Przesunięty przez: master7 16-11-2014, 21:41 |
Wybory samorządowe 2014 |
Autor |
Wiadomość |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 20-03-2014, 09:32
|
|
|
nacomito napisał/a: | wystartować w wyborach do Parlamentu Europejskiego, które odbędą się 25 maja. To: posłanka na Sejm tej kadencji, mieszkanka Raciborska – Elżbieta Achinger | Juz nie na burmistrza? Jak tak sie sytuacja bedzie rozwijac, to w przyszlym tygodniu dowiemy sie, ze kandyduje na papieza. |
|
|
|
 |
nacomito
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 03-05-2014, 09:47
|
|
|
Kanonizacja i dziękczynienie w Watykanie
Cytat: | Ojciec Święty Jan Paweł II przed kilkoma dniami został włączony w poczet świętych.
W dniach 27 i 28 kwietnia na Placu św. Piotra w Rzymie podczas uroczystości kanonizacyjnych pojawiły się tłumy wiernych. Wśród nich nie mogło zabraknąć mieszkańców Miasta i Gminy Wieliczka. Modlili się tam i dziękowali za wyniesienie na ołtarze Ojca Świętego Jana Pawła II m.in.: Przewodniczący Rady Miejskiej w Wieliczce – Tadeusz Luraniec oraz Burmistrz Miasta i Gminy Wieliczka Artur Kozioł. | więcej: http://www.wieliczka.eu/p..._Watykanie.html
 |
|
|
|
 |
Piotrex
Mina Obiezyswiat

Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 97 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 04-05-2014, 07:45
|
|
|
Solniak a czemu niech spiep..... Do Brukseli jaki z nich pożytek ?
Jest wiele młodych albo inaczej... Lepiej usytuowanych którzy patrzyli by na problemy Gminy przez inny pryzmat...
Ja nie widzę z obecnych rządzących nikogo uczciwego i praworzadnego choć jak to się mówipunkt widzenia zależy od siedzenia. Hehe |
|
|
|
 |
aniani
Siuda Baba

|
Wysłany: 04-05-2014, 09:43
|
|
|
Piotrex napisał/a: | niech spiep..... Do Brukseli jaki z nich pożytek ? |
ja bym się zastanowiła, raz na pięć lat dzięki głosowaniu można zrobić z kogoś milionera, jak człowiek myśli o swoim głosie w takim wymiarze to Piotrex napisał/a: | niech spiep | jest najgorszym wariantem dla nas, najlepszym dla marnego polityka |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 04-05-2014, 11:35
|
|
|
Cytat: | Przewodniczący Rady Miejskiej w Wieliczce – Tadeusz Luraniec oraz Burmistrz Miasta i Gminy Wieliczka Artur Kozioł. |
A Pani rzecznik to było incognito ? Czy sponsorowała wyjazd ?
Ciekawe czy pojechali za swoje, czy w ramach tego, że JP II jest honorowym obywatelem postanowili pojechać za pieniądze miasta ?
Ktoś wie ? |
|
 |
Piotrex
Mina Obiezyswiat

Pomógł: 1 raz Wiek: 97 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 04-05-2014, 15:11
|
|
|
Już się pytałem gdzie jest stara kostka brukowa spod kopalni ktoś wie za którą zaplaciem kupę kasy jako podatnik ?
Ania i coś Ci powiem jak ktoś jest ustawiony życiowo i nie zależy mu na tym abydzięki wyborom się ustawić to będzie myślał o swoim kraju mieście to są inne priorytety ktoś taki będzie się czuł lepiej jak zrobi coś dla masta regionu a wszyscy Ci którzy pchają się do Brukseli myślą o swoim nosie i o niczym innym po co mam im pomagać jak nikt jako mi przedsiębiorcy w Wieliczce nie pomógł wręcz przeciwnie.. |
|
|
|
 |
aniani
Siuda Baba

