Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: master7
26-03-2008, 16:05
Płatne parkingi
Autor Wiadomość
miquel
Gość
Wysłany: 05-06-2008, 14:16   

Acha. Już mnie dochodzą słuchy że mieszkańcy Wieliczki maja ustalone jakieś spotkania z Burmistrzem w związku z zakorkowaniem ich ulic w strefie bezpłatnej a także w centrum.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 06-06-2008, 13:01   

Marcin555 buahhaha świetny pomysł - jestes mega debesciak

A propos parkingów.
Dziś rozmwiałem z jednym ze sprzedawców z placu.
Kupił abonament za 100 PLN miesiecznie, nie ma firmy ale uważa że i tak musi płacić 5 zł dziennie więc woli zapłacic mniej z góry.
Mówie ze po zakończonym targu spokojnie można w miescie wszystko pozałatwiać bo jest gdzie zaparkować.
Dziwi mnie więc postawa takich neiudacnzików jak marcin555, miquel i ini , którzy stanowczo sobie nie radza z płatną strefą.

PS zaczełem myśleć co to działa w tej wieliczce od 30 lat.
I tak naprawde poza socha i śmigielskim to tu nic innego nie działa tyle czasu.
Czyżby więc miquel należał do stowrzyszenia wielickich kupców i z defaultu blokował wszystko co nowe w naszym miescie ?

miquel
Gość
Wysłany: 06-06-2008, 13:34   

przemo napisał/a:
Dziwi mnie więc postawa takich neiudacnzików jak marcin555, miquel i ini , którzy stanowczo sobie nie radza z płatną strefą.

Nie no:). Jestes niegrzeczny. Na nieudacznika patrzysz codziennie w lustro :) ...w dodatku w każdym zdaniu robisz chłopie błąd.
przemo napisał/a:
PS zaczełem myśleć co to działa w tej wieliczce od 30 lat.
I tak naprawde poza socha i śmigielskim to tu nic innego nie działa tyle czasu.
Czyżby więc miquel należał do stowrzyszenia wielickich kupców i z defaultu blokował wszystko co nowe w naszym miescie ?

Nie będę Cię uświadamiał. Widac mało jeszcze o Wieliczce wiesz. Nie jestem ani Socha ani Śmigielski, ani niczego nie blokuję. Wyrażam tylko i wyłącznie opinię SWOJĄ i myślę że ponad połowy mieszkańców Wieliczki wraz z tymi którzy tu pracują.
Uchwała jest bezmyślna i głupia oraz naraża mnie na duże koszta.
Jak myślisz inaczej to masz do tego prawo. Nie życzę sobie jednak żebyś mnie nazywał nieudacznikiem.

gość
Gość
Wysłany: 06-06-2008, 16:00   

Kodeks drogowy
Art. 49. [Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu]
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
9) w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek,
a na przystanku z zatoką – na całej jej długości;

Poruszam ten temat, bo w dniu wczorajszym zauważyłem namalowane oznakowanie poziome jednostronne ograniczające zatokę 304 pod IPN. Straż Miejska od ponad miesiąca częstowała mandatami wszystkich zatrzymujących się w zatoce.
Czyżby Ci, którzy parkowali powyżej 15m od znaku zostali niesłusznie ukarani?
Dlaczego znak postawiono tak dziwnie, niesymetrycznie?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 06-06-2008, 16:13   

gość napisał/a:

a na przystanku z zatoką – na całej jej długości

Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie o słuszności mandatów :diabel: W tej chwili zatoka została ograniczona i w obecnej sytuacji przy obecnym stanie oznakowania można parkować w pozostałej części zatoki. A 15m tyczy się przystanków bez zatoczek, a zlokalizowanych przy drodze tak jak pod CPN w kierunku Krakowa.

gość napisał/a:

Gdybyś czasem wyczuwał ironię nie chodziłbyś taki podniecony :) :) :)

