Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: master7
14-04-2009, 07:19
304 - ogólna dyskusja
Autor Wiadomość
gosc
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 18:49   

35 minut od Filharmonii do Wieliczki Rynek, wg Przemka777.
Uwierze, gdy ktos bardziej zerkajacy na zegarek, potwierdzi ten rewelacyjny czas.

Przemek777 
Skrzat

Wysłany: 04-01-2010, 19:13   

Proszę bardzo - można mi nie wierzyć, ale mam przy sobie bilet, skasowany o 11:06, kupiłem go od razu po wejściu do autobusu, czyli mógł być najwcześniej o 11:04, natomiast na 11:50 byłem umówiony do lekarza i WIEM, że byłem na przystanku Wieliczka Rynek o 11:40, bo w Ośrodku Zdrowia siedziałem już o 11:46 ;P I też mnie ta kosmiczna prędkość dziwi...

Przemek777 
Skrzat

Wysłany: 04-01-2010, 19:15   

Może był opóźniony o 20 minut - tego nie wiem :P , ale o 11:06 miałem już kupiony bilet, pewnie po prostu był na czas - o 11:05.

gosc
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 19:51   

Kurs 304, który się zjawił ~15.30 na Matecznym, nie zabierał wszystkich chętnych pasażerów. Na Matecznym i Bieżanowskiej zostawił kilkanaście pasażerów.

.
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 20:29   

9:15 (Pętla w Wieliczce ) - 10:00 (Bagatela)

nie było tragedii.

Dark 
Kopacz

Wysłany: 04-01-2010, 20:37   

rano 6:53 Wieliczka Rynek, 7:43 Filharmonia, tłok straszliwy na początkowych przystankach i korki.

wieczorem 18:56 spod Filharmonii, 19:33 Wieliczka Rynek, autobus pusty, do Wieliczki wjechało jakieś 5-7 osób, czyżby bojkot? :)

ogólnie wygląda na to, że w godzinach zwykłych nie ma zbytnio problemu.

a to wkleiłem na gazeta.pl (taki mój pomysł na funkcjonowanie całego ustrojstwa):

Ja również jestem pasażerem 304, jeżdżę 5 dni w tygodniu codziennie koło 7mej rano i późniejszym wieczorem.

Uważam tak, że faktem jest że linia 304 nie jest w pełni obłożona szczególnie w godzinach między 9:30 a 11:00 oraz później w godzinach wieczornych - 19:00 i później. Nie uważam, że sensowne jest krytykowanie urzędników za to że patrzą na kieszeń i chcą oszczędzać - wystarczy spojrzeć na fakt, że 304 jest, tak jak większość linii aglomeracyjnych, linią jednostronną. Rano Wieliczka i okolice dojeżdżają do Krakowa, a po południu wracają. Efekt tego jest taki, że owszem w jedną stronę autobus jest przeładowany, ale w drugą niemalże pusty.

Z drugiej strony, trzeba zwrócić uwagę na to, że jednak linia jest zbyt przeciążona. Po pierwsze jeździ nią bardzo wiele osób już z samej Wieliczki, po drugie, obecnie w Bieżanowie usiłuje (nieudolnie wypadałoby dodać) dosiąść się drugie tyle osób. Po drugie - korki. Rano niestety trzeba odstać na Matecznym, potem na Kalwaryjskiej i w końcu na Podzamczu i Straszewskiego.

Urzędnicy zaproponowali takie rozwiązanie, które moim zdaniem należałoby ocenić jak najbardziej krytycznie. Trzeba zwrócić uwagę, że problemem 304 jeśli chodzi o czas przejazdu nie jest liczba przystanków, ale właśnie korki. Osobiście uważam, że najlepszym wyjściem z całej sytuacji byłoby zrobienie nowego przystanku dla 304 tuż za Wieliczką na przystanku "Droga do Baryczy" (nie mieszkam tam ale uważam, że linie aglomeracyjne powinny przede wszystkim zatrzymywać się w strefie aglomeracyjnej a następnie rozwozić te osoby po głównych punktach w mieście). Potem 304 powinien się zatrzymywać na wysokości Rżąki, aby zrekompensować zabraną linię do Centrum. Potem standardowo - Prokocim Szpital, Bieżanowska, następnie zostawić nowość pt. Naftobudowa (nie każdy lubi Galerie Handlowe, ale jest to wygodne połączenie chociażby z kinem), następnie oczywiście Mateczny i tutaj najważniejsza zmiana - myślę że 304 mógłby pojechać prosto na Matecznym. Kalwaryjską jedzie zdecydowanie wystarczająca ilość tramwajów aby zapewnić tam dobrą komunikację miejską, a liczne korki powodują utrudnienia (w piątki bywa, że przejazd tą ulicą zajmuje ~15-20 minut). Dalej Konopnickiej, potem przystanek na Moście Grunwaldzkim, bo to ważny punkt przesiadkowy, następnie w prawo na Dietla i kolejny przystanek przed skrętem w lewo w Stradomską, a dalej już po staremu...

