Policja i łapanie na radar |
Autor |
Wiadomość |
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 04-08-2011, 15:24
|
|
|
dlatego dla mnie trzykrotne podniesienie mandatów jest drogą do nikąd..
za to na DK 4 od Bochni do Tarnowa i dalej na Rzeszów po zrobieniu licznych wysepek znaków itd prędkość przelotowa wyraźnie spadła - po prostu nie da się tam szybko jechać.. może tędy droga, a nie znowu okradać społeczeństwo.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 04-08-2011, 17:27
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | noga z gazu wyjechać kilka minut wcześniej nic nie zmienimy
Szczegolnie jak sie wybierzesz np nad morze... |
Koszmar, raz jechałem 14 godzin ...
Chyba lepiej przez Niemcy.
Żeby w takim kraju jak Polska nie było autostrady północ południe to jest nieporozumienie.
Nie da się jechac szybko, trzeba wziąść poprawke że w bagazniku z 100kg ładunku, za tobą dziecko i dwie osoby a obok 4 osoba, było by lekceważeniem jakby nir brać poprawki i odpowiedzialnosci za swoich pasażerów ....
Do 7-8 h. mozna jechac w miarę normalnie później zaczynaja się dziać dziwne rzeczy ja staje albo jadę z 2 litrami redbula i jest OK.
Ale inni nie chcą odpocząć i zatrzymuja się później poza drogą często ...
ArturSosin napisał/a: | Moze trzeba ciagle o tym trabic w mediach i czekac z 50 lat na efekty... |
NO to złożony problem, od durnych instruktorów którzy uczą agresywnych zachowań po kompletne braki w umiejętności prowadzenia samochodów.
Do tego stan dróg, stan samochodów które jeżdza po drogach, no i wszechobecne cwaniactwo i brawura ....
Zwróćcie uwagę na oznaczenia drogi na rybitwach, jadąc od nowohuckiej aż do konca obwodnicy jest chyba 50km/h, dwa pasy droga szeroka poza drogą nic nie ma , jakieś jaja nikt normalny nie jedzie tam 50km/h a ten co jedzie 70-80 to nie patrzy na pobocze jezdni czy to co jest przed nim tylko na ewentualny patrol ...
Czyż to oznakowanie nie jest chore ?
Do tego światła co 100-200m kompletnie niezchroniczowane i pod znakami ograniczającymi predkosc do 50km/h napis uwaga teren budowy, moze dlatego tam jest takie ograniczenie i jak zwykle sobie zapomniano o dostosowaniu owej drogi do faktycznych mozliwosci.
Był ktoś może na Słowacji ?
Jest droga przez Strebskie Pleso przez miasto podobna jak na rybitwach ograniczenie do 80km/h i to jest strzał w 10. nie ma sensu jechać szybciej a tam gdzie jest 50-60 ograniczenie faktycznie jest adekwatne a u nas .... |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 05-08-2011, 07:58
|
|
|
Piotrex napisał/a: | jadąc od nowohuckiej aż do konca obwodnicy jest chyba 50km/h, dwa pasy droga szeroka poza drogą nic nie ma |
Piotrex napisał/a: | pod znakami ograniczającymi predkosc do 50km/h napis uwaga teren budowy, |
Droga nie jest jeszce do końca oddana i dlatego jest to teren budowy, z ograniczeniem predkosci, I jest to oczywiście dobre miejsce na podreperowanie budzetu miasta.
Piotrex napisał/a: | Do tego światła co 100-200m kompletnie niezchroniczowane |
Podobno ZIKiT właśnie pracuje nad programem do zielonej fali dla tej drogi. |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 05-08-2011, 09:12
|
|
|
Tomek73 napisał/a: | Podobno ZIKiT właśnie pracuje nad programem do zielonej fali dla tej drogi. | Kamery które znajdują się nad sygnalizacja świetlną służą właśnie do tego celu. Firma odpowiedzialna za sygnalizację ma ponoć czas (wg. ZIKiT) do kwietnia 2011 na optymalizację. |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 05-08-2011, 09:41
|
|
|
ygrek napisał/a: | Firma odpowiedzialna za sygnalizację ma ponoć czas (wg. ZIKiT) do kwietnia 2011 na optymalizację. |
Czy mi coś umkneło , czy jeszcze 2011 kwietnia nie było ? |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 05-08-2011, 09:52
|
|
|
2012 oczywiście |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 05-08-2011, 11:14
|
|
|
ygrek napisał/a: | Kamery które znajdują się nad sygnalizacja świetlną służą właśnie do tego celu. Firma odpowiedzialna za sygnalizację ma ponoć czas (wg. ZIKiT) do kwietnia 2011 na optymalizację. |
Coś długo optymalizują. W latach 80-tych na AGH opracowywano pierwszą zielona falę na Alejach w Krakowie. Bez tej techniki co dzisiaj zrobiono tak, ze przez kilk alat działało (przy takim ruchu jaki wtedy był). Ale teraz takich inzynierów od siedmiu boleści robią. mają kamery, czujniki w jezdniach, pełną automatykę w sygnalizatorach i bedą sie z tym bawic jeszcze 9 miesięcy. Zadanie na pracę magisterską dla średnio zdolnego studenta automatyki.... |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 05-08-2011, 16:02
|
|
|
Piotrex napisał/a: | E40 to BlueStar wiec młodzi ludzie wracający z disco ....piechotą i samochodami |
Owszem, ale oni to w sobotę, bo w niedziele disco zamknięte
W soboty kolo disco (wracając tradycyjnie między 23, a 24) już naprawdę wiele widziałem i wiele przeżyłem. Największe przeżycia miałem w tamtym roku wyprzedzając tira który gwałtownie odbił w lewo spychając mnie na przeciwległy pas, bo jakaś ekipa goniła typa z siekierą i wtargnęła z rozpędu przed tira
Ale to tylko raz taka akcja mnie spotkała, przeważnie to grupki ludzi kursują krańcem jezdni bez odblasków, lub jakieś galerianki czekają na okazje ;P
Natomiast w niedziele, to mieszkańcy najprawdopodobniej przechadzają się trasą w ciemnym stroju idąc linią, bo chyba tak ciemno że drogi nie widać, a linia biała
Natomiast kierowca jednocześnie oślepiony przez jadących w druga stronę czeka tylko na stuknięcie.
