Prasa lokalna w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
Czasowy1970
Gwarek Przejazdem
|
Wysłany: 20-01-2011, 11:12
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | Czasowy1970 napisał/a: | to o czym można pisać w Wieliczce | chocby o tym o co tu na forum wypytujesz |
No, przejrzałem: katastrofa w smoleńsku, dziury w drogach, rozkopane ulice, że komuś nie działa neostrada, że zjadłby kluski, że któraś tam gastronomia nie teges, że pociąg śmierdzi, że śmieci w mieście, że autobus niewygodny i ogólna bida z nędzą. Dobre tematy na forum, a nie w gazecie. Jakoś ani w Metro, ani w Echu nikt się takimi bzdurami nie zajmuje, bo od tego są fora internetowe. Ale w sumie nie czepiam się, jest jak jest. Jako nowy wolę nie podpaść Pozdrawiam. |
_________________ Kluchy śląskie the best |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 20-01-2011, 11:40
|
|
|
Czasowy1970 napisał/a: | No, przejrzałem: katastrofa w smoleńsku, dziury w drogach, rozkopane ulice, że komuś nie działa neostrada, że zjadłby kluski, że któraś tam gastronomia nie teges, że pociąg śmierdzi, że śmieci w mieście, że autobus niewygodny i ogólna bida z nędzą. |
Forum żyje tym - o czym się mówi. Ponieważ jesteś nowy (serdecznie witam ), to pewnie nie pamiętasz, czym zyło forum jakieś 2 lata temu - główny wątek to było to co się dzieje w kopalni (a właściwie to, co sie tam nie dzieje). A chodziło o byłego prezesa niejakiego ZZ. Prezesa zmieniono - i chyba w kopalni znormalniało, bo na forum cisza. A ja np. chętnie bym sie dowiedział co słychać w największym zakładzie pracy w gminie - jakie plany, co będzie nowego itp. Chętnie bym tez poczytał o nowych knajpach, o których pisze się na forum, jakis wywiad z właścicielem lub "pierwszym naleśnikowym" z Wieliczki. Na dobrą lokalna gazetę tematów jest sporo w takim mieście jak Wieliczka (18 tsyięcy) - a jak sie wyjdzie poza Wielczkę do okolicznych wiosek, to znajdzie się jeszcze więcej - i chętnie poczytaja o tym również mieszkańcy Wieliczki, bo przecież często wyjeżdżają na południe gminy na rower, konie czy nawet narty (Postolice - jak ktoś lubi). Ciekawych osób, których pasje można prezentować tez w okolicy nie brakuje - a nawet nie brakuje ich na tym forum. Czasowy1970 napisał/a: | Jako nowy wolę nie podpaść |
Każdy głos w dyskusji jest cenny |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 20-01-2011, 13:48
|
|
|
Czasowy1970 napisał/a: | Jakoś ani w Metro, ani w Echu nikt się takimi bzdurami nie zajmuje |
Jeśli one się nie zajmują, to ma sens, że ktoś inny się tym zajmuje.
Dla urzędników to większy ból jak o dziurze napisze się 4 linijki w gazecie papierowej, niż 40 postów na forum internetowym.
Czasowy1970 napisał/a: | Jako nowy wolę nie podpaść Pozdrawiam. |
Rodzinna atmosfera panuje tylko w wątku politycznym i o katastrofie smoleńskiej. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 20-01-2011, 14:12
|
|
|
solniak napisał/a: | Rodzinna atmosfera panuje tylko w wątku politycznym i o katastrofie smoleńskiej. |
Ale to ładnie ująłeś |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Goniec Wielicki
Kopacz
|
Wysłany: 20-01-2011, 15:56
|
|
|
Witamy wszystkich mieszkańców powiatu wielickiego.
Ponieważ dyskusja na temat naszego skromnego (dwu)tygodnika rozgorzała na dobre, poczuliśmy się, niejako, „wezwani do tablicy”; postanowiliśmy wyjaśnić pewne kwestie dotyczące Gońca Wielickiego.
