Poprzedni temat «» Następny temat
Szybka Kolej Aglomeracyjna
Autor Wiadomość
nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-09-2010, 10:00   

Wszystko do remontu leci. Cofnij się na stronę 1 i 2 w tym wątku, a zobaczysz nawet ładne mapki i opracowania jak to ma wyglądać ;)

Jako bonus dzisiaj dokładam plany oficjalne zamieszczone w przetargu.

Stacja Wieliczka:

Zwrócić należy uwagę na bocznicę kolejową do placu przeładunkowego ;) Czyżby ktoś planował tam wznowić działalność :?:

Stacja Wieliczka - Kopalnia

Na deser stacja Bogucice

Ciekawostką jest, iż nowe stacje będą posiadały pełne uzbrojenie teletechniczne.
Na stacjach Wieliczka i Wieliczka Kopalnia zamontowane będą zegary sieciowe, megafony, oraz najfajniejsza sprawa - informacje wizualne o przyjazdach i odjazdach.
Cały teren stacji, będzie monitorowany tak jak wszystkie przejazdy kolejowe.

Mieszkańcy z pobliża linii kolejowej zostaną zapewne odwiedzeni w niedługim czasie po remoncie przez przedstawicieli PKP Telekomunikacja. Taki mają zwyczaj, a infrastruktura umożliwi świadczenie usług dla ludzi.
Ostatnio zmieniony przez nietopesh 04-09-2011, 00:39, w całości zmieniany 2 razy  

luuv 
Komora

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 07-09-2010, 10:21   

a termin?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-09-2010, 11:40   

19 miesięcy od podpisania umowy

dzisiaj otwarcie ofert

raphalsky 
Mina

Wysłany: 07-09-2010, 14:03   

nietopesh napisał/a:

Ciekawostką jest, iż nowe stacje będą posiadały pełne uzbrojenie teletechniczne.
Na stacjach Wieliczka i Wieliczka Kopalnia zamontowane będą zegary sieciowe, megafony, oraz najfajniejsza sprawa - informacje wizualne o przyjazdach i odjazdach.
Cały teren stacji, będzie monitorowany tak jak wszystkie przejazdy kolejowe.

Super!

Mam tylko cichą nadzieję że informacja wizualna będzie wykorzystywana bardziej intensywnie, tzn. wzrośnie liczba połączeń.

PS A przy okazji - co z przystankiem przy Hali Targowej?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-09-2010, 14:18   

raphalsky napisał/a:
PS A przy okazji - co z przystankiem przy Hali Targowej?

To już jest inna bajka. Przetarg dotyczy linii 109 Bieżanów - Wieliczka.

I sprostowanie do poprzedniego posta. Przystanek Wieliczka - Bogucice będzie również posiadał wszystkie bajery z wyłączeniem elektronicznych tablic informacji wizualnej.

Mam tez nadzieję, iż nowe dworce nie staną się siedziskiem wszelkiej maści wyrzutków tak jak ma to miejsce obecnie. Wieliczka Rynek to siedzisko żuli, a przy stacji Wieliczka w niewielkim budyneczku nastawczym przy peronach młodsze oprychy zrobiły sobie meline.

luuv 
Komora

Wysłany: 07-09-2010, 14:42   

nietopesh napisał/a:
Mam tez nadzieję, iż nowe dworce nie staną się siedziskiem wszelkiej maści wyrzutków tak jak ma to miejsce obecnie. Wieliczka Rynek to siedzisko żuli, a przy stacji Wieliczka w niewielkim budyneczku nastawczym przy peronach młodsze oprychy zrobiły sobie meline.

Wszyscy mamy taką nadzieje :) Ale może kamery też będą?

I jestem bardzo ciekawa co zrobią ze starą stacją Wieliczka Rynek. Usuną tory? Zlikwidują ławki? Bo tak to żule dalej będą siedzieć, a dzieci z podstawówki na to patrzą...

Przyznam się też, że jak usłyszałam już wcześniej o jakiś remontach dworca liczyłam, że zlikwidują ten żółty budynek, gdzie jest kasa, i te blaszane budki... no ale niestety... i widzę, że tam jakiś sklep powstał, więc moje marzenia legły w gruzach ;) ale chyba za dużo bym chciała :)

anhelli 
Kierat konny

Osiedle: Kshyshcovice
Wysłany: 07-09-2010, 16:57   

luuv napisał/a:

I jestem bardzo ciekawa co zrobią ze starą stacją Wieliczka Rynek. Usuną tory?

też nie bardzo rozumiem - zmieniona zostanie trasa biegu pociągu? czyli zlikwidują jedną stację, aby zrobić drugą "pod Kopalnią"?

luuv 
Komora

Wysłany: 07-09-2010, 17:28   

Z tego co rozumiem z mapek to stacja "Wieliczka Kopalnia" będzie w okolicach parkingu autobusów(ten przy Zaścianku). Ale co zrobią ze starymi torami to nie wiem. Mam nadzieje, że ich nie będzie.

ygrek 
Mina

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 07-09-2010, 17:37   

luuv napisał/a:
Ale co zrobią ze starymi torami to nie wiem.
Zasłyszane: będzie rondo na skrzyżowaniu Powstania Warszawaskiego/Goliana/Zamkowa, jednokierunkowy odcinek Powstania Warszawskiego od magistratu do ronda i nowa ulica (również jednokierunkowa) po starym torowisku. Uff! Pomarzyć można.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-09-2010, 17:55   

luuv napisał/a:
Ale może kamery też będą?

