Poprzedni temat «» Następny temat
Ośrodek Zdrowia w Wieliczce
Autor Wiadomość
Joanna Kulawik
Sztolnia

Wysłany: 04-01-2012, 16:37   

ArturSosin napisał/a:
Troche sie juz gubie

Nie Ty jeden

Poza tym ustawa została o tyle "sprytnie" pomyślana, że jeden lek jest na kilku poziomach refundacji, w zależności od rozpoznania.
Przykład: sławetne paski do glukometru: jeśli chory jest na co najmniej 3 wstrzyknięciach insuliny- paski na ryczałt. Jeśli cukrzyca leczona doustnymi - paski na 50%
Aptekarze nie znają rozpoznania, więc w ten sposób zmusi się lekarzy do określania poziomu refundacji.
Listy mają się zmieniać co 2 miesiące. Po jakiego diabła- nie wiem, ani tak często nie rejestruje się leków, ani standarty leczenia nie zmieniają się tak często.
Taka lista to 182 strony wydruku. W gabinecie można to mieć w komputerze, ale jak idzie się na wizytę do domu chorego??

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 04-01-2012, 16:42   

ArturSosin napisał/a:
Tylko po co?
By zakończyć dyskusję.

greg
Mina

Wysłany: 04-01-2012, 18:00   

Joanna Kulawik napisał/a:
W gabinecie można to mieć w komputerze, ale jak idzie się na wizytę do domu chorego??

też mozna miec w komputerze - z całym szacunkiem dla trudnego zawodu - laptop do podstawowej obsługi potrzebnej dla lekarza ile może kosztować? Ile może może kosztować malutka drukarka do recept? Znam lekarzy, którzy oprócz pracy w np. w szpitalu prowadzą prywatną praktykę i zainwestowali w taki sprzęt.
p.s.
nie jestem lekarzem i staram się ich unikać - nie zawsze się uda. :zly:

Joanna Kulawik
Sztolnia

Wysłany: 04-01-2012, 18:07   

greg napisał/a:
też mozna miec w komputerze

Tylko po co? Żeby płacić po kilkanaście tysięcy kary w razie, gdy urzędnik przyczepi się do recepty. A jeśli odbiorą prawo do wystawiania recept refundowanych, tracą sens inwestycje wszelkie. Mój zakład pracy przeżywał już kontrole z NFZu, i naprawdę, trudno o bardziej nieżyczliwe osoby, w dodatku merytoryczna miernota

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 04-01-2012, 18:16   

greg napisał/a:
ile może kosztować
No to policz. Komputer, drukarka, oprogramowanie. I to wszystko tylko po to aby zadowolic urzednikow, ktorych wprowadzanie takich bzdur NIC nie kosztuje. Do tego oczywiscie kasa fiskalna i podstawowe wyposazenie na taka wizyte. Do plecaka. Jakby do mnie przyszedl taki wielblad to chyba umarlbym ze smiechu.

Joanna Kulawik
Sztolnia

Wysłany: 04-01-2012, 18:28   

ArturSosin napisał/a:
zadowolic urzednikow

No. I żeby dostali duuuuże premie, z naszych podatków

greg
Mina

Wysłany: 04-01-2012, 19:16   

ArturSosin napisał/a:
No to policz. Komputer, drukarka, oprogramowanie

w październiku 2011- czyli przed obecną reformą byłem z córką u lekarza z prywatną wizytą - wpisanie objawów, drukowanie recept - xxx razy szybciej niż ręcznie.
ArturSosin napisał/a:
chyba umarlbym ze smiechu.

nie umarłem - byłem pod ogromnym wrażeniem pełnego profesjonalizmu

greg
Mina

Wysłany: 04-01-2012, 19:20   

Tylko po co? Żeby płacić po kilkanaście tysięcy kary w razie, gdy urzędnik przyczepi się do recepty. A jeśli odbiorą prawo do wystawiania recept refundowanych, tracą sens inwestycje wszelkie.

wiem - nie da sie.
Mój zakład pracy przeżywał już kontrole z NFZu, i naprawdę, trudno o bardziej nieżyczliwe osoby, w dodatku merytoryczna miernota

pracuję w zawodzie, gdzie nieobce mi kontrole z zamówień publicznych, UE. Ale rozumiem - nie da się.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 04-01-2012, 19:30   

greg napisał/a:
xxx razy szybciej niż ręcznie.
Miales liczyc pieniadze nie czas. Przeczytaj swojego posta.
greg napisał/a:
pełnego profesjonalizmu
Przeczytaj jeszcze raz. Chodzilo o profesjonalizm dzwigania zlomu a nie obsluge sprzetu.
greg napisał/a:
byłem z córką u lekarza
Przeczytaj jeszcze raz zanim odpowiesz. Chodzilo o wizyte domowa.

