Przesunięty przez: master7 16-11-2014, 21:41 |
Wybory samorządowe 2014 |
Autor |
Wiadomość |
ewa1980
Szyb Ewa
Wiek: 44 Dołączyła: 03 Sty 2011 Posty: 163 Skąd: Trąbki-Wieliczka
|
Wysłany: 04-11-2014, 21:30
|
|
|
Jest jeden taki co krytykuje wszystko i wszystkich |
_________________ Ewa |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 05-11-2014, 00:08
|
|
|
Idziecie do glosowania ? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 05-11-2014, 06:40
|
|
|
Oczywiscie. |
|
|
Joshua
Bałwan solny
|
Wysłany: 05-11-2014, 09:26
|
|
|
Nie wiem jak Wy, ale ja jeżdżąc po Polsce mam wrażenie wjeżdżając w jakieś miasto, że to niemalże Las Vegas od tych banerów polityczno-wyborzych. Brak jeszcze tyko iluminacji świetlnych, ale w dzień to prawie jak w stolicy kasyn. |
_________________ Joshua |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 05-11-2014, 09:43
|
|
|
Piotrex napisał/a: | Idziecie do glosowania ? |
Oczywiście! Dlaczego? Nie będę tu pisał górnlotnych farmazonów o demokracji - może lepiej napiszę tak:
Tylko pójście do głosowania daje mi legitymację do wylewania na tym forum pomyj na demokratycznie wybrane władze. W przeciwnym wypadku każdy mógłby mi gębę zamknąć stwierdzeniem "trzeba było głosować". |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
Joshua
Bałwan solny
|
Wysłany: 05-11-2014, 10:21
|
|
|
Ja oczywiście, że nie. Z jednej prostej przyczyny. Nie działają na mnie slogany i obietnice typu: "zrobię to to i to", bo mam doświadczenie i wiedzę itp. Jak jakiś powie szczerze, że zrobi tyle na ile będzie mógł czy na ile starczy forsy to zagłosuje. Rzucanie na wiatr pustych obietnic to czysta walka polityczna. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 05-11-2014, 10:45
|
|
|
Sa tacy, którzy nie rzucają
Ale Ty oceniasz wszystkich przez jeden pryzmat, a szkoda |
|
|
Joshua
Bałwan solny
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:14
|
|
|
Źle mnie odbierasz. Chodzi mi o to jak przyjdzie ktoś do władzy to żeby "poszedł w teren" może nie osobiście bo tego nie wymagam ale ktoś z pracowników, ale by zapytał czy mieszkańcy chcą aby wyasfaltowano tą czy tą drogę czy chce aby powstało kino (akurat tego nie chce) itd. A tu z doświadczenia wiem, że przyjdzie nowy włodarz i nowa rada gdzie co tu się oszukiwać każdy będzie robił pod siebie i tam gdzie będzie większość demokratyczna w radzie w tej części w gminie czy powiecie będzie się działo najwięcej jeśli chodzi o inwestycje. Może uogólniam, ale tak zauważyłem. Co do obecnej władzy (żeby nie było, że czepiam się tylko Masnego) to chwale ją tylko za to, że coś robi pomimo błędów i głupstw. Ja pamiętam jeszcze rządy Dudy, gdzie było ogólnie nieróbstwo. Ale obecna władza przesadziła z inwestycjami typu fontanny czy stadion lekkoatletyczny itp., a jak wcielą w życie kino to już porażka totalna. Ta władza wyczerpała się. I dlaczego nie głosuję za zmianą? Bo uważam, że ktoś kto przyjdzie z tych co się wieszają jak kasyna w Las Vegas nie zmieni tego. Każdemu można dać szanse owszem, ale może to sprawdza się w sporcie ... i też nie zawsze (przykład studenta testowanego przez wisłe). A gmina to nie poligon doświadczalny, a tak to w Polsce wygląda. Łatwo wydaje się na XXX cudze (podatników) pieniądze. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:26
|
|
|
Cytat: | Chodzi mi o to jak przyjdzie ktoś do władzy to żeby "poszedł w teren" może nie osobiście bo tego nie wymagam ale ktoś z pracowników, ale by zapytał czy mieszkańcy chcą aby wyasfaltowano tą czy tą drogę |
Od tego są radni, aby takie potrzeby zgłaszać.
