Paliwo w Wieliczce. |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Zawalisko

|
Wysłany: 20-01-2011, 19:54
|
|
|
Zapomnieli dodać, że stacje franczyzowe nie mają takiego szczęścia... |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
 |
atam
Mina

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-01-2011, 19:59
|
|
|
dzisiaj czytałam w gazecie, że Orlen obniżył ceny hurtowe paliw... może nie będzie tak źle... |
|
|
|
 |
Bartek
Zawalisko

|
Wysłany: 20-01-2011, 19:59
|
|
|
W ciągu półtora tygodnia na mojej drodze (mam trzy stacje) ceny litra ON spadły o około 20 groszy. |
|
|
|
 |
Tsubasa

Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-01-2011, 20:17
|
|
|
jeździjcie autobusami - będą mniejsze korki |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
 |
Bartek
Zawalisko

|
Wysłany: 20-01-2011, 20:38
|
|
|
Może to dziwnie zabrzmi, ale np. mi nie opłaca się korzystać z komunikacji publicznej. Jeżeli mam tylko trasę:
dom - praca -dom to dziennie zajmuje mi to około 1.5 godziny, samochodem 30-45 minut.
dom - praca - przedszkole (odbiór młodego ) - dom to za pomocą MPK mam w ciągu dnia 2-2.5 godziny z głowy, samochodem około godziny
wersja hard (;-) ):
dom - praca - zakupy - przedszkole - dom za pomocą MPK to jakieś 3.5 - 4 godzin, samochodem do 2 godzin.
Wcześniej korzystając z MPK + samochód (w weekendy) koszt wychodził około 150-160 zł miesięcznie. Sam samochód to jakieś 200-250 zł.
Jak widać by się opłacało to MPK musi przyspieszyć i transport musi być maksymalnie w ciągu 10 minut od przyjścia pasażera na przystanek (a najlepiej około 5 minut).
Jednak w to nie wierzę ;P |
|
|
|
 |
przemo
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 20-01-2011, 22:14
|
|
|
250 zł na miesiąc to jakies 40 litrów paliwa.
Licząc średnie spalanie w miescie na 8 l / 100 km , przejezdzasz 500 km.
czyli dziennie około 25 , czyli do pracy masz 12 km ?
Jakos zabójczo mało. |
|
 |
Bartek
Zawalisko

|
Wysłany: 21-01-2011, 07:33
|
|
|
Do pracy mam nawet mniej Jednak dochodzą dodatkowe jazdy.
Najdziwniejsze jest to, że przy takiej małej ilości zrobionych kilometrów dalej samochód jest dla mnie bardziej atrakcyjny czasowo. Do tego dochodzi wygoda - nie muszę biegać na daną godzinę, nie czekam na autobus, nie jadę w ścisku. Są oczywiście minusy: nie poczytam książki. |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 21-01-2011, 07:57
|
|
|
Bartek napisał/a: | nie poczytam książki | Ale mozna posluchac radia. Zreszta co tu porownywac, to dwa swiaty. I powodem wynalezienia autobusu z pewnoscia nie byla wygoda. |
|
|
|
 |
Bartek
Zawalisko

|
Wysłany: 21-01-2011, 08:21
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | I powodem wynalezienia autobusu z pewnoscia nie byla wygoda. |
Co racja to racja. Jednak mnie denerwuje tłumaczenie ile to czasu ma człowiek oszczędzać korzystając z komunikacji miejskiej. Oczywiście jest to możliwe, ale nie w tym momencie. Jeżeli najbardziej popularne linie miały by odjazd co 5 minut to tak. I należy tu brać pod uwagę, że autobusy nie są wypełnione w 100%*, ale tak w 50% (czyli wszystkie miejsca siedzące i luźno stojące). Jednak to nie jest opłacalne finansowo.
*100% nie oznacza ilości osób na którą dany autobus jest przewidziany wg. producenta (czyli to co mamy w DR w postaci ilości miejsc siedzących i stojących), ale to, ze drzwi zamykają się bez problemu |
|
|
|
 |
Tsubasa