Jesli ktos chce to moze inwestowac we wszystko. I dobrze. Ale nie moze to byc narzucone wypocinami urzedasow. Uwazasz ze w/w Pani powinna przeznaczyc jedna swoja pensje aby sie doposazyc w sprzet, aby sprostac wymaganiom ubezpieczyciela, ktory ma kontrakt z jej zakladem pracy. Chyba tego nie przemyslales.

greg napisał/a:
pracuję w zawodzie, gdzie nieobce mi kontrole z zamówień publicznych, UE
Wow. I co? Sluzbowy laptopik, sluzbowa komoreczka? Moze autko?

Joanna Kulawik
Sztolnia

Wysłany: 04-01-2012, 19:42   

Mogę, nie tylko ja, zainwestować w sprzęt, aby wizyta przebiegała sprawniej i więcej czasu było na zajęcie się pacjentem. Ale w tej ustawie chodzi o to, żeby lekarzy ubezwłasnowolnić i uzależnić od urzędników. Zawód jest wystarczająco trudny i stresujący (z całym szacunkiem dla innych profesji), żebyśmy jeszcze mieli się bać XXX kontroli. Powinniśmy się skupiać na tym, żeby leczyć jak najlepiej, żeby nie popełniać błędów w SZTUCE LECZENIA, a nie na tym, żeby pomylić procenty i ryczałty!!!!!!

greg
Mina

Wysłany: 04-01-2012, 19:53   

ArturSosin napisał/a:
greg napisał/a:
xxx razy szybciej niż ręcznie.
Miales liczyc pieniadze nie czas. Przeczytaj swojego posta.
greg napisał/a:
pełnego profesjonalizmu
Przeczytaj jeszcze raz. Chodzilo o profesjonalizm dzwigania zlomu a nie obsluge sprzetu.
greg napisał/a:
byłem z córką u lekarza
Przeczytaj jeszcze raz zanim odpowiesz. Chodzilo o wizyte domowa.

Kończąc dyskusję z Tobą - to Ty nie czytałeś ze zrozumieniem tekstu.
ArturSosin napisał/a:
Wow. I co? Sluzbowy laptopik, sluzbowa komoreczka? Moze autko?

Nie - jak zwykle sprowadzasz dyskusję do poziomu nieakceptowalnego. Sam wynajmuję mieszkanie w obcym mieście, sam płacę za telefon, laptop mam swój, samochód jest mój, pracuję na Kontrakcie 300 km od domu. Napisz jeszcze, czego Ci u mnie żal. Wiesz co - lepiej nie pisz - szkoda czasu. Pozdrowienia dla Ciebie - na pewno już zjadłeś obiadek i kolację - ja jeszcze z godzinę muszę popracować - a potem może coś zjem.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 04-01-2012, 20:04   

greg napisał/a:
ja jeszcze z godzinę muszę popracować
No strasznie ci wspolczuje. Ale moze oduczy cie to pouczania innych jak maja wydac swoje pieniadze. Jesli to cie pocieszy to wlasnie siadam w auto i jade zarobic pieniadze. :/

Jarekcholewa 
Skarbnik

Wysłany: 19-01-2012, 08:56   

Mogę, nie tylko ja, zainwestować w sprzęt, aby wizyta przebiegała sprawniej i więcej czasu było na zajęcie się pacjentem. Ale w tej ustawie chodzi o to, żeby lekarzy ubezwłasnowolnić i uzależnić od urzędników. Zawód jest wystarczająco trudny i stresujący (z całym szacunkiem dla innych profesji), żebyśmy jeszcze mieli się bać XXX kontroli. Powinniśmy się skupiać na tym, żeby leczyć jak najlepiej, żeby nie popełniać błędów w SZTUCE LECZENIA, a nie na tym, żeby pomylić procenty i ryczałty!!!!!!

Twój pracodawca powinien zainwestować w sprzęt nie TY :!:

greg
Mina

Wysłany: 19-01-2012, 12:56   

Jarekcholewa napisał/a:
Twój pracodawca powinien zainwestować w sprzęt nie TY

Zakładamy, że Ośrodek Zdrowia wyposaża w komputery (laptopy) lekarzy pracujących w Ośrodku. Po 6 godzinach pracy kończą pracę w ośrodku i:
1. idą na wizyty domowe w ramach ośrodka - biora laptopa ze soba
2. idą na praktykę prywatną - nie wolno im korzystać ze sprzętu, oprogramowania itp przewidzianego dla ośrodka - bo jest to kradzież - i tak powinni w siebie zainwestować.

Tomek73 
Mina

Wysłany: 19-01-2012, 13:59   

greg napisał/a:
2. idą na praktykę prywatną - nie wolno im korzystać ze sprzętu, oprogramowania itp przewidzianego dla ośrodka - bo jest to kradzież - i tak powinni w siebie zainwestować.

Jak ida na praktykę prywatną to sami sa dla siebie pracodawcą. I ten pracodawca kupuje sprzęt.
Jak do Ciebie przychodzi elektryk, hydraulik czy inny majster to tez wcześniej kupuje dla siebie narzedzia.

Odpowiedz do tematu