Wieliczka: NIE dla sierpa i młota |
Co sądzisz o propozycji utworzenia muzeum komunizmu w Wieliczce? |
popieram |
|
32% |
[ 18 ] |
popieram, lecz proponuję inny wystrój zewnętrzny |
|
25% |
[ 14 ] |
nie mam zdania |
|
5% |
[ 3 ] |
jestem przeciwna/y |
|
30% |
[ 17 ] |
jedynie słuszną decyzję odmowną podjęły władze gminy poparte przez kombatantów, sołtysów i przewodniczących osiedli |
|
5% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 55 |
Wszystkich Głosów: 55 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
zz1
Gość
|
Wysłany: 15-05-2008, 11:13
|
|
|
przemo napisał/a: | Bo trzeba być tolerancyjnym. |
przemo - nie odpowiedziałeś na moje pytanie, osadzasz mnie na jakiej podstawie ? Gdzie w mojej wypowiedzi znalazłeś fragment, który uprawnił Cię do stawiania takich zarzutów ? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 15-05-2008, 11:37
|
|
|
Takiej że dużej części młodych ludzi nei przeszkadza sierp i młot.
Duża część z nas pamieta te czas i źle je kojarzy ale chce swoim dziecią pokazać jak było i przed czym mamy ich chronić.
Zważ tez na to ze w Polsce istnieje wiele misjc gdzie sierp i młot jeszcze są widoczne jako relikty poprzedniej ekipy i nikt nie robi z tego powodu burzy w szklance wodu.
Tak skraje pogląd jak przedstawiasz skłoniły mnie do stwierdzenia ze chetnie będziesz sympatyzował skrajnie prawicującym organizacją próbującym zniszczyć wszystko co związane z "niestandardowymi" zachowaniemi, wyglądem.
Jeżeli uraziłem przepraszam , ale naprawde duzo potu wyaliśmy tu tłumacząc, że Pan Hankus chciał pokazać było epoke na wesoło a nie w spsób promocji tychże czasów.
Wiele napisaliśmy o tym jakie odczucia mamy i dlaczego to chcemy.
Sam Pan Hankus napisał i mówił w telewizji , że wystrój którego się czepiasz i wsponiany sierp i młot to była 1-sza wstepna wizualizacja i wcale przy niej nie stał murem.
Wystarczy żeby miasto zaczęło z nim rozmawiać.
A zainteresowanie tym muzem w chwili obecnej jest sporo większośc obcokrajowców zagląda do "małego domku " przy dembowskiego żeby zobaczyć jak żyło się w tym kraju naście lat temu. |
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 15-05-2008, 19:08
|
|
|
zz1 napisał/a: | Jak podają encyklopedie sierp i młot są symbolami komunizmu. Komunizm był dla wielu ludzi w Polsce tragicznym przeżyciem. Najbardziej dla tych, którzy doznali prześladowania i ucisku ze strony komunistycznego reżimu. Czy więc można się dziwić, że protestują przeciwko projektowi upubliczniania znienawidzonych SYMBOLI ?
Ja się nie dziwię. |
Nie bardzo rozumiem, dlaczego niektóre osoby chcą wymazać komunizm z historii. Dlatego, że był to ustrój zbrodniczy trzeba o tym mówić i pokazywać przyszłym pokoleniom żeby właśnie nie zapomnieli.
Ale przede wszystkim:
Trzeba z żywymi naprzód iść,
Po życie sięgać nowe...
A nie w uwiędłych laurów liść
Z uporem stroić głowę.
Wy nie cofniecie życia fal!
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie swoją drogą. |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 15-05-2008, 21:04
|
|
|
Cytat: | Myśleze z Twoimi poglądami nadawałbyś sie do rozklejania plaktów "zakaz pedałowania"
|
Cytat: | Bo trzeba być tolerancyjnym. |
off topic...
Czy nie jest to sprzeczność? Należy być tolerancyjnym, dlatego nie są tolerowane poglądy, będące za zakazem pedałowania? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 15-05-2008, 21:47
|
|
|
Nie rozumiem do czego pijesz ? mamy tolerowac zachowania rasistowskie i antysemickie oraz homofobie ?
Jak Tobie to pasuje tok ok ja jestem przeciw |
|
|
Zenek
Gość
|
Wysłany: 16-05-2008, 09:17
|
|
|
przemo napisał/a: | Nie rozumiem do czego pijesz ? mamy tolerowac zachowania rasistowskie i antysemickie oraz homofobie ? |
Hasło "zakaz pedałowania" niesie treści antysemickie czy rasistowskie ???? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 16-05-2008, 09:25
|
|
|
Doczytaj do końca to zdanie a się domyślisz o co chodzi |
|
|
Zenek
Gość
|
Wysłany: 16-05-2008, 09:32
|
|
|
przemo napisał/a: | Doczytaj do końca to zdanie a się domyślisz o co chodzi |
Aaa, czyli chodzi Ci o homofobię. A ten "antysemityzm" i "rasizm" to po co wyciągasz ?
Bezmyślnie powielasz "zbitki propagandowe" z TV ?
Co ma piernik do wiatraka ? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 16-05-2008, 09:37
|
|
|
Nie przeklejami nic z TV
Poprostu pisze o tym ze łażą po wieliczce "łebki" łyse w moro i glanach rozklejając różne treści "typu zakaz...., swastyki itd. Z nimi mało kto walczy i ponoć oni według swoich intencji bronią słusznej sprawy.