Hehe o ile dobrze pamiętam to sam masz problem z tym wyczuwaniem ironii, co dało się odczuć w innym temacie :diabel2:

Gość

Wysłany: 06-06-2008, 17:52   miquel

gość napisał/a:
Kodeks drogowy
9) w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek,

Poruszam ten temat, bo w dniu wczorajszym zauważyłem namalowane oznakowanie poziome jednostronne ograniczające zatokę 304 pod IPN. Straż Miejska od ponad miesiąca częstowała mandatami wszystkich zatrzymujących się w zatoce.
Czyżby Ci, którzy parkowali powyżej 15m od znaku zostali niesłusznie ukarani?
Dlaczego znak postawiono tak dziwnie, niesymetrycznie?

...a pasy dla pieszych...w odległości 1 metra od nich zaczyna się płatny parking(znak informujący o tym) Wolno tak? Nie wolno?

gość
Gość
Wysłany: 06-06-2008, 18:36   

nietopesh napisał/a:
Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie o słuszności mandatów

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 2 marca 1999 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.
8. Zatoka autobusowa powinna być wykonana, z zastrzeżeniem ust. 9, o parametrach nie mniejszych niż:
1) długość krawędzi zatrzymania - 20,0 m,
2) szerokość zatoki przy jezdni - 3,0 m,
3) szerokość zatoki - 3,5 m, jeżeli jest ona oddzielona od jezdni bocznym pasem dzielącym,
4) wyokrąglenie załomów krawędzi jezdni łukami o promieniu - 30,0 m,
5) szerokość peronu - 1,5 m,
6) pochylenie poprzeczne jezdni w zatoce 2,0%, skierowane do krawędzi jezdni drogi lub zgodnie z jej pochyleniem, w zależności od warunków odwodnienia.
Skos wyjazdowy z drogi nie powinien być większy niż 1:8, a skos wjazdowy na drogę nie większy niż 1:4.
9. Dopuszcza się na ulicach klasy G, L i D inne parametry zatoki autobusowej dostosowane do wymiarów pojazdów, dla których jest ona przeznaczona.

Niestety według mojej oceny zatoka przy IPN nie spełnia powyższych wymogów, a na pewno brakuje jej odpowiedniej szerokości do wymiarów autobusu. Dlatego też przypuszczam, że ktoś oprotestował mandaty i stąd na biało wymalowana linia skracająca.

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 06-06-2008, 21:55   

miquel napisał/a:
I jeszcze pytanie. Jeśli jest mi z 6 samochodów potrzebne np 3 zawsze przy biurze, do tego 3 samochody pracowników i szefa czwarty to co? Mam płacić 10 tyś rocznie? To jaki to interes dla mnie? Żaden?
Jaki to interes dla Wieliczki jeśli potencjalny przedsiębiorca "zwinie żagle" i kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy miesięcznie podatku będzie płacił gdze indziej? Może mi ktoś wyjasnić?
I co na to wielce przewidujący radni na czele z panem burmistrzem?

staaaaryy.. z eknomia to chyba Ci nie po drodze.. skoro jak piszesz firma placi takie podatki a nie stac ich na parking to albo sa to krakowscy centusie albo od razu stawiaja kota ogonem..

jakos z moich rozmow wynika (3 przedsiebiorcow z ktorych kazdy ma 3 samochody) iz kazdy zaplacil abonament i sie ciesza ze nie beda gonic za miejscem pod wlasna firma poniewaz czas w dzisiejszysz czasach tez jest duza wartoscia ktorej raczej oszacowac sie nie da.. wiec przestan juz pisac farmazony o 3 autach pod firma i ze to "duze" koszta bo dla srednio rozgarnietego przedsiebiorcy problem to nie jest..
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 06-06-2008, 22:45   

solniak.. nie mam pytan.. jestes miszcz i tyle :one:
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

miquel
Gość
Wysłany: 07-06-2008, 07:04   

hehehehe dobre:)

miquel
Gość
Wysłany: 07-06-2008, 07:09   

Tsubasa napisał/a:
placi takie podatki a nie stac ich na parking to albo sa to krakowscy centusie albo od razu stawiaja kota ogonem

