Przesunięty przez: master7 02-10-2010, 09:07 |
Przebudowa szybu Regis |
Autor |
Wiadomość |
Abrakadabra
Zawalisko
Osiedle: Szymanowskiego
Wiek: 45 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 891 Skąd: Przemyśl / Wieliczka
|
Wysłany: 28-08-2007, 08:37 Przebudowa szybu Regis
|
|
|
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego zatwierdziło wczoraj listę największych projektów budowanych w najbliższych latach za unijne pieniądze.
Na liście tzw. indywidualnych projektów kluczowych w Programie Infrastruktura i Środowisko oraz Innowacyjna Gospodarka znalazło się 350 inwestycji o całkowitej wartości 42,5 mld euro. Na liście podstawowej znalazło się 256 projektów oraz dodatkowo na liscie rezerwowej 94 projekty.
Na liście rezerwowej znalazł się projekt pt.:
Udostępnienie zabytkowych wyrobisk Kopalni Soli Wieliczka z wykorzystaniem odnowionego średniowiecznego szybu "Regis" - kwota 9,0 mln .
Więcej szczegółów: Gazeta.pl Kraków |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 28-08-2007, 08:50
|
|
|
34,2 mln pln
Czy starczy, moze jakby cos zostalo wyburza kinge i zbuduja hotel ?
Oby
Dajmy czas Kopalni I burmistrzowi Zycze powodzenia i wierze w to ze to sie uda przed Euro |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 28-08-2007, 08:52
|
|
|
Cytat: | Udostępnienie zabytkowych wyrobisk Kopalni Soli Wieliczka z wykorzystaniem odnowionego średniowiecznego szybu
"Regis" (9) - lista rezerwowa |
Czmeu nie przekleiłeś dokładnie ? robiąc nadzieje ???
Jestsmy na liscie 94 oczekujacych wiec szanse oceniam jak 1:10 ze to sie uda. |
|
|
|
|
Abrakadabra
Zawalisko
|
Wysłany: 28-08-2007, 09:03
|
|
|
przemo napisał/a: | Cytat: | Udostępnienie zabytkowych wyrobisk Kopalni Soli Wieliczka z wykorzystaniem odnowionego średniowiecznego szybu
"Regis" (9) - lista rezerwowa |
Czmeu nie przekleiłeś dokładnie ? robiąc nadzieje ???
Jestsmy na liscie 94 oczekujacych wiec szanse oceniam jak 1:10 ze to sie uda. |
Przeciez napisałem: Na liście rezerwowej znalazł się projekt pt.: |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 28-08-2007, 09:09
|
|
|
A widzisz faktycznie
Przepraszam :
Ja zwrocilem uwage tylko na to co boldem ( czyli dziala ) hehe
Sorrki |
|
|
|
|
Abrakadabra
Zawalisko
|
Wysłany: 28-08-2007, 09:13
|
|
|
Poprawiłem tylko że to kwota w Euro a nie PLN. Teraz tylko kwestia jak na tej liscie rezerwowej sa projekty uszeregowane albo kto to robi
No i najważniejsze - ile z listy głownej projektów wypadnie |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 28-08-2007, 09:26
|
|
|
Jedyne co może wypaśc to PKP ( fakt oni maja najwieksze srodki ), oni nigdy nie umieja zdazyc na czas
Oby sie udalo |
|
|
|
|
Nord
Kierat konny
|
Wysłany: 28-08-2007, 19:18 Dofinansowanie z EFRR na szyb Regis
|
|
|
Zgodnie z listą opublikowaną przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. www.mrr.gov.pl
Nazwa projektu
Udostępnienie zabytkowych wyrobisk Kopalni Soli „Wieliczka” z wykorzystaniem
Odnowionego średniowiecznego szybu „Regis”
Orientacyjny koszt całkowity projektu 10,5
(maksymalne dofinansowanie ze środków EFRR) (mln euro) (8,925)
Przewidywany okres realizacji 2007-2013
Miejsce realizacji projektu - małopolskie
Instytucja odpowiedzialna za realizację projektu - Kopalnia Soli Wieliczka S.A.
Uzasadnienie realizacji projektu
Projekt kwalifikuje się do wsparcia jako indywidualny projekt kluczowy w ramach 6. osi priorytetowej Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013. Projekt w sposób szczególny przyczyni się do realizacji celów odnośnie osi priorytetowej, a tym samym celów Programu. Projekt ma strategiczne znaczenie dla rozwoju wspieranego w ramach PO IG obszaru turystyki i przygotowań do EURO 2012. Projekt jest spójny z założeniami Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia na lata 2007-2013 w ramach celu 4 Podniesienie konkurencyjności i innowacyjności przedsiębiorstw, w tym szczególnie sektora wytwórczego o wysokiej wartości dodanej oraz rozwój sektora usług, a także z priorytetem 2 Strategii Rozwoju Kraju na lata 2007 - 2015 Poprawa stanu infrastruktury technicznej i społecznej, w zakresie wsparcia infrastruktury kultury, turystyki i sportu. Projekt ma istotny wpływ na osiągnięcie wskaźników realizacji ww. dokumentów. Projekt polega na stworzeniu narodowego produktu turystyki kulturowej poprzez odbudowę i udostępnienie turystom zabytkowego średniowiecznego szybu „Regis” wraz z budynkami nadszybia oraz zabezpieczenie i włączenie do obecnej trasy turystycznej cennych pod względem kulturowym i architektonicznym komór wraz z chodnikami w najstarszej części Kopalni Soli „Wieliczka”.
