Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: master7
10-10-2011, 06:44
Kto z Wieliczki będzie kandydował do Sejmu/Senatu?
Autor Wiadomość
ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 26-09-2011, 13:28   

A moze program kandydata=program partii wiec nie ma o czym mowic. Do tego dyscyplina partyjna glosowania. Tylko po co wtedy sejm? Wystarczy jak w lawach zasiada przewodniczacy partii a kazdy bedzi emial swoj udzial w glosowaniu i zalatwione. Senat-wiadomo posozyt na spoleczenstwie. I tak oto uproscilem polityke.

Piotr Ptak 
Groty kryształowe

Wysłany: 26-09-2011, 14:38   

Witam.
Jeszcze kilka małych informacji o Elżbiecie Achinger z domu Sapińska (informacja dla pablo)
http://www.facebook.com/ela.achinger
Pozdrawiam.

Pretekst 
Bałwan solny

Wysłany: 26-09-2011, 17:11   

Piotr Ptak napisał/a:
Jeszcze kilka małych informacji o Elżbiecie Achinger z domu Sapińska

Proszę o jedną informację dla mnie. Czy to prawda, że p. Achinger próbowała wymóc na radnych powiatowych z PO głosowanie za nieudzieleniem absolutorium zarządowi powiatu i skończyło się ostrą wymianą zdań oraz rezygnacją z członkostwa w PO Józefa Dudy, który oburzony takim zachowaniem wypisał się z klubu?

Byłoby to ciekawe w zestawieniu z profilem p. Achinger z którejś z ulotek, gdzie jest przedstawiona jako kobieta dialogu i kompromisu, w dobrym rozumieniu tego słowa.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 26-09-2011, 18:09   

No i PIS w akcji :)

Pretekst 
Bałwan solny

Wysłany: 26-09-2011, 19:48   

przemo napisał/a:
No i PIS w akcji

Nie masz zdolności oddzielenia pytania od przypisywania opcji politycznej? Jeżeli nie interesuje cię odpowiedź osoby, do której jest adresowane, to nie zabieraj głosu. Ja jestem ciekawy, czy faktycznie coś takiego miało miejsce. Nie przesądzam z góry, że to prawda. Może są to zwykłe pomówienia, a może nie. Chętnie poznam odpowiedź. Ty zamiast pyszczyć powinieneś zrobić to samo.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 26-09-2011, 20:01   

Jaki związek z wyborami do sejmu ma to o co pytasz a w szczgólności p.duda, znany skoczek partyjny ?

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 26-09-2011, 20:21   

Pretekst napisał/a:
Czy to prawda, że ...

Jako wytrawny dziennikarz powinieneś z tym pytaniem zwrócić się bezpośrednio do zainteresowanych, a nam - miast domysłów i pomówień - dać rzetelną odpowiedź.

Pretekst napisał/a:
... nie zabieraj głosu.

Cenzor się znalazł.

Pretekst 
Bałwan solny

Wysłany: 26-09-2011, 21:04   

nacomito napisał/a:
powinieneś z tym pytaniem zwrócić się bezpośrednio do zainteresowanych

Nie zwróciłem się z tym pytaniem ani do Ciebie, ani do przema tylko do Piotra Ptaka, który występuje tutaj w określonej roli. Nie ma w nim żadnych pomówień czy domysłów, a jedynie pytanie, które każdy ma prawo publicznie postawić osobie ubiegającej się o mandat poselski. Wyraźnie to zaznaczyłem.

Cytat:

Jaki związek z wyborami do sejmu ma to o co pytasz
Pytanie pojawiło się po przeczytaniu listu do wyborców, w którym pani Achinger opisała, jak to włącza się konstruktywnie w funkcjonowanie samorządu. Gdzieś tu jest sprzeczność.

nacomito napisał/a:
Pretekst napisał/a:
... nie zabieraj głosu.

Cenzor się znalazł.
Spryciarz z Ciebie, sam wiesz czemu. Twój cenzor :-)

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 26-09-2011, 21:09   

Pretekst napisał/a:
Gdzieś tu jest sprzeczność
Sprzecznosc z twoim pytaniem? Przestaje rozumiec.