Piotrex napisał/a: | Do 7-8 h. mozna jechac w miarę normalnie później zaczynaja się dziać dziwne rzeczy |
Mam podobnie gdy jadę w nocy - nie ważne ile bym wypoczywał przed jazdą. Taki czas jazdy jest wystarczający. Choć teoretycznie są dni w których człowiek może pokazać kozaka i udowodnić, że dojedzie. Tylko czy o to tu chodzi ?? Wg. mnie nie - dlatego przeważnie zatrzymuje się za Bydgoszczą gdzie jest sporo miejsc w ciągnących się lasach do odpoczynku. Pamiętać też należy że trasa z Bydgoszczy do Koszalina jest naprawdę monotonna. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 05-08-2011, 19:11
|
|
|
a kto to jeszcze nad morze jeździ polskie? |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 05-08-2011, 20:35
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | a kto to jeszcze nad morze jeździ polskie? |
Ja, służbowo. Zawsze jak jestem nad naszym morzem w sezonie to się dziwię, że tam można jeździć na wakacje. Chyba że na jakieś zad.upie na wybrzeżu środkowym. POza tym - ludzi kupa, ceny z kosmosu, pogoda pod psem. Najlepiej nad Bałtykiem jest we wrześniu i październiku. |
I guess we'll never know
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 05-08-2011, 21:09
|
|
|
nietopesh napisał/a: | Największe przeżycia miałem w tamtym roku wyprzedzając tira który gwałtownie odbił w lewo spychając mnie na przeciwległy pas |
Zero stresu - pojeździj więcej autostradami - naszymi, włoskimi - nauczysz się w 90 % przewidywać co gość w TIR'rze zrobi. Ostatnio - 1 mc temu kierowca osobówki na A4 przy zjeździe na Nysę nie przewidział - on nie żyje, barierka do wymiany a TIR miał lekko uszkodzony lewy błotnik |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 05-08-2011, 21:44
|
|
|
greg napisał/a: | nauczysz się w 90 % przewidywać co gość w TIR'rze zrobi. Ostatnio - 1 mc temu kierowca osobówki na A4 przy zjeździe na Nysę nie przewidział |
Gdybym nie umiał, to zapewne bym tobie o tym przeżyciu nie napisał ;P
Ale widzę, że masz doświadczenie w spotkaniach z tirami, dlatego takie sytuacje cię nie stresują
Włoskimi autostradami nie jeździłem, ale na Słowackich, Węgierskich i Chorwackich oraz na Polskiej A1 i A4 nikt nie wchodzi nagle na jezdnie. Włosi chyba skąpią na ogrodzenie ;P
No widzisz, przynajmniej raz w roku muszę się pojawić w okolicy pozałatwiać kilka biznesów i korzystając z okazji zostaje na kilka dni. Co do odczuć to moje zbiegają się z kiotarim choć w poszukiwaniu spokoju wystarczy odjechać kawałek od lokalnej wioski w której mamy nocleg aby mieć całą plażę dla siebie Ostatnio też zamknęli mój ulubiony (tani) ośrodek w którym przeprowadzono remont i aktualnie kosztuje on 160 zł za osobę ;D Chorwacja się umywa przy takich cenach |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 06-08-2011, 00:07
|
|
|
Ja jeździłem ale juz nie pojadę, ceny koszmarne, trzeba płacić pół roku wcześniej i modlić sie do słoneczka które raz świeci a raz nie a z reguły nie...a do tego dwa dni wyciągnięte z zycia przez całą infrastrukturę (dojazd i wyjazd) więc z tygodnia wypoczynku robi się 5 całych dni.
Lepiej wsiąść do samolotu zapomniec o jeździe ... |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 06-08-2011, 04:52
|
|
|
Z 10 lat temu spedzilem tam caly lipiec. Sumarycznie 4 dni na plazy na sile. Obiecalem sobie wowczas ze nigdy wiecej i jestem konsekwentny. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 06-08-2011, 11:39
|
|
|
I jeszcze jedna refleksja - widziałem juz różne plaże, ale nigdzie nie było takiego tłoku jak w lipcu we Władysławowie. W zasięgu wzroku (około 500 m w obie strony) nie było gdzie ręcznika rozłożyć. Ilość plażowiczów na 1 metr kwadratowy jest chyba najwyższa w galaktyce. Takie kurorty jak Marbella, Estepona czy Saint Tropez pod tym względem przegrywają w przedbiegach |
I guess we'll never know
|
|
|
|
|