Historia najnowsza Wieliczki od 1945 roku... |
Autor |
Wiadomość |
MagnumSal
Żupnik
Osiedle: Wieliczka
|
Wysłany: 21-02-2010, 15:40 Historia najnowsza Wieliczki od 1945 roku...
|
|
|
Witam forumowiczów
czy zna ktoś może jakąś książkę albo opracowanie mówiące o najnowszej historii Wieliczki, szczególnie chodzi mi tu o okres PRL od 1945 roku do 1990
Interesuje mnie zatrudnienie Wieliczan, jakie wtedy było bezrobocie?ogólnie rynek pracy
Na razie znalazłem Monografię miasta Kazimierza Pająka.
A może ktoś wie jakie zakłady były na terenie miasta? jA WIEM ŻE DUŻYMI ZAKŁADAMI BYŁY ZAKLADY PRZETWORSTWA TWORZYW SZTUCZNYCH PRZY UL. KOŚCIUSZKI A TAKŻE ZAKŁĄDY SPRZĘTU OŚWIETLENIOWEGO POLAM I ELEKTROMETAL |
_________________ MagnumSal |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-02-2010, 19:47
|
|
|
MagnumSal napisał/a: | Na razie znalazłem Monografię miasta Kazimierza Pająka. |
To nie jest monografia. To amatorska książka wielickiego nauczyciela, z mocnym ówczesnym zabarwieniem. Zresztą odpowiednią opinię pod względem wiarygodności wystawia jej następująca pozycja, od której powinieneś zacząć:
Wieliczka : dzieje miasta (do roku 1980) / kol. red. Stanisław Gawęda, Antoni Jodłowski, Józef Piotrowicz ; aut. Czesław Brzoza [et al.]. - Kraków : "Cracovia" : zlec. przez Urząd Miasta i Gminy w Wieliczce, 1990 (Krak : DWWLA) - 395, [4] s., [64] s. tabl. : faks., fot., mapy, pl., portr., rys., err. ; 25 cm.
MagnumSal napisał/a: | Interesuje mnie zatrudnienie Wieliczan, jakie wtedy było bezrobocie?ogólnie rynek pracy |
A roczniki statystyczne? A biblioteka w Wieliczce?
Byłeś? Zaglądałeś? Pytałeś
Co to ma być? Wypracowanko czy praca magisterska?
Profesjonalnym źródłem wiedzy w tym zakresie jest oczywiście Centralna Biblioteka Statystyczna, no tyle że trzeba się wybrać do Warszawy. |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
MagnumSal
Żupnik
Osiedle: Wieliczka
|
Wysłany: 21-02-2010, 21:37
|
|
|
"Wieliczka-dzieje miasta" to czytałem, Pająka też (pisał na co mu pozwalała władzuchna, takie czasy)
szukałem na necie ale o historii solnego miasta z lat po 1945 r. jest niewiele
[ Dodano: 21-02-2010, 21:45 ]
wogóle czytałem różne książki i Wieliczka ma taką bogatą historię. Potrzeba tylko to wypromować |
_________________ MagnumSal |
|
|
|
|
zenon
Gość
|
Wysłany: 23-02-2010, 09:25 Re: Historia najnowsza Wieliczki od 1945 roku...
|
|
|
MagnumSal napisał/a: | książkę albo opracowanie mówiące o najnowszej historii Wieliczki, szczególnie chodzi mi tu o okres PRL od 1945 roku do 1990.
Interesuje mnie zatrudnienie Wieliczan, jakie wtedy było bezrobocie?ogólnie rynek pracy
|
A było jakieś bezrobocie w okresie PRL-u ? I napisano gdzieś o tym ? W naszej socjalistycznej ojczyźnie oficjalnie i faktycznie praca była dla wszystkich. Że za marne grosze i zupełnie nieproduktywna to już inna sprawa. Jak to możliwe, że po przeczytaniu tylu książek na to się nie natknąłeś. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|