[pływanie] post usunięty |
Autor |
Wiadomość |
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 18-12-2013, 14:46
|
|
|
Rok temu wywalczyłem, że moje nie chodziły - w zamian jakieś telefony do sanepidu wykonałem.
W tym roku chodzą i na razie nic nie ma - może coś dzwonienie dało. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
MW
Bałwan solny
|
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 18-12-2013, 23:52
|
|
|
Tyle, że coby nie mówić, wszystkie moje dzieciaki jakoś pływać się tam nauczyły. Obecnie nie chodzą, ale ze względu na narzekanie na prowadzących. |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 20-12-2013, 00:11
|
|
|
A co jest gorsze gosciu że starczaca fujara na basenie czy taki zwykly co przebiera się na waleta nikomu nie wadzac ?
Ta grzybica to chyba brak klapek i nie moczenie nog w progu przed wejsciem na basen tak ? |
|
|
|
|
bartek70
Gwarek
|
Wysłany: 25-12-2013, 23:21
|
|
|
solniak napisał/a: | Rok temu wywalczyłem, że moje nie chodziły - w zamian jakieś telefony do sanepidu wykonałem.
W tym roku chodzą i na razie nic nie ma - może coś dzwonienie dało. |
Ja chodzę dość często na razie nie dostałem nic, ale to też dużo zalezy od higieny ludzi, część się w ogóle nie myje przed i jak również po tylko wejdą wodą dostaną i hop do wody, uważam ze w ogóle powinien być nakaż mycia się nago w szatniach które są podzielone na panie i panów jakoś np w Niemczech nie ma tego problemu że jeden się myje a drugi nie, ludzie myją się normalnie wskakuje się nago pod natrysk myje, potem wkłada sie to w czym się pływa i gitara a u nas co jest ... według mnie to przyzwyczajenia ludzi takie i też jak by obsługa była inna (sprawdzała czy ktoś jest mokry), jeszcze każdy chce jak najszybciej bo w cenie (czasie) jest przebieranie, mycie, suszenie, może się to zmieni niebawem |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 26-12-2013, 09:15
|
|
|
pablo napisał/a: | Tyle, że coby nie mówić, wszystkie moje dzieciaki jakoś pływać się tam nauczyły. Obecnie nie chodzą, ale ze względu na narzekanie na prowadzących. |
Dyrektorka szkoły mówi, że nie powinieneś narzekać, bo jej się w papierach wszystko zagadza. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
prezes
Komora
|
Wysłany: 26-12-2013, 10:53
|
|
|
Różnie mówią w klapkach czy bez ? Kiedyś często bywałem na basenie w Piekarach, co ciekawe nikt tam nie chodził w klapkach zadałem pytanie dlaczego ? Okazało się że rozmawiałem z facetem zarządzającym tym obiektem, mówi mi że 70% osób w tych samych klapkach chodzi nad rzeką jeziorem wokół domu i oczywiście na basenie. To bardzo duży problem, gdyż na płytkach była trawa smoła i czasami nawet odchody, które były przyklejone pod klapkami. Więc wszyscy chodzą boso, a na koniec dnia wszystkie powierzchnie są dezynfekowane. |
_________________ PREZES |
|
|
|
|
beksia
Solanka beksia
|
Wysłany: 27-12-2013, 11:25
|
|
|
Tak czytam Wasze posty i muszę tylko wtrącić, że problem grzybic nie bierze się z brudu, tylko z.... czystości. Tak - grzybice to problem ludzi czystych a nie brudnych. Stwierdzili to Niemcy, którzy zawsze dbali o czystość aż do przesady. Nie twierdzę, że na basen nalezy wchodzić brudnym po całym dniu pracy fizycznej albo tygodniu nie mycia się . Przy zachowaniu standardowej higieny ciała, przed wejściem na basen należy wodą zmyć z siebie kurz i pot,ale nie używać wtedy mydła, bo zmyjesz z siebie swoją naturalną warstwę ochronną, złożoną z tłuszczów (lipidów) i pożytecznych drobnoustrojów które Cie chronią przed infekcjami. Po basenie to samo- spłukać z siebie wodę basenową (śmierdzi chlorem i wysusza skórę, czyniąc ja podatną na infekcje). Może powyższe brzmi jak wykład albo reklama jakiegoś "przyjaznego dla ciała" płynu do mycia, ale to święta prawda. |
|
|
|
|
MW
Bałwan solny
|
Wysłany: 27-12-2013, 17:33
|
|
|
beksia napisał/a: | muszę tylko wtrącić, że problem grzybic nie bierze się z brudu | To ja też wtrącę, że brodawki biorą się z wirusów a nie z grzybów.
beksia napisał/a: | to święta prawda. | Wkrótce Noworoczna. Z tej okazji życzę nie jeździć publicznymi środkami transportu. |
_________________ www.marekwozniak.com.pl |
|
|
|
|
Artur3
Groty kryształowe
|
Wysłany: 28-12-2013, 07:57
|
|
|
Grzybicy sprzyja wilgotne i ciepłe środowisko, buty w których pocą się nogi sztuczne skarpety to podstawowe przyczyny |
_________________ Artek |
|
|
|
|
sprox
Mina
|
Wysłany: 28-12-2013, 09:43
|
|
|
MW jest lekarzem. Jego opinie sa najbardziej miarodajne. |
_________________ Unión Europea nos trae por la calle de amargura.
European Union brings us down the street of bitterness. |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 28-12-2013, 10:08
|
|
|
Opinii tych co znają grzybicę z pierwszej ... nogi, też nie należy lekceważyć. |
|
|
|
|
red_ford
Gwarek red.ford
|
Wysłany: 09-01-2014, 12:50
|
|
|
W ogóle z tymi zasadami basenowymi to jest coś nie tak. W kwestii powyższych tematów, konieczności mycia się pod prysznicami i przebierania. Po odbiciu czasu na zegarze, wejście do szatni, rozebranie się i umycie pod prysznicem to jakieś 10 min. szczególnie w zimie kiedy tych ubrań jest sporo. Wyjście z basenu, umycie pod prysznicem i przebranie się, wysuszenie włosów (bo na polu mróz) to kolejne 10 jeśli nie 15 minut. Efektywny czas korzystania z basenu to 30-35 min. Uważam, że zegarki powinno się odbijać przy wejściu na salę basenową i wyjściu z niej. Wczoraj kazali mi dopłacić 20 gr. (śmiech na sali) bo wyszedłem jakieś półtorej minuty po czasie. A przy kasach jeżeli jest kolejka i pani nie od razu skasuje zegarek, też trzeba czasem poczekać i za to się dopłaca... Tu nie chodzi o głupie 20 gr. ale o zasady... |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 09-01-2014, 14:18
|
|
|
SM działa w tym przypadku gospodarnie, a nie fair. |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 16-01-2014, 13:41
|
|
|
red_ford napisał/a: | kolejne 10 jeśli nie 15 minut. Efektywny czas korzystania z basenu to 30-35 min | Jak wylaczy sie z czasu suszenie to koszt efektywny wzrosnie, ergo bilet bedzie drozszy. Wyjdzie na jedno. Czysta kalkulacja.
red_ford napisał/a: | przy kasach jeżeli jest kolejka i pani nie od razu skasuje zegarek | A nie ma mozliwosci wstrzymania zegara przy kasach? |
|
|
|
|
|