Cytat: | A tu z doświadczenia wiem, że przyjdzie nowy włodarz i nowa rada gdzie co tu się oszukiwać każdy będzie robił pod siebie i tam gdzie będzie większość demokratyczna w radzie w tej części w gminie czy powiecie będzie się działo najwięcej jeśli chodzi o inwestycje. |
A czy lepiej założyć ręce i nie próbować coś zmienić ?
Są tacy na forum co obiecują pewna inwestycję od Euro 2012, mają ją dopisaną do programu wyborczego, istnieje chyba tylko po to aby była kiełbasą. W sumie to nawet dwóch się o nią bija, kto jest ojcem chrzestnym.
Cytat: | Co do obecnej władzy (żeby nie było, że czepiam się tylko Masnego) to chwale ją tylko za to, że coś robi pomimo błędów i głupstw. |
Coś owszem, a czy to wszystko jest przemyślane , to nie mam przekonania.
Cytat: | Ja pamiętam jeszcze rządy Dudy, gdzie było ogólnie nieróbstwo. |
A były wtedy fundusze UE i mega zadłużenie miasta i powiatu ? Pytanie czy to co jest teraz nie jest przeszacowane, 3 pokolenia będą spłacać kredyty
Cytat: | Ale obecna władza przesadziła z inwestycjami typu fontanny czy stadion lekkoatletyczny itp., a jak wcielą w życie kino to już porażka totalna. |
Ale sporo ludzi się na to kupi, bo u siebie na wsi tego nie mieli, a teraz w miesice to bomba !
Cytat: | Bo uważam, że ktoś kto przyjdzie z tych co się wieszają jak kasyna w Las Vegas nie zmieni tego. |
I masz całkowita rację
Cytat: | A gmina to nie poligon doświadczalny, a tak to w Polsce wygląda. |
Czyli nie ma sensu wybierać i po prostu zostawić tych co są na wieki ?
Cytat: | Łatwo wydaje się na XXX cudze (podatników) pieniądze. |
Dlatego warto mieć nad tym kontrole, a kontrola to ludzie, który możesz przekazać swoje zaufanie. |
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:43
|
|
|
Joshua napisał/a: | Chodzi mi o to jak przyjdzie ktoś do władzy to żeby "poszedł w teren" może nie osobiście bo tego nie wymagam ale ktoś z pracowników, ale by zapytał czy mieszkańcy chcą aby wyasfaltowano tą czy tą drogę |
Takich to ze świecą szukać - ale jak napiszesz jedno pismo, drugie zaczniesz za tym chodzic - to nawet przy niesprzyjającej władzy da się "co - nieco" załatwić. Za chodnikiem w Koźmicach mieszkańcy chodzili i organizowali akcje podpisów przez 8 lat. Mimo, ze burmistrz Koźmicom wyjątkowo nie sprzyja - chodnik jest, właśnie trwają odbiory. Może i kiełbasa wyborcza, ale dla mieszkańców najważniejsze są inwetsycje na miejscu. Pewnie tym chodnikiem kupił sobie iles tam głosów (on i powiat - bo to teoretycznie inwestycja powiatowa - ale ludzie tego nie rozróżniają).