Ucieszyło nas rzeczowe podejście do sprawy użytkownika „kiotari” – jego oczekiwania dotyczące lokalnej gazetki staramy się bowiem spełniać na bieżąco. Żeby nie było gołosłownie: a) o Podstolicach były już dwa artykuły opisujące możliwości rekreacji w tych okolicach (nadejdzie sezon letni – napiszemy o koniach, rowerach itp.) b) o wydarzeniach w kopalni i miejscach związanych z kopalnią piszemy na bieżąco (nie było chyba jeszcze numeru, żeby nie było czegoś o kopalni) c) o miejscowościach wokół Wieliczki również piszemy na bieżąco, dużo dzieje się, w kwestii rozrywkowo-kulturalnej, np. w Węgrzcach Wielkich, Śledziejowicach, Niepołomicach, Stumianach, czy Małej Wsi d) o inwestycjach nie zapominamy, ponieważ naszymi sponsorami są lokalni przedsiębiorcy (np. w ostatnim numerze jest tekścik o spotkaniu noworocznym w nowootwartym Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnym) e) piszemy o bieżących wydarzeniach, przypominamy o różnego rodzaju świętach, chcemy, żeby było to lekkostrawne dla odbiorcy, który i tak ma dość problemów na głowie (dość już wiecznego pisania o polityce, katastrofach i biedzie) f) kiedy trzeba, podejmujemy interwencję (to MY jako PIERWSI napisaliśmy o barierkach przy dobczyckiej)
g) monitorujemy potrzeby mieszkańców; zaobserwowaliśmy, iż od pewnego czasu wzrasta zapotrzebowanie na szeroko pojętą gastronomię; stworzyliśmy więc rubrykę o gotowaniu, a gotowały nasze lokalne panie: najpierw Guśka spod Krakowa zrobiła kulebiaka, następnie kuchareczka spod Wieliczki przyrządziła prawdziwy barszcz wigilijny – opisaliśmy to wszystko dokładnie i z humorem. W kolejnym numerze stworzymy ranking wielickich kebabów (a później napiszemy o siłowni i basenie, bo obżarstwo nie popłaca ).
Zdajemy sobie sprawę z naszych braków, cały czas poszukujemy dobrego (i taniego) grafika/DTP (jeżeli takowy znajduje się na tym wspaniałym forum, zapraszamy do współpracy). Zresztą, do współpracy zapraszamy wszystkich mieszkańców. Jeżeli macie jakieś propozycje, chcielibyście przeczytać o czymś co Was interesuje, podjąć interwencję, narzucić temat piszcie redakcja@goniecwielicki.pl
Pozdrawiamy ciepło
Wasza redakcja |
_________________ Goniec Wielicki |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 20-01-2011, 16:10
|
|
|
Witamy nowego usera
A jak wygląda dystrybucja Gońca - czy przewidujecie wyjście poza Wieliczkę? - bo np. Panoramę mozna dostać w sklepach na południu gminy - dobre punkty (duzo osób) to na pewno Lewiatan w Pawlikowicach i Sygneczowie, As w Sierczy, stacja benzynowa w Koźmicach i sklep Euro w Gorzkowie koło kościoła. Gońca szczerze mówiąc nie widziałem - a skoro trafiacie w moje gusta, chętnie bym poczytał |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-01-2011, 16:46
|
|
|
no witamy
mamy tu jednego zdolnego grafika, ale może niech się sam ujawni jeśli zechce.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 20-01-2011, 17:17
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | mamy tu jednego zdolnego grafika, ale może niech się sam ujawni jeśli zechce.. |
To fakt, zasługuje na oddzielną kolumnę w jakims poczytnym periodyku |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Czasowy1970
Gwarek Przejazdem
|
Wysłany: 20-01-2011, 17:41
|
|
|
Jak chodzi o kolportaż, tak sobie zwiedzałem Wieliczkę jak na nowego przystało i Gońca widziałem na stojakach po "Echu" (ale tylko przez jeden dzień, potem wszystko się rozeszło, może za mało egzemplarzy drukujecie panowie (i panie) redaktorzy?), poza tym ktoś to rozdawał na ulicy, podobno są też w urzędach i, jak sądzę, po sklepach rozrzucają (dzisiaj widziałem dwa ostatnie egzemplarze w barze "U mariana"). Piszą, że kolportują też w Niepołomicach i Gdowie, choć moja znajoma z Niepołomic mówi,, że w ogóle nie słyszała o takiej gazecie. Takie buty. |
_________________ Kluchy śląskie the best |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 20-01-2011, 17:54
|
|
|
Witam Goniec Wielicki i mam propozycję. Jeżeli uda się już znaleźć grafika to w domenie goniecwielicki.pl postawić mały portalik (np. na darmowej Joomli* w wersji 1.6) z poprzednimi numerami w formacie pdf (np. metro tak robi). Nie zawsze można dostać numer, a człowiek przy kawie/obiedzie w pracy by chętnie coś przeczytał.
*w wersji po prostu zainstalowanej bez modyfikacji mogę to zrobić za darmo. |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
atam
Mina
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-01-2011, 18:25
|
|
|
a ja jeszcze takiej gazety w ogóle nie miałam okazji nigdzie zobaczyć...
a chętnie popatrzę.. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-01-2011, 09:03
|
|
|
Ponieważ dyskusja niejako zaczęła krążyć wokół ogólniejszego tematu, scaliłem kilka pokrewnych wątków w całość. Gdyby ktoś jeszcze widział jakiś wątek, to proszę podać.
Goniec Wielicki napisał/a: | Witamy wszystkich mieszkańców powiatu wielickiego.
Ponieważ dyskusja na temat naszego skromnego (dwu)tygodnika rozgorzała na dobre, poczuliśmy się, niejako, „wezwani do tablicy”; postanowiliśmy wyjaśnić pewne kwestie dotyczące Gońca Wielickiego. |
atam napisał/a: | a ja jeszcze takiej gazety w ogóle nie miałam okazji nigdzie zobaczyć... |
Ano właśnie. Ja jeszcze tej gazetki na oczy nie widziałem. Więc trudno się odnieść do zawartości. Ale nad dystrybucją musicie popracować, skoro inni też na to zwracają uwagę.