Myślę, że taka trasa, pomimo dodania 3-4 przystanków pozwoliłaby utrzymać czas przejazdu m. Wieliczką a Centrum Krakowa na poziomie około 35 minut, nawet w godzinach szczytu.
Ostatnio zmieniony przez Dark 04-01-2010, 20:41, w całości zmieniany 1 raz  

ggggg
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 20:40   

a ja wracałam do Wieliczki z Matecznego po 16 i była tragedia , straszny tłok , poprostu porażka, kilka razy kierowca próbował zamknąć drzwi, masakra

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 04-01-2010, 20:53   

A gdzie niby ten przystanek przed skretem w stradomoska ?
Bo przystanek jest za skrzyzowaniem ???
Proponujesz cos co nie jest ani realne ani madre.
W godzinach popoludniowych odcinek od stradomskiej do Grunwaldzkiegiego i pozniej matecznego jest zablokowany masakrycznie.
Nie sadze aby taka zmiana byla lepsza od tego co teraz zrobiono.
Z absurdu w absurd to nie rozwiazanie.

maruda
Kopacz

Wysłany: 04-01-2010, 20:54   pętla w Bieżanowie

A jak wam się podoba objeżdżanie dookoła pętli w Bieżanowie?
Ja myślę, że Bareja, jakby żył, to by o tym film nakręcił.

jackoi
Magnum Sal

Wysłany: 04-01-2010, 20:58   

imo ogólnie nie jest źle choć mogłoby być lepiej jakby częściej jeździł w godzinach szczytu

Monna
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 21:41   

jechałam dziś rano- Wieliczka rynek (6.53)--> Filharmonia (7.43). czas w sumie niezły, aż dziwne. miejsca siedzącego nie było już na przystanku Wieliczka rynek. Zapchany był pod CPN. Później na którymś z przystanków na Nowym Bieżanowie doładowano kolejne osoby. Ścisk. Wracałam Plac Wolnica (19.54)--> Wieliczka Rynek (20.23). Nie był przeładowany. na nowych przystankach mało kto wsiadał/wysiadał. aż dziwne, że jakoś to poszło. Aczkolwiek obawiam się, że gdyby przyszło wsiadać w 304 pod filharmonią w godzinach 15-16, to można by się nie zmieścić...

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 04-01-2010, 21:58   

przemo napisał/a:
A gdzie niby ten przystanek przed skretem w stradomoska ?
Bo przystanek jest za skrzyzowaniem ???
Proponujesz cos co nie jest ani realne ani madre.
W godzinach popoludniowych odcinek od stradomskiej do Grunwaldzkiegiego i pozniej matecznego jest zablokowany masakrycznie.

To prawda, ale jest też prawdą to że ostatnio 304 strasznie się wlecze na Kalwaryjskiej. Dawniej to nie było aż tak odczuwalne. Problem pojawił się niedawno i jakoś dziwnie w czasie zbiegł się z medialnymi doniesieniami o tej komputerowej regulacji świateł na Alejach i głównych ciągach - chodzi mi o te prace Siemensa.

Inna sprawa - było trochę o tym w Radio Kraków - chodzi o linię 502 - z tego co ludzie dzwonili, będą organizowane protesty mieszkańców Bieżanowa i osiedli w sprawie przywrócenia tej linii.
Możemy w sprawie powrotu do starego raczej liczyć tylko na nich i na samych siebie. Brak jakiejkolwiek reakcji ze strony urzędu miasta i poddańcza postawa wobec ZIKiT pokazuje ich stosunek do mieszkańców.

Wg. mnie to powinno wyglądać tak:
1. 502 - przywrócone, 304 po starej trasie.
2. Obydwie linie powinny być dokładnie przeanalizowane. Faktycznie np 304 mogłoby mieć więcej przystanków tak żeby ZIKiT-owi się to opłacało, ale zdecydowanie powinna być wtedy zmieniona częstotliwość kursowania. W szczycie częściej, a poza nim rzadziej, bo wtedy faktycznie czasami autobus jeździ pustawy - czytaj pod Bagatelą da się usiąść.

