Poprzedni temat «» Następny temat
Szybka Kolej Aglomeracyjna
Autor Wiadomość
sprox
Mina

Wysłany: 12-05-2011, 13:52   

nacomito napisał/a:
Zlikwidowany ma być przejazd kolejowy przez Mickiewicza, więc kozioła (oporowego) postawią wcześniej

Tak, tak. Pomyliłem ulice, obie na "m" :)
Ten oporowy bedzie się elegancko komponował z magistratem w tle, nieprawdaż? :D

atam 
Mina

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 12-05-2011, 16:21   

no a gdzie nasza tężnia? albo chociaż placyk na nią? :029:

sprox
Mina

Wysłany: 12-05-2011, 16:40   

Może w Bogucicach? Budować tam będą przystanek. Móglby sie nazywać Wieliczka-Tężnia :D

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 19:22   

greg napisał/a:
wyznacza się dostawy gozina 5.00 - 7.00
Bo niby dlaczego nie? Zawsze z wakacyjnych miejscowosci pamietam, ze samochody dostawcze jezdza pooooznym wieczorem i wczesnym rankiem

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 20:03   

nietopesh napisał/a:
Miejsca parkingowe są jednak potrzebne
Z pewnoscia masz racje. Ale tak sie zastanawiam. Co to jest miasto, jak powstaje, kto je tworzy... I odpowiedz-mieszkancy, wlasciciele. I teraz pytanie-czy oni potrzebuja miejsc parkingowych? Czy to nie tak jakbys budowal dom i myslal bardziej o pokoju dla gosci niz o swojej sypialni?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 20:15   

ArturSosin napisał/a:
I odpowiedz-mieszkancy, wlasciciele. I teraz pytanie-czy oni potrzebuja miejsc parkingowych?

Tak ponieważ ilość aut ciągle rośnie. Coraz częściej w rodzinie są 2 albo nawet 3 pojazdy. Gdzieś trzeba parkować te wozidła.

Mało tego dom to złe porównanie, bo budujesz go do własnego użytku. Miasto natomiast to ludzie. Różni ludzie którzy do tego miasta jadą załatwiać różne sprawy. Bez nich to żadne miasto, tylko dziura zabita dechami. Prypeć taka ;)

Mógłbym się z tobą zgodzić, gdyby w naszej gminie istniała komunikacja miejska z prawdziwego zdarzenia. Wtedy bym powiedział OK - zamiast parkingu zróbcie nową linię, żeby autobusem do Wieliczki można było jechać. Podjedziesz praktycznie wszędzie pod drzwi. W aktualnej sytuacji komunikacji miejskiej nie ma, więc dobrej alternatywy dla samochodu też nie ma. W związku z powyższym miejsca parkingowe są nieodzowną częścią naszego miasta.

solniak 
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 12-05-2011, 20:21   

ArturSosin napisał/a:
Co to jest miasto, jak powstaje, kto je tworzy... I odpowiedz

Ten pan co zaprojektował Przychockich na pomarańczowo, ten pan co to zatwierdził to w Krakowie, ten pan co to zatwierdził w Wieliczce i rózni geniusze od urbanistyki w naszym magistracie. Ci ludzie tworzą to miasto, tak bys potem mógł zanucić, że jesteś z miasta, to widać...
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 20:39   

nietopesh napisał/a:
Miasto natomiast to ludzie. Różni ludzie którzy do tego miasta jadą załatwiać różne sprawy.
Nie zrozumiales mnie. Ci ludzie nie musza nigdzie jechac. Oni tu sa. A ilez tych spraw urzedowych zalatwiasz miesiecznie?
nietopesh napisał/a:
Coraz częściej w rodzinie są 2 albo nawet 3 pojazdy. Gdzieś trzeba parkować te wozidła
Ale co mnie to obchodzi? W Japoni ladnie to rozwiazano. Chcesz zarejestrowac auto-musisz miec miejsce gdzie bedziesz parkowal-garaz, podworko, miejsce parkingowe...

