Katastrofy budowlane i szkody górnicze |
Autor |
Wiadomość |
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 09-12-2011, 10:44 Katastrofy budowlane i szkody górnicze
|
|
|
Cytat: |
Powiat wielicki: kobiety zostały bez dachu nad głową
Z dnia na dzień pięcioosobowa rodzina (trzy dorosłe kobiety i dwoje dzieci) z miejscowości Zabawa (gm. Wieliczka) została bez dachu nad głową.
Jak informuje Andrzej Jura, szef Powiatowego Inspektoratu Budowlanego, ich dom już od dłuższego czasu był w złym stanie technicznym. Gdy jedna ze ścian budynku zaczęła się sypać na całej wysokości, w środku przebywały trzy kobiety. Na szczęście zdążyły uciec z walącego się domu.
- Kobiety były przerażone - mówi Tadeusz Luraniec, przewodniczący Rady Miasta w Wieliczce, który mieszka w Zabawie. - Największy szok przeżyły jednak dzieci, które wróciły ze szkoły i już nie mogły wejść do swojego domu - dodaje przewodniczący.
Strażacy błyskawicznie pojawili się w Zabawie, ogrodzili teren i pomogli spakować kobietom niezbędne rzeczy. Zostały one objęte pomocą psychologa i pracowników socjalnych. Urząd gminy zapewnił im lokal zastępczy, gdyż mają zakaz użytkowania budynku.
- To przykra sytuacja, ale nie miałem innego wyjścia: musiałem wprowadzić ten zakaz - tłumaczy Andrzej Jura. - Gdy kobiety załatwią formalności związane z ustanowieniem właściciela nieruchomości, zobowiążę go do wykonania ekspertyzy i wyremontowania domu. Chyba że zgodzą się na jego rozbiórkę, bo nie pozwolę im zamieszkać w rozwalonym domu - kwituje dyr. Jura. Urzędnicy poszukują dla rodziny mieszkania komunalnego. Problem w tym, że obecnie gmina nie ma wolnych lokali.
Mieszkańcy Zabawy postanowili wesprzeć rodzinę, która straciła dom. Podczas sobotnich i niedzielnych mszy w miejscowej kaplicy zorganizowana zostanie zbiórka pieniędzy dla poszkodowanych.
Źródło: Anna Górska - Gazeta Krakowska
|
|
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
olekparasol
Poprzecznia Olek
|
Wysłany: 09-12-2011, 17:28
|
|
|
Szkody górnicze chyba nie mają zbyt wiele wspólnego z tym zawaleniem |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 09-12-2011, 18:10
|
|
|
Temat ma na celu zgrupować takie sytuacje drobne, bo jak chciałem dodać ten materiał, to nie mogłem znaleźć jednego wątku który zajmuje się tego typu rzeczami.
Inne informacje o zawalonych budynkach rozwijają się w osobnych tematach, a następnie giną w czeluściach przyczyniając się do zwiększenia bałaganu. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
Ostatnio zmieniony przez nietopesh 09-12-2011, 18:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dawidsurowka
Sztolnia
Osiedle: Lekarka
|
Wysłany: 09-12-2011, 18:11
|
|
|
nietopesh napisał/a: | Jak informuje Andrