Przesunięty przez: master7 26-03-2008, 16:05 |
Płatne parkingi |
Autor |
Wiadomość |
wicked
Skarbnik
|
Wysłany: 10-01-2008, 20:30
|
|
|
hurra, wreszcie zaparkuje jak człowiek, a nie "na chybił trafił"!!!:)
wreszcie ktoś w naszym mieście pomyślał:) |
|
|
|
|
mgan
Groty kryształowe
Osiedle: Oś.Sienkiewicza
|
Wysłany: 10-01-2008, 20:54
|
|
|
Na to nie wpadłem,ale byłem blisko/żeby wprowadzić strefy parkowania w naszym mieście/,pomysł dobry.Acha, do hrabia_wronski:w hotelach Wielickich były opłaty klimatyczne,w tamtym roku zostały one wycofane. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
|
wicked
Skarbnik
|
Wysłany: 11-01-2008, 16:01
|
|
|
master7 napisał/a: | No dobrze, powiedzmy, że pomysł w miarę.
A czy ktoś wie czy będą grupy uprzywilejowane czyli zwolnione z opłat albo z obniżonymi opłatami, a jeśli tak to jakie
Mieszkańcy - wydaje się oczywiste.
Urzędnicy, handlowcy... |
heh, bo zaraz wyjdzie, że wszyscy są uprzywileowani i wszystko zostanie tak jak mamy:)
ps:
ja mam nadzieje, że wreszcie będzie lepiej z miejscami parkingowymi, bo niektórzy kierowcy doprowadzają mnei do SZAŁU parkując za dwa samochody:/ (właśnie dzisiaj mi sie to przytrafiło....wściekła musiałam szukac kolejnego miejsca...ehhhh. Ludzie prakujcie jakoś sensownie, pliiiz;) (ja staram sie jak mogę, ale czasem jest to wręcz niemożliwe żeby sensownie zaparkowac, jeśli inni zajmują np. dwa miesca...no bo podjechał "se" takim polonezem / albo lepiej bmw... |
|
|
|
|
mgan
Groty kryształowe
|
Wysłany: 11-01-2008, 16:40
|
|
|
master7 napisał/a: | No dobrze, powiedzmy, że pomysł w miarę.
A czy ktoś wie czy będą grupy uprzywilejowane czyli zwolnione z opłat albo z obniżonymi opłatami, a jeśli tak to jakie
Mieszkańcy - wydaje się oczywiste.
Urzędnicy, handlowcy... | No i z kartami parkingowymi/inwalidzi/rzecz jasna. |
|
|
|
|
flash
Solanka :-)
|
Wysłany: 11-01-2008, 18:14
|
|
|
No tak wieliczka staje się metropolią tylko nie wiem czy się mam z tego cieszyć czy płakać....
Mamy już światła (znacznie ułatwiające przejazd przez miasto), zaraz będziemy mieli strefy parkingowe tylko jedno mi się nie zgadza te gigantyczne dziury w jezdniach i chodnikach. Żeby nie było że jestem marudą i przeciwnikiem rozwoju miasta bo mi się to czy owo nie podoba. Jestem jak najbardziej za rozwojem miasta, ale mądrym rozwojem a nie stwarzaniem mieszkańcom problemów. Nie dość że w mieście ciężko jest zaparkować tak by przepisów nie łamać to jeszcze mam za to płacić... wolne żarty. Jeśli dojdzie to do skutku to handlowcy z Wieliczki będą mogli sobie zrobić dłuuuugi weekend, powód jest prosty ludzie pojadą do sklepu wielkopowierzchniowego gdzie mogą sobie spokojnie pospacerować z zakupami oraz zaparkować za darmo.
To tak zaczyna się wszystko powoli układać w całość, galeria handlowa na przedmieściach płatny postój w centrum, „udrożnienie” komunikacji i jeszcze ta nieszczęsna WSE.
