Poprzedni temat «» Następny temat
Policja i łapanie na radar
Autor Wiadomość
Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 04-08-2011, 15:24   

dlatego dla mnie trzykrotne podniesienie mandatów jest drogą do nikąd..

za to na DK 4 od Bochni do Tarnowa i dalej na Rzeszów po zrobieniu licznych wysepek znaków itd prędkość przelotowa wyraźnie spadła - po prostu nie da się tam szybko jechać.. może tędy droga, a nie znowu okradać społeczeństwo..
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 04-08-2011, 17:27   

ArturSosin napisał/a:
noga z gazu wyjechać kilka minut wcześniej nic nie zmienimy
Szczegolnie jak sie wybierzesz np nad morze... :P

Koszmar, raz jechałem 14 godzin ...
Chyba lepiej przez Niemcy.

Żeby w takim kraju jak Polska nie było autostrady północ południe to jest nieporozumienie.

Nie da się jechac szybko, trzeba wziąść poprawke że w bagazniku z 100kg ładunku, za tobą dziecko i dwie osoby a obok 4 osoba, było by lekceważeniem jakby nir brać poprawki i odpowiedzialnosci za swoich pasażerów ....

Do 7-8 h. mozna jechac w miarę normalnie później zaczynaja się dziać dziwne rzeczy ja staje albo jadę z 2 litrami redbula i jest OK.
Ale inni nie chcą odpocząć i zatrzymuja się później poza drogą często ...

ArturSosin napisał/a:
Moze trzeba ciagle o tym trabic w mediach i czekac z 50 lat na efekty...

NO to złożony problem, od durnych instruktorów którzy uczą agresywnych zachowań po kompletne braki w umiejętności prowadzenia samochodów.

Do tego stan dróg, stan samochodów które jeżdza po drogach, no i wszechobecne cwaniactwo i brawura ....

Zwróćcie uwagę na oznaczenia drogi na rybitwach, jadąc od nowohuckiej aż do konca obwodnicy jest chyba 50km/h, dwa pasy droga szeroka poza drogą nic nie ma , jakieś jaja nikt normalny nie jedzie tam 50km/h a ten co jedzie 70-80 to nie patrzy na pobocze jezdni czy to co jest przed nim tylko na ewentualny patrol ...
Czyż to oznakowanie nie jest chore ?

Do tego światła co 100-200m kompletnie niezchroniczowane i pod znakami ograniczającymi predkosc do 50km/h napis uwaga teren budowy, moze dlatego tam jest takie ograniczenie i jak zwykle sobie zapomniano o dostosowaniu owej drogi do faktycznych mozliwosci.

Był ktoś może na Słowacji ?
Jest droga przez Strebskie Pleso przez miasto podobna jak na rybitwach ograniczenie do 80km/h i to jest strzał w 10. nie ma sensu jechać szybciej a tam gdzie jest 50-60 ograniczenie faktycznie jest adekwatne a u nas ....

Tomek73 
Mina

Wysłany: 05-08-2011, 07:58   

Piotrex napisał/a:
jadąc od nowohuckiej aż do konca obwodnicy jest chyba 50km/h, dwa pasy droga szeroka poza drogą nic nie ma

Piotrex napisał/a:
pod znakami ograniczającymi predkosc do 50km/h napis uwaga teren budowy,

Droga nie jest jeszce do końca oddana i dlatego jest to teren budowy, z ograniczeniem predkosci, I jest to oczywiście dobre miejsce na podreperowanie budzetu miasta.
Piotrex napisał/a:
Do tego światła co 100-200m kompletnie niezchroniczowane

Podobno ZIKiT właśnie pracuje nad programem do zielonej fali dla tej drogi.

ygrek 
Mina

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 05-08-2011, 09:12   

Tomek73 napisał/a:
Podobno ZIKiT właśnie pracuje nad programem do zielonej fali dla tej drogi.
Kamery które znajdują się nad sygnalizacja świetlną służą właśnie do tego celu. Firma odpowiedzialna za sygnalizację ma ponoć czas (wg. ZIKiT) do kwietnia 2011 na optymalizację.

Tomek73 
Mina

Wysłany: 05-08-2011, 09:41   

ygrek napisał/a:
Firma odpowiedzialna za sygnalizację ma ponoć czas (wg. ZIKiT) do kwietnia 2011 na optymalizację.

Czy mi coś umkneło , czy jeszcze 2011 kwietnia nie było ?

ygrek 
Mina

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 05-08-2011, 09:52   

:oops: 2012 oczywiście

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 05-08-2011, 11:14   

ygrek napisał/a:
Kamery które znajdują się nad sygnalizacja świetlną służą właśnie do tego celu. Firma odpowiedzialna za sygnalizację ma ponoć czas (wg. ZIKiT) do kwietnia 2011 na optymalizację.

Coś długo optymalizują. W latach 80-tych na AGH opracowywano pierwszą zielona falę na Alejach w Krakowie. Bez tej techniki co dzisiaj zrobiono tak, ze przez kilk alat działało (przy takim ruchu jaki wtedy był). Ale teraz takich inzynierów od siedmiu boleści robią. mają kamery, czujniki w jezdniach, pełną automatykę w sygnalizatorach i bedą sie z tym bawic jeszcze 9 miesięcy. Zadanie na pracę magisterską dla średnio zdolnego studenta automatyki....
To have to watch this show

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 05-08-2011, 16:02   

Piotrex napisał/a:
E40 to BlueStar wiec młodzi ludzie wracający z disco ....piechotą i samochodami

Owszem, ale oni to w sobotę, bo w niedziele disco zamknięte ;)

W soboty kolo disco (wracając tradycyjnie między 23, a 24) już naprawdę wiele widziałem i wiele przeżyłem. Największe przeżycia miałem w tamtym roku wyprzedzając tira który gwałtownie odbił w lewo spychając mnie na przeciwległy pas, bo jakaś ekipa goniła typa z siekierą i wtargnęła z rozpędu przed tira ;)
Ale to tylko raz taka akcja mnie spotkała, przeważnie to grupki ludzi kursują krańcem jezdni bez odblasków, lub jakieś galerianki czekają na okazje ;P

Natomiast w niedziele, to mieszkańcy najprawdopodobniej przechadzają się trasą w ciemnym stroju idąc linią, bo chyba tak ciemno że drogi nie widać, a linia biała ;)
Natomiast kierowca jednocześnie oślepiony przez jadących w druga stronę czeka tylko na stuknięcie.

Piotrex napisał/a:
Do 7-8 h. mozna jechac w miarę normalnie później zaczynaja się dziać dziwne rzeczy

Mam podobnie gdy jadę w nocy - nie ważne ile bym wypoczywał przed jazdą. Taki czas jazdy jest wystarczający. Choć teoretycznie są dni w których człowiek może pokazać kozaka i udowodnić, że dojedzie. Tylko czy o to tu chodzi ?? Wg. mnie nie - dlatego przeważnie zatrzymuje się za Bydgoszczą gdzie jest sporo miejsc w ciągnących się lasach do odpoczynku. Pamiętać też należy że trasa z Bydgoszczy do Koszalina jest naprawdę monotonna.

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 05-08-2011, 19:11   

a kto to jeszcze nad morze jeździ polskie? ;)
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

kiotari 
Mina

Wysłany: 05-08-2011, 20:35   

Tsubasa napisał/a:
a kto to jeszcze nad morze jeździ polskie?

Ja, służbowo. Zawsze jak jestem nad naszym morzem w sezonie to się dziwię, że tam można jeździć na wakacje. Chyba że na jakieś zad.upie na wybrzeżu środkowym. POza tym - ludzi kupa, ceny z kosmosu, pogoda pod psem. Najlepiej nad Bałtykiem jest we wrześniu i październiku.

greg
Mina

Wysłany: 05-08-2011, 21:09   

nietopesh napisał/a:
Największe przeżycia miałem w tamtym roku wyprzedzając tira który gwałtownie odbił w lewo spychając mnie na przeciwległy pas

Zero stresu - pojeździj więcej autostradami - naszymi, włoskimi - nauczysz się w 90 % przewidywać co gość w TIR'rze zrobi. Ostatnio - 1 mc temu kierowca osobówki na A4 przy zjeździe na Nysę nie przewidział - on nie żyje, barierka do wymiany a TIR miał lekko uszkodzony lewy błotnik

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 05-08-2011, 21:44   

greg napisał/a:
nauczysz się w 90 % przewidywać co gość w TIR'rze zrobi. Ostatnio - 1 mc temu kierowca osobówki na A4 przy zjeździe na Nysę nie przewidział

Gdybym nie umiał, to zapewne bym tobie o tym przeżyciu nie napisał ;P
Ale widzę, że masz doświadczenie w spotkaniach z tirami, dlatego takie sytuacje cię nie stresują ;)

Włoskimi autostradami nie jeździłem, ale na Słowackich, Węgierskich i Chorwackich oraz na Polskiej A1 i A4 nikt nie wchodzi nagle na jezdnie. Włosi chyba skąpią na ogrodzenie ;P

Tsubasa napisał/a:
a kto to jeszcze nad morze jeździ polskie?

No widzisz, przynajmniej raz w roku muszę się pojawić w okolicy pozałatwiać kilka biznesów i korzystając z okazji zostaje na kilka dni. Co do odczuć to moje zbiegają się z kiotarim choć w poszukiwaniu spokoju wystarczy odjechać kawałek od lokalnej wioski w której mamy nocleg aby mieć całą plażę dla siebie ;) Ostatnio też zamknęli mój ulubiony (tani) ośrodek w którym przeprowadzono remont i aktualnie kosztuje on 160 zł za osobę ;D Chorwacja się umywa przy takich cenach ;)

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 06-08-2011, 00:07   

Tsubasa napisał/a:
a kto to jeszcze nad morze jeździ polskie? ;)

Ja jeździłem ale juz nie pojadę, ceny koszmarne, trzeba płacić pół roku wcześniej i modlić sie do słoneczka które raz świeci a raz nie a z reguły nie...a do tego dwa dni wyciągnięte z zycia przez całą infrastrukturę (dojazd i wyjazd) więc z tygodnia wypoczynku robi się 5 całych dni.

Lepiej wsiąść do samolotu zapomniec o jeździe ...

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 06-08-2011, 04:52   

Z 10 lat temu spedzilem tam caly lipiec. Sumarycznie 4 dni na plazy na sile. Obiecalem sobie wowczas ze nigdy wiecej i jestem konsekwentny.

kiotari 
Mina

Wysłany: 06-08-2011, 11:39   

I jeszcze jedna refleksja - widziałem juz różne plaże, ale nigdzie nie było takiego tłoku jak w lipcu we Władysławowie. W zasięgu wzroku (około 500 m w obie strony) nie było gdzie ręcznika rozłożyć. Ilość plażowiczów na 1 metr kwadratowy jest chyba najwyższa w galaktyce. :D Takie kurorty jak Marbella, Estepona czy Saint Tropez pod tym względem przegrywają w przedbiegach :D

Odpowiedz do tematu