Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master7
16-11-2010, 11:43
Czy w Wieliczce powstanie wielka galeria handlowa?

Czy jesteś za powstaniem "Galerii Wieliczka" na "Polach Półchłopka"?
Tak
69%
 69%  [ 87 ]
Nie
25%
 25%  [ 32 ]
Nie wiem, trudno powiedzieć
4%
 4%  [ 6 ]
Głosowań: 125
Wszystkich Głosów: 125

Autor Wiadomość
pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 10-08-2007, 20:26   

Dziś jadąc od Krakowa skręciłem na Krzyszkowice, bo korek od zjazdu z autostrady do Wieliczki. Centrum Handlowe w tym miejscu z pewnością odciąży tą drogę.

jerzy.jan 
Bałwan solny

Osiedle: MARDIMEX
Wysłany: 11-08-2007, 02:10   

Korki w tym miejscu i w tym czasie to normalka. Jest piątek, okres wakacyjny.
Ewentualne powstanie galerii - korków nie zwiększy. Wcześniej powstanie odcinek autostrady do Szarowa, który powinien przejąć ruch tranzytowy.
Nie liczyłbym na zwiększenie ruchu w centrum Wieliczki spowodowany powstaniem galerii. Galeria będzie tętnić swoim życiem - Wieliczka swoim.
Czy Wieliczka wyjdzie z marazmu zależeć będzie od władz miasta, jak i od nas samych.
Galeria na pewno spowoduje większą konkurencyjność dla naszych "kupców", czego się najbardziej obawiają. Ale nam o to właśnie chodzi. Na dzień dzisiejszy po 17-tej naszych kupców sprzedaż nie interesuje, bo ich towar jest mało atrakcyjny dla zawodowo czynnej grupy wieliczan. Więcej byłoby "zwiedzających", którzy być może z braku innych atrakcji zauważą ich sklepiki. Wieliczanie na konkretne zakupy wybiorą miejsca, gdzie jest większy wybór, większa różnorodność i większa atrakcyjność w doborze towaru.
Trzeba tu pomyśleć o naszych dzieciach, wnukach. To pokolenie, czy się to komuś podoba, czy też nie - wychowuje się wokół powstałych galerii krakowskich. Dla nich są tam przewidziane atrakcje począwszy od maluchów na starszej młodzieży kończąc.
W dobie rozwoju motoryzacji nie liczyłbym na to, że z Wieliczki na Pola Półchłopka będziemy szli pieszo, by przy okazji napić się piwa, czy dobrego wina. (chyba, że będzie to trasa spacerowa typu Aleja Jana Pawła II). Iść z rodzinką wśród przemykających samochodów - to mała frajda.
Na spacer, z piwnym przerywnikiem, wybierzemy się do jednej, czy drugiej kawiarenki w odnowionym, iluminowanym tętniącym życiem centrum Wieliczki. A przechodząc obok estetycznej, czystej i zachęcającej witryny sklepowej wstąpimy, bo na wystawie zobaczyliśmy właśnie ten towar, który mieliśmy kupić.
Prawa ekonomii to temat rzeka. Na jedno trzeba zwrócić uwagę, że przy molochach powstaje troszeczkę lokalnego biznesiku, nie mówiąc o rozwoju np.wielickich taksówkarzy. Drobny przykład - nowe skupisko ludzkie to nowy postój, więcej kursów - więcej forsy do kasy miejskiej Wieliczki.
A o nowych miejscach pracy zapominacie?!

Ale wróćmy na ziemię ...
Pozdrawiam

pablo 
Mina

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 11-08-2007, 08:48   

Masz sporo racji. Ale to jest szersza wizja i oby naszym władzom jej nie zabrakło. Byłoby fajnie jakby powstał pomysł co do całej Wieliczki, żeby się nie okazało, że niedługo nie da się wytyczyć żadnej alejki spacerowej, bo wszędzie są parkingi...

alsa
Gość
Wysłany: 12-08-2007, 08:10   

Jestem całym sercem " za"
Niech w tej Wieliczce coś ruszy.
Niech będzie wreszcie kino z prawdziwego zdarzenia.
Nie ma obawy o małych i większych sklepikarzy że padną, uważam że może to zdopinguje ich do zadbania o swoje sklepy i poprawienia ich estetyki , żeby nie wyglądały jak obecnie / patrz zdjęcia na największą ohydę Wieliczka / .