Wiesz co :) bez komentarza bo odwołując się do krakowskiego centusia uprawiasz XXX baju.
Tsubasa napisał/a:
jakos z moich rozmow wynika (3 przedsiebiorcow z ktorych kazdy ma 3 samochody) iz kazdy zaplacil abonament i sie ciesza ze nie beda gonic za miejscem pod wlasna firma poniewaz czas w dzisiejszysz czasach tez jest duza wartoscia ktorej raczej oszacowac sie nie da.. wiec przestan juz pisac farmazony o 3 autach pod firma i ze to "duze" koszta bo dla srednio rozgarnietego przedsiebiorcy problem to nie jest..

Ja rozmawaiłem z pięcioma albo nawet siedmioma. Kazdy uważa że to głupia, bezmyślna uchwała i jest spowodowana tylko pazernością na pieniądze.
Ty masz swoje zdanie a ja swoje.

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-06-2008, 08:02   

gość napisał/a:

2) szerokość zatoki przy jezdni - 3,0 m,
9. Dopuszcza się na ulicach klasy G, L i D inne parametry zatoki autobusowej dostosowane do wymiarów pojazdów, dla których jest ona przeznaczona.

Autobusy które kursują na tej trasie mają ~2500mm +- (50mm) w zależności od modelu.
Tak więc w tej zatoczce na pewno jest 2.5m zwłaszcza, iż jak autobus zatrzyma się na przystanku to można swobodnie go wyprzedzić bez żadnych manewrów, a ul Słowackiego jest drogą zdaje się gminna i ma kategorię L o ile się nie mylę. Czyli wszystko jest OK przystanek dostosowany do pojazdów, chociaż 3m też by się tam znalazły jak by zatokę przemierzyć.

A jeśli o ten parking chodzi to obawiam się iż jeżeli jest wyznaczony parking to można parkować, sprawa wygląda inaczej, gdy nie ma wyznaczonego parkingu i parkujesz na chodniku, wtedy obowiązuje się już ustawowe 10m.

miquel
Gość
Wysłany: 07-06-2008, 08:20   

nietopesh napisał/a:
A jeśli o ten parking chodzi to obawiam się iż jeżeli jest wyznaczony parking to można parkować, sprawa wygląda inaczej, gdy nie ma wyznaczonego parkingu i parkujesz na chodniku, wtedy obowiązuje się już ustawowe 10m.

No ok. A co jeśli wzdłuż ulicy przed pasami parkingu nie ma a metr za nimi jest znak że parking się zaczyna? Czy wtedy jest tak samo?

nietopesh 
Nadszybie

Wysłany: 07-06-2008, 12:09   

No wiesz z tego co jest mi wiadomo to jak z jednej strony nie ma parkingu to wtedy jest 10m, natomiast jeśli z drugiej strony jest znak że parking jest to wtedy 10m już nie obowiązuje. Wiem że to dziwne, ale tak jakoś jest i można to tłumaczyć tym, iż zarządca przeprowadził ewentualne rozeznanie w terenie, czy analizy które wykazały fakt, iż nie zagraża to bezpieczeństwu. Ale w procedury ustalania takich rzeczy nie wnikam, bo nie wiem jak one wyglądają.

Tomek73 
Mina

Wysłany: 07-06-2008, 19:21   

gość napisał/a:
Kodeks drogowy

Na przystanku(zatoczce) 204 pod klasztorem dopiero teraz wymalowano linię rozgraniczającą - wynika z tego, że dotychczas parkowalismy niezgodnie z przepisami a 204 miała chyba najdłuższy przystanek na swiecie

Odpowiedz do tematu