Zadłużenie gminy |
Autor |
Wiadomość |
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 21-11-2011, 12:02
|
|
|
nietopesh napisał/a: | Do Wieliczki idzie kryzys. Miasto musi zacisnąć pasa |
Znamienne jest, że krytycznie o zarządzaniu Wieliczką odważa sie pisać Gazeta Krakowska ( http://www.gazetakrakowsk...ryzys,id,t.html ), w przeciwieństwie do przyklakującego Dziennika Polskiego. |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 21-11-2011, 19:20
|
|
|
No jak Kraków stracil płynność finansową to Wieliczka tym bardziej bedzie okrojona z pieniedzy, baaa sądze że wszystkcih urzedników teraz bedzie sie wyganiac w celach poszukiwawczych |
|
|
|
|
Ania5
Szyb
Osiedle: Sienkiewicza
|
Wysłany: 22-11-2011, 07:27
|
|
|
Marzenia o kinie miał chyba tylko Pan Burmistrz, wszyscy jeżdżą do Multikina oraz do Cinema w Bonarce. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 22-11-2011, 08:36
|
|
|
Cytat: | Marzenia o kinie miał chyba tylko Pan Burmistrz, wszyscy jeżdżą do Multikina oraz do Cinema w Bonarce. |
A gdzie maja jezdzic jak nie ma kina ?
Jeżeliby powstało na 100 % byli by chętni do jego odwiedzania. |
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 22-11-2011, 08:59
|
|
|
Ale tez slyszalem, ze to kino bylo tylko na przyczepke aby uzyskac dotacje do inwestycji. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
nowymieszkaniec
Kopacz
|
Wysłany: 01-12-2011, 15:10
|
|
|
master7 napisał/a: | Piotr Ptak napisał/a: | Jeśli nie będzie chętnych do spotkania sytuację finansową gminy opiszę w miesięczniku "Życie Wieliczki i Powiatu" - wydanie około 18 listopada. |
No właśnie.
Czekałem i czekałem na kolejny numer - i jest, pojawił się 29, przynajmniej wg. Facebooka.
http://www.zyciewieliczki.pl/Zycienr_7_2011.pdf
Szukam i szukam, nijak nie mogę znaleźć zapowiadanego tekstu. Mało tego, nie pojawia się nawet słowo obligacja (w jakiejkolwiek odmianie). Łatwo się domyśleć dlaczego.
Chyba się nie doczekamy. |
Trzeba mu przypomnieć |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 02-12-2011, 23:46
|
|
|
nacomito napisał/a: | Na czym Ci bardziej zależy. Na bojkocie, czy prasowym jazgocie? |
Uważam, że bojkot, oraz medialne krzyczenie są ze sobą powiązane i okazują dezaprobatę.
nacomito napisał/a: | Bojkot niczego by nie zmienił, gdyż ugrupowanie Kozioła ma większość, która poprze wszystkie jego propozycje. Bez szemrania, bez pytań, bez sprzeciwu. |
Gdyby opozycja miała większość, to chyba już nie byłaby opozycją. To oczywiste jest, że władzy nie mają i nie zmienią nic, ale swoją dezaprobatę wyrazić chyba mogą.
nacomito napisał/a: | Do prasowego kociokwiku nie dojdzie, bo któż miałby to uczynić. |
Chyba od czegoś ta opozycja jest prawda ?? No chyba, że poczuli się bezsilni i w milczeniu bez wysiłku targania gardła przyjmują nowy stan rzeczy inkasując pieniążki za przespaną sesje. Trzeba pamiętać, że media swoją siłę mają.
nacomito napisał/a: | Radni opozycyjni prosili. Ba! Domagali się rzeczowej, merytorycznej debaty przy udziale finansistów mogących wyłożyć kawę na ławę. Tymczasem najważniejszą w roku uchwałę upchnięto wśród kilkudziesięciu pier'dół. Bez przygotowania, bez dyskusji - ręce w górę! |
Temat na 1 strony jak nic. A tu cisza.