Piotr Ptak 
Groty kryształowe

Wysłany: 26-09-2011, 21:18   

Witam.
Pretekst napisał/a:
Proszę o jedną informację dla mnie. Czy to prawda, że p. Achinger próbowała wymóc na radnych powiatowych z PO głosowanie za nieudzieleniem absolutorium zarządowi powiatu i skończyło się ostrą wymianą zdań oraz rezygnacją z członkostwa w PO Józefa Dudy, który oburzony takim zachowaniem wypisał się z klubu?

Przeczytałem wszystkie Twoje posty i stwierdzam, że żadna odpowiedz nie zmieni Twoich poglądów, nawet nie zgaduję co robisz, gdyż większość wpisów wychwala jedyną słuszną partię. Zapewne znasz moją postać, dlatego wiesz, że pytanie do mnie w tej kwestii jest zasadne.
Ale odpowiem ze swojej strony, w radzie miejskiej w której bardzo dobrze się orientujesz, siedmiu radnych startujących z mojej listy (trzech członków PO) wstrzymało się od udzielenia absolutorium burmistrzowi, dlaczego - brak dialogu ze strony burmistrza co trwa do dnia dzisiejszego. Do dzisiejszego dnia nie wiemy co z MPZP, z WSAG, Terenami Psiej Górki oraz ........................!!!!!
Brałem udział w wielu spotkaniach radnych powiatowych przed udzieleniem absolutorium ale nikt kto widzi sytuację w Starostwie nie powinien głosować za takim sprawozdaniem za rok 2010. Sam osobiście oddałbym głos wstrzymujący.
Elżbieta Achinger jest liderem wielickiego PO, powiatowego jest Zbigniew Wojas i do Niego kieruj to pytanie. A wracając do Powiatu to radny Józef Duda nie wypisał się z klubu bo do żadnego klubu nie należał.
W jednym z postów napisałeś, że byłem odrealniony i nadaje na innej fali ale odpisz co wspólnego ma panieńskie nazwisko Elżbiety Achinger (Sapińska) do dialogu i kompromisów, żebym wiedział czy żyjesz w realu czy własnym ego. Pozdrawiam, wiesz kto.

sprox
Mina

Wysłany: 26-09-2011, 22:30   

Piotr Ptak napisał/a:
Jeszcze kilka małych informacji o Elżbiecie Achinger z domu Sapińska

Tumanek.
Przejrzyj poprzednie posty, a szczegolnie te z 19.09, a zrozumiesz dlaczego nazwalem cie tumankiem :P .

Ania5 
Szyb

Osiedle: Sienkiewicza
Wysłany: 27-09-2011, 06:50   

Jadę sobie wczoraj przez Kraków i wszędzie widzę Panią Piątkowską na plakatach PSL na pozycji nr 2. Nie tak dawno bo podczas wyborów samorządowych 2010 w naszym okręgu wyborczym ta sama pani była liderem listy SLD. Nagła zmiana poglądów i politycznych barw, jest dla mnie zaskoczeniem. Byłam na spotkaniu otwartym z Piątkowską w CKIT i wydawała mi się bardzo rozsądną konkretną kobietą

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 27-09-2011, 06:54   

Piotr Ptak napisał/a:
Jeszcze kilka małych informacji o Elżbiecie Achinger z domu Sapińska (informacja dla pablo)
http://www.facebook.com/ela.achinger

Tak i jest też tam link do strony http://www.elaachinger.pl/
Aktualności na niej kończą się w maju, a są raptem trzy...
Lepiej mieć stronę nieaktualną, czy jej nie mieć?

master771

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 27-09-2011, 07:13   

Sobotni Dziennik Polski

http://www.dziennikpolski...-albo-blad.html

Dziennik Polski napisał/a:
Likwidacja sanepidu to propozycja albo błąd

Rozmawiamy z kandydatami do Senatu MACIEJEM KLIMĄ (PIS) i STANISŁAWEM KRACIKIEM (PO) o porażce odrolnienia gruntów, ambicjach silniejszych niż zgodna praca, zmniejszanych nakładach na inwestycje drogowe i o tym, od kogo zależy budowa obwodnicy Wieliczki.

Co zyska powiat wielicki, jeśli zostanie Pan senatorem?