Projektodawca kwalifikuje się w ramach odnośnej osi priorytetowej, dostępne są także środki na realizację projektu.
Uważam, że naprawdę jest się z czego cieszyć. Oczywiście pełnia szczęścia powinna nastapić po podpisaniu umowy. W każdym razie wygląda na przełom w sprawie szybu Regis i wyjazdu turystów w centrum Wieliczki. Teraz najwyższa pora na przygotowanie miasta. |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 28-08-2007, 19:28
|
|
|
Ja się ciesze bardzo dobre wieści myśle że dla nas wszystkich. Mam tylko nadzieje że zrobią do tego czasu coś z elewacja kingi bo chyba turyście nie bedzie miło oglądać takie ohydztwo. Proponuje wyburzyć i postawić coś nowego, ładnego bo z tym co jest chyba nie da się zrobić nic w moim mniemaniu no ale architekci teraz potrafia rabić cuda ...ponoć więc może... |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
Abrakadabra
Zawalisko
|
Wysłany: 28-08-2007, 19:51
|
|
|
W temacie o inwestycjach jest o tym. Przy czym jest jedno ale znaczące ale: projekt jest na liście rezerwowej. |
|
|
|
|
Nord
Kierat konny
|
Wysłany: 28-08-2007, 20:41
|
|
|
Na 200 % Szyb Regis jest na liście programów do realizacji nie wiem dlaczego autor z "Wyborczej" umieścił projekt na liście rezerwowej. To pomyłka autora.
www.mrr.gov.pl lista projektów jest wyrażna i nie wiem jak "Wyborcza" mogła puścić takiego knota
http://www.mrr.gov.pl/NR/...opublikacji.pdf
jest tam wyraźnie napisane - str 184 pozycja 79
Projektodawca kwalifikuje się w ramach odnośnej osi priorytetowej,
dostępne są także środki na realizację projektu. |
|
|
|
|
Nord
Kierat konny
|
Wysłany: 28-08-2007, 20:47
|
|
|
Abrakadabra napisał/a: | W temacie o inwestycjach jest o tym. Przy czym jest jedno ale znaczące ale: projekt jest na liście rezerwowej. |
właśnie ze względu na to co napisała "Wyborcza" podkresliłem
Projektodawca kwalifikuje się w ramach odnośnej osi priorytetowej, dostępne są także środki na realizację projektu.
dla mnie to błąd autora artykułu z "Wyborczej"
Szyb Regis jest na liscie podstawowej !!!
http://www.mrr.gov.pl/NR/...opublikacji.pdf
str 184 Lp 79 |
|
|
|
|
Tardas
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 722 Skąd: Magnum Sal
|
Wysłany: 28-08-2007, 22:09
|
|
|
Nord napisał/a: | Szyb Regis jest na liscie podstawowej !!! |
Faktycznie, Wyborcza się pomyliła. Na stronie 183 dokumentu zaczyna się lista projektów dofinansowanych z
"Oś priorytetowa VI Polska gospodarka na rynku międzynarodowym
Instytucja Pośrednicząca – Ministerstwo Gospodarki". I tam Regis jest jako kwalifikujący się dodofinansowania.
Dodatkowym dowodem jest to co Nord przytoczył w uzasadnieniu "Projektodawca kwalifikuje się w ramach odnośnej osi priorytetowej, dostępne są także środki na realizację projektu."
Jupi! |
_________________ http://www.wieliczka24.info - niezależna strona miasta |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:10 Przebudowa szybu Regis
|
|
|
Dzisiaj wpadl mi w rece wrzesniowy Kurier Wielicki..
jest w nim napisane ze w przyszlym roku ma ruszyc adaptacja i przebudowa szybu regis, ktora ma obejmowac udostepnienie komor znajdujacych sie na poziomach I-III (64-135 metrow pod ziemia), a takze adaptacja szybu na potrzeby turystyczne..
zalozylem nowy temat gdyz uwazam ze ta inwestycja jezeli dojdzie do skutku bedzie chyba najwazniejsza jezeli chodzi o rozwoj naszego miasta..
srodki na przebudowe w 80% maja pochodzic z UE oraz budzetu Panstwa..
tutaj maly cytat:
"Zgodnie z obwieszczeniem Ministra Rozwoju Regionalnego w sprawie listy projektow indywidualnych, projekt: Udostepnienie zabytkowych wyrobisk Kopalni Soli Wieliczka S.A. zostal zakwalifikowany na liste podstawowa Indykatywnej Listy Projektow Indywidualnych do wsparcia w ramach osi priorytetowej VI - Polska gospodarka na rynku miedzynarodowym PO Innowacyjna Gospodarka, instytucja posredniczaca bedzie Ministerstwo Gospodarki".
. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
Jurkovia
Poprzecznia
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:50
|
|
|
Tak zgadza sie ale wieliczka jest na miejscu 70 a nie wiem ile miejsc jest ogolnie. Mam nadzieje ze faktycznie sie zbliża finał tej inwestycji bo ona sie ciagnie juz chyba z 15 lat. |
|
|
|
|
|