Co zaś do ogólnej dyskusji (co zresztą było już wałkowane):
Dlaczego w Wieliczce trudno o dobrą lokalną prasę?
Zazębiających się nawzajem przyczyn widzę kilka:
1. Każdy, kto startuje ma pewne ambicje. Jednak bardzo łatwo wpaść w pułapkę "gotowców" - czyli przepisywania materiałów nadesłanych przez rzeczników prasowych i różne instytucje. Efekt jest taki że wszyscy piszą o tym samym i tak samo. Jest to na dodatek nudne, bo takie materiały sprowadzają się mniej więcej do tego, że jest to relacja post factum, gdzie pierwsza połowa artykułu to wymienianie z imienia, nazwiska i funkcji wszystkich oficjeli + jakaś sztampowa fotka z nimi w roli głównej. Straszny prymitywizm.
2. Zrobienie coś własnego, bardziej autorskiego wymaga nakładu sił i środków. Trzeba mieć zatem ekipę i pieniądze na start. Samych chęci na długo nie starczy. Trzeba mieć także trochę odwagi, bo chcąc pisać ciekawie, trzeba się często brać za tematy trudne i niewygodne dla urzędników i oficjeli, czy ludzi z tzw. "miasta". Wiem co mówię, bo z wieliczka24.info było podobnie. Trzeba czasu i cierpliwości, aby dotarło do co poniektórych, że gazeta jest dla ludzi, a nie jest oficjalną tubą.
3. Problem urzędowo-finansowy. Jeśli pisze się niezależnie, to trzeba mieć świadomość, że można się narazić co poniektórym. To się przekłada na problem z reklamodawcami, bo Wieliczka to małe miasto. Prywatny przedsiębiorca, może i chciałby dać reklamę do poczytnej, rozchwytywanej gazetki, ale 3 razy pomyśli zanim to zrobi. Bo jak jego reklama pokaże się obok artykułu krytykującego urzędnika X, a potem on coś pójdzie załatwiać z tym urzędnikiem, czy w ogóle do tego urzędu, to zawsze jest obawa, że może być problem. Więc po co sobie robić kłopot. Może lepiej dać reklamę, jak zwykle do PPW. Tu też trzeba czasu i cierpliwości do przekonania ludzi. Do tego dochodzi oczywiście kwestia czy płatna czy bezpłatna.
4. Czytelnicy. Tu jest zagadka. Wydaje mi się że społeczność mieszkańców jest jednak bardzo zróżnicowana. Trudno zatem jest utrafić w gusta wszystkich. Brukowiec - potencjalne problemy prawne, na poziomie - mało czytelników, pośrodku - pułapka nijakości i "gotowców". Z tym się wiąże także problem dystrybucji. Ci co pracują, uczą się w mieście to jeszcze można sobie poradzić. A co np. z tymi co pracują w Krakowie?
5. Czy jest o czym pisać? No właśnie, czy są inne tematy poza tymi sztampowymi? Można przecież o uroczystościach napisać inaczej, można też wsłuchiwać się bardziej w głos zwykłych ludzi, a także poczytać nasze forum Swego czasu odniosłem takie wrażenie, że niektóre tematy w Głosie Wielickim były pokłosiem dyskusji na forum, były bo dawno nie miałem go w ręku, ale zdaje się że i oni wpadli w pułapkę "gotowców".
To chyba tyle w telegraficznym skrócie. |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 21-01-2011, 09:17
|
|
|
Bardzo ładna analiza - Goniec mógłby zamieścić.
Ja bym dorzucił krótką analizę problemu dystrybucji, na którą niektórzy narzekają, a przyczyny sa prozaiczne:
mało reklamodawców = walka o niskie koszta = mały nakład = mało do dytrybucji (choć w stopce można sobie napisać i 100 tys egzemparzy jakby ktoś chciał) |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-01-2011, 09:40
|
|
|
solniak napisał/a: | mało reklamodawców = walka o niskie koszta = mały nakład = mało do dytrybucji |
Tak ale to jest ślepy zaułek. Dlatego pisałem, że trzeba mieć sporo środków na start i dużo cierpliwości i wytrwałości. Gwarancji opłacalności zaś nie ma żadnej. Pół biedy, gdy zacznie wychodzić na swoje.
No chyba, że pójdzie się w stronę "współpracy" z "miastem" to i pozyskać można by jakieś środki. Reklamodawcy skłonni dać reklamę też się znajdą (bo np. "miasto" czyta). Bierzemy gotowce, wklejamy fotki i przepisujemy. Pokoik, jakiś solidny komputer z oprogramowaniem do składu, internet i jedziemy. Można zdaje się tą metodą wyjść nawet na swoje... |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 21-01-2011, 13:40
|
|
|
solniak napisał/a: | mało reklamodawców | No dobra, ale moze ktos kto to widzial wypowie sie ile jest tam stron i jaki ulamek zajmuja reklamy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|