|
Wysłany: 04-05-2014, 21:52
|
|
|
Zgadzam się, ale nie chcesz chyba przez to powiedzieć że nie powinno się pójść na wybory? W politykę powinni się angażować ludzie, którzy już zaspokoili swoje podstawowe potrzeby. Wg. Maslowa ostatnią jest potrzeba samorealizacji i tu bym umiejscowiła działalność polityczną, społeczną itp., a u naszych lokalnych (i nie tylko) polityków kariera jest sposobem na zaspokojenie potrzeb niższego rzędu. |
|
|
|
 |
kiotari
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 111 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 04-05-2014, 22:18
|
|
|
Piotrex napisał/a: | jak ktoś jest ustawiony życiowo i nie zależy mu na tym abydzięki wyborom się ustawić to będzie myślał o swoim kraju mieście to są inne priorytety ktoś taki będzie się czuł lepiej jak zrobi coś dla masta regionu |
Zgoda w 100% aniani napisał/a: | W politykę powinni się angażować ludzie, którzy już zaspokoili swoje podstawowe potrzeby. Wg. Maslowa ostatnią jest potrzeba samorealizacji i tu bym umiejscowiła działalność polityczną, społeczną itp., a u naszych lokalnych (i nie tylko) polityków kariera jest sposobem na zaspokojenie potrzeb niższego rzędu. |
100 % racji.
Podstawową przyczyną obecnego stanu rzeczy jest konieczność składania XXX deklaracji majątkowych przez wszystkich wybranych w wyborach. Załóżmy teoretycznie, że ktoś się dorobił, ma spory majątek, nie chce mu się już pracować dla kasy i ma w doopie te nędzne 10 czy 20 tysięcy miesięcznie, które może zarobić jako poseł czy inny burmistrz. Są tacy? Na pewno... Tylko, że składając deklarację o swoim majątku (sporym, skoro 20 tysięcy miesięcznie mu zwisa) - musiałby zatrudnić ochroniarzy do ochrony swojej rodziny i domu przed zakusami chętnych do podzielenia się jego majątkiem. Ponieważ ceni sobie święty spokój - w życiu nie wystartuje w żadnych kastingach zwanych wyborami. Dlatego rządzą nami nieudacznicy, dla których kilka tysięcy złotych to największa pensja jaką mogą dostać - bo w rzeczywistej gospodarce ich umiejętności zostałyby wycenione na 10% kwoty, którą otrzymają jako lokalni politycy. Ot cała diagnoza mizerii polskiej polityki. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
 |
Piotrex
Mina Obiezyswiat

|
Wysłany: 04-05-2014, 23:58
|
|
|
aniani napisał/a: | Zgadzam się, ale nie chcesz chyba przez to powiedzieć że nie powinno się pójść na wybory? |
Jak pracowałem to uważalem że to obywatelski obowiązek jak pracuje 2x wiecej i widze ile moich ciężko zarobionych pieniedzy idzie w kanał albo na zaspokojenie podstawowych potrzeb pseudo politykow albo na budowanie kolejnego wieżowca biurokratycznego i urzedniczego i jak próbuje się nas okradać powiedziwłem ...a po co mam iśc i załatwiac jakiemuś prymitywowi który tylko mysli jak sie ułozyc posadkę w Brukseli?
Czara goryczy sie przelała...
Ostatnio przychodzi dyrektor jakiejs firmy i mi mówi wiesz co przeniesliśmy sie do Czech bo juz wystarczy tego grabienia, wiesz co ludzie tam są zdowoleni placa podatki i chętnie głosuja na ekipy rządzące, z oszczedności kupiłem 5 nowych Skód Octavia u nas nie mozna juz VAT-u od kombi odliczać które pracują i robia po 30 000km miesiecznie a kupowanie tylko po to pickupa albo ciężarówki daj spokój...
Auta jeżdzą w 4 osoby bo muszą a bagaż bardzo cenny ..
kiotari : to się da przeskoczyc majatki przepisuja na inne osoby tak że nikt tego nie wie kombinuja ze spółókami, firmami nikt im nic nie zrobi tak że nie ma sobie co głowę zawracać najlepiej uwalić male firmy które nie umia sie jak bronic albo nie maja kapitału do obrony.
Tak pracują :
Tysiące UCZCIWIE pracujących Polaków musi przeżyć za 1276 zł tego czegoś co jest żartobliwie nazwane wypłatą, a taki europoseł taką kwotę zarabia w przeciągu paru sekund bo wystarczy, że pojawią się tuż ” przed posiedzeniem komisji ds. Unii Europejskiej złożą autograf na liście obecności i na ich konto wpływa 304 euro „. Tylko cały dowcip polega na tym, że po złożeniu podpisu na liście obecności przez takiego europosła, ten NIE uczestniczy w posiedzeniu komisji !!!.
Potwierdzeniem takiej sytuacji jest oto taka wypowiedź : ” Bywało już tak, że kiedy głosowania w polskim parlamencie się przedłużały, europosłowie czekający na komisję ds. UE dzwonili z prośbą o wyłożenie listy obecności, aby złożyć podpis i wyjść „. Czy wybrańcy narodu zwani europosłowie muszą tak postępować , otóż NIE. ” Co miesiąc na konto każdego europosła wpływa 7,6 tys. euro pensji, czyli ok. 32 tys. zł , dodatkowo jeszcze 18,2 tys. zł diety pobytowej, poseł nie wydaje też ani złotówki na przeloty czy dojazdy do Brukseli. Za wszystko płaci europarlament „. Czyli zachowanie europosłów, którzy pomimo tak astronomicznych zarobów robią takie szwindle z podpisami, nie uczestnicząc w posiedzeniu komisji, jedynie można nazwać chciwością, pazernością jak nie najzwyklejszym chamstwem.
Oto czołówka tych najbardziej ” zapracowanych i uczciwych ” europosłów.
Cymański Tadeusz Solidarna Polska – 23 – 29348 zł
Wojciechowski Janusz Prawo i Sprawiedliwość – 23 – 29348 zł
Ziobro Zbigniew Solidarna Polska – 18 – 22968 zł
Olejniczak Wojciech Sojusz Lewicy Demokratycznej – 16 20 416 zł
Senyszyn Joanna Sojusz Lewicy Demokratycznej – 16 – 20416 zł
Kowal Paweł Polska Razem – 14 – 17864 zł
Siwiec Marek Twój Ruch – 12 – 15312 zł
Czarnecki Ryszard Prawo i Sprawiedliwość – 11 – 14036 zł
Cyfra pomiędzy nazwiskiem i nazwą partii a kwotą, oznacza na ilu posiedzeniach powinien być europoseł. Kwota oznacza ile dostał europoseł za podpis na liście.
Teraz mnie nie dziwi, dlaczego ta ELYTA wybrańców narodu tak się pcha do europarlamentu, bo zamiast dbać o polskie sprawy, Polaków to jedynie o co dbają to aby jak najwięcej się nachapać , a Polskę i Polaków to mają… w głębokim poważaniu.
źródło – gazeta „Fakt”. |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 05-05-2014, 06:57
|
|
|
Cytat: | Teraz mnie nie dziwi, dlaczego ta ELYTA wybrańców narodu tak się pcha do europarlamentu, bo zamiast dbać o polskie sprawy, Polaków to jedynie o co dbają to aby jak najwięcej się nachapać , a Polskę i Polaków to mają… w głębokim poważaniu. |
Nie mogę się nei zgodzić.
Niestety eurowybory służą tylko temu aby dostać intratny kontrakt i lepsza emeryturę. Sprawy polskie są na 7 planie.
PS ostatnio gdzieś czytałem, że w Parlamencie UE wszczęto bunt, bo podrożały sałatki w bufecie ! |
|
 |
kiotari
Mina

