Przesunięty przez: master7 31-01-2011, 09:16 |
SMRÓD Z BARYCZY |
Autor |
Wiadomość |
solanka
Skrzat
|
Wysłany: 26-05-2011, 17:24
|
|
|
dzięki, takiej odpowiedzi oczekiwałam |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 26-05-2011, 17:29
|
|
|
czym kolwiek do bieżanowa i 107 do soboniowic. |
|
|
Sid
Kierat konny
|
Wysłany: 14-06-2011, 11:14
|
|
|
Może ustawa coś zmieni ! Może ?
Cytat: | Pachnące środowisko
Przyzwyczailiśmy się do tego, że ochrona środowiska jest wszechobecna. Jednostki samorządu terytorialnego budują oczyszczalnie ścieków, zakłady przemysłowe zakładają na kominach specjalne filtry, pojazdy samochodowe muszą spełniać coraz bardziej restrykcyjne normy emisji spalin, w naszych domach segregujemy odpady. Do tej pory jednak z ochroną środowiska nie wiązaliśmy otaczających nas zapachów. Zmieni się to w momencie uchwalenia ustawy o przeciwdziałaniu uciążliwości zapachowej, którego założenia trafiły właśnie do zaopiniowania przez Zespół ds. Infrastruktury, Rozwoju Lokalnego, Polityki Regionalnej oraz Środowiska Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego.
Podjęcie prac nad tym – nie regulowanym do tej pory w jednym akcie prawnym – zagadnieniem wynikło z obserwacji, iż kierowane do Inspekcji Ochrony Środowiska skargi na uciążliwość zapachową stanowią obecnie około 50% wszystkich skarg dotyczących zanieczyszczenia powietrza. Jak wskazują projektodawcy źródłem uciążliwości zapachowych są najczęściej obiekty produkcji zwierzęcej (duże fermy trzody chlewnej, drobiu, zwierząt futerkowych, ubojnie), stosowanie nawozów naturalnych, procesy oczyszczania ścieków, unieszkodliwiania i odzysku odpadów oraz zakłady przemysłowe, takie jak mleczarnie, cukrownie, garbarnie, bazy i stacje paliw, jak również zakłady chemiczne o określonym profilu produkcji. Projektodawcy konstatują, iż ujęcie subiektywnych odczuć, jakimi są pejoratywne wrażenia zapachowe, w formie obiektywnych i właściwych w każdych warunkach standardów i procedur jest zadaniem bardzo złożonym, a jednocześnie społecznie pożądanym.
Aby wyjść naprzeciw owemu społecznemu pożądaniu projektodawcy proponują by w przypadku wystąpienia uciążliwości zapachowej możliwe było zainicjowanie postępowania w sprawie ograniczenia lub eliminacji uciążliwości zapachowej (z urzędu lub na wniosek złożony przez sołtysa lub co najmniej 10% mieszkańców sołectwa). Postępowanie w sprawie uciążliwości zapachowej powodowanej powszechnym lub zwykłym korzystaniem ze środowiska będzie prowadził wójt (burmistrz, prezydent miasta), natomiast w zakresie innym niż powszechne lub zwykłe korzystanie ze środowiska, będzie ono prowadzone przez organ właściwy do wydania pozwolenia na wprowadzanie substancji lub energii do środowiska.
W trakcie postępowania właściwy organ przeprowadzi wizję lokalną z udziałem wszystkich zainteresowanych i ekspertów dla przesądzenia o konieczności wykonania oceny zapachowej powietrza przez grupę pomiarową. Grupą pomiarową będzie zaś… grupa osób, których sprawność sensoryczna była kontrolowana zgodnie z wymogami odpowiedniej Polskiej Normy. Osoby takie zatrudniane będą w wyspecjalizowanych podmiotach akceptowanych przez Polskie Centrum Akredytacji działające w porozumieniu z Głównym Inspektoratem Ochrony Środowiska.
Jeżeli w wyniku przeprowadzenia oceny jakości zapachowej powietrza stwierdzone zostałoby występowanie uciążliwości zapachowej, właściwy organ wda decyzję, w której ustali działania, jakie mają być podjęte dla eliminacji lub ograniczenia ww. uciążliwości, biorąc pod uwagę wnioski i dowody przedstawione przez podmiot prowadzący działalność powodującą tą uciążliwość, uwzględniając warunki techniczne, ekonomiczne oraz interes społeczny. Przed wydaniem decyzji organ musiałby zasięgnąć opinii wojewódzkiej inspekcji ochrony środowiska w zakresie działań, jakie mają być podjęte dla eliminacji lub ograniczenia uciążliwości zapachowych.
Decyzja ta będzie zobowiązywać podmiot odpowiedzialny za emisje do podjęcia działań mających na celu eliminację lub ograniczenie uciążliwości zapachowej, w szczególności do:
1) zmiany procedur postępowania z materiałami i substancjami wonnymi,
2) zmiany procesu produkcyjnego poprzez zastosowanie w cyklu produkcyjnym substancji i materiałów o mniejszej uciążliwości zapachowej,
3) hermetyzacji procesu,
4) stosowania urządzeń eliminujących odory,
5) dezodoryzacji,
6) zastosowania najlepszych dostępnych technik w rozumieniu ustawy – Prawo ochrony środowiska.
Przewiduje się wprowadzenie dodatkowych bodźców ekonomicznych w postaci możliwości nakładania kar administracyjnych.
Proponowane rozwiązanie niewątpliwie stanowi novum w polskim porządku prawnym. Sugerujemy głębokie zastanowienie się nad kierunkami zmian polskiego prawa administracyjnego i obejmowania przez nie coraz to nowych obszarów, zastrzeżonych do tej pory prawu cywilnemu. |
|
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 16-06-2011, 15:09
|
|
|
Czytam was od początku i wstępnie myślałem, że tutaj panuje lekka przesada, bo gdzieś coś komuś zaleciało.