No będą oczywiście - pisałem wyżej że monitoring będzie zarówno dworców wszystkich, jak i przejazdów kolejowych.

Co do dworców to popatrzcie na mapki.

Czerwony kolor to nowa trasa.

Żółty kolor to stare tory przeznaczone do rozebrania.

Teraz przechodzimy do wizualizacji roboty, którą zrobi miasto. W miejscu bocznic, powstanie parking P&R.

Stacja Wieliczka Rynek zostanie tak jak to już wcześniej mówiono skrócona. Obecny przejazd kolejowy na ul. Mickiewicza jak dobrze pamiętam będzie zlikwidowany, gdyż tam właśnie będzie koniec torowiska.
Nazwa miała pozostać, jednak jak widać zostanie zmieniona na Wieliczka Kopalnia.

Co do żółtego budynku koło kebab square - kiedyś mówiło się o parkingu poziomowym w miejscu aktualnego budynku kasowego, zieleńca i placu parkingowego. Z planu rewitalizacji tak też wynika.
Jako ciekawostka dodać trzeba, iż na przeciwko Turówki planowany jest dom wycieczkowy. Również zaznaczony jest na planie i na mapce zamieszczonej powyżej. (to ten żółty budynek po lewej stronie turówki najbliżej torów z czarnym szlaczkiem)

Co do budynku stacji Wieliczka to ma zostać wraz z budynkiem przychodni odremontowany i zaadaptowany pod lokalne usługowe i gastronomiczne. W miejscu magazynów i innych obiektów wzdłuż ulicy planowane są budynki mieszkalne z usługowymi lokalami na parterze.

Na obrazku są one zaznaczone na żółto.

Dla zainteresowanych ponownie zamieszczam do ściągnięcia pełny plan rewitalizacji. Jak ktoś sobie to poczyta to zobaczy, że obecny cesarz ze swoją świtą jedzie i wypełnia ten plan punkt po punkcie.

PLAN REWITALIZACJI

A jako bonus, pierwotne studium wykonalności remontu linii kolejowej z adaptacją pod SKA
RAPORT SKA
Ostatnio zmieniony przez nietopesh 04-09-2011, 00:41, w całości zmieniany 2 razy  

luuv 
Komora

Wysłany: 07-09-2010, 19:21   

Rewelacja! Oby się udało wszystko!

choć trochę bez sensu z tą nazwą Wieliczka Kopalnia...
i tak wszyscy widząc lokale gastronomiczne, parkingi i w ogóle będą wysiadać pod Turówką.

luuv 
Komora

Wysłany: 09-09-2010, 12:50   

ygrek napisał/a:
luuv napisał/a:
Ale co zrobią ze starymi torami to nie wiem.
Zasłyszane: będzie rondo na skrzyżowaniu Powstania Warszawaskiego/Goliana/Zamkowa, jednokierunkowy odcinek Powstania Warszawskiego od magistratu do ronda i nowa ulica (również jednokierunkowa) po starym torowisku. Uff! Pomarzyć można.

(...)
- połączenie peronu końcowego ciągami pieszymi w kierunku Szybu Daniłowicza KS Wieliczka oraz
w kierunku centrum miasta śladem „starego toru kolejowego”,
- lokalizacja parkingu wielopoziomowego na miejscu obecnego dworca PKP Wieliczka Rynek /tak! takk!/ dostępnego poprzez nową drogę biegnącą w śladzie torowiska kolejowego;
- budowa ronda wraz z małą architekturą na skrzyżowaniu ulic Krakowskiej, Dembowskiego
i Narutowicza.

to chyba jednak to rondo będzie. chyba, że stanie się cud i będzie kilka rond w Wieliczce! Ciekawe jak poradzą sobie kierowcy ;)

wieliczanie.pl 
Skrzat

Wysłany: 09-09-2010, 13:01   

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje, jakie udało mi sie zebrać w temacie.

luuv 
Komora

Wysłany: 09-09-2010, 13:06   

mamy już informacje mamy :) ja tylko się cieszę i dzielę :)

Marcin S
Gość
Wysłany: 09-09-2010, 21:29   

Szkoda że zlikwidują stacje Wieliczka Rynek :(
Im dalej od tego skrzyżowania(Goliana, Powst. Warszawskiego) się będą zatrzymywać pociągi tym gorzej.

Odpowiedz do tematu