Jeszcze jeden kwiatek odnośnie turystów i ich wożenia do kopalni. Jak pamiętamy 304 miało po to między innymi służyć. W rzeczywistości jednak więcej z tej linii korzystają mieszkańcy. Turyści nie chcą korzystać czy może nie wiedzą o tej linii?
Pisałem o tym kilkakrotnie, a mianowicie że brak rzetelnego oznakowania przystanków pod kopalnią w Wieliczce. Podejrzewam że reszta informacyjnie też kuleje. Polak mądry po szkodzie - gdyby urząd miasta wspólnie z kopalnią odpowiednio zachęcał i informował turystów o tym to pewnie poza godzinami szczytu ci turyści licznie by zapełnili linię i ZIKiT może by tak nie kombinował nie mając argumentacji finansowej (że niby 304 jest strasznie deficytowe).

A tak mamy kupę, bo przecież pasażer autobusu wszystko zniesie. Urzędnik w ZIKiT pewnie komunikacją publiczną do pracy nie jeździ, urzędnik magistratu w Wieliczce też nie, więc problem jest oddalony i mglisty - słabo widoczny bo zza biurka przystanku nawet nie widać...
Ostatnio zmieniony przez master7 04-01-2010, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  

master771

misolina
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 22:08   

dzisiaj rano 6-03, na dworcu autobus był o 6-57. Niestety jestem pewien, że krytyczne kursy będą od 6-43 od 7-23. Poza tym bardzo wzrosło obłożenie 144 i na matecznym p[aktycznie nie da się w niego wsiąść. To nie jest tak, że dodano tylko nowe przystanki, zlikwidowano jedną linię, najbardziej odczują to pasażerowie 304 i 144. 6 minutowa różnica to jakaś kompletna brednia, podobnie jak przystanek pod Bonarką..zkit niestety jest bezczelny i bardziej liczy się z interesem Galerii niż z interesem pasażerów. Żałosne to jest.
Co do pociągów, to neistety nie jest tak, że się dokłada nowe - bp dawno by to zrobiono, niestety pociąg z wieliczki dojeżdża musi jechać przez krytyczny punkt PKP czyli Zabłocie - tutaj spotykają wszystkie pociągi z kierunku na rzeszów i z drugiej strony te jadące przez bonarkę z kierunku na zakopane do dworca głownego (ekspresy).. i nie da się fizyczynie po prostu dokładać nowych połączeń - zwłaszcza w tym samym 30 minutowym czasie przejazdu i w najbardziej obłożonych godzinach .. Nieco mozna by to zmienić i zrobić szybką komunikację do płaszowa która kursowałaby w miarę często -ale to znowu nie wszystkich urządza..bop każdy chce do dworca
Wieliczka szczególnie cierpi na tym ponieważ busy przelotowe zdążyły wykończyć wszystkie firmy przewozowe z wieliczki i jazda do miasta rano to jazda z twarzą na szybie i ryzykowanie własnym zdrowiem by nie rzecz, że życiem. Z kolei by dostać się busem z alej, często słyszy się burczenie kierowców owych przelotówek, że do wieliczki jest autobus ( poniekąd słusznie , i z reguły są spore problemy by wysiąść w wieliczce). I w ten wspaniały sposób po prostu - najbardziej w XXX są bici pasażerowie z wieliczki. Nie będe tu komentował komu mają służyć autobusy 204 i 244 bo przede wszystkim mieszkańcom Krakowa.

NR1
Gość
Wysłany: 04-01-2010, 22:38   

ggggg napisał/a:
a ja wracałam do Wieliczki z Matecznego po 16 i była tragedia , straszny tłok , poprostu porażka, kilka razy kierowca próbował zamknąć drzwi, masakra

Bez przesady. Jak czytam te opisy to można dojść do wniosku, że jakaś apokaliptyczna krzywda dzieje się pasażerom linii 304. Jeździłem przez około 10 lat autobusami krakowskiego MPK (jako pasażer) w czasach, gdy większość tu piszących siusiała jeszcze w pampersy. Jazda na stopniach, domykanie drzwi na siłę, tłok taki, że nikt już nie był w stanie wsiąść to są "normalne uroki" komunikacji miejskiej i nie dotyczą wyłącznie linii 304. Tak samo dzieje się i dziś na wielu innych liniach w Krakowie - codziennie obserwuję to m.in w rejonie Matecznego i Ronda Grunwaldzkiego. Więc o co to larum ? :zdziw:

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 04-01-2010, 22:46   

NR1 napisał/a:
.. większość tu piszących siusiała jeszcze w pampersy...

Dla ścisłości wtedy była tetra a nie jakieś tam pampersy :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi