Ruszyła komunikacja Niepołomice - Wieliczka - Kraków |
Autor |
Wiadomość |
wieliczanie.pl
Skrzat
|
Wysłany: 15-04-2010, 20:07 Ruszyła komunikacja Niepołomice - Wieliczka - Kraków
|
|
|
Wrażenia z pierwszej jazdy nową Niepołomicką komunikacją na wieliczanie.pl |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 02-06-2010, 08:53
|
|
|
Cytat: | Taniej i z nowym przystankiem
MAŁOPOLSKA. Od wczoraj w funkcjonowaniu gminnej komunikacji publicznej obowiązują istotne zmiany
Fot. Jolanta BiałekNajważniejsze korekty to: obniżenie cen biletów o 0,5 zł, wyznaczenie przystanku przy placu Bohaterów Getta w Krakowie oraz zwiększenie ilości kursów na trasie Kraków - Niepołomice w godzinach szczytu.
- Nie sądzę, by był to koniec zmian. Ta komunikacja jest nadal testowana. Będziemy nadal monitorować sytuację i słuchać uwag pasażerów - twierdzi Sebastian Ramenda, prezes krakowskiej spółki PKS, która obsługuje niepołomicką gminną komunikację publiczną.
Retusz rozkładu jazdy i zakończone sukcesem starania o możliwość zatrzymywania się "niepołomickiego" PKS-u przy krakowskim placu Bohaterów Getta, to wynik uwag zgłaszanych przez pasażerów. Podróżni upominali się także o zmianę krakowskiej trasy niepołomickich autobusów: chciano, by kursowały one m.in. ulicami Starowiślną, Wielopole i Westerplatte do Dworca Głównego. Temu życzeniu nie udało się zadośćuczynić.
- Chodzi między innymi o to, że przy tych ulicach nie ma infrastruktury przystankowej. Projektując nową trasę po Krakowie musieliśmy brać pod uwagę, gdzie znajdują się przystanki oraz - gdzie nie ma zbyt wielkich korków, mogących opóźnić przejazd autobusów. Na ten moment wybraliśmy optymalne rozwiązanie - tłumaczy Sebastian Ramenda.
Od wczoraj "niepołomicki" PKS kursuje po grodzie Kraka ulicami m.in. Wielicką, Starowiślną i Dietla, a dalej przez ronda Grzegórzeckie i Mogilskie do Dworca Głównego (Wschód).
Jolanta Białek
Dziennik Polski |
Ta obniżka cen, to ewidentna wojna z Mat-Busem, który chce wykończyć PKS'a obniżając ceny do poziomu dumpingowego i podbierając pasażerów. Już nie mówię tutaj o chamskim zajeżdżaniu drogi i nagłym hamowaniu za co dostali ostatnio kilka mandatów. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 02-06-2010, 09:04
|
|
|
nietopesh napisał/a: | Ta obniżka cen, to ewidentna wojna z Mat-Busem, który chce wykończyć PKS'a obniżając ceny do poziomu dumpingowego i podbierając pasażerów. |
Kilka lat temu taka wojna busiarzy zakończyła sie "dziwnymi" pożarami autobusów na parkingach. Mam nadzieję, że tym razem do tego nie dojdzie. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 02-06-2010, 09:06
|
|
|
Znając właścicieli Mat-Busa i ich poczynania, śmiem twierdzić, iż byli by oni do tego zdolni. |
|
|
|
|
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl
Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 02-06-2010, 17:12
|
|
|
nietopesh napisał/a: | Znając właścicieli Mat-Busa i ich poczynania, śmiem twierdzić, iż byli by oni do tego zdolni. |
czyżbyś ferował wyroki ?? albo miał podstawy by tak podejrzewać ??
co do jazdy kierowców to juz od samych kierowców zależy.
a co do cen ... powiem tylko że to WOLNY RYNEK w ten sposób korzystamy na konkurencji. |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 02-06-2010, 17:18
|
|
|
"lekmedwet" co do jazdy kierowców to juz od samych kierowców zależy.
Nieprawda. Pracownik ma pracowac jak mu pracodawca nakazuje a nie jak chce.
a co do cen ... powiem tylko że to WOLNY RYNEK w ten sposób korzystamy na konkurencji
Nieprawda. Pewne praktyki sa prawnie niedozwolone. |
|
|
|
|
lekmedwet
|
Wysłany: 02-06-2010, 18:07
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | "lekmedwet" co do jazdy kierowców to juz od samych kierowców zależy.
Nieprawda. Pracownik ma pracowac jak mu pracodawca nakazuje a nie jak chce.
a co do cen ... powiem tylko że to WOLNY RYNEK w ten sposób korzystamy na konkurencji
Nieprawda. Pewne praktyki sa prawnie niedozwolone. |
A jak to ma zweryfikować pracodawca czy pracownik-kierowca jeżdzi właściwie ??
a skarzył sie ktos na kierowce do właścicieli ?? bo mnie wydaje sie ze nie ale psioczyk kazdy potrafi i osadzać.
Nieprawda ?? hmmm ciekawe .. a jakie to praktyki sa niedozwolone ??
a może bronia się poprostu przed konkurencja ?? i sa na granicy oplacalności ale nadal zarabiaja ... może tak należałoby pomyslec ??
w interesie kazdego jest by zaplacic jak najmniej ... i mysle ze tylko mieszkancy Niepołomic sie ciesza ... |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 02-06-2010, 18:11
|
|
|
A pomysl chwile, postaw sie na miejscu wlasciciela, jeszcze raz pomysl i na pewno do czegos dojdziesz. A potem poczytaj np. USTAWA z dnia 23 sierpnia 2007 r.o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym i Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji |
|
|
|
|
lekmedwet
|
Wysłany: 02-06-2010, 18:52
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | A pomysl chwile, postaw sie na miejscu wlasciciela, jeszcze raz pomysl i na pewno do czegos dojdziesz. A potem poczytaj np. USTAWA z dnia 23 sierpnia 2007 r.o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym i Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji |
Do momentu opłacalności wszystko jest oki. Jezeli byłoby ponizej kosztow to juz jest nie tak.
z całym szacunkiem, to ja jestem właścicielem firmy i wiem jak ta ustawa funkcjonuje w praktyce.
podnieśc larum mozna jak sie okazuje ze ktos sprzedaje np cos poniżej Twojej ceny zakupu w hurtowni.
lub np jesli wykażesz ze koszt przejazdu powinien wynosic nie mniej niż 1.5 zł a ktoś daje cene 1.3zł.
A jak masz na wszystko papiery - rachunki to nikt nikogo nie ruszy. A w życiu nikt nie obniża kosztów tak by przynosiły straty najwyżej by zmiejszyć zysk a byc bardziej konkurencyjny i przetrwać na rynku. granica minimalna istnieje - spokojnie. No chyba że ma przysłowiową "pralnie".
A tak swoja droga zastanawia mnie fakt czemu tak Ci sie to nie podoba ??? |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 02-06-2010, 19:18
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | A w życiu nikt nie obniża kosztów tak by przynosiły straty |
Znowu nieprawda. To sie nazywa cena dumpingowa. Ale co mi sie nie podoba? PS Obnizanie kosztow zwieksza zysk a nie zmniejsza. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 02-06-2010, 19:20
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | czyżbyś ferował wyroki ?? albo miał podstawy by tak podejrzewać ?? |
Mam styczność z tym środowiskiem przewozowym i wiem jak wygląda sytuacja.
ArturSosin napisał/a: | Nieprawda. Pracownik ma pracowac jak mu pracodawca nakazuje a nie jak chce. |
I tak to właśnie wygląda.
lekmedwet napisał/a: | skarzył sie ktos na kierowce do właścicieli ?? |
Owszem i to nie raz, ale właściciel ma to w pewnym ciemnym miejscu.
lekmedwet napisał/a: | i sa na granicy oplacalności ale nadal zarabiaja |
Obniżając cenę z 3 zł na 1 zł i nadal zarabiać. Realne ale tylko gdy sie ma rozbudowaną sieć połączeń. Można sobie pozwolić na straty na jednej linii eliminując konkurencję.
lekmedwet napisał/a: | z całym szacunkiem, to ja jestem właścicielem firmy |
Nie ty jeden na tym forum
lekmedwet napisał/a: | A tak swoja droga zastanawia mnie fakt czemu tak Ci sie to nie podoba ??? |
Jeśli o mnie chodzi to mi się podoba fakt konkurencji, bo to sprzyja pasażerom.
Problemem jest jednak agresywne wykonanie jednej strony o której inni przewoźnicy mają wyrobione własne zdanie i wolą ustąpić, niż skakać z nożami.
Podsumowaniem idealnym jest stwierdzenie z kilku postów wyżej że kierowca jeździ tak jak mu karzą. |
|
|
|
|
lekmedwet
|
Wysłany: 02-06-2010, 22:57
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | lekmedwet napisał/a: | A w życiu nikt nie obniża kosztów tak by przynosiły straty |
Znowu nieprawda. To sie nazywa cena dumpingowa. Ale co mi sie nie podoba? PS Obnizanie kosztow zwieksza zysk a nie zmniejsza. |
oki nie dopisałem - nikt normalny - lub nie "piorący" pieniedzy.
cwaniak, dobrze sie czepiasz ... wiec dopowiem
było kosztów w domyśle kosztów z biletów bo o tym byla mowa ale sprytnie wycieta została cała wypowiedź... trzeba całość czytać a nie wyrywać z kontekstu.
