Ośrodek Zdrowia w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 03-01-2012, 20:29
|
|
|
nacomito napisał/a: | Wątek dotyczy Ośrodka Zdrowia w Wieliczce, a nie prywatnych gabinetów lekarskich | Owszem, ale system jest dla wszystkich. Przynajmniej ma byc. Z zalozenia. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 03-01-2012, 21:31
|
|
|
Joanna Kulawik napisał/a: | ...obiecuję przypilnować porządku. Godziny przyjęć pacjentów są DLA PACJENTÓW |
I to mi się podoba! Właściwy człowiek na właściwym miejscu.
Czy potrzebny jest bat? Czy lekarze i szwendajzerzy o tym nie wiedzą?
Joanna Kulawik napisał/a: | szwendajzer |
Majstersztyk języka polskiego. Czy oni znają to określenie? Warto spopularyzować. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 03-01-2012, 21:35
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | ...system jest dla wszystkich. Przynajmniej ma byc. Z zalozenia. |
Podobnie jest ze zdrowiem, za które pijemy, którego życzymy. Ma być, z założenia.
Tylko, że między ma, a być jest bardzo daleko. |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:06
|
|
|
nacomito napisał/a: | Czy potrzebny jest bat? Czy lekarze i szwendajzerzy o tym nie wiedzą?
|
Spróbuję po dobroci, ale jakby co, mam baty ujeżdżeniowe o przepisowej długości 120 cm, ostrogi też się znajdą
Nie wiem, czy wszyscy znają określenie, kilkoro z nich tak nazwałam |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:11
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | Balagan wiaze sie z obarczaniem lekarzy obowiazkami ubezpieczyciela. To nie lekarz ubezpiecza chorego i obiecuje mu refundacje. Kolejne rzady stosuja metody malych kroczkow aby przerzucic odpowiedzialnosc i bledem bylo pozwalanie sobie na to. Niestety lekarze nie mieli sily przebicia gornikow. A zaczelo sie o ile pamietam od drukow ZLA. Ale ten kroczek byl chyba za duzy. |
Trafiłeś w sedno. Nic dodać, nic ująć. Tak samo w Twoim następnym poście.
Proszę Państwa, my lekarze już dawno nie leczymy. My świadczymy usługi medyczne |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:32
|
|
|
Joanna Kulawik napisał/a: | Proszę Państwa, my lekarze już dawno nie leczymy. My świadczymy usługi medyczne |
My pacjenci już dawno nie chorujemy. My nie mamy zdrowia chorować. |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:39
|
|
|
nacomito napisał/a: | My pacjenci już dawno nie chorujemy |
Czyli mamy rząd cudotwórców, wszystko uzdrowili |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:59
|
|
|
No proszę, a ktoś tu narzekał na rząd. |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 03-01-2012, 23:45
|
|
|
Nie chcialbym psuc tej radosnej sielanki ale protest dla dobra/przeciw pacjentom trwa nadal, jak i minister przy swojej/nieswojej ustawie, ktora popiera/niepopieral. Troche sie juz gubie. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 04-01-2012, 00:15
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | W osrodku juz taki postep? Czy prywatnie? |
W naszym ośrodku to ostatni raz byłem za dziecka na szczepieniu więc się nie wypowiadam.
W aktualnym NZOZ GallMed w Krakowie.
Dzwoni się. Pani mówi na którą godzinę można przyjść. Bez kolejki sprawa załatwiona. Recepta nadrukowana. Jeszcze będzie pełnia szczęścia jak skończą serwis internetowy bo ponoć rejestracja będzie możliwa przez stronę z tego co się dowiedziałem ostatnio. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Ania5
Szyb
Osiedle: Sienkiewicza
|
Wysłany: 04-01-2012, 07:45
|
|
|
Generalnie w Polsce jest chora służba zdrowia, w Wieliczce boli mnie odpryskliwość personelu w rejestracji . |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 04-01-2012, 11:37
|
|
|
Z maila wzięte: internet@gk.pl
Zamieszanie z receptami to efekt braku zdrowego rozsądku Cytat: |
Moim zdaniem, zamieszanie z receptami, wynika z powszechnego w Polsce braku tzw. zdrowego rozsądku. Przecież jeśli np.ja, 75-letnia emerytka, przychodzę do "mojej" pani doktor, wciąż tej samej od kilkudziesięciu lat, to pani doktor doskonale wie, że jestem ubezpieczona i zna moje, wynikające z tego faktu uprawnienia do refundacji za leki.
Więc jeśli jest logicznie myśląca, to nie musi niczego się obawiać,wystawiając receptę bez pieczątki "refundacja do decyzji NFZ". A swoją drogą, to przykre, że nasz rząd wszystkich obywateli traktuje ,jak oszustów: pacjentów, lekarzy, aptekarzy. Każdy każdemu ma udowodnić, że nie jest oszustem. A to przecież odpowiednie urzędy powinny nam wykazać, że nimi jesteśmy.
Czytelniczka Zofia | źródło:http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/489981,zamieszanie-z-receptami-to-efekt-braku-zdrowego-rozsadku,id,t.html |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 04-01-2012, 13:03
|
|
|
To tylko fragment problemu. Chyba nie rozumiesz calosci.
Zmusza sie lekarzy aby wpisywali na receptach poziom odplatnosci za lek. Po pierwsze wymusza to znajomosc tej odplatnosci, co nie jest sprawa lekarza tylko ubezpieczyciela. Po drugie w naszym balaganie wyglada tak, ze kolejny raz wprowadzono listy na 2 dni przez obowiazkiem. Nigdy nie wiesz kiedy to sie zmieni a zawsze byl balagan wiec i bedzie nadal. Po trzecie obarcza sie lekarzy odpowiedzialnoscia za bledy refundacyjne, ktore nie powinny ich w ogole interesowac. Po czwarte kolejny raz bez potrzeby wprowadza sie nowe druki recept.
Pomysl teraz tak-NFZ to tylko firma ubezpieczeniowa. Kiedys rynek bedzie musial sie otworzyc na inne firmy. Co wtedy? Kazda bedzie miala swoje listy, wzory recept. Moze braknac czasu na leczenie. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 04-01-2012, 14:04
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | Chyba nie rozumiesz calosci. | Przytoczyłem jedynie wypowiedź czytelniczki jako głos w dyskusji, bez własnego komentarza. Wcześniej podkreślałem, że lekarz jest od leczenia, a nie administracji.
ArturSosin napisał/a: | Moze braknac czasu na leczenie. | Już go brakuje. |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 04-01-2012, 14:19
|
|
|
nacomito napisał/a: | Przytoczyłem jedynie wypowiedź czytelniczki | Ot tak sobie? Jedna wybrana? Na kazdy temat mozna przytoczyc dziesiatki wypowiedzi np uzytkownikow onetu. Tylko po co? |
|
|
|
|
|