moim zdaniem to są to duże osiągnięcia tej kadencji.

To takie populistyczne:

Sukces zawsze ma wielu ojców, a porażka zawsze jest sierotą. Autobus z Niepołomic do Krakowa to raczej zasługa Pana Kracika byłego włodarza tego miasta. To raczej proste, że tam gdzie zatrudnia się dużo ludzi i gdzie są firmy z zagranicy potrzeba trochę lepszego środka lokomocji niż Bus.
Proponuję popatrzeć na problemy komunikacyjne południa naszej Gminy - bo raczej tam potrzebne są ulepszenia w tym momencie.

Pozdrawiam
Piotr Panek

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 15-11-2010, 17:24   

piotr-panek napisał/a:
Proponuję popatrzeć na problemy komunikacyjne południa naszej Gminy - bo raczej tam potrzebne są ulepszenia w tym momencie.

Zgadzam się - temat bardzo ważny - a czy pojawił sie on gdzieś w Waszych ulotkach wyborczych - bo nie zauważyłem?
To have to watch this show

piotr-panek 
Warzelnik
Piotrek

Wysłany: 15-11-2010, 17:48   

Cytat:
Zgadzam się - temat bardzo ważny - a czy pojawił sie on gdzieś w Waszych ulotkach wyborczych - bo nie zauważyłem?

Tak w naszym programie, jest na naszej stronie:

Kierunek 1 - Wieliczka miejscem przyjaznym mieszkańcom
- modernizację i budowę nowych dróg w mieście i gminie
- realizację programu BEZPIECZNA DROGA, budowa chodników, utwardzonych poboczy
- realizację projektu ścieżek rowerowych na terenach zielonych naszej gminy

Zdaję sobie sprawę, że to trudny temat i nie można pstryknąć w palce i naprawić. Mam tylko nadzieje, że kolejna kadencja weźmie pod uwagę ten region. Wogóle jeżeli chodzi o gminę to stan dróg jest fatalny. Nie wienię za to nikogo, chcę tylko napisać, że trzeba coś z tym zrobić. Trasa na myślenice jest piękna, ale drogi pozostawiają wiele do życzenia.

I jeszcze raz napiszę, planowanie to podstawa każdego działania.

Pozdrawiam
Piotr Panek[/quote]

żywokost 
Skarbnik
żywokost

Wysłany: 15-11-2010, 19:28   

piotr-panek napisał/a:
I jeszcze raz napiszę, planowanie to podstawa każdego działania.

To prawda. Jeden szczegół tylko ci umknął. To obecne władze Gminy zaplanowały zadania realne do wykonania do 2013 r.

http://img.iap.pl/s/80/20...analata2007.pdf

Odpowiedz do tematu