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 20:42   

solniak napisał/a:
Ci ludzie tworzą to miasto
Mowisz o wizerunku wspolczesnego miasta. Ja myslalem o genezie miasta jako wspolnoty mieszkancow.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 20:53   

ArturSosin napisał/a:
Nie zrozumiales mnie. Ci ludzie nie musza nigdzie jechac. Oni tu sa. A ilez tych spraw urzedowych zalatwiasz miesiecznie?

Nie to ty mnie nie zrozumiałeś, w pierwszej części wspomniałem o rosnącej ilości pojazdów. Statystycznie każda rodzina ma 2 pojazdy. Gdzieś to trzeba zaparkować.

Co do spraw w mieście - Miasto to nie tylko urzędy. Sklepy i miejsca pracy to główne cele podroży.

ArturSosin napisał/a:
Ale co mnie to obchodzi?

Sam wspomniałeś o inwestycji we własną sypialnie, zamiast w pokój gościnny.
No to ci podałem fakt, że mieszkańcy miast też posiadają pojazdy, które sypiają na parkingach.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 21:00   

nietopesh napisał/a:
Gdzieś to trzeba zaparkować
Nieprawda. To ONI gdzies to musza parkowac. To ICH problem.
nietopesh napisał/a:
to główne cele podroży
Czyli dla ludzi spoza miasta. Wiec jesli staje przed wyborem: zrobic cos dla siebie czy dla ludzi z zewnatrz to co mam wybrac? Park dla siebie czy parking dla gosci?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 21:12   

ArturSosin napisał/a:
Park dla siebie czy parking dla gosci?

Jak dla gości, jak większość osób korzystających z parkingów w centrum to mieszkańcy gminy którzy płaca takie same podatki do tej samej kasy co mieszkańcy w mieście.

Jacy więc oni obcy, skoro okoliczne wioski to pomocnicze jednostki organizacyjne.

Obcy i goście to są turyści, którzy z tych parkingów nie korzystają

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 21:17   

nietopesh napisał/a:
mieszkańcy gminy którzy płaca takie same podatki do tej samej kasy co mieszkańcy w mieście.
Oczywiscie, ze tak. Powtorze, ze rozpatrywalem to sobie w kontekscie genezy miasta a nie wspolczesnego podzialu administracyjnego.
Mowiac o wspolczesnosci rozumiem, ze sklaniasz sie rowniez za budowa parkingow na wsi, jakby mieszczuchy chcialy pojechac na grzyby itp?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 21:28   

ArturSosin napisał/a:
sklaniasz sie rowniez za budowa parkingow na wsi, jakby mieszczuchy chcialy pojechac na grzyby itp?

Oczywiście. Jeżeli byłoby na to miejsce przy lesie i chętni do odwiedzin i spacerów to jak najbardziej. Mogłoby to się przyczynić do wzrostu zainteresowania turystów żądnych obcowania z naturą, a co za tym idzie byłby to motor do rozwoju lokalnego.

ArturSosin napisał/a:
w kontekscie genezy miasta a nie wspolczesnego podzialu administracyjnego.

No ale co poradzisz na to, że podział administracyjny jest tu odzwierciedleniem społeczeństwa i jego celów przemieszczania się.

Miasto musi się rozwijać i odpowiadać na aktualne zapotrzebowanie. Tam jest na tyle miejsca, że tak jak mówiłem zmieści się i uliczka ułatwiająca głownie przejazd ul Moniuszki i deptak i parking.
Zrobić tak jak to ma miejsce w Krakowie, że co kilka miejsc parkingowych posadzić drzewo, a deptak oddzielić paskiem zieleni i będzie git.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 12-05-2011, 21:44   

nietopesh napisał/a:
Oczywiście
No widzisz, ale tak nie jest.
nietopesh napisał/a:
No ale co poradzisz na to
Nic. Ale nie jestem temu przeciwny bo to naturalna kolej rzeczy. To byly luzne mysli :)

Odpowiedz do tematu