Przesunięty przez: master7 23-08-2010, 06:55 |
POWÓDŹ 2010 |
Autor |
Wiadomość |
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 19-05-2010, 22:00
|
|
|
Za to srodkowy fragment drogi przez Brzegi w zaniku |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 19-05-2010, 22:31
|
|
|
No to nie dobrze. Rano chcialem sie tamtedy przedostać na Rybitwy. |
|
|
|
|
Kesi
Sztygar
|
Wysłany: 19-05-2010, 22:34
|
|
|
Wybrałam się wczoraj na wycieczkę sprawdzić czy moja działka czasem nie przeminęła z rzeką więc wstawię kilka fotek.
Zdjęcia z drogi na Lednicy Górnej z wczoraj.
Droga nadal nie jest zamknięta ani nie zabezpieczona w żaden sposób przed przypadkowymi przejezdnymi.
No i zdjęcie z Serafy, widać że woda już opadła.
|
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 20-05-2010, 06:39
|
|
|
Ja zauważyłem tylko jedno, co wcześniej gdzieś ktoś pisał.
Od 18 maja na stronie wieliczka.eu nic sie nie zmieniło.
Wstyd, widać, żę nowe medium służy jedynie do propagandy sukcesu a nie do pomocy mieszkańcom miasta i gminy.
Przykre jest też to, że miasto nei organizuje żadnych akcji pomocowych.
Jedyne co robi sie w tym miescie to stawia krzyże na plantach ( ciekawe czy podobnie jak w przypadku krakowskich błoń - bez pozwolenia ) |
Ostatnio zmieniony przez przemo 20-05-2010, 07:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 20-05-2010, 07:00
|
|
|
hihi ja się nie odważyłam pierwsza tego napisać
Pomyślałam o placu zabaw . W 97 roku plac zabaw u mnie przed blokiem prawie w całości był przykryty przez wodę. Patrząc na Zarabie gdzie tam zniknęło, a nie zostało przykryte przez wodę wszystko w 90 % z uśmiechem się takie widoczki ogląda. Z uśmiechem i zarazem wielką ulgą że to tylko tyle ):)
Kesi a zgłosiłaś gdzieś to uszkodzenie drogi ?? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-05-2010, 07:22
|
|
|
Kolejny tekst w Dzienniku Polskim:
http://www.dziennikpolski...asnej-woli.html
Dziennik Polski napisał/a: | Drugim punktem powiatu wielickiego, gdzie sytuacja była wczoraj bardzo groźna, były nadwiślańskie wsie: Grabie i Brzegi w gminie Wieliczka oraz Podgrabie w gminie Niepołomice. O całość wałów wiślanych walczono tam od poniedziałku; wczoraj mieszkańcy trzech miejscowości byli przygotowani, że ewakuacja może być ogłoszona w każdej chwili. Woda nie przerwała wałów, ale w Brzegach pojawiły się na nich rysy. - Miejsca te zostały uszczelnione specjalną folią. Trudno jednak przewidzieć, czy to powstrzyma napór wody - mówił wczoraj po południu st. kpt. Andrzej Kufta, dowódca Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Komendy Powiatowej PSP w Wieliczce.
...
W powiecie wielickim wiele dróg jest od poniedziałku nieprzejezdnych. Wczoraj zamykano kolejne, m.in. z powodu osuwania się ziemi. Najważniejsze szlaki komunikacyjne, nieprzejezdne z powodu ostatnich ulew, to oprócz drogi wojewódzkiej Gdów - Myślenice także trakty powiatowe: Śledziejowice - Brzegi, ul. Klaśnieńska w Wieliczce i droga wiodąca przy klasztorze sióstr Urszulanek w Sierczy (na niektórych odcinkach), Koźmice Wielkie - Pawlikowice, Marszowice - Klęczana, Nieznanowice - Wieniec, Wieliczka - Czarnochowice oraz w Łazanach, Kunicach, Cichawie i Jaroszówce (trakt wiodący do Gdowa), a także droga przy cmentarzu w Zabierzowie Bocheńskim, którą przekopano, by znaleźć ujście dla wody. Zamknięta jest także trasa Janowice - Sygneczów w gminie Wieliczka. |
|
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
|
Wysłany: 20-05-2010, 07:26
|
|
|
Informacja ze strony powiatu - ale wczorajsza:
http://www.wieliczka.pl/i...d=1183&Itemid=1
wieliczka.pl napisał/a: | Według aktualnych informacji zamknięte są drogi: Brzegi - Grabie (most na Serafie w Brzegach), Koźmice Wielkie - Pawlikowice, drogi wzdłuż wałów wiślanych.
