W Wieliczce powstała nowa Parafia |
Autor |
Wiadomość |
daro
Gwarek
|
Wysłany: 24-11-2013, 21:23 W Wieliczce powstała nowa Parafia
|
|
|
Nową parafią został zabytkowy modrzewiowy kościółek p.w. św Sebastiana.
Dekretem Metropolity Krakowskiego z dnia 20 listopada 2013 r ówczesny rektorat został parafią a pierwszym proboszczem został mianowany ówczesny rektor ks. Mateusz Rys |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 24-11-2013, 21:29
|
|
|
Od kliku lat proboszcz Klenensa nie wtraca sie w sprawy tamtej wspólnoty i zostawił im wolna rekę. Tak więc ta decyzja jest tylko zatwierdzeniem tego co juz od jakiegoś czasu funkcjonuje. |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-11-2013, 22:10
|
|
|
Najczęściej na msze jeżdżę tam. Inteligentny ksiądz + klimat tego kościoła to jest to |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 25-11-2013, 13:11
|
|
|
pablo napisał/a: | to jest to | Znaczy co? Bo kiedys tak reklamowano coca-cole. |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 25-11-2013, 15:46
|
|
|
Bezproblemowy i bardzo konkretny do pogadania ksiądz. Nie ma dla niego w zasadzie rzeczy nie do zrobienia. Nawet indywidualna msza z chrzcinami dla niego to nie problem. Jak generalnie jestem do kleru uprzedzony tak ten człowiek przeczy chyba wszelkim stereotypom o księżach.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 25-11-2013, 15:56
|
|
|
Tsubasa 100 % racji. |
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 25-11-2013, 19:39
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | Nawet indywidualna msza z chrzcinami dla niego to nie problem | Nie znam i nie korzystam, ale chwalic Pana, ze tak jest. Choc troche pewnie niezrecznie wychwalac to co powinno byc norma. |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 26-11-2013, 21:41
|
|
|
Z moich doświadczeń z księżmi to jest norma.
Wszystkie dzieci miały porządnych księży prowadzących do komunii.
Dwóch niesamowitych proboszczy było w poprzedniej parafii w Dobranowicach.
Właściwie pierwszy i ostatni, z który miałem bezpośredni kontakt (a nie przez ploty), który był się skompromitował to 96 rok, kiedy się żeniłem i nie chciał dać zgody na ślub poza parafią (w Krakowie). Bilans więc zdecydowanie korzystny
Z tą opinią o księżach to jest jak ze wszystkim. Wystarczy jeden kiepski, by zepsuć opinię 100 rzetelnie pracującym. A że jest sporo zmanipulowanych ludzi, w których sercach rozpalono nienawiść wobec kleru, to i taka wieść się niesie i powstaje opinia jak przetoczyłeś odnośnie normy
Natomiast ten z Sebastiana jest nie tylko ok, ale ma też naprawdę świetne i celne kazania. |
|
|
|
|
Acharavi
Kopacz Acharavi
Osiedle: Krzyszkowice
|
Wysłany: 27-11-2013, 08:17
|
|
|
Daleki jestem od wrzucania wszystkich kapłanów do jednego worka i twierdzenia,że wszyscy są zli,natomiast przypadki o których ostatnio słyszymy bardzo często nie są wydumane tylko niestety prawdziwe,a fakt,że zajmuje się tym prokuratura to raczej też nie efekt tylko i wyłącznie nienawiści do kleru,KK ma w Polsce mocną pozycję i możesz mi Pablo wierzyć każdy prokurator zastanawia się dziesięć razy zanim oskarży księdza,duchowny też człowiek,też ma swoje słabostki,ale to nie powód,żeby traktować go inaczej i zamiatać sprawy pod dywan... |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 27-11-2013, 08:36
|
|
|
Cytat: | niezrecznie wychwalac to co powinno byc norma. |
No dokładnie. Ja bym tu odwróciła proporcje: nie wystarczy jeden porządny, żeby naprawić opinię o zgrai XXX |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 27-11-2013, 09:01
|
|
|
Joanna Kulawik napisał/a: | nie wystarczy jeden porządny |
Porządnych jest więcej. Tylko sie nie wychylają z szeregu, a swoja pracę wykonują bez szumu medialnego. O nich sie nie wspomina bo to przecież nie jest afera, którą mozna zapełnić strone tytułową gazety. |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 27-11-2013, 09:30
|
|
|
Osobiście nie opieram się na doniesieniach brukowców, lecz na doświadczeniach własnych. W każdej grupie zawodowej są porządni i b.ce, ale np. zwalanie winy za pedofilię na dzieci przekracza wszelkie granice |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 27-11-2013, 13:34
|
|
|
pablo napisał/a: | A że jest sporo zmanipulowanych ludzi, w których sercach rozpalono nienawiść wobec kleru |
Jeszcze krok i dojdziemy do wniosku, że każda krytyka odrażających postepków to manipulacja gawiedzią. Czy gdyby pedofil nie był księdzem, ale np. politykiem partii rzadzącej - też byś go bronił, że atakuje go zmanipulowane społeczeństwo?
Nie wolno uogólniać - ale nie wolno tez zamiatać pod dywan żadnych przewinień. I dotyczy to zarówno pospolitych przestępców, urzędników, polityków, kleru, nauczycieli itd. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 27-11-2013, 21:49
|
|
|
Nigdy nie mówiłem, by nie krytykować. Ale trzymajmy skalę.
Cytat: | No dokładnie. Ja bym tu odwróciła proporcje: nie wystarczy jeden porządny, żeby naprawić opinię o zgrai XXX |
Ale to taka sama prawda, jak mówienie, że wszyscy policjanci są skorumpowani, wszyscy lekarze biorą w łapę, bo trafiają się czarne owce.
W tamtych przypadkach to rozumiemy. Natomiast dla części społeczeństwa wyćwiczono już odruch pawłowa, że na info księdzu pedofilu, czy idiocie następuje... no tak, ten kler, winni wszystkim nieszczęściom na świecie. |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 28-11-2013, 15:09
|
|
|
Ale skorumpowany policjant wylatuje ze służby, lekarz- łapówkarz idzie siedzieć, a nie słyszałam, żeby kiedyś jakiś ksiądz był przykładnie ukarany |
|
|
|
|
|