Poprzedni temat «» Następny temat
Rewitalizacja miasta - Rynek Górny i reszta
Autor Wiadomość
luuv 
Komora

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 23-06-2010, 09:28   

O nie żadnego baru czy kawiarni na środku! no co Ty! nie pamiętacie jak był w Wieliczce na rynku co tam się działo? I jak to wyglądało przede wszystkim... może jakby z gustem coś wymyślili ( w co wątpię ). Naszą piękną betonową pustkę trzeba jakoś umiejętnie urządzić, bo nic już się z tą płytą niestety nie zrobi. Dużo roślinności, kawiarenki z ogródkami wychodzącymi na tą płytę... sama nie wiem... ale żeby to miało jakiś klimat, a nie jak już ktoś wspomniał "pustynia". Rynek to centrum, ma przyciągać i oczarować. Rynek w naszej Wieliczce ma swój urok i odrobina kreatywności i naprawdę może być malowniczo. Zawsze mi się marzyło by można było tam usiąść, zjeść na przykład sorbet truskawkowy i odpocząć. Turyści zaraz by zaczęli przychodzić, a miasto i mieszkańcy by naprawdę na tym zarobili.

I ja tam nie lubię tego okrąglaka na rynku w Krakowie, bo psuje architekturę kościoła św. Wojciecha, mimo że nie jest to takie brzydkie.

No i trzeba wziąć pod uwagę, że Kraków ma jeden z największych(największy?) rynek w Europie i mogą sobie stawiać sceny, stragany i nie wiadomo co. A u nas? U nas jest niewiele miejsca i ten pomysł, żeby płyta rynku stała się płytą festiwalową... wcale nie dobry.

Chyba lepszy byłby jakiś uroczy, że tak powiem, klimacik?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 23-06-2010, 21:37   

luuv napisał/a:
może jakby z gustem coś wymyślili

Gust to pojęcie względne

luuv napisał/a:
co tam się działo

A co dzieje się w każdej knajpie ?? Od tego chyba jest ochrona.

luuv napisał/a:
psuje architekturę kościoła św. Wojciecha

U nas nie ma co psuć, a lokale obok są okupowane przez inne branże więc gdzie taka kawiarenka powstać może ?? Rozmawiałem dzisiaj ze znajomą i mówiła ona że jej pracodawca obecny - restaurator z Krakowa chciał zakupic lokal przy rynku, jednak uprzedził go ponoć szewc. Osobiście nie wiem gdzie na rynku jest szewc, ale może jakiś tam jest.

luuv napisał/a:
U nas jest niewiele miejsca

Zwróć uwagę, iż ruch samochodowy zostanie z rynku usunięty, a co za tym idzie obsar rynku powiększa się nam znacząco.
Dni Kingi faktycznie na rynku odbyć by się nie mogły, ale imprezy mniejszego pokroju są wskazane.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 24-06-2010, 07:00   

nietopesh napisał/a:
Osobiście nie wiem gdzie na rynku jest szewc, ale może jakiś tam jest
W poludniowo-wschodnim narozniku

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 24-06-2010, 07:50   

No to już wiem, bo jeśli już jestem na rynku to tylko przejazdem.

Tak czy siak tam miała być jakaś knajpka.

gosc
Gość
Wysłany: 24-06-2010, 07:54   

a czy na chodniku na przeciwko apteki pan dyrektor cekitu dalej bedzie stał na chodniku i blokowal przejscie dla pieszych i oczywiscie całą szerokosc chodnika ( czarne mondeo na ta okoliczność zrobiłem pare zdjęć w różne dni )

luuv 
Komora

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 24-06-2010, 08:38   

Widzę, że mnie mocno skrytykowaliście o każde słówko.

Jest plan, podobno, że mają likwidować te wszystkie szmateksy/szewców/mięsny itp. no i mają być kawiarnie i takie różne. Oby. Więc po co na samym środku?

I nie w każdym barze się tak dzieje, mimo ochrony, tamten naprawdę nie cieszył się dobrą opinią i przede wszystkim wyglądem odstraszał.

A wielicki rynek jakąś tam architekturę swoją ma, wcale niezłą.

ps. swoją drogą na rynku chyba czwarty już szmateks powstał ostatnio... na pewno przyciągnie to turystów :)

do gość 8:54 no to wrzucaj zdjęcia! mimo, że często jestem na rynku nie zwróciłam uwagi, może zacznę?