Silene
Gwarek

Wysłany: 12-08-2007, 21:14   

Chociaż nie przepadam za wielkopowierzchniowymi sklepami, jestem za. Będę się wreszcie niedługo wprowadzać do Wieliczki (swoją drogą, nie chwaliłam się, że się wreszcie zameldowałam, żeby jak za parę dni urodzi się moje drugie dziecko, było już od razu Wieliczaninem :) ) i chętnie bym widziała, po prostu, jak największą konkurencję. Oczywiście, nie jest bez znaczenia, że kiedy ułowimy którąś mamę, żeby posiedziała wieczorem przy dzieciach, łatwiej nam będzie urwać się do kina w pobliżu, niż do Krakowa. I tak dalej :)

Dzebi 
Kopacz
Dzebi

Wysłany: 15-08-2007, 22:31   

pablo napisał/a:
Masz sporo racji. Ale to jest szersza wizja i oby naszym władzom jej nie zabrakło. Byłoby fajnie jakby powstał pomysł co do całej Wieliczki, żeby się nie okazało, że niedługo nie da się wytyczyć żadnej alejki spacerowej, bo wszędzie są parkingi...

Wieliczka powinna być takim miejscem, gdzie ludzie (z Krakowa) chcą przyjechać odpocząć. Powinny byc parki, alejki, place zabaw, miejsca gdzie mozna pobiegać, pojeździć na rolkach. A nie parkingi. Mój mąż miał fajny pomysł - parking tak, ale za miastem z wahadłowym ruchem do kopalni (autobusiki co 5 minut). Wszyscy byli by zadowoleni. :diabel:

jerzy.jan 
Bałwan solny

Wysłany: 16-08-2007, 10:17   

Trzeba pamiętać, że Wieliczka to nie skansen i nie tylko kopalnia jest jej jedyną atrakcją.
Tutaj żyją ludzie, w dużej mierze zmotoryzowani, istnieje przemysł, handel.
W pierwszej kolejności winno się brać ich potrzeby.
Dzebi napisał/a:
parking tak, ale za miastem z wahadłowym ruchem do kopalni

Proponuję zwiedzić "tyły kopalni" - jest tam estetyczny i funkcjonalny parking z ławeczkami. Jest też park, który niestety na dzień dzisiejszy wymaga troszkę nakładów, by spełniał funkcję rekreacyjną.
Patrząc z perspektywy kilku lat jest poprawa i w dalszym ciągu idą inwestycje z myślą o mieszkańcach i turystach.

Dzebi
Gość
Wysłany: 16-08-2007, 12:05   

jerzy.jan napisał/a:
Trzeba pamiętać, że Wieliczka to nie skansen i nie tylko kopalnia jest jej jedyną atrakcją.
Tutaj żyją ludzie, w dużej mierze zmotoryzowani, istnieje przemysł, handel.

Zgadzam się, ale jedno drugiego nie wyklucza. Czy sądzi Pan, że duże parkingi w mieście przydają mu uroku? Dla mieszkańców proponuje się całkiem inne rozwiązania. Poza tym ludzie, którzy przyjeżdzali by tu, po to żeby odetchnąć, też chętnie zostawią pieniądze. Faktem jest, że to wieliczanie jadą w czasie wolnym do Krakowa, a nie odwrotnie.

To prawda, że widać małe zmiany na lepsze, to bardzo, bardzo cieszy. Niemniej dwie alejki w parku to nie wystarczy, by ktoś chciał do Wieliczki wrócić. Wiele osób, które były w kopalni Soli nigdy nie wrócą do Wieliczki. To czego mieli okazję doświadczyć "na powierzchni", raczej wyklucza ich powrót.

I wcale nie jestem malkontentem, tylko w ciągu 6 lat, od kiedy mieszkam w Wieliczce, tak na prawdę nie wiele się zmieniło. Po prostu przedstawiam swoje propozycje. sama ich nie wymyśliłam - widziałam jak to funkcjonuje na świecie. :D

jerzy.jan 
Bałwan solny

Wysłany: 16-08-2007, 22:23   

Dzebi napisał/a:
duże parkingi w mieście przydają mu uroku?

Proszę wskazać, gdzie władze miasta,względnie ty, zaplanujesz taką inwestycję?.
Przewija się przez forum temat parkingu przy placu targowym, a ostatnio, wręcz mówi się o wprowadzeniu opłaty za parkowanie w centrum.

Dzebi napisał/a:
Dla mieszkańców proponuje się całkiem inne rozwiązania

Można wiedzieć jakie są propozycje dla mieszkańców Wieliczki?

