Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master7
12-12-2007, 10:37
Poczta w Wieliczce
Autor Wiadomość
solniak 
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 08-06-2010, 21:47   

lekmedwet napisał/a:
hehehe no ciekawe ... nigdzie nie widziałem tego precedensu za granica ... a zjeździłem duża cześć Europy i kawał Polski

USA - banki, poczty. W wielu miejscach są numerki, które są najwyższą ewolucyjnie formą kolejki, gdyż pozwalaja ci usiąść wygodnie.
W Anglii juz nie pamiętam, ale czy tam też tak nie ma?

Jedna kolejka jest definitywnie lepszym pomysłem - co wiesz jeśli choć raz stałeś na poczcie jako piąty, a gdy znalazłeś się na drugim miejscu, okazało się, że pani przed tobą ma 30 listów poleconych i chce fakturę.

Tsubasa napisał/a:
z turystami to jest jeden zasadniczy problem - gdziekolwiek My wyjedziemy to rozmawiamy albo po angielsku albo w języku danego kraju. a jak do nas przyjeżdżają Wielcy turyści to nikt z nich nawet nie zna po Polsku słowa dziękuję. Więc skoro oni przyjeżdżają do nas i mają nas w d.upie to ja też mam ich w tym samym narządzie.

Rozumiem, że jak jedziesz na Węgry lub Kambodży, to wcześniej bierzesz roczny kurs językowy? :)
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 08-06-2010, 22:02   

solniak napisał/a:

Rozumiem, że jak jedziesz na Węgry lub Kambodży, to wcześniej bierzesz roczny kurs językowy? :)

akurat węgrzy świetnie mówią po angielsku.. bardziej miałem na myśli Austrię, Niemcy, Włochy czy Francję..
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 08-06-2010, 22:07   

To z innymi Węgrami gadaleś, bo co ja coś załatwiałem to tylko deutsch
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

lekmedwet 
Kierat konny
lekmedwet.pl

Osiedle: Lekarka II
Wysłany: 09-06-2010, 11:04   

solniak napisał/a:
lekmedwet napisał/a:
hehehe no ciekawe ... nigdzie nie widziałem tego precedensu za granica ... a zjeździłem duża cześć Europy i kawał Polski

USA - banki, poczty. W wielu miejscach są numerki, które są najwyższą ewolucyjnie formą kolejki, gdyż pozwalaja ci usiąść wygodnie.
W Anglii juz nie pamiętam, ale czy tam też tak nie ma?

Jedna kolejka jest definitywnie lepszym pomysłem - co wiesz jeśli choć raz stałeś na poczcie jako piąty, a gdy znalazłeś się na drugim miejscu, okazało się, że pani przed tobą ma 30 listów poleconych i chce fakturę.

grzecznie czekam ... w kolejce i koniec
i nie zaprzeczam numerki sa jak najbardziej ok. :) oddech poprzednika który wieci sie na plecach spogladajac co masz w rekach albo co odbierasz przeszkadza.

ale jedna kolejka - sznurek ludzi pozawijany miedzy stolikami na poczcie to jakas masakra

Tubasa : a jak chcesz znaczek ??? to co wtedy ?? nie idziesz na poczte ??
polecony czasami sie wysyła :P

Wszystko rozbija sie o to ze po pierwsze nie ma informacji po drugie uwaga zwrócona przez panie i ich oburzenie jest nie na miejscu
Po drugie jak moze byc okienko do paczek jedno i to z przerwa i nikt nie przyjmie bo np przerwa jest ... sorry to nie te czasy

i zabawna sytuacja np okienko skrajne po prawej gdzie wysyłamy listy i takie tam
ma kartke ze w danych godzinach przyjmuje oplaty i kolejka nagle z 3 okienech ta jedna zmienia sie do 2 do po chyba do 13 przyjmowane opłaty ....
nastepuje takie zamieszanie ze ludzie stojacy w kolejce nie wiedza juz co i jak a Panie w okienku tez sie gubia

Dlatego prosze bardzo niech zrobią 2 lub 3 okienka z jedna kolejka i niech bedzie to zaznaczone a np dwa okienka z kolejkami osobnymi.

Co do odzywania sie w obcym jezyku:
tak na prawde to powinniśmy budować inny wizerunek Polaków jak najbardziej odzywajmy sie i przyprawiajmy ich o kompleksy ze oni nic nie umieja powiedziec w naszym jezyku. Ze jesteśmy zyczliwi mimo wszystko. Może to brzmi patetycznie ale zycie lubi platać figle i kiedyś my możemy sie znaleźć w takiej samej sytuacji jak obcokrajowiec.

raphalsky 
Mina

Wysłany: 09-06-2010, 11:51   

Tsubasa napisał/a:

akurat węgrzy świetnie mówią po angielsku.. bardziej miałem na myśli Austrię, Niemcy, Włochy czy Francję..

Dzięki świetnej angielszczyźnie Węgrów swego czasu wyjeżdżałem z Budapesztu "jedynie" 2 godziny. :/ Wg mnie oni umieją jedynie po madziarsku.

Dla odmiany Austriacy mówią po angielsku doskonale :) Przynajmniej w Wiedniu.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 09-06-2010, 12:03   

lekmedwet napisał/a:
a jak chcesz znaczek ??? to co wtedy ??
No wlasnie. Nie rozumiem dlaczego nie mozna zamontowac automatu do zakupu znaczkow?

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 09-06-2010, 12:22   

Troszkę humoru nie zawadzi.
A jak widziano pocztę dawniej ;)

http://www.youtube.com/watch?v=3Qi3tT2Xulk

master771

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 09-06-2010, 19:57   

Polemnizowałbym z określeniem "dawniej"...

Krakuska 
Groty kryształowe

Wysłany: 09-06-2010, 21:47   

solniak napisał/a:

:D

jolakozaczka 
Kierat konny
usia

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 10-06-2010, 21:06   

Krakuska napisał/a:
solniak napisał/a:

:D

Dawniej to dzis ;) tylko nie to potulne spoleczenstwo ;)

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 28-11-2010, 09:18   

- Kolejki, zamknięte okienka, nawet jak na początku działają trzy, to bardzo szybko panie gdzieś znikają i zostaje tylko jedno. Zazwyczaj są niemiłe, ilekroć tam byłam, to obsługiwała mnie kobieta z miną kota sr...ącego na pustyni – skarży się internautka. Czy zastąpienie części urzędów pocztowych agencjami prowadzonymi przez prywatnych przedsiębiorców coś zmieni?

calosc tutajŁ
http://biznes.onet.pl/czy...90,1,news-detal

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 28-11-2010, 11:17   

Bylem w zeszlym tygodniu. Nie odebralem awiza na czas i poszedlem nastepnego dnia z samego rana. Za okienkiem tlusta czarna, obrazona na swiat. Pytam, czy moze jest jeszcze moj list. Nawet nie podniosla glowy tylko burknela, ze juz nie. Za 2 dni wyciagam ze skrzynki kolejne awizo na ten sam list...

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 28-11-2010, 12:09   

To Ci świnia na złość jeszcze podrzuciła... :D

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 28-11-2010, 14:45   

a ja Wam powiem że ostatnio odpukać zawsze miło i nawet z uśmiechem.. może niepotrzebnie wchodzicie tam z nastawieniem że na pewno Was obwarczą ;)
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

solniak 
Gallus gallus

Wysłany: 28-11-2010, 15:33   

Ja zaś usilnie myślę, ze już może niedługo Deutsche Post, albo coś innego się pojawi, i wtedy też miło, z uśmiechem, wchodzę na pocztę...

Odpowiedz do tematu