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 24-06-2010, 08:53   

luuv napisał/a:
Jest plan, podobno, że mają likwidować te wszystkie szmateksy/szewców/mięsny itp. no i mają być kawiarnie i takie różne. Oby. Więc po co na samym środku?

Co to znaczy "mają likwidować"? Jak to zrobią? Policja przyjedzie i zamknie?, Burmistrz wyda zarządzenie sprzeczne z prawem? Mamy wolność gospodarczą i każdy gospodaruje jak umie. Jeśli szmateks w rynku przynosi większe dochody niż potencjalna knajpa - to nikt tam knajpy nie otworzy. Burmistrz też nie postawi straży miejskiej, która będzie blokowała dostępu do szmateksów.
Mamy błędne koło - rynek nie ma turystów bo nie ma knajp. Knajp nie ma bo nie ma turystów. Potencjalny turysta jak ma spędzić 15 minut na betonowej nagrzanej pustyni - to prędzej pójdzie do parku i posiedzi tam pół godziny popijając sok kupiony w kiosku pod kopalnią.
luuv napisał/a:
ps. swoją drogą na rynku chyba czwarty już szmateks powstał ostatnio... na pewno przyciągnie to turystów

I to jest najlepszy dowód na to, na czym tzw. "wieliccy kupcy" (ci od blokowania wszelkich inwestycji handlowych na dużą skalę) robią najlepszy interes. :)
To have to watch this show

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 24-06-2010, 10:00   

I dlatego w Zamkowej jest zawsze pelno ludzi. A w rynku nawet jakby powstaly knajpy to chodniki sa za waskie na parasole

raphalsky 
Mina

Wysłany: 24-06-2010, 10:52   

Ja też jestem przeciwnikiem stawiania czegokolwiek stałego na płycie Rynku. Kawiarnie przy budynkach a na środku imprezy - im więcej tym lepiej :)

Pozdrawiam,
raphalsky

kiotari 
Mina

Wysłany: 24-06-2010, 11:19   

No ale może prznajmniej cos zielonego? (Nie mówię tu o rikszy ze zdjęcia ;) )
Jakieś drzewko, albo cóś.....

raphalsky 
Mina

Wysłany: 24-06-2010, 11:27   

kiotari napisał/a:
No ale może prznajmniej cos zielonego? (Nie mówię tu o rikszy ze zdjęcia ;) )
Jakieś drzewko, albo cóś.....

Na środku? :zdziw:

gość_13
Gość
Wysłany: 24-06-2010, 11:35   

nie koniecznie na środku, ale trochę "zielonego" by się przydało ;)
ja jestem przeciwny wszelkim grzybkom czy innym budowlom na środku rynku, już jeden taki funkcjonował i każdy wie jak się skończyło, po za tym nawet każda taka budowla szpeci rynek-patrz Kraków, może sam grzybek restauracji wygląda ciekawie i mile dla oka, ale to zupełnie nie pasuje do rynku, a tym bardziej do ustawienia przed kościółkiem św. Wojciecha.

atam 
Mina

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 24-06-2010, 11:41   

luuv napisał/a:
Widzę, że mnie mocno skrytykowaliście o każde słówko.

przyzwyczaisz się ;)

kiotari 
Mina

Wysłany: 24-06-2010, 12:05   

raphalsky napisał/a:
Na środku?

Proponowałbym jakoś "ekscentrycznie" - np w 5/7 wysokości rynku, przesunięte w prawo o 358 centymetrów. :P
Ostatnio taka moda na sadzenie dębów i zbieranie czereśni - może cos w tym guście :D

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 24-06-2010, 13:19   

gość_13 napisał/a:
każda taka budowla szpeci rynek-patrz Kraków, może sam grzybek restauracji wygląda ciekawie i mile dla oka, ale to zupełnie nie pasuje do rynku, a tym bardziej do ustawienia przed kościółkiem św. Wojciecha
Ale kosciol sw.Wojciecha tez stoi na rynku, wiec odpusccie sobie takie uwagi bo dopiero TO nasi podchwyca

Odpowiedz do tematu