Największe przedsiębiorstwa w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
AdR
Poprzecznia
Osiedle: W. Pola
Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 129 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 02-03-2011, 09:54 Największe przedsiębiorstwa w Wieliczce
|
|
|
Witam
Na potrzeby pewnej pracy potrzebuję wiedzieć jakie są największe przedsiębiorstwa w gminie Wieliczka? Na pierwszym miejscu jest to chyba Kopalni Soli ale czy mamy jakieś naprawdę duże firmy (przychodzi mi do głowy Herz), które zatrudniają sporo osób a przy tym są bardzo dochodowe i pożyteczne dla gminy? Może ktoś pomoże coś więcej?
dzięki |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:01 Re: Największe przedsiębiorstwa w Wieliczce
|
|
|
AdR napisał/a: | Na pierwszym miejscu jest to chyba Kopalni Soli |
Największe pod jakim względem? Ilości zatrudnionych czy może np. wielkości odprowadzonego podatku? Albo może wielkości osiągniętego zysku?
Bo jeśli wg tych dwóch ostatnich to kopalnia będzie gdzieś daleko w rankingu. |
|
|
|
|
AdR
Poprzecznia
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:28
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Największe pod jakim względem? Ilości zatrudnionych czy może np. wielkości odprowadzonego podatku? Albo może wielkości osiągniętego zysku?
Bo jeśli wg tych dwóch ostatnich to kopalnia będzie gdzieś daleko w rankingu. |
szczerze to nie wiem pod jakim względem - gdzieś mi wpadło takie stwierdzenie i być może powtarzam błędnie aż tak źle w kopalni jest? sądziłem, że przynosi zysk dość duży i sobie i gminie w postaci podatku |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:31
|
|
|
Cytat: | sądziłem, że przynosi zysk dość duży i sobie i gminie w postaci podatku |
Podatku od czego ?
Soli sie prawie nie produkuje, ziemi niewiele zostało pod rządami KSW, a rząd nie uchwalił podatku od podziemnych przestrzeni eksploatacji. |
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:32
|
|
|
przemo napisał/a: | a rząd nie uchwalił podatku od podziemnych przestrzeni eksploatacji. |
Ja cię proszę - nie podpowiadaj... |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:35
|
|
|
AdR napisał/a: | szczerze to nie wiem pod jakim względem - gdzieś mi wpadło takie stwierdzenie i być może powtarzam błędnie |
W takim razie - szczerze, to nie wiem jak Ci pomóc. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:49
|
|
|
Cytat: | Ja cię proszę - nie podpowiadaj... |
Nie rozumiem ? |
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:51
|
|
|
przemo napisał/a: | Cytat: | Ja cię proszę - nie podpowiadaj... |
Nie rozumiem ? |
Jeszcze wprowadzą podatek i będzie na Wieliczkę ;P |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 02-03-2011, 14:53
|
|
|
Lubin strasznie na to liczył, ale nie przeforsowali
Sląsk też mógłby żyć tylko z tego
W wielu kraja na świecie jest taki podatek |
|
|
AdR
Poprzecznia
|
Wysłany: 02-03-2011, 15:32
|
|
|
no dobra ja się nie pytam o to jak zarabia Kopalnia i jak odprowadza czy też nie podatki chodzi mi o największe przedsiębiorstwa w gminie (nie w powiecie!) coś na styl Herz'a czy też Niepołomickiego MAN'a ;] |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 02-03-2011, 15:38
|
|
|
No więc obawiam się, że po Kopalni w Wieliczce największym pracodawcą (jeśli chodzi Ci o ilosc pracowników) będą pewnie jednostki samorządowe.
Pewnie UMiG Wieliczka jest największym "przedsiębiorstwem" w Wieliczce. Z całą pewnością obraca największymi pieniędzmi w gminie. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
AdR
Poprzecznia
|
Wysłany: 02-03-2011, 15:41
|
|
|
kiotari, nosz kurde mogłem sobie wybrać Niepołomice do opisania |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 02-03-2011, 15:42
|
|
|
AdR napisał/a: | no dobra ja się nie pytam o to jak zarabia Kopalnia i jak odprowadza czy też nie podatki |
Czyli chodzi Ci o największego pracodawcę w Wieliczce? |
|
|
|
|
AdR
Poprzecznia
|
Wysłany: 02-03-2011, 15:46
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Czyli chodzi Ci o największego pracodawcę w Wieliczce? | to też... chodzi mi o jakieś przedsiębiorstwa duże, które w sumie niedawno np zainwestowały w Wieliczkę, które wykazują chęć do dalszego inwestowania... nie chodzi o największego pracodawcę ani o kogoś kto płaci największe podatki... po prostu muszę w kliku zdaniach scharakteryzować największe prywatne przedsiębiorstwa w gminie (względy ile pracowników dane przedsiębiorstwo zatrudnia itp też jest pożądane ). Ideałem jest chyba Herz - mam nadzieję, że nie jest on również jedynym przykładem
edyta: chyba, że ktoś coś wie o nadchodzących inwestorach to by było też super ktoś rozważa u nas zainwestowanie swojej gotówki? WSAG chyba na razie to nie dotyczy |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 02-03-2011, 16:03
|
|
|
AdR napisał/a: | kiotari, nosz kurde mogłem sobie wybrać Niepołomice do opisania |
No i tam miałbys o czym pisać - a u nas mozesz napisać, że nie ma chętnych do zainwestowania w notorycznie podtapianej wielickiej strefie ekonomicznej AdR napisał/a: | chyba, że ktoś coś wie o nadchodzących inwestorach |
Widziałem kilku inwestorów na(d)chodzących sklep monopolowy - chyba chcieli zainwestowac we flaszkę
A tak na poważnie, to z duzymi firmami kłopot jest. Nie wiem czy Oknoplast przy drodze do Niepołomic (za Zabawą) to jeszcze nasza gmina czy juz Niepołomice. W mojej okolicy to są jedynie małe firmy zatrudniające po kilka osób. Przypadek Herza wystraszył skutecznie inwestorów. Poza tym - to głównie firmy handlowe. No i oczywiście Barycz - wysypisko śmieci, ale nie jestem pewien czy o takie przedsiebiorstwo ci chodzi. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
|