Maciej Klima (PiS): Senatora broniącego mieszkańców powiatu wielickiego przed likwidacją lub przeniesieniem poza powiat instytucji i służb podległych samorządowi, takich jak Państwowa Straż Pożarna, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, Pogotowie Ratunkowe i inne. Senatora, który będzie wspierał samorząd w pozyskaniu środków i funduszy na inwestycje przeciwpowodziowe oraz infrastrukturę drogową. Godnie wypełniającego mandat senatora RP, zgodnie z konstytucją i ustawą o wykonywaniu mandatu posła i senatora.

Stanisław Kracik (PO): Senator z okręgu 34-go będzie reprezentował wyborców z czterech powiatów; w sprawach dla tego okręgu ma działać i pomagać. Powiat wielicki potrzebuje nowych remiz dla PSP. Dobrze, że starosta podjął się przygotowania projektu. Razem z dyrektorem kopalni przygotowują działkę na ten cel. Potrzebny jest jednak ktoś, kto skutecznie pomoże w realizacji tego zadania. Wieliczka potrzebuje drogi od węzła przy Christo Botewa do Węgrzc. Burmistrz Wieliczki Artur Kozioł i ja, jako burmistrz Niepołomic, podpisaliśmy z Krakowem porozumienie, ale trzeba ten projekt pilotować i wiem, jak to zrobić. Po trzecie wreszcie: dla Niepołomickiej Strefy Przemysłowej konieczny jest zjazd z autostrady, bo to da nowe miejsca pracy dla mieszkańców całego powiatu. Znam ten temat i będę go wspierał.

- Co przyczyniło się do tego, że długa walkę o władzę w powiecie wielickim po wyborach samorządowych zakończyła się wygraną koalicji PiS i "Przyjaznego Powiatu"?

MK: Prawo i Sprawiedliwość wygrało wybory samorządowe w powiecie wielickim uzyskując najlepszy wynik i doprowadziło do sformowania koalicji, która podjęła się kontynuowania dotychczasowych działań na rzecz rozwoju powiatu wielickiego.

SK: Nie brałem aktywnego udziału w tym sporze, podjąłem na prośbę posłów próbę mediacji, ale ambicje niektórych okazały się silniejsze, niż zgodna praca na rzecz dobra wspólnego.

- Jakie swoje dotychczasowe zasługi (jako parlamentarzysty i wojewody) dla ziemi wielickiej uważa Pan za najważniejsze?

MK: Wprowadzenie do wojewódzkiego planu ratownictwa medycznego dodatkowego zespołu ratunkowego w miejscowości Gdów i pozyskanie środków na ten zespół. Wprowadzenie na listę indykatywną inwestycji związanej z budową kanalizacji dla gminy Wieliczka o wartości około 20-25 mln euro. Wspomaganie działań związanych z pozyskaniem środków na modernizację szybu Regis.

SK: Może warto przypomnieć, bo wielu już nie pamięta, że byłem jako poseł przewodniczącym komitetu na rzecz utworzenia powiatu wielickiego. Skutecznie, razem z ówczesnymi władzami gmin naszego powiatu, ten niełatwy pomysł zrealizowaliśmy. Jako wojewoda wsparłem wszystkie wnioski z powiatu i gmin przy usuwaniu skutków powodzi. Ostatnio zwiedzałem piękny wielorodzinny dom w Gdowie, zbudowany za środki od wojewody. Podobnie jest w Niepołomicach, gdzie powstaje osiedle domów dla powodzian. Kłaj na mój wniosek otrzymał dodatkowe środki na odbudowę dróg.

- Co uważa Pan za swoją porażkę związaną z pracą na rzecz mieszkańców tego terenu?

MK: Nieprzyjęcie poprawek budżetowych zwiększających wydatki na inwestycje przeciwpowodziowe między innymi w powiecie wielickim. Niezrealizowanie budowy Szpitala Uniwersyteckiego CMUJ w Krakowie Prokocimiu i przesuwanie terminu jego realizacji. Brak odrolnienia gruntów rolnych na terenie gminy Wieliczka, co uniemożliwia tworzenie między innymi stref przemysłowych. Wyjaśnienia Ministerstwa Rolnictwa tej sprawie są mało przekonywujące.

