Szybka Kolej Aglomeracyjna |
Autor |
Wiadomość |
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 16-03-2010, 10:03
|
|
|
Mam pytanie. podobno kiedyś Niepołomice miały kolej?
Kiedy przestały? W którym miejscu odchodzą tory od magistrali na Niepołomice? |
|
|
|
|
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl
Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 16-03-2010, 10:05
|
|
|
pablo napisał/a: | Mam pytanie. podobno kiedyś Niepołomice miały kolej?
Kiedy przestały? W którym miejscu odchodzą tory od magistrali na Niepołomice? |
W Podłężu odchodzą na Niepołomice ale od kiedy przestały nie wiem ... ale myślę ze w latach 80tych wtedy duzo się zmieniało
a tory mają nadal jak nie okradli a dochodziły do mostu na Wiśle ...
Poprawka:
Ze zdjęc satelitarnych widać ze się myliłem bo kolej już na zdemontowaną wygląda. |
|
|
|
|
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 16-03-2010, 10:54
|
|
|
Ostatni pociag do Niepolomic pojechal w maju 2000.
RJ 1999/2000 jest imponujacy . Kursowala 1 para pociagow (i to tylko w dni robocze):
Krakow Gl - Niepolomice: 15.35 - 16.11
Niepolomice - Krakow Gl: 5.57 -6.35 |
|
|
|
|
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 16-03-2010, 10:57
|
|
|
raphalsky napisał/a: | Otóż klasyczny skład EN 71 ciągnął za sobą drugi taki sam tyle że... zepsuty. Przyznam, że nie podejrzewałem PKP o tak kreatywne podejście do tematu |
Podsył...zwykły podsył. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 16-03-2010, 13:42
|
|
|
jak dla mnie to straszna głupota, wg powyższego rozkładu Niepołomice - Centrum Krakowa ok. 35 minut... |
|
|
|
|
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 16-03-2010, 13:58
|
|
|
Niepolomice bez watpienia zaluja...ale to nie ich wina. W pamietnym roku 2000 nastapilo z woli pekapu potezne wycinanie, zamykanie, karczowanie torow (ogolem zlikwidowano wtedy kilka tysiecy km linii).
Teoretycznie mozna by odbudowac to wszystko. Za Franciszka Jozefa te 5 km z Podleza do Niepolomic polozono by w kilka miesiecy A teraz sam projekt - miliony, uzgodnienia budowlane, srodowiskowe i inne - lata...A na koncu i tak by sie okazalo, ze nie ma pieniedzy ani PKP, ani gmina, ani wojewodztwo.
I na koniec mala ciekawostka: Niepolomice, chociaz malutkie, mialy dwie stacje (a wlasciwie przystanki): Niepolomice i Niepolomice Pasternik. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 16-03-2010, 20:34
|
|
|
Miały 2 przystanki dobrze powiedziane, a z tymi cięciami, to że tak powiem dwojako to wyglądało, bo PKP owszem zaprzestało kursów na tej linii, a miasto postanowiło rozebrać trakcję i w jej miejscu wybudować drogę i dojazdy do swojej strefy ekonomicznej. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 17-03-2010, 00:47
|
|
|
PKP zlikwidowalo kursowanie pociagow na liniach, gdzie wplywy z biletow wynosily 0-10% kosztow funkcjonowania linii. Nie wiem co sobie mysleli/co porabiali mieszkancy Niepolomic w koncowce lat 90., ale najwyrazniej uznali, ze teraz, jak zesmy sobie pokupili te wszystkie gruchoty po kilka tysiecy, to zesmy sie stali spoleczenstwem zmotoryzowanym i nie bedziem czekac na zaden tam pociag, lecz pojedziem do roboty i na zakupy do Kraka swoimi swiezo zakupionymi graciochami
PKP na takie dictum zamknal linie. A niepolomiczanie jezdzili, jezdzili, az ktoregos roku zorientowali sie (szczegolnie po 2004 - roku wstapienia Polski do UE), ze nie tylko ich stac na samochod i utkneli w korkach.
Mieli mozliwosci dojechania do centrum Krakowa w 35 minut, nie skorzystali - teraz maja tory zaorane, hehe. |
|
|
|
|
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl
Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 17-03-2010, 10:57
|
|
|
Myślę, że pójdą po rozum do głowy i przywrócą linie kolejową może nie tak szybko ale będą naprawiać swój błąd - życie do tego zmusi, choć troszkę jeszcze postoja w korkach. Poza tym lepiej sie rozwijają niz Wieliczka. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 17-03-2010, 11:41
|
|
|
to ich trochę będzie kosztowało i będzie trzeba zedrzeć asfalt z nasypów |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 09-04-2010, 15:48
|
|
|
Jak na inwestycje. ktora ma ruszyc za kilka tygodni; inwestycje, ktora na zawsze zmieni oblicze centrum miasta - dziwne panuja, na razie, bezruch i cisza. |
|
|
|
|
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 24-04-2010, 17:23
|
|
|
Dalsze szczegoly n/t " poprawy wizerunku stacji PKP w powiecie wielickim" , o czym wspomnial Master7 8 kwietnia:
Za kilka miesięcy - w czerwcu lub lipcu - rozpocznie się zaplanowana na trzy lata modernizacja wielickich dworców kolejowych, prowadzona w ramach projektu nazwanego "Zintegrowany System Transportu Zbiorowego (ZSTZ) w aglomeracji krakowskiej˝. Jego realizacja ma przysposobić małopolską kolej do przyjęcia podróżnych
Z punktu widzenia wieliczan najistotniejsze wydają się zapisy ZSTZ dotyczące unowocześnienia linii kolejowej Bieżanów - Wieliczka, co ma skrócić czas podróży z Krakowa do solnego miasta do 12 - 15 minut, oraz modernizacji bardzo zniszczonych dwóch miejskich dworców PKP
(...)zaplanowano przede wszystkim:
* przebudowę stacji Kraków Główny wraz z adaptacją jej infrastruktury - m.in.: wiat, peronów, oświetlenia, monitoringu - na potrzeby transportu zbiorowego
* modernizację linii kolejowej nr 109 łączącej Kraków Bieżanów i Wieliczkę
* budowę parkingów Park&Ride w Wieliczce
* budowę węzłów przesiadkowych - tramwajowo - autobusowo - busowo - kolejowych na dworcu Kraków Główny oraz stacjach "Wieliczka" i "Wieliczka Rynek";
* powstanie nowoczesnego systemu dystrybucji i identyfikacji biletów
* budowę systemu monitoringu na kolejowych przystankach w Krakowie i Wieliczce
http://www.dziennikpolski...:2,0:pag:1#nav0
Troche bajdurzenia to w tym artykule jest:
- przebudowa dworca Krakow Gl? Hehe.
- czas Kr-Wieliczka 12-15 minut? Bzdura. Po modernizacji linii 109 czas skroci sie z 25 min do 22-23 minut.
- zapomnial dziennikarz o budowie przystanku Kr.Grzegorzki? |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 24-04-2010, 19:27
|
|
|
ma skrócić czas podróży z Krakowa do solnego miasta do 12 - 15 minut
Chyba bez zatrzymywania się na stacjach pośrednich...
Jeśli Ministerstwo Skarbu wyrazi zgodę na zamianę gruntów, dawny parking PKS-u w przyszłości zostanie również włączony do systemu Park&Ride - mówi Renata Gawlik.
Jest sypialnią Krakowa, będzie Wieliczka parkingiem Krakowa? To najlepsze co dla parkingu PKS-u można było wymyślić? |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
|