Sytuacja drogowa w Wieliczce i okolicach |
Autor |
Wiadomość |
merevel
Groty kryształowe
|
Wysłany: 24-03-2016, 09:40
|
|
|
Nie tyle nielegalne, co nie mające podstaw prawnych. Można więc powiedzieć Panu że się nie dmuchnie i tyle |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 24-03-2016, 10:14
|
|
|
A na co się powołać? |
|
|
|
|
merevel
Groty kryształowe
|
Wysłany: 24-03-2016, 14:17
|
|
|
No nie ma na co się powołać bo przepisy nie przewidują rutynowych kontroli trzeźwości. Jednakże po odmowie badania trzeba się liczyć z np. kontrolą stanu technicznego samochodu. W najgorszym wypadku z jazdą na badanie krwi. |
|
|
|
|
LZK
Kierat konny
|
Wysłany: 24-03-2016, 18:55
|
|
|
Czemu ktoś kto jest trzeźwy miałby odmawiać? Dłużej by to trwało niż dmuchnięcie i pojechanie. Jak ktoś odmawia, to "wiedz że coś się dzieje". |
|
|
|
|
atam
Mina
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-03-2016, 20:13
|
|
|
merevel napisał/a: | przepisy nie przewidują |
przepisy nie przewidują ale dmuchnąć trzeba ...ja się nie kłóciłam... w tym roku trafiło mi się już 3 raz, bo często stoją w KR od strony Brzegów o 6 rano... |
|
|
|
|
Joanna Kulawik
Sztolnia
|
Wysłany: 25-03-2016, 09:25
|
|
|
Ja też dmucham i jadę, ale do tej pory nie wiedziałam, że nie muszę
Może kiedyś, jak będę miała duuużo czasu i nastrój do walki, odmówię i zobaczę, co z tego wyniknie |
|
|
|
|
merevel
Groty kryształowe
|
Wysłany: 25-03-2016, 10:10
|
|
|
LZK napisał/a: | Czemu ktoś kto jest trzeźwy miałby odmawiać? Dłużej by to trwało niż dmuchnięcie i pojechanie. Jak ktoś odmawia, to "wiedz że coś się dzieje". |
A jak policjant zechce zrobić Ci rewizję osobistą na środku drogi bo tak mu się właśnie spodoba to też nie odmówisz??
Oczywiście na przepychanki trzeba mieć czas, ochotę i być absolutnie trzeźwym, aczkolwiek mina policjanta po odmowie dmuchania - bezcenna |
|
|
|
|
BRUNO
Gwarek
|
Wysłany: 25-03-2016, 23:33
|
|
|
Oj, coś mi się wydaje, że nie do końca macie rację.
Poszukałem i znalazłem:
art. 129 ust. 2 pkt 3 ustawy prawo o ruchu drogowym - i wszystko jasne. Polecam lekturę.
Poza tym, kiedy kierujesz jesteś trzeźwy i dmuchasz. To trwa parę sekund. Kiedy nie jesteś trzeźwy - nie kierujesz i nie dmuchasz. Z czego robić aferę. Niech dmuchają i wyłapują pijanych kierowców. Ich akurat nie jest mi żal. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
snejk04
Bałwan solny <<---->>
Osiedle: W.Pola/Kraków, os.Widok
|
Wysłany: 26-03-2016, 09:52
|
|
|
merevel napisał/a: | A jak policjant zechce zrobić Ci rewizję osobistą na środku drogi bo tak mu się właśnie spodoba to też nie odmówisz?? |
No porównanie faktycznie bardzo trafione.
merevel napisał/a: |
Oczywiście na przepychanki trzeba mieć czas, ochotę i być absolutnie trzeźwym, aczkolwiek mina policjanta po odmowie dmuchania - bezcenna |
Przede wszystkim ochotę, bo poza dość wąską grupą ludzi, takie zabawy mało kogo bawią.
Pół biedy jeśli ktoś faktycznie jest obeznany w temacie i ma konkretne podstawy do takiego cwaniakowania, gorzej jeśli to jest na zasadzie: "franek mówił, że słyszał od janusza, że policja nie może kontrolować trzeźwości, pokażemy im!".
Trochę podobną sytuację znałem kilka lat temu, facetowi ktoś nagadał, że opłaty za parkowanie w Krakowie (SPP) są pobierane nielegalnie. Uwierzył i regularnie zbierał te kwitki za wycieraczką, które potem wyrzucał, mimo, że kilka osób mówiło mu, że może się kiedyś mocno zdziwić. No i się zdziwił, gdy miasto wystawiło mu rachunek na grubo ponad tysiąc złotych, raczej wątpię, żeby udało mu się wykręcić tłumaczeniem, że myślał, że te opłaty są nielegalne
Tu jest podobnie, zacytowany przed przedpiszcę art PoRD raczej nie pozostawia wątpliwości, także mina policjanta może być faktycznie oryginalna, ale raczej z innego powodu niż chciałby kontrolowany delikwent |
_________________ Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa |
|
|
|
|
merevel
Groty kryształowe
|
Wysłany: 29-03-2016, 09:52
|
|
|
BRUNO napisał/a: | Oj, coś mi się wydaje, że nie do końca macie rację.