|
Wysłany: 05-05-2014, 09:15
|
|
|
Piotrex napisał/a: | kiotari : to się da przeskoczyc majatki przepisuja na inne osoby tak że nikt tego nie wie kombinuja ze spółókami, firmami nikt im nic nie zrobi tak że nie ma sobie co głowę zawracać najlepiej uwalić male firmy które nie umia sie jak bronic albo nie maja kapitału do obrony. |
Ja piszę o osobach, które się dorobiły uczciwie i nie mają ochoty kombinować z przepisywaniem majątku - bo takie metody sa dla nich żenujące. Nie maja tez ochoty chwalic sie swoim majątkiem - bo duze pieniądze lubią ciszę. Tacy nigdy nie będa u nas politykami z powodu dur.nych przepisów i traktowania każdego bogatego jak złodzieja - zarówno przez urzedników jak i przez sąsiadów. |
I guess we'll never know
|
|
|
 |
Kozmicki
Zawalisko

|
Wysłany: 05-05-2014, 20:43
|
|
|
kiotari napisał/a: | Ja piszę o osobach, które się dorobiły uczciwie |
Dorobił się - uczciwie!
99% Polaków utożsamia "dorobienie" się z nieuczciwością. To jak z komuny: mówisz "partia", myślisz "Lenin". |
|
|
|
 |
Piotrex
Mina Obiezyswiat

|
Wysłany: 05-05-2014, 21:11
|
|
|
Kiotari masz rację ale weź takiego Palikota gość ustawiony jak mało kto kto śledził jego poczynania w segmencie spirytusowym wie co mam na myśli.
I co robi karierę... |
|
|
|
 |
nacomito
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 05-05-2014, 23:55
|
|
|
Portal informacyjny miasta Wieliczka. Burmistrz Artur Kozioł zaprasza napisał/a: | Ojciec Święty Jan Paweł II przed kilkoma dniami został włączony w poczet świętych.
W dniach 27 i 28 kwietnia na Placu św. Piotra w Rzymie podczas uroczystości kanonizacyjnych pojawiły się tłumy wiernych. Wśród nich nie mogło zabraknąć mieszkańców Miasta i Gminy Wieliczka. Modlili się tam i dziękowali za wyniesienie na ołtarze Ojca Świętego Jana Pawła II m.in.: Przewodniczący Rady Miejskiej w Wieliczce – Tadeusz Luraniec oraz Burmistrz Miasta i Gminy Wieliczka Artur Kozioł. |
Ciekaw jestem, na czym polega włączenie w poczet świętych?
Czy panowie wraz z orszakiem udali się do Rzymu prywatnie, czy może oficjalnie, jako delegacja honorowa Królewskiego Górniczego Wolnego Miasta Wieliczka?
Jeśli była to podróż prywatna, nie widzę powodu, by zamieszczać o tym informację, okraszoną zdjęciami, na miejskim portalu, który nie powinien być trybuną prywatnego folwarku.
Jeśli była to podróż służbowa, to jako mieszkaniec i podatnik stanowczo się sprzeciwiam, by zadłużona po uszy gmina fundowała takie bonusy. |
|
|
|
 |
kiotari
Mina

|
Wysłany: 06-05-2014, 09:19
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Dorobił się - uczciwie!
99% Polaków utożsamia "dorobienie" się z nieuczciwością. To jak z komuny: mówisz "partia", myślisz "Lenin". |
Ponieważ 99% Polaków przedsiębiorczość kojarzy z nieuczciwością - to czemu sie dziwić, ze rządzą nami tacy kombinatorzy od omijania prawa jak specjaliści od "placów manewrowych", którzy teraz chca "manewrować" na arenie europejskiej. Czemu sie dziwić, że jeden z drugim potem omija prawo prowadząc biznes, skoro przykład daje mu legalnie wybrana władza - a 99% Polaków utożsamia to z "zaradnością".
Mojżesz miał rację - naród wybrany trzeba przegonić przez pustynię 40 lat, zanim zacznie myśleć o państwie w kategorii 'my" a nie "oni". Polak mentalnie zniewolony jest i tyle. |
I guess we'll never know
|
|
|
 |
|