Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master7
31-01-2011, 09:16
SMRÓD Z BARYCZY
Autor Wiadomość
raphalsky 
Mina

Wysłany: 29-03-2011, 19:07   

No to kicha!

Pozdrawiam,
raphalsky

greg
Mina

Wysłany: 29-03-2011, 20:18   

raphalsky napisał/a:
Krakowski projekt dopiero czeka taka przeprawa

małe uwagi:
1. nie do końca wiadomo, co z dotacją UE - generalnie UE wycofuje się z dotowania projektów mogących przynosić dochód - nakazuje to zrobić w partnerstwie PPP (czyli prywatnym)
2. nie wiadomo co z dojazdem - koncepcja spalarni w KRK opiera się na założeniu, że powstanie dalszy ciąg S7 - najprawdopodobniej nie powstanie (brak dojazu)
3. rozprawa w sądzie - niestety to nie USA, gdzie można powołać się rozprawę z kujawskiego

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 30-03-2011, 11:19   

Mnie najbardziej ostatnio rozmiesza taki program w TVP Kraków, który to opowiada o różnych działaniach ekologicznych typu segregacja śmieci, Barycz itp...
Jest taki jeden odcinek, gdzie pokazują tą słynną instalację antyodorową. Puszczają ten odcinek co jakiś czas, warto pooglądać i się pośmiać...

master771

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 30-03-2011, 13:26   

master7 napisał/a:
Mnie najbardziej ostatnio rozmiesza taki program w TVP Kraków

Czysty Kraków :P Wszystkie odcinki są na necie, a ten o którym piszesz znajdziecie pod tym linkiem. Instalacja jest wypaśna :diabel2:

http://www.tvp.pl/krakow/...-x-2010/3145633

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 12-04-2011, 21:58   

Padzki napisał/a:
niestety dalej nas robia w balona, ale powoli do celu.

Już nie będą. Pozostały problemy.
Cytat:
Kraków: szefowie znanego dewelopera zastrzeleni
2011-04-12, Aktualizacja: dzisiaj 22:16

We wtorek w Krakowie znaleziono ciała dwóch mężczyzn: Leopolda J. i Marka K. 61-letni Marek K. był prezesem znanej firmy deweloperskiej Luka-Pol. 59-letni Leopold J. - jej wiceprezesem.

Przyjaźń, nienawiść, wielkie pieniądze, kłamstwa, a na końcu okrutna zbrodnia - wszystko miesza się tu jak w sensacyjnym filmie. Ale to zdarzyło się naprawdę.
więcej: http://www.gazetakrakowsk...eleni,id,t.html

Bartek
Zawalisko

Wysłany: 19-04-2011, 07:35   

Może dzięki temu coś zrobią?
http://www.emetro.pl/emet...smrodzenie.html

Cytat:
Z trudem znosisz odór z pobliskiego baru z kebabem? Już niedługo w walce z uciążliwym zapachem wspomogą nas urzędnicy. Kary mogą sięgać nawet tysiąca złotych za jeden dzień psucia powietrza

Warszawa, kamienica na rogu ulicy Rakowieckiej i Wiśniowej, w centrum miasta. Mimo wiosennej aury większość okien szczelnie pozamykana. I to nie z powodu ulicznego hałasu, tylko zapach z pobliskiego baru orientalnego. - Nikt nie da rady cały dzień wdychać aromatycznej chińszczyzny - żalą się lokatorzy. Ale uliczne bary to nie jedyny problem. Nieprzyjemne zapachy roztaczają także stacje benzynowe, rozkładające się resztki żywności przy hipermarkecie, czy grillujący na balkonie sąsiedzi. Dziś z odorem walczyć jednak nie sposób.

Zmienić ma to nowe prawo, przygotowywane przez Ministerstwo Środowiska, zgodnie z którym wystarczy skarga, by gmina musiała wynająć firmę, która zbada uciążliwy zapach przy pomocy tzw. olfaktometru. W wizji lokalnej mają też uczestniczyć przedstawiciele skarżących, oskarżony i samorządowcy. Jeżeli zbyt wysokie stężenie cząstek zapachowych zostanie potwierdzone, gmina nakaże smrodzącej firmie ograniczenie emisji (np. restauracja będzie musiała uszczelnić pomieszczenia, fabryka zainstalować dodatkowe filtry). Jeżeli ta się nie zastosuje, "trucicielowi" grozić będą kary od 50 do nawet tysiąca złotych za każdy dzień.