Poszukałem i znalazłem:
art. 129 ust. 2 pkt 3 ustawy prawo o ruchu drogowym - i wszystko jasne. Polecam lekturę.
Poza tym, kiedy kierujesz jesteś trzeźwy i dmuchasz. To trwa parę sekund. Kiedy nie jesteś trzeźwy - nie kierujesz i nie dmuchasz. Z czego robić aferę. Niech dmuchają i wyłapują pijanych kierowców. Ich akurat nie jest mi żal. Pozdrawiam. |
no to ja wkleję żeby nie było wątpliwości czy mam rację:
art. 129 ust. 2 pkt 3 PoRD
3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
Najistotniejsze jest to iż musi zachodzić uzasadnione podejrzenie. W przypadku kontroli porannych gdzie policjant kontroluje wszystkich jak leci, nie można mówić o uzasadnionym podejrzeniu.
A co do pijanych kierowców też mi ich nie żal, jednakże ktoś kto stoi na straży Prawa (policjant) MUSI się do niego stosować.
@ snejk04
Specjalnie użyłem takiego porównania, bo prawo określa kiedy można wykonać osobistą rewizję - podobnie jak kontrolę trzeźwości - gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie..... (art 15 ustawy o Policji) |
|
|
|
|
snejk04
Bałwan solny <<---->>
Osiedle: W.Pola/Kraków, os.Widok
|
Wysłany: 29-03-2016, 21:26
|
|
|
Uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, a nie uzasadnione podejrzenie, że jest pod wpływem. To właśnie miałem na myśli, gdzieś dzwoni ale jednak nie w tym kościele. Kłania się elementarna logika i znajomość budowy zdań podrzędnie złożonych. |
_________________ Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa |
|
|
|
|
merevel
Groty kryształowe
|
Wysłany: 30-03-2016, 08:39
|
|
|
snejk - kłania się znajomość prawa. Poczytaj pozostałe ustawy w których jest o kontroli trzeźwości. Nie można rozpatrywać poszczególnych przepisów w oderwaniu od pozostałych.
Generalnie zasada w tym przypadku jest taka iż aby Policja mogła Cię poddać badaniu trzeźwości: musisz popełnić wykroczenie, lub musi zajść uzasadnione podejrzenie popełnienia wykroczenia np. wysiadasz z auta podchodzisz do funkcjonariusza, a ten czuje od Ciebie alkohol, albo prowadzisz auto w podejrzany sposób. |
|
|
|
|
BRUNO
Gwarek
|
Wysłany: 30-03-2016, 09:26
|
|
|
merevel napisał/a: | snejk - kłania się znajomość prawa. Poczytaj pozostałe ustawy w których jest o kontroli trzeźwości. Nie można rozpatrywać poszczególnych przepisów w oderwaniu od pozostałych.
Generalnie zasada w tym przypadku jest taka iż aby Policja mogła Cię poddać badaniu trzeźwości: musisz popełnić wykroczenie, lub musi zajść uzasadnione podejrzenie popełnienia wykroczenia np. wysiadasz z auta podchodzisz do funkcjonariusza, a ten czuje od Ciebie alkohol, albo prowadzisz auto w podejrzany sposób. |
Nie wiem czy tak trudno jest czytać ze zrozumieniem?
Najbardziej ubawił mnie cytat: "aby Policja mogła Cię poddać badaniu trzeźwości: musisz popełnić wykroczenie, lub musi zajść uzasadnione podejrzenie popełnienia wykroczenia np. wysiadasz z auta podchodzisz do funkcjonariusza, a ten czuje od Ciebie alkohol, albo prowadzisz auto w podejrzany sposób"...
Moim zdaniem nie ma sensu dalej polemizować, bo staje się to śmieszne. Przywołałem jeden konkretny przepis. Jeśli masz czas, poczytaj inne przepisy w tej materii. A tymczasem odmawiaj badania i wypatruj "bezcennej" miny policjanta. A potem opisz na forum swoją historię z tym związaną. Nie tacy prawnicy poddają się badaniu i nie dyskutują z prostej przyczyny - jest to zgodne z prawem. Spotkałem się z takimi badaniami w Austrii i we Włoszech - to w przypadku gdybyś chciał uargumentować, że to tylko w Polsce jest możliwe. Na forach są też sposoby jak ominąć mandat za fotoradar, mandat za złe parkowanie i jak za darmo polecieć na Marsa. Tylko komuś to się udało? Ech, szkoda czasu. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 30-03-2016, 09:41
|
|
|
merevel napisał/a: | Generalnie zasada w tym przypadku jest taka iż aby Policja mogła Cię poddać badaniu trzeźwości: musisz popełnić wykroczenie, |
Nie wiem skąd ta wiedza. Na pewno nie z zacytowanego przepisu. Pomiń "kierowcę" w zacytowanym przepisie i zobacz jak brzmi to zdanie:
art. 129 ust. 2 pkt 3 PoRD
3) żądania poddania się przez [..] inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu [..] |
|
|
|
|
merevel
Groty kryształowe
|
Wysłany: 30-03-2016, 11:22
|
|
|
no to przeczytaj jeszcze art 129i pkt 4 i jeszcze dalej |