Ktoś napisał kiedyś na tym forum żebyśmy przyglądnęli się na Niepołomice, może to był dobry pomysł..... |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:41
|
|
|
flash napisał/a: | ... to jeszcze mam za to płacić... wolne żarty. Jeśli dojdzie to do skutku to handlowcy z Wieliczki będą mogli sobie zrobić dłuuuugi weekend [..] ludzie pojadą do sklepu wielkopowierzchniowego gdzie mogą sobie [..] zaparkować za darmo. |
Właśnie "darmowy parking" przy Kindze - wieczne zapchany - spowodował, że przestałem korzystać z usług tamtejszej pralni. Wybrałem inną, gdzie trochę łatwiej zaparkować. Jeśli ten parking będzie płatny, będą parkować tylko Ci, którzy muszą - więc może i ja będę miał szansę. Wszystko co "darmowe" zwykle nie jest szanowane przez beneficjentów - jakoś tak jest w ludzkiej naturze. A jak trzeba zapłacić choćby symboliczne pieniądze, to zaczynamy optymalizować nasze potrzeby. Dobrym przykładem były sklepowe wózki, na początku - za darmo. Okazało się, że ludzie porzucają je na trawnikach, przystankach w pobliżu skepów, zaciagają pod klatki schodowe, blokują miejsca parkingowe itd. Wystarczyło wprowadzić kaucję 1 zł aby wózki były grzecznie odprowadzane na wyznaczone miejsca. |
|
|
|
|
flash
|
Wysłany: 12-01-2008, 00:24
|
|
|
No tak jak wprowadzimy symboliczna opłatę za postój to natychmiast wzrośnie ilość miejsc parkingowych ... ciekawa teoria.
...może zaistnieć jednak pewna prawidłowość wynikająca z powyższej teorii, że wraz ze wzrostem ilości miejsc parkingowych spadną obroty handlarzy w mieście, zatrzymując się pod stacją kolejową w celu zakupu jednego kilograma świeżych mandarynek w dobrej cenie już nie zapłacę X tylko X+1zł. Tak na pewno jest to dobry pomysł byle więcej takich to na pewno będzie lepiej.
To może prościej by było całkiem wyłączyć z ruchu centrum Wieliczki i stworzyć jeden wielki parking na obrzeżach miasta gdzie ludzie będą zostawiali autka i spacerkiem dla zdrowia szli rano do pracy...
A jeśli mieszkam w okolicach Wieliczki i pracuje w centrum, 8 godzin dziennie dojeżdżam samochodem do pracy to już zaczynamy wchodzić w pewne koszta. Oczywiście możemy wprowadzić zwolnienia z opłat dla tego typu przypadków, zwolnijmy jeszcze z opłat interesantów przyjeżdżających do firm w centrum miasta i ludzi którzy przyjechali zjeść kebaba pod stacją kolejową.... |
|
|
|
|
Interlokutor
Gość
|
Wysłany: 12-01-2008, 07:18
|
|
|
flash napisał/a: | No tak jak wprowadzimy symboliczna opłatę za postój to natychmiast wzrośnie ilość miejsc parkingowych ... ciekawa teoria. |
Nie napisałem, że: "wzrośnie ilość miejsc" - a jedynie, że wzrośnie ich dostępność. Zastanowisz się pięć razy, zanim zostawisz auto na 8 godzin na parkingu, bo to będzie wydatek 8 zł. Może przyjedziesz busem, może z kolegą, może zaparkujesz dalej... Miejsce zostanie wolne...dla takich jak, ja, którzy zaparkują na 20 minut, zapłacą złocisza, kupią co mają kupić i pojadą. Na tym jednym, zwolnionym miejscu w ciągu 8 godzin zaparkuje 10 - 15 samochodów - na tym polega ten biznes.
flash napisał/a: |
A jeśli mieszkam w okolicach Wieliczki i pracuje w centrum, 8 godzin dziennie dojeżdżam samochodem do pracy to już zaczynamy wchodzić w pewne koszta. |
W nieodległym Krakowie tak właśnie jest. Chcesz parkować własnym samochodem w centrum - "wchodzisz w koszta". Miejsce do parkowania stało się dobrem luksusowym w miastach a za to trzeba płacić...
Oczywiście możemy wprowadzić zwolnienia z opłat dla tego typu przypadków, zwolnijmy jeszcze z opłat interesantów przyjeżdżających do firm w centrum miasta |
Absolutnie nie. Właśnie Ci interesanci muszą płacić.
i ludzi którzy przyjechali zjeść kebaba pod stacją kolejową.... |
To też interesanci - niech płacą. |
|
|
|
|
flash
|
Wysłany: 12-01-2008, 11:16
|
|
|
No tak zapomniałem promujemy przyjazne miasto :
Interlokutor napisał/a: |
Absolutnie nie. Właśnie Ci interesanci muszą płacić. |
Ciekawe czy straż miejska i policja tez będą płacić za parkowanie podczas oczekiwania na kebaba to też interesanci...
Interlokutor napisał/a: | W nieodległym Krakowie tak właśnie jest. Chcesz parkować własnym samochodem w centrum - "wchodzisz w koszta". Miejsce do parkowania stało się dobrem luksusowym w miastach a za to trzeba płacić... |
Tak jak za WC na niektórych stacjach benzynowych, można takie stacje bardzo łatwo rozpoznać rzadko kto się na nich zatrzymuje i w efekcie upadają....