Ostatnio jednak jechałem w stronę Krakowa przez Ochotę i stojąc na światłach wyjazdowych z Krzyszkowic dopadł mnie omawiany SMRÓD - w tej chwili zdałem sobie sprawę z powagi sytuacji.
Znam różne wiejskie smrodki gnojowicy, czy zakiszone brudy z niechlujnych piwnic jakie odwiedziłem przy okazji pracy, które większego wrażenia na mnie nie robią, ale to co poczułem przyprawiło mnie o odruch wymiotny. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. W pierwszej kolejności pomyślałem, że z tyłu stoi śmieciara, ale NIE nie było żadnego śmieciowozu. Totalna pustka, bo to wczesne godziny poranne były.
Doznałem szoku i choć obrzydliwy nie jestem to modliłem się, aby zapaliło się zielone.
Mocna dobrze zaparzona gnojowica to w porównaniu z tym co poczułem morska bryza. Naprawdę od tej chwili zacząłem współczuć tym którzy mieszkają w okolicy, bo pierwszy raz w życiu pomyślałem, że chyba puszczę pawia pod wpływem zapachu. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Sid
Kierat konny
|
Wysłany: 16-06-2011, 15:57
|
|
|
Trafnie opisujesz ten odór ale język polski jest jeszcze zbyt ubogi synonimicznie aby ten fetor opisać.
Może kiedyś nasi językoznawcy pokuszą się o stworzenie słownika określającego smród, szczególnie ten z baryczy
Najzabawniejsze jest to, iż Wieliczka jest znana w kraju i w Europie jako miejscowość uzdrowiskowa gdzie leczy się pacjentów z dolegliwościami oddechowymi.
W związku z powyższym ZAPRASZAMY DO KRZYSZKOWIC !!! |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 16-06-2011, 20:27
|
|
|
Skoro ludzie potrafia pic wode Jana to i wdychac to moze moga |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 16-06-2011, 21:52
|
|
|
Sid napisał/a: | Najzabawniejsze jest to, iż Wieliczka jest znana w kraju i w Europie jako miejscowość uzdrowiskowa gdzie leczy się pacjentów z dolegliwościami oddechowymi. |
Pod ziemię smród już (jeszcze) nie dochodzi... |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Juzo
Skrzat
Osiedle: Szymanowskiego
|
Wysłany: 18-06-2011, 12:15
|
|
|
I tak w tym roku jest lepiej (tak mi się przynajmniej wydaje). Przez ostatnie dwa lata w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym śmierdziało właściwie codziennie. W tym roku 2-3 razy na tydzień, zależnie od pogody. |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 18-06-2011, 12:20
|
|
|
smród jakby bardziej przeniósł się w okolice obwodnicy krakowa - wczoraj o 1 w nocy myślałem że zwymiotuję - od częstochowy walczyłem ze zmęczeniem i dopiero przed Wieliczką przyszło orzeźwienie |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 20-06-2011, 00:00
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | dopiero przed Wieliczką przyszło orzeźwienie |
trzeba zacząć zbierać ten smrodek i pakować do puszek, a następnie sprzedawać jako orzeźwiacz dla kierowców w aerozolu - "Wielicki Chanel No 8" |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 20-06-2011, 07:48
|
|
|
albo coś w stylu Ambi Pur Car.. można by nazwać Barycz CarSmród - przyciskasz przycisk i już Ci się spać nie chce to co? patentujemy wynalazek? |
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
|
|
|
|
garry
Kopacz
Osiedle: Chabrowa
|
Wysłany: 20-06-2011, 22:28
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów, jako nowy mieszkaniec Wieliczki.
Czy może mnie ktoś uświadomić, co dokładnie tak zarombiście daje czadu na moim balkonie ?
Śmieci to, czy kompostownia, czy jeszcze inne paskudztwo ???
Myślicie, że wraz z uruchomieniem spalarni śmieci coś się poprawi ? |
|
|
|
|
Tsubasa
|
Wysłany: 20-06-2011, 22:49
|
|
|
do 2020 raczej nic się nie zmieni.. trzeba się przyzwyczaić? a że tak zapytam - ten zapach jest dla Ciebie zaskoczeniem? nie ostrzegali Cię przed sprowadzeniem?
aaa.. no i oczywiście witamy nowego mieszkańca skąd przybywasz? |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 20-06-2011, 22:55
|
|
|
garry napisał/a: | co dokładnie tak zarombiście daje czadu na moim balkonie | Moze grilla nie wyczysciles? |
|
|
|
|
garry
Kopacz
Osiedle: Chabrowa
|
Wysłany: 21-06-2011, 22:37
|
|
|
Zapaszek zaskoczeniem nie jest. Było pare miesiecy wycieczek wieczorami celem sprawdzenia "stanu" atmosfery ... Wyglądało, że problem występuje głównie w dalszej części Ochoty.
Zeszły tydzień pokazał niestety, że sam patrol to nie wszystko.
Wczoraj wyrwało mnie z butów jak zaleciało
Chwile później już było ok, ale chciałbym wiedzieć co tak daje masakrycznie.
Że Barycz, to jasne. A dokładniej ?
Przecież spalanie metanu z dodatkami nie powinno. Jeśli śmieci, to czemu tylko wieczorami ? Co oni tam robią wieczorową porą ?
Skąd nowy w Wieliczce ? Cóż, z Podkarpacia na początku, potem studia i praca w grodzie Kraka i wreszcie pierwsze własne miejsce na solnej skale. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|