Owszem - najwygodniejsza jest postawa "ja do tego gooowna (wyborów) ręki nie przykładam". Tylko to dla Twojej najblizszej okolicy zadnego pozytku nie przyniesie. I bedziesz mógł z satysfakcją wtedy powiedzieć - "a mówiłem, ze nie było warto"
Demokracja to taki ustrój, gdzie władza powinna być "nasza" a nie "ich". U nas ciagle pokutuje socjalistyczne "oni - władza". Tymczasem w społecznościach gdzie ludziom sie chce coś robic (jak np. w Koźmicach, gdzie jest grupa zapaleńców, z których część wsi się naśmiewa) - nawet jeśli władza rzuca kłody pod nogi, da się cos osiagnąć - właśnie legalnymi, demokratycznymi metodami. |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Joshua
Bałwan solny
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:46
|
|
|
Po prostu dla mnie nie ma kandydata jak to nazwę ponad wszystkimi. Jeśli byłby ktoś kto sprawdził się już w czymś takim to tak. Ale zwykle to są ludzie, którzy są już byli przy władzy w rożnej formie i niczym szczególnym nie wyróżnili się. Nie będę głosował tylko po to by głosować. Co do radnych, którzy za mnie będą reprezentować planowanie inwestycji. Owszem jeśli będą w radzie demokratyczną większością to tak, ale jak w opozycji mniejszościowej to już znamy to z obecnej sytuacji gdzie pisał o tym jakie parodie były na sesjach Piotr Ptak. Co może pojedynczy radny? Prosić, zabierać głos, ale to nie zmieni faktu, że w pojedynkę nic nie zrobi. Zgadzam się, że przesadzili z zadłużeniem, ale po co było budować np. fontanny. Wieliczka to nie Rzym, ale o tym chyba zapomniano. Jest sens wybierać, ale niech każdy robi to z własnego sumienia i przekonania. Ja takiego przekonania ani do obecnej władzy ani do kandydatów nie mam i stąd nie idę głosować. Odstrasza mnie niestety to wieszanie tych plakatów i ilość tego. To jest dopiero marnotrawienie pieniędzy. W tym roku to naprawdę przesadzają. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:54
|
|
|
Joshua napisał/a: | Po prostu dla mnie nie ma kandydata jak to nazwę ponad wszystkimi. |
I takiego nigdy nie będzie. Polityka (również na poziomie samorządowym) to sztuka zawierania kompromisów. Wybory - to metoda lobbowania, aby część z naszych postulatów władza uwzględniła.
Wkur...ją mnie fontanny, ale jeśli będzie kanalizacja w mojej wiosce - to niech sobie te fontanny budują - tak w skrócie opiszę moja postawę wobec władz. |
I guess we'll never know
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 05-11-2014, 12:00
|
|
|
Cytat: | Jeśli byłby ktoś kto sprawdził się już w czymś takim to tak. |
Każdy od czegoś zaczyna. Gdzieś musisz zbudować wiedze i doświadczenie.
Cytat: | Owszem jeśli będą w radzie demokratyczną większością to tak, ale jak w opozycji mniejszościowej to już znamy to z obecnej sytuacji gdzie pisał o tym jakie parodie były na sesjach Piotr Ptak. |
I pewnie dlatego poszedł na "druga stronę" Po co się męczyć dla mieszkańców, jak można być w większości i odnosić sukcesy
Cytat: | Co może pojedynczy radny? Prosić, zabierać głos, ale to nie zmieni faktu, że w pojedynkę nic nie zrobi. |
Nie do końca, ma do dyspozycji, prawo, sądy, różne instytucje
Cytat: | Odstrasza mnie niestety to wieszanie tych plakatów i ilość tego. |
To głosuj na tych co mają sensowny program a nie tapetują miasta hasłami "MIESZKANIEC".
Cytat: | To jest dopiero marnotrawienie pieniędzy. W tym roku to naprawdę przesadzają. |
Jak się człowiek czegoś boi to robi wszystko co w jego mocy aby zwyciężyć, koszty się wtedy nie liczą |
|
|
Joshua
Bałwan solny
|
Wysłany: 05-11-2014, 12:36
|
|
|
Dobra Panowie
Ile ludzi na świecie tyle poglądów. Wy nie przekonacie mnie, ja Was. Tylko tu "forumujemy" wymieniając poglądy i osądy i na tym poprzestańmy. Każdy z nas ma swoje racje. Ja wyruszam w Polskę z racji wykonywanej działalności.
Pozdro |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 05-11-2014, 13:14
|
|
|
A ja znalazłem wspaniały plakat pasujący do wielickich klimatów
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|