Okej dość paplaniny, w mojej opinii nie jest to dobry pomysł ale to jest tylko moja opinia.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
flash
|
Wysłany: 12-01-2008, 14:14
|
|
|
No tak w sumie to nic nie wiem o życiu... tylko wydaje mi się że przyjazne miasto to takie w którym ułatwia się życie mieszkańcom, turystą, buduje się infrastrukturę usprawniającą codzienne życie. A jak na razie władze zaczynają komplikować sprawy, ale to wszystko może mi się tylko tak wydaje - Błądzenie jest rzeczą ludzką....
ps. rower dobra sprawa chyba musze pomyśleć nad zakupem, może się okazać całkiem szybkim środkiem transportu w Wieliczce ....a zapomniałem nie mamy ścieżek rowerowych. |
|
|
|
|
Interlokutor
Gość
|
Wysłany: 12-01-2008, 15:45
|
|
|
flash napisał/a: | Okej dość paplaniny, w mojej opinii nie jest to dobry pomysł ale to jest tylko moja opinia.Pozdrawiam |
To nie paplanina - to dyskusja. Ty masz swoje poglądy, ja swoje - Ty obalasz moje, ja Twoje. Podyskutowaliśmy. Nie każda dyskusja musi się kończyć zgodą w poglądach. Dla Ciebie idea przyjaznego miasta kłóci się z płatnymi parkingami. Dla mnie - wprost przeciwnie - dzięki płatnym parkingom, łatwiej zaparkuję więc będzie mi się lepiej żyło w Wieliczce, zatem jak najbardziej miasto będzie przyjazne.
To co dla Ciebie jest wygodą (bezpłatne parkinigi) dla mnie jest dyskomfortem. Cała sztuka nie obrażać się, tylko znaleźć kompromis i o tym próbowaliśmy dyskutować.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany: 12-01-2008, 15:51
|
|
|
flash napisał/a: | Tak jak za WC na niektórych stacjach benzynowych, można takie stacje bardzo łatwo rozpoznać rzadko kto się na nich zatrzymuje i w efekcie upadają.... |
Zatrzymujemy się na różnych stacjach. Te o których wiem, że mają darmowe WC staram się omijać. WC będzie tam śmierdzieć, nie będzie mydła i papieru toaletowego, połowa muszli będzie zatkanych. Wolę zapłacić i skorzystać z czystej toalety. Jakoś nie upadają, bo mam wrażenie, że takich, którzy myślą tak samo jak ja jest wystarczająco dużo, aby stacja nie splajtowała. |
|
|
|
|
flash
|
Wysłany: 12-01-2008, 22:55
|
|
|
Interlokutor napisał/a: |
To nie paplanina - to dyskusja. Ty masz swoje poglądy, ja swoje - Ty obalasz moje, ja Twoje. Podyskutowaliśmy. Nie każda dyskusja musi się kończyć zgodą w poglądach. Dla Ciebie idea przyjaznego miasta kłóci się z płatnymi parkingami. Dla mnie - wprost przeciwnie - dzięki płatnym parkingom, łatwiej zaparkuję więc będzie mi się lepiej żyło w Wieliczce, zatem jak najbardziej miasto będzie przyjazne.
To co dla Ciebie jest wygodą (bezpłatne parkinigi) dla mnie jest dyskomfortem. Cała sztuka nie obrażać się, tylko znaleźć kompromis i o tym próbowaliśmy dyskutować.
pozdrawiam |
I to właśnie mi się podoba, jeśli wszyscy mieli by taki same poglądy było by nudno... jestem zwolennikiem kulturalnej i merytorycznej rozmowy nie lubię obrażać ani być obrażanym to tylko źle świadczy o uczestnikach rozmowy.
Interlokutor szacunek dla Ciebie.
Gość napisał/a: |
Zatrzymujemy się na różnych stacjach. Te o których wiem, że mają darmowe WC staram się omijać. WC będzie tam śmierdzieć, nie będzie mydła i papieru toaletowego, połowa muszli będzie zatkanych. Wolę zapłacić i skorzystać z czystej toalety. Jakoś nie upadają, bo mam wrażenie, że takich, którzy myślą tak samo jak ja jest wystarczająco dużo, aby stacja nie splajtowała. |
Na trasie aż do Wrocławia wszystkie WC są bezpłatne i w dodatku czyste pomijam fakt że są to stacje czołowych koncernów naftowych w Polsce. |
|
|
|
|
mgan
Groty kryształowe
|
Wysłany: 13-01-2008, 18:34
|
|
|
Wieliczka jest za mała,żeby jeździć po niej samochodem/małe ,wąskie uliczki/.Na lednicy jest nie wykorzystany ,duży parking i na nóżkach,a jak dla zdrowia ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|