Ja zaproponuje założenie firmy własnej i chojrakowanie wtedy a nie czepianie sie słówek. |
|
|
|
|
lekmedwet
|
Wysłany: 02-06-2010, 23:10
|
|
|
nietopesh napisał/a: | lekmedwet napisał/a: | czyżbyś ferował wyroki ?? albo miał podstawy by tak podejrzewać ?? |
Mam styczność z tym środowiskiem przewozowym i wiem jak wygląda sytuacja.
ArturSosin napisał/a: | Nieprawda. Pracownik ma pracowac jak mu pracodawca nakazuje a nie jak chce. |
I tak to właśnie wygląda.
lekmedwet napisał/a: | skarzył sie ktos na kierowce do właścicieli ?? |
Owszem i to nie raz, ale właściciel ma to w pewnym ciemnym miejscu.
lekmedwet napisał/a: | i sa na granicy oplacalności ale nadal zarabiaja |
Obniżając cenę z 3 zł na 1 zł i nadal zarabiać. Realne ale tylko gdy sie ma rozbudowaną sieć połączeń. Można sobie pozwolić na straty na jednej linii eliminując konkurencję.
lekmedwet napisał/a: | z całym szacunkiem, to ja jestem właścicielem firmy |
Nie ty jeden na tym forum
lekmedwet napisał/a: | A tak swoja droga zastanawia mnie fakt czemu tak Ci sie to nie podoba ??? |
Jeśli o mnie chodzi to mi się podoba fakt konkurencji, bo to sprzyja pasażerom.
Problemem jest jednak agresywne wykonanie jednej strony o której inni przewoźnicy mają wyrobione własne zdanie i wolą ustąpić, niż skakać z nożami.
Podsumowaniem idealnym jest stwierdzenie z kilku postów wyżej że kierowca jeździ tak jak mu karzą. |
raz skoro siedzisz w tej branzy to wiesz wiecej niż ja
dwa jak zwracałes uwage to własciwej osobie ?? bo włascicieli z tego co ja wiem jest kilku
ale jak tak było jak mówisz to fakt nieładnie ...
trzy ale takie "promo" długo nie pociagnie - wybór należy do ludzi czy na prawde luksusowy autokar - bardzo ladny czy zapchany bus z jak twierdzicie szalonymi kierowcami.
co do prowadzenia działalności przez innych to sie domyslam ze sa - niepotrzebna uwaga ze nie tylko ja ...
podpisujesz sie pod stwierdzeniem "kierowca jeździ jak mu karza ??" jako mający styczność z branżą ?? można zapytać na czym polega styczność ?? |
Ostatnio zmieniony przez lekmedwet 03-06-2010, 10:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 03-06-2010, 07:43
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | raz skoro siedzisz w tej branzy to wiesz wiecej niż ja |
Współpracuje z kilkoma przewoźnikami i wiem jakie mają zdanie na pewne tematy.
lekmedwet napisał/a: | dwa jak zwracałes uwage to własciwej osobie ?? bo włascicieli z tego co ja wiem jest kilku |
Właścicieli jest dwóch w tej firmie z tego co mi wiadomo i każdy ma podobne podejście, a sytuację znam z pewnej ostrej akcji pewnego kierowcy, która nie obeszła się bez afery.
lekmedwet napisał/a: | trzy ale takie "promo" długo nie pociagnie - wybór należy do ludzi czy na prawde luksusowy autokar - bardzo ladny czy zapchany bus z jak twierdzicie szalonymi kierowcami. |
Po zmianie trasy, będzie to realne, gdyż do tej pory ludzie wybierali busy. Dlaczego?? Ponieważ piękny autobus omijał najpopularniejsze przystanki przeznaczenia. Skręcał w stronę Nowohuckiej, a następnie jechał na most Kotlarski i dalej do Dworca. Aktualnie trasa pokrywa się w naprawdę dużym stopniu z busami. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 03-06-2010, 07:48
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | co do prowadzenia działalności przez innych to sie domyslam ze sa - niepotrzebna uwaga ze nie tylko ja ... |
sorrki, ale takie wrażenie odniosłem jakieś dziwne
lekmedwet napisał/a: | podpisujesz sie pod stwierdzeniem "kierowca jeździ jak mu każa ??" |
Skoro tak napisałem to tak myślę. |
|
|
|
|
|