Dzebi napisał/a:
Faktem jest, że to wieliczanie jadą w czasie wolnym do Krakowa, a nie odwrotnie

I tu jest największy dylemat - co zrobić, aby Wieliczkę otworzyć dla mieszkańców (bo przecież oni tworzą klimat tego miasta) tak aby i turyści mogli z tego skorzystać.
Proponuję zapoznać się z tematami poruszanymi na tym forum. Wiele właśnie dotyczy propozycji dla władz miasta - m.in. ten temat.

Dzebi napisał/a:
To prawda, że widać małe zmiany na lepsze, to bardzo, bardzo cieszy

Dzebi napisał/a:
w ciągu 6 lat, od kiedy mieszkam w Wieliczce, tak na prawdę nie wiele się zmieniło

Proponuję zdecydować się na jedną wersję.
Dla mnie Wieliczka od 4 lat zmienia się i to na lepsze. To widać gołym okiem. Jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia, ale małymi kroczkami i dalsze zmiany będą jeszcze bardziej widoczne. Dobrze, że są określone zamierzenia przed włodarzami miasta. Po raz pierwszy burmistrz powołał swojego doradcę d/s inwestycyjnych. To chyba dobrze świadczy.

Dzebi napisał/a:
przedstawiam swoje propozycje. sama ich nie wymyśliłam - widziałam jak to funkcjonuje na świecie

I chwała ci za to. Jak wczytasz się w poszczególne posty, to zauważysz, że z sugestii naszych korzystają ludzie odpowiedzialni za realizację niektórych inwestycji i zamierzeń w Wieliczce.
Nie wszystko co błyszczy, co funkcjonuje na świecie jest wspaniałe.
Turysta przyjeżdża, zobaczy co mu pokażą, wywiezie wspaniałe wrażenia i... żal, że u niego, co niektórych atrakcji nie ma (a tak, wg niego, niewiele potrzeba). Natomiast my mieszkańcy pozostajemy z problemami i bolączkami dnia codziennego.

dzebi
Gość
Wysłany: 17-08-2007, 19:56   

Przyjęłam i zrozumiałam - będę ostrożniejsza i rozważniejsza w wyrażaniu opinii. :)

Ale będę się też upierać, że to turystyka jest głównym motorem napędowym rozwoju tego miasta (głównym - znaczy nie jedynym). Żeby być wiarygodniejszą - nie mówię w ogóle o świecie, ale o miasteczkach, które odwiedziałam w Wielkiej Brytanii, Francji, Grecji, na Węgrzech. Zgodzę się, że trzeba dać czas i może bardziej się zainteresować. Gdzie w takim razie są konkretne plany działania naszych włodarzy. Obiecuję, że odrobię lekcje. :)

jurkovia
Gość
Wysłany: 21-08-2007, 10:59   

Ja też jestem za budową tej galerii w końcu bedziemozna cos porobić wieczorami w naszym mieście a nie tylko nudy po 20.

jerzy.jan 
Bałwan solny

Wysłany: 21-08-2007, 11:15   

dzebi napisał/a:
Ale będę się też upierać, że to turystyka jest głównym motorem napędowym rozwoju tego miasta

Masz we mnie sojusznika.
dzebi napisał/a:
Gdzie w takim razie są konkretne plany działania naszych włodarzy

Uważam, że obok forum http://www.wieliczka24.info/portal.htm
dużo informacji bieżących (i nie tylko) znajdziesz na stronie
http://www.wieliczka.eu/
oraz
http://www.wieliczka.pl/index.php

jurkovia
Gość
Wysłany: 10-09-2007, 15:08   

widze ze sprawa ucichła. Czy coś nowego wiadomo na temat budowy galerii i czy ona wogle powstanie ???

Jurkovia 
Poprzecznia

Wysłany: 16-09-2007, 15:12   

Czy ktoś ma jakieś wiadomości na temat Galeri WIeliczka ??? Czy już sprawa została zamknięta i wiadomo że już jej nie bedzie ???

Jurkovia 
Poprzecznia

Wysłany: 06-10-2007, 09:13   

Polecam dzisiejszy Dziennik Polski !!! Jeśli ta inwestycja nie wypali to bedzie tragedia. Mam nadzieje ze nasz burmistrz bedzie jednak rozsądny i wesprze tą inwestycje. W końcu go wybrała większość wieliczan i to nas reprezenutuje a nie kilku kupców. A z tego co widze większość na forum opowiedziała sie za galerią.

Odpowiedz do tematu