polaczenia kolejowe Wieliczka - Warszawa Centralna |
Autor |
Wiadomość |
Baton
Gość
|
Wysłany: 15-11-2009, 14:31 polaczenia kolejowe Wieliczka - Warszawa Centralna
|
|
|
Witam Szanownych Forumowiczow!
Pytanie zadaje nie z lenistwa, ale szczerze piszac to sie pogubilem w rozkladzie i cenniku PKP. Prawdopodobnie w najblizszym czasie przyjdzie mi kilka razy w tygodniu pokonywac trase Kokotow---> Wieliczka (dworzec PKP) - z tym to sobie jakos poradze w koncu posiadam samochod. Ciekawi mnie natomiast czy mozna gdzies w okolicy dworca pozostawic samochod... ale to juz mniejszy problem.
Wiekszy to jak ksztaltuja sie polaczenia jak w temacie? Jakie sa ceny biletow? Czy mozna wykupi abonament albo cos w tym rodzaju?
Generalnie prace zaczynam od 8.00 (Kokoto) , koncze ok. 19-20...
Bardzo Was prosze o informacje. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 15-11-2009, 15:51
|
|
|
Sory ale ja wogole nei wiem o Co Ci chodzi ???
Temat Wieliczka, Warszawa, w opisie kokotow wieliczka
Zaczynasz o 8 w kokotowie konczysz o 19-20 w Warszawie ?
Nie kapuja kompletnie spróbuj to jakos dokladniej opisac |
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 15-11-2009, 17:05
|
|
|
Przemo rusz głową - piłeś coś?
na mój rozum chodzi o trase Kokotów Wieliczka (samochodem), Wieliczka Kraków (pociągiem), Kraków Warszawa (pociągiem).. tyle ze kolega nie używa googla..
może www.pkp.pl wyjaśni sprawę |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
Baton
Gość
|
Wysłany: 15-11-2009, 20:26
|
|
|
Skroce: Chodzi o trase Wieliczka ---> Warszawa. Googla uzywam dosc intensywnie... przewidzialem taka zlosliwosc w swoim poscie
Pytanie skierowane jest raczej do 'praktykow' pokonujacych te trase dosc regularnie... w kilku watkach zauwazylem iz sa takie osoby na forum... |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 15-11-2009, 21:00
|
|
|
od jakiegos czasdu zdecydowanie wole jezdzic samochodem
Koszty nizsze od podrozy intercity a czas prawie ten sam.
Jadac DK 7 ( omijajac janki przez Łoś i Piaseczno ) aż na ul.Grochowska ( za Wisła ) 4:15
Powrót podobnie
Może się bardziej umęczysz ale są i zalety |
|
|
Baton
Gość
|
Wysłany: 15-11-2009, 21:38
|
|
|
Testowalem ten wariant, ale jest kosztowniejszy, bardziej meczacy, 4h to jak sie ma bardzo duzo szczescia, a jak sie nie ma to moze byc roznie... no i najwazniejsze: podczas podrozy pociagiem moge pracowac: laptop + net, a to dla mnie najwazniejsze!!! |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 15-11-2009, 22:16
|
|
|
no to musisz w wieliczce zostawić auto poza strefą (ulica goliana jak znajdziesz miejsce ).. tylko sprawdź połączenie powrotne bo jak zamierzasz wracać wieczorem do krakowa to może Ci tylko bus zostać.. mimo wszystko wolałbym na Twoim miejscu zostawić auto w okolicach dworca w krakowie (najbliżej poza strefą są okolice zjazdu z alei 29 listopada - 300m do dworca na piechura
ja też jestem zdecydowanie za opcją samochodową mimo wszystko.. jak sobie liczyłem to koszt jest taki sam a fakt poruszania się samochodem po warszawie a nie komunikacją jest nieoceniony..
a no i jeszcze jedno apropos czasu to policz sobie dojazd do wieliczki plus pociąg na dworzec to masz minimum godzinę.. potem pewnie z 30 min czekania na intercity i 2,50 do warszawy.. wychodzi że jakbyś pojechał od razu na warszawę to byłbyś szybciej niż pociągiem.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
g55
Gość
|
Wysłany: 15-11-2009, 22:33
|
|
|
Baton napisał/a: | Pytanie skierowane jest raczej do 'praktykow' pokonujacych te trase dosc regularnie... w kilku watkach zauwazylem iz sa takie osoby na forum... |
Regularnie to w moim przypadku conajmniej raz w miesiącu. 7.07 jest pociąg z Wieliczki, który jakoś 7.30 jest w Płaszowie a 7.37 jest na KRK Gł. IC do Warszawy czasem łapię w Płaszowie a czasem na Głównym. Zwykle umawiam się w Wa-wie na 12.10 - o tej porze nie ma korków i taksówką dojeżdżasz w każde rozsądne miejsce w obrębie centrum w ciągu 20 minut. Powrotny to 15.15 (wariant optymistyczny) lub 17.15 - oba jadą do Płaszowa. 15.15, 16.15 i 17.15 - można się załapać na powrotny pociąg do Wieliczki (trzeba poczekać do 20 minut a w praktyce często pociąg z Wa-wy się spóźnia i czasu jest tyle, żeby przejść na 2 peron i wsiąść do odjeżdżającego składu. Dlatego warto mieć bilet na całą trasę: Wieliczka - Warszawa - Wieliczka, unikasz stresu z zakupem biletu strefowego w ostatniej chwili. Zakup w pociągu z KRK Gł gdy wracam w garniturze bankowo oznacza dodatkowe 5 pln, konduktorzy są z reguły nieugięci w tym względzie.
Do Wieliczki rano podwozi mnie rodzina, sąsiad czasem taksówka. Sporadycznie jadę samochodem i parkuję gdzieś w okolicach Wieliczki Stacji. Ale odkąd straciłem kołpaki i antenę na takim postoju staram się nie zostawiać samochodu na cały dzień, więc tego wariantu już nie praktykuję od paru miesięcy. Powrót z Wieliczki - analogicznie: rodzina, sąsiad lub taxi w ostateczność. Taksówkarze z Wieliczki są bardzo elastyczni: można umówić kurs poprzedniego dnia na konkretną godzinę rano. Kurs (6 km od stacji Wieliczka Rynek) kosztuje ok. 25 złotych.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło . |
|
|
|
|
jaybee
Gość
|
Wysłany: 16-11-2009, 01:40
|
|
|
Baton napisał/a: | jak ksztaltuja sie polaczenia jak w temacie |
Przede wszystkim nalezy pamietac, ze od 13.12.09 wchodzi w zycie nowy Rozklad Jazdy. Obecne polaczenia znajdziesz w necie na stronie pkp. Nowy rozklad jest w tym kraju utajniony jak bron jadrowa koreanczykow polnocnych, tym nie mniej prawie pewne godziny odjazdow podalem juz na tym forum:
Wieliczka R.-Krakow Gl:
http://www.wieliczka24.in...-vt324,1005.htm
Krakow Gl-Wwa C. (przez CMK, sa wprowadzone korekty 3 minutowe na TLK, ale nie chce mi sie nic poprawiac ):
http://www.wieliczka24.in...g-vt324,990.htm
Baton napisał/a: | Jakie sa ceny biletow? |
II kl: od 19 zl do 107 zl ( czas przejazdu ten sam lub bardzo podobny, szczegoly ponizej)
Baton napisał/a: | Czy mozna wykupi abonament albo cos w tym rodzaju? |
Bazowa cena w pociagach spolki Intercity jest 82zl za przejazd plus a) 25zl miejscowka z poczestunkiem w pociagach intercity (nazwa klasy pociagu jest XXX zbiezna z nazwa spolki, ktora go uruchamia), lub plus b) 15 zl za miescowke w pociagu Ex.
Sa jeszcze pociagi TLK, ktore miejscowek nie maja i kosztowac beda ok. 60 zl (taryfa ma byc modyfikowana).
Generalna zasada w pociagach spolki IC jest, ze placi sie za bilet jednorazowy i tyle...
Jednakze, mozna skorzystac z kilku promocji, z ktorych jedna jest rewelacyjna, a pozostale udaja, ze sa promocjami.
Rewelacyjna promocja jest "Tani Bilet" - bilet kosztuje na w/w pociagi 107- lub 97- zlotowe... tylko 19 zl. Pula biletow jest jednak ograniczona, wiec najlepiej z gory wykupic na te terminy, ktore juz znasz. Bilety mozna kupic na stacji Wieliczka Rynek, gdyz ta stacja jest wyposazona w nowoczesny terminal IRPOS.
Inna promocja jest "Bilet Abonamentowy" - placi sie za 5 przejazdow, mozna jechac 7 razy. Cena biletu spada wiec ze 107 do 83.50 zl.
Kolejna promocja jest "im Wczesniej, tym Taniej" - jej wada jest, ze bilet nalezy wykupic 14 dni przed podroza i bedzie on kosztowac 59, 69 lub 79 zl w II kl, a w I kl - 99zl.
Szczegoly tych 3 ofert znajdziesz tu: http://www.intercity.pl/index.php?
page=Oferta_krajowa
PS. Jakbys nie wiedzial, to sa jeszcze 3 pociagi dziennie w relacji KRK GL - Wwa C- KRK GL uruchamiane przez inna spolke - Przewozy Regionalne. Jezdza one tez CMK, czas jazdy ok 3h20, a wagony... to "kible", czyli ezt (takie jak jezdza z Wieliczki do Oswiecimia ). Cena: 40 zl. Szczegoly na stronie pkp.pr.pl - ale ci tez utajnili nowy RJ. (Stary mozna ogladac).
PS2. Czas jazdy IC/Ex do 12.12.09 - to 2h55, a od 13.12.09 - 2h29 (TLK ok 2h50). |
|
|
|
|
jaybee
Gość
|
Wysłany: 16-11-2009, 12:27
|
|
|
W poscie powyzej napisalem oryginalnie:
nazwa klasy pociagu jest XXX zbiezna z nazwa spolki, ktora go uruchamia
Przyslowek "XXX" zostal zastapiony przez "XXX".
Rozumiem, ze system iksow zastepuje wulgaryzmy... Slowo "XXX" absolutnie nie jest nim, a poniewaz w moim poscie nie odnosi sie w zadnym wypadku do konkretnej osoby- nie jest wiec nawet epitetem (obrazliwym).
I pytanie: czy "XXX" wstawia skrypt automatycznie na podstawie zdefiniowanych przez wlasciciela slow, czy tez robi to mod recznie? |
|
|
|
|
jaybee
Gość
|
Wysłany: 16-11-2009, 12:30
|
|
|
Ooo, widze, ze automatycznie..
Slowem wyiksowanym jest "oksnyterk" (czytaj wspak, czyli od tylu...) |
|
|
|
|
pablo
Mina
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 16-11-2009, 12:36
|
|
|
Sposobem na obejście jest czeski błąd, ale generalnie opcja słuszna, przynajmniej jest kulturalniej, aczkolwiek algorytm wycina czasami całkowicie bez sensu |
|
|
|
|
Baton
Gość
|
Wysłany: 17-11-2009, 22:05
|
|
|
Szanowni Forumowicze:
Bardzo dziekuje za pomoc. Sprobuje ustosunkowac sie do poszczegolnych postow w wolnym czasie, pytanie na teraz (zapewniam ze googlalem) - czy jest do kupienia karnet na polaczenia kolejowe Wieliczka - Warszawa ? Kwartalny, Polroczny, Roczny ???
Moze w ten sposob bedzie ciut taniej... kupie na firme, odlicze vat, wpuszcze w koszty... |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 17-11-2009, 22:14
|
|
|
Sa bilety polroczne imienne okolo 6000 zł na wszystkie linie.
Czy na jedna da sie takie cacko zrobic nie wiem , ale raczej tak |
|
|
Baton
Gość
|
Wysłany: 17-11-2009, 22:17
|
|
|
Uzupelnie swoj charakter pracy:
Pracuje w Kokotowie, okolice sklepu 'Szelag'. Jestem w stanie niskim kosztem zorganizowac dojazd do i z dworca kolejowego w Wieliczce... poprosze pracownika...
Podroz samochodem odpada, XXX od kosztow, wygody, etc. Po prostu musze byc online 12-15h na dobe, ot taka praca...
Prosze o rade:
Jak zorganizowac polaczenie, przy zalozeniu iz spedzam weekendy w Wawie + 2-3 wieczory i noce w trakcie tygodnia. Moge do pracy przyjechac ciut pozniej (9-11), wzglednie wczesniej wyjsc... 17-19 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|