Utrudnienia panują na drogach:
2027K Wieliczka, ul. Klaśnieńska,
2027K Wieliczka -Myślenice, miejscowość Siercza - zwężenia jezdni (zerwane pobocza, zagrożenie osunięcia się jezdni)
2009K Targowisko -Węgrzce Wielkie w miejscowości Staniątki - zalana jezdnia na potoku Podłężanka,
2020K Łazany - Niegowić w miejscowości Łazany -zwężenia jezdni (zerwane pobocza, skarpy),
2060K ul. Droga Królewska - Puszcza Niepołomicka (lokalne podtopienia jezdni)
2047K ul. Sadowa w Wieliczce - w rejonie kościoła (zalana jezdnia drogi),
2051K ul. Ochota w Wieliczce (zalana jezdnia drogi)
2050K ul. Krzyszkowicka w Wieliczce (zerwane pobocze w rejonie skrzyżowania z ul. Sadową),
1956K Dobczyce -Stadniki -Gdów (zalana jezdnia drogi),
2017K Brzezie - Marszowice - Łapanów (zerwana część jezdni),
2023K Biskupice -Kunice w m. Sułów (jeden pas ruchu wyłączony).
2022K Wieliczka -Sułów w m. Mietniów (zerwane pobocze). |
|
|
|
|
|
master7
Hysinbold
|
Wysłany: 20-05-2010, 07:53
|
|
|
przemo napisał/a: | Ja zauważyłem tylko jedno, co wcześniej gdzieś ktoś pisał.
Od 18 maja na stronie wieliczka.eu nic sie nie zmieniło.
Wstyd, widać, żę nowe medium służy jedynie do propagandy sukcesu a nie do pomocy mieszkańcom miasta i gminy.
Przykre jest też to, że miasto nei organizuje żadnych akcji pomocowych. |
Myślę że pomału czas na PODSUMOWANIE
O ile dobrze się orientuję, za zarządzanie kryzysowe generalnie odpowiada powiat.
Nie zmienia to jednak faktu, że gmina Wieliczka nie powinna się tylko przyglądać temu co się dzieje w takiej sytuacji.
Wczoraj o tym, że coś niedobrego się dzieje w Brzegach i Grabiu, Niepołomicach na wałach wiślanych, mogliśmy się dowiedzieć tylko z Radia Kraków włącznie z wezwaniami do pomocy. Nie wiem czy słyszeliście ale jednemu z wolontariuszy, który pojechał pomagać do Niepołomic, skradziono samochód.
Chętnie zaś usłyszałbym odpowiedzi na następujące pytania:
dlaczego informacje powodziowe na stronie wieliczka.eu kończą się na dniu 17 maja
dlaczego w informacji o alarmie przeciwpowodziowym są podane tylko dwa numery telefonów do straży miejskiej, a nie ma pozostałych, choć taki Dziennik Polski potrafi podać komplet informacji dla mieszkańców
dlaczego nie ma na bieżąco aktualizowanej informacji o utrudnieniach w ruchu drogowym na terenie gminy
Dla porównania:
na stronie gminy Niepołomice jest z tego okresu 6 newsów dotyczących powodzi - http://www.niepolomice.com/
na stronie gminy Gdów 2 newsy, ale w tym informacja o nieprzejezdnych drogach - http://www.gdow.pl/
na stronie gminy Biskupice (kilka tysięcy mieszkańców!) 5 newsów w tym informacja o drogach - http://www.biskupice.pl/
A u nas cicho sza, o przepraszam, jest news z 19 maja o szachowych mistrzostwach szkoły.
Niniejszym serdecznie gratuluję Panu Burmistrzowi.
|
|
Plik ściągnięto 31 raz(y) 235,62 KB |
|
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 20-05-2010, 10:47
|
|
|
Opracowałem też nową mapę "Okolice Krakowa - maj 2010":
Do kupienia tylko w dobrych sklepach. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
ap
Gość
|
Wysłany: 20-05-2010, 13:55
|
|
|
ja tak myślę, że informatycy w ciągu dnia pracują gdzie indziej na etatatch, potem może by coś napisali, ale władza jest już dawno w domu a oni nie mają kluczy do urzędu i do tego nikt im nie przekazał ważnych numerów telefonów. Może chcieli też przeczytać coś w gazetach, tylko że te darmowe oraz politycznie słuszne nic nie piszą |
|
|
|
|
ap
Gość
|
|
|
|
|
Kesi
Sztygar
|
Wysłany: 20-05-2010, 21:03
|
|
|
agga napisał/a: |
Kesi a zgłosiłaś gdzieś to uszkodzenie drogi ?? |
Nie.
Ktoś parę postów wyżej napisał, że zgłaszali sołtysowi. |
|
|
|
|
Water
Gość
|
Wysłany: 20-05-2010, 21:38
|
|
|
Czy ktoś z was oglądał teraz Kronikę?? Podobno mówili coś że woda w powiecie wielickim jest częściowo nie zdatna do picia - czy coś takiego? To pewne?? |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 20-05-2010, 21:44
|
|
|
Water napisał/a: | Czy ktoś z was oglądał teraz Kronikę?? Podobno mówili coś że woda w powiecie wielickim jest częściowo nie zdatna do picia - czy coś takiego? To pewne?? |
Oglądałem Kronike i potwierdzam że była mowa o skażeniu wody w naszym powiecie. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
|