- Mieliśmy mnóstwo sygnałów od osób, które skarżyły się na uciążliwe zapachy w swojej okolicy. Do tej pory nie było jednak regulacji prawnych w tej sprawie - mówi Magda Sikorska, rzeczniczka Ministerstwa Środowiska, które ocenia, że w pierwszym roku po wprowadzeniu przepisów do gmin może wpłynąć nawet tysiąc skarg. Urzędnicy podejrzewają, że wśród skarżących znajdą się głównie osoby mieszkające w okolicach dużych fabryk, czy ferm.

- Istnieje ryzyko, że nowe prawo może być wykorzystywane do załatwiania międzysąsiedzkich porachunków. Dlatego pozostaje m.in. ustalenie, jak liczna powinna być grupa osób, która mogłaby wystąpić do gminy z wnioskiem o przeprowadzanie kontroli. Wydaje się, że wystarczy ok. 10 proc. mieszkańców bloku, czy osiedla - mówi Roman Głaz, naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska w Ministerstwie Środowiska.

Z nowego prawa zadowoleni są ekolodzy: - To bardzo dobry ruch. Każdy, kto kupił sobie mieszkanie, wybudował dom, chce spokojnie otworzyć okno. Ważne jest jednak to by przedsiębiorcy dostali czas na dostosowanie się do zmieniającego prawa - mówi Jacek Bożek, szef ekologicznego stowarzyszenia Klub Gaja.

Wpływy z kar będą płynąć do funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej oraz jednostek samorządu terytorialnego. Będą mogły być wykorzystywane na działania ekologiczne. Ministerstwo Środowiska właśnie skończyło konsultacje społeczne nad nowym prawem, nie wyklucza, że mogą zostać uchwalone jeszcze w tym roku. Regulacje weszłyby jednak w życie po upływie kolejnych dwóch lat.

krzsz
Kopacz

Wysłany: 19-04-2011, 07:51   

Witam Szanownych,
Zaczynam się bardzo martwić, ponieważ od kilku tygodni nie czuję najbardziej znanego w tej części południowej Polski zapachu. Może straciłem węch? Chodzę jaki taki podrażniony, trzęsą mi się ręce. POMOCY??? Może ktoś ma chociaż mały kompostownik przy domu.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 19-04-2011, 08:03   

Cytat:
Zaczynam się bardzo martwić, ponieważ od kilku tygodni nie czuję najbardziej znanego w tej części południowej Polski zapachu. Może straciłem węch? Chodzę jaki taki podrażniony, trzęsą mi się ręce. POMOCY??? Może ktoś ma chociaż mały kompostownik przy domu.

Miało być śmieszne ?

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 19-04-2011, 08:04   

yhy.. akurat wczoraj byłem u znajomych na żelazowskiego.. węchu absolutnego nie mam, ale to co unosiło się w powietrzu jodem nie było ;)
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 19-04-2011, 08:19   

Rano wczoraj u mnie smierdolilo, wilgoć była w powietrzu, więc niosło.

anhelli 
Kierat konny

Osiedle: Kshyshcovice
Wysłany: 19-04-2011, 20:26   

przemo napisał/a:
Rano wczoraj u mnie smierdolilo, wilgoć była w powietrzu, więc niosło.

Jaki ma nie śmierdolić jak tyle drzewek poszło pod topór? Przy samej Ochocie wycięli całą alejkę dużych drzew, więc zaraza idzie w solny lud.

Już niebawem będziemy mieć darmową inhalację trupim jodem... :diabel2:

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 19-04-2011, 23:20   

przed chwilą wracałem z Krakowa autostradą i przed zjazdem na Wieliczkę smród taki że idzie się udusić..
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

anhelli 
Kierat konny

Osiedle: Kshyshcovice
Wysłany: 21-04-2011, 10:59   

...dziś przed godz. 7.00 był smród nie do zniesienia. Na szczęście samochód wybawił mnie od tej zgnilizny!

solanka 
Skrzat

Wysłany: 26-05-2011, 16:34   

w związku z tematem mam pytanie ;) jakim autobusem można się dostać z Wieliczki pod bramę składowiska Barycz? :D

sprox
Mina

Wysłany: 26-05-2011, 16:55   

Własnym?
Ew. 244, a potem przesiadka na linie tysiac piecset sto dziewiecset, ktorą uruchomią jak tylko rozwiązą tajemnicę smoleńską.

Odpowiedz do tematu