Pozdrawiam |
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 16-05-2008, 10:37
|
|
|
Eksponatem Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie jest samolot Curtiss Export Hawk II Ernsta Udeta użyty do pokazów lotniczych z okazji Igrzysk Olimpijskich w Berlinie w 1936 r. Na ogonie samolotu umieszczona jest swastyka.
Czy na tej podstawie, zdaniem przeciwników umieszczania symboli komunizmu, maoizmu, nazizmu, hitleryzmu... a więc wszelkiej maści totalitaryzmów, Muzeum Lotnictwa Polskiego propaguje nazizm?
Czy większość amerykańskich filmów, których głównym wątkiem jest przemoc, gwałt, narkotyki, morderstwa promuje deprawację?
Czy filmy katastroficzne były genezą amerykańskiej tragedii z 11 września?
Swastyki nie wymyślił ani hitler, ani Anton Drexler. Używana była i jest na całym globie od tysiącleci. Ma także swoje pięć minut w polskiej heraldyce a także, o zgrozo, w polskich odznakach wojskowych z okresu międzywojennego. Czy posiadanie Odznaki 4 Pułku Strzelców lub Podhalańskiej korpusówki (1919-1939) z wyróżniającą się swastyką jest promowaniem nazizmu?
Sierpa i młota nie wymyślił ani stalin, lenin ani dzierżyński. Czy sierp i młot umieszczony w herbie narodowym Austrii promuje komunizm? Czy używane na działce sierpy i młotki mam utylizować, by nie promować komunizmu? Litości! |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 16-05-2008, 13:51
|
|
|
Zdziwił mnie artykuł w drukowanej gazecie Panoramy mianowicie piszę się o negatywnej opinii prawnej, opinii komisji urbanistycznej, opinii urzędu radnych i na koniec zajmujący 2 kolumny Protest Sołtysów. Zdziwienie moje dotyczy tego iż gazeta powinna być bezstronna a tu słowa nie ma o Panu Hankusie o tym iż władze nie chciały z nim rozmawiać itd
Gazeta Panorama już dawno jest dla mnie niczym innym jak włażeniem do d ... władzą naszego miasta. Przykro tak patrzeć jak ludzie ( dziennikarza) nie potrafią wyrazić własnego zdania. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 17-05-2008, 17:45
|
|
|
Z internetu z przeszłości:
Uczestnicy I Forum powołali, celem koordynacji dalszych przedsięwzięć środowiska, Społeczną Radę Podziemnych Tras Turystycznych w Polsce w składzie:
1. Józef Piksa - Z-ca Burmistrza Miasta i Gminy Głuszyca
2. Barbara Zapadlińska - Specjalista ds. Reklamy KS "Wieliczka" TT
3. Jerzy Roszkiewicz - właściciel firmy BUT GACEK w Krakowie
4. Józef Tworek - współwłaściciel firmy ChPK "Labirynt" w Chełmie
Czy to nasza gwiazda Panoramiczno-Powiatowo-Wazelinowa? |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 30-05-2008, 11:27
|
|
|
Coś jeszcze o PRL-u w Wieliczce:
http://www.gloswielicki.pl/nt8501.html
Głos Wielicki napisał/a: | Przystanek Wieliczka Rynek
(...) Gdy stoimy na peronie od razu widać, że lata świetności stacja dawno już ma za sobą, a inwestycje przez lata omijały ją szerokim łukiem. Odrapana elewacja budynku, odpadający tynk i widok na kosze na śmieci to pierwsze, co rzuca się w oczy, gdy wysiadamy z szynobusu. Na peronie ogarnia nas nostalgia na widok przekrzywionego betonowego kwietnika, który mógłby znaleźć należne mu miejsce w Muzeum PRL-u. Niestety, leży na środku peronu niezagospodarowany, a ktoś niesłusznie uznał go za kosz na śmieci.
(...)
– Próbowałam czegoś się dowiedzieć w Urzędzie Miasta ale nic to nie dało. Przez długi czas próbowałam spotkać się z burmistrzem ale pan burmistrz jest tak zajęty, że aż nieuchwytny. Skierowano mnie do pana Lassoty, który jest Pełnomocnikiem ds. Inwestycji ale okazało się, że on nic nie wie. W tej chwili pozostało nam tylko czekać. Wygląd dworca i okolic daje jasną odpowiedź na pytanie, dlaczego władze Wieliczki nie chcą zgodzić się na utworzenie Muzeum PRL-u (Głos Wielicki Nr 4, „Kto się boi PRL-u”). Po co robić konkurencję, jedno już jest. (...) |
|
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 30-05-2008, 21:13
|
|
|
master7 napisał/a: | Wygląd dworca i okolic daje jasną odpowiedź na pytanie, dlaczego władze Wieliczki nie chcą zgodzić się na utworzenie Muzeum PRL-u (Głos Wielicki Nr 4, „Kto się boi PRL-u”). Po co robić konkurencję, jedno już jest. (...) |
Żenujący wygląd dworców i przystanków PKP między Krakowem, a Wieliczką poruszałem już w tym temacie. Każdy z nich jest promocją komunizmu, a gdyby je przyozdobić sierpem i młotem, waliłyby doń tłumy turystów. Zamiast do kopalni. Bez biletów i przewodników. |
|
|
|
|
|