SK. Mam swój wkład w rozwój niepołomickiej gminy, mam udział w powstaniu powiatu i poprawie jego dochodów, dzięki podatkom od inwestorów. Nie mam się z czego tłumaczyć.

- Jak rozwiązać problemy komunikacyjne, drogowe w Wieliczce? Czy są realne szanse na budowę obwodnicy?

MK. Zwiększenie o dwa pasy odcinka A4 przynajmniej do Sułkowa, zbudowanie przynajmniej dwóch rond poprawiłoby przejezdność przez Wieliczkę. W okresie 2013-2020 rząd Platformy Obywatelskiej planuje zmniejszyć nakłady na inwestycje drogowe o 40 do 70 proc. Przykład S7 nie napawa nas optymizmem.

SK. Odpowiedź jest tylko jedna. Obwodnica zależy od polityki władz gminy. Bez inicjatywy z jej strony i stosownych zapisów w planie zagospodarowania, obwodnicy nie będzie.

- Czy Beskidzka Droga Integracyjna powinna przebiegać przez ziemie wielickie?

MK: Decyzje o przebiegu i rozbudowie nowych dróg powinny zapadać po gruntownych analizach i w porozumieniu z lokalnymi samorządami. Biorąc pod uwagę ostanie inwestycje drogowe i opóźnienia w ich realizacji, można mieć wątpliwości, czy ta inwestycja jest głównym priorytetem drogowym w Małopolsce.

SK: Beskidzka Droga Integracyjna ma dla Wieliczki duże znaczenie, ale tylko do Węgrzc, jak wspomniałem. Dalej władze sygnalizują problem z jej przebiegiem przez gminę. To sytuacja podobna do tej z Wadowic - wszyscy chcą drogi, ale nie po swoim. Bez współdziałania z gminą ta droga nie powstanie i korki pozostaną. Budowa BDI i połączenie jej z S7 to dobry i rozwojowy dla Wieliczki projekt, ale bez zgody mieszkańców nie będzie możliwy do zrealizowania.

- Czy w Wieliczce jest potrzebna stacja sanepidu? Przed kilkoma miesiącami zaproponował Pan jej likwidację...

MK: Likwidacja Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej jest błędna. Pogarsza mieszkańcom powiatu wielickiego dostępność do tej instytucji. Po reformie samorządowej inspekcje sanitarne przekazano do powiatów. Niezrozumiałe jest to, że teraz chce się je zlikwidować.

SK: Nie zmieniam zdania. Sytuacja sanepidu w Wieliczce jest wyjątkowa. Tylko tutaj nie ma on swojej siedziby i za sam czynsz płaci 65 tys. rocznie. Kraków i powiat krakowski mają stacje sanepidu w Nowej Hucie. Ze Skawiny do Nowej Huty jest dwa razy dalej niż z Wieliczki. Ale propozycja połączenia stacji i przejęcia wszystkich pracowników jest propozycją, a nie decyzją. Pokazałem wszystkim związkom zawodowym i dyrektorom, że gdyby tylko połączyli laboratoria i dwie małe stacje, to mogliby zarabiać kilkaset złotych miesięcznie więcej. Decyzja należy do nich.

Barbara Ciryt

master771

Piotr Ptak 
Groty kryształowe

Wysłany: 27-09-2011, 08:09   

Witam.
Pretekst napisał/a:
Nie zwróciłem się z tym pytaniem ani do Ciebie, ani do przema tylko do Piotra Ptaka, który występuje tutaj w określonej roli. Nie ma w nim żadnych pomówień czy domysłów, a jedynie pytanie, które każdy ma prawo publicznie postawić osobie ubiegającej się o mandat poselski. Wyraźnie to zaznaczyłem.

Wyrażnie zaznaczam nie startuję do sejmu, jest mi dobrze w Wieliczce.
sprox napisał/a:
Przejrzyj poprzednie posty, a szczegolnie te z 19.09, a zrozumiesz dlaczego nazwalem cie tumankiem

Sprox jesteś adwokatem preteksta? Zapewne miłość do bliźniego pozwala Ci poniżać drugiego.

Odpowiedz do tematu