|
Wysłany: 21-01-2011, 08:25
|
|
|
zależy gdzie się pracuje.. jakbyś miał codziennie jeździć np na kleparz to prędzej byś skorzystał z busa, mpk czy pociągu niż samochodu..
druga rzecz to człowiek się bardzo do wygód przyzwyczaja - kilka razy przyszło mi komunikacją czy busem się tarabanić i nie były to dla mnie miłe przeżycia.. zwłaszcza jak siedziałem obok takich co nie znają pojęcia "antyperspirant".. |
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
|
|
|
 |
maraku
Solanka

Osiedle: zadory
|
Wysłany: 21-01-2011, 09:17
|
|
|
Od jakiegoś czasu nie tankuję w Wieliczce bo jest asurdalnie drogie paliwo.Korzystam często z komunikacji publicznej a ponieważ nie gonię własnego ogona nie mam dylematu typu spóżnię się oj co to będzie. Pchanie się do ścisłego centrum Krakowa autem na siłę to zwykłe buractwo.Ten ostatni wzrost ceny paliwa zmusi niejednego do analizy czy auto jest niezbędne każdego dnia ale do tego musimy dojrzeć bo obecnie jesteśmy na etapie " co ja autobusem? a co znajomi powiedzą? pewnie ma długi" |
|
|
|
 |
Bartek
Zawalisko

|
Wysłany: 21-01-2011, 09:20
|
|
|
maraku, w moim wypadku to jest po prostu oszczędność czasu. Mam rodzinę i wolę z nią spędzać czas niż tracić go w MPK... |
|
|
|
 |
solniak
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 21-01-2011, 09:24
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | druga rzecz to człowiek się bardzo do wygód przyzwyczaja |
Oj tak. Jak mam z busa skorzystać to jestem chory.
Tsubasa napisał/a: | zwłaszcza jak siedziałem obok takich co nie znają pojęcia "antyperspirant".. |
Ci to jeszcze, jeszcze. Najgorzej jak wejdzie ktoś kto nie zna pojęcia "toaleta".
|
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
 |
Tsubasa

|
Wysłany: 21-01-2011, 10:14
|
|
|
sprawa prosta - jak kogoś stać to jeździ autem - jeśli zaczyna kalkulować to znaczy że już go na auto przestaje stać.. dla mnie, jak słusznie napisał Bartek czas spędzony z rodziną, czy po prostu czas wolny jest na tyle cenny że choćbym miał dołożyć 2x niż do komunikacji to to zrobię..
maraku napisał/a: | jesteśmy na etapie " co ja autobusem? a co znajomi powiedzą? pewnie ma długi" |
ale samochód w dzisiejszych czasach to nie jest awangarda.. jest to po prostu środek ułatwiający życie i przemieszczanie się z punktu A do B..
jeżeli teraz w tym momencie jestem w stanie wsiąść w auto i w 25 minut dojechać do galerii krakowskiej (i codziennie w takim czasie dojeżdżam) to żadna siła mnie nie zmusi iść na przystanek, marznąć i potem jechać jak sardynka przez godzinę... |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 21-01-2011, 10:47
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | sprawa prosta - jak kogoś stać to jeździ autem |
Nie zawsze kwestią jest majętność.
Jak pomyślę tylko, że jadąc autem w rejony Alei co zajmie mi te X min z Wieliczki będę musiał kolejne Y min spędzić na krążeniu po okolicy w poszukiwaniu miejsca, a w efekcie tego miejsce znajdzie się 2km od miejsca przeznaczenia przez co będę musiał kolejne 10-15 min poświęcić na spacer czasem w złych warunkach atmosferycznych, to mam osobiście dość.
Wolę sobie podjechać do Wieliczki - zaparkować na parkingu PKS podskoczyć na MPK, lub pociąg i dojechać w czasie X+troszkę pod same drzwi. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
|