nacomito napisał/a: | Zadłużenie gminy jest horrendalne. Trudno jest jednak zrezygnować z kilkakroć wyższego dofinansowania. |
Zadłużenie jest jakie jest, ale za 4 lata skończy się większość środków unijnych i już nie będzie można wyciągnąć tyle kasy ile aktualnie. Dlatego uważam, że trzeba zasysać ile się da, bo potem już okazji nie będzie. A rzeczy na które nie ma dotacji trzeba będzie zrobić później, bo i tak nic się z tego powodu nie traci. Jak teraz dają kasę na majtkowy róż to trzeba brać, bo jakby na to nie patrzeć lepszy róż majtkowy niż odpadający tynk. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
asiamala1
Szyb
|
Wysłany: 03-12-2011, 12:20
|
|
|
Upraszczając jeśli są promocyjne ceny na wyprzedażach zadłużasz się na maksa bo jest super cena na TV LED, kino domowe a po nowym roku samochód tańszy o 7 tyś zł bo mu skoczył roczek???? |
_________________ Asia |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 03-12-2011, 15:40
|
|
|
asiamala1 napisał/a: | Upraszczając jeśli są promocyjne ceny na wyprzedażach zadłużasz się na maksa bo jest super cena na TV LED, kino domowe a po nowym roku samochód tańszy o 7 tyś zł bo mu skoczył roczek???? |
Nie bo przedstawiasz inną sytuację. Wszystkie wspomniane rzeczy z czasem tanieją i dostępne są w ciągłym obrocie tak jak ciągle pojawiają się nowe promocje, dlatego zadłużanie pod korek nie ma w tym przypadku sensu, bo postęp technologiczny pędzi okropnie i za chwilę ten fajny TV będzie G** wart, gdyż będą większe i lepsze modele.
Nie myślisz perspektywicznie i długofalowo.
Lepszym przykładem jest powoli wygaszany program rodzina na swoim.
W tym przypadku owszem zadłużam się pod korek rezygnując z nowego auta, gdyż wiem, że jeśli teraz zakupie dom/mieszkanie, to dostanę dofinansowanie, które jest przyznawane jeszcze przez najbliższy określony czas (niech to będzie 1 rok). Przyjmijmy w tym miejscu hipotetycznie, że rodzina na swoim działa jak dotacje z których korzysta gmina i zwraca nam ok. 50% inwestycji. Przyjmijmy też, że po ok 6 miesiącach otrzymałem zwrot 50% wartości mieszkania. Zostało do końca znów 6 miesięcy. W tej chwili idę do banku i zadłużam się jeszcze bardziej, oraz kupuje kolejne mieszkanie które przeznaczę na wynajem dla ciebie podnosząc tym samym własny miesięczny budżet o czynsz który ty płacisz na moją rzecz, gdyż wolałaś wynajmować, niż zadłużać się pod korek. Twój wybór - lepiej dla mnie. Po roku czasu okazuje się, że za cenę 1 mieszkania zakupiłem 2, a inwestycje jakie poczyniłem przynoszą mi teraz miesięczny dodatkowy dochód. Za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze po roku kupuje nowe auto i mam 2 mieszkania, auto i miesięczny dodatkowy dochód za niższe pieniądze niż gdybym zrobił to w odwrotnej kolejności.
Gdybym wpierw kupił auto, to nie zmieściłbym się w czasie obowiązywania programu rodzina na swoim w związku z czym miałbym jedynie 1 mieszkanie i auto, ale zapłaciłby za nie sporo więcej.
Sytuacja w gminie jest podobna.
Najpierw robione są inwestycje na które są dotacje, bo pozostałe mogą zaczekać.
Oczywiście ważna jest też płynność finansowa, bo niedopuszczalne jest inwestowanie w cokolwiek, jeżeli musimy się zadłużać w celu opłacenia rachunków bieżących.
Takie działanie uważam, za dobre gospodarowanie środkami, nawet jeśli budzi skrajnie negatywne odczucia. |
|
|
|
|
prezes
Komora
|
Wysłany: 04-12-2011, 12:20
|
|
|
Teoria zupełnie inaczej wygląda niż praktyka a szkoda
Co do gminy uważam że na takie inwestycje jak kostka brukowa przeznaczona na trakty spacerowe a położona na drogach to nas nie stać. |
_________________ PREZES |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 04-12-2011, 12:32
|
|
|
prezes napisał/a: | Teoria zupełnie inaczej wygląda niż praktyka a szkoda |
Jeśli masz na myśli rzeczywiste warunki dla osób prywatnych to masz rację. W praktyce rodzina na swoim nie ma dofinansowania 50% na zakup mieszkania w przeciwieństwie do gminy która do orlików chociażby dostała zwrot 50% poniesionych kosztów.
Na basen i centrum Solne Miasto też kasa była z dofinansowania, a teraz w RMF i RMF MAXX chodzą reklamy promujące Solne Miasto jako centrum konferencyjne z zapleczem sportowym i basenem, ulokowane przy pięknie zadbanym Parku Mickiewicza.
Czyli zgodnie z teorią jesteśmy na etapie poszukiwania lokatorów do naszego mieszkania |
|
|
|
|
asiamala1
Szyb
|
Wysłany: 04-12-2011, 15:40
|
|
|
Nie zrozum mnie źle, ale nie mając pewnych pieniędzy za rok czy np 3 lata zadłużać się na taką skalę uważam za pomyłkę i brak wyobraźni. Rozumiem bardzo prawdopodobne jest że będzie martwił się ktoś inny niż obecny Burmistrz, ale umiaru rozwagi ! |
_________________ Asia |
|
|
|
|
olekparasol
Poprzecznia Olek
|
Wysłany: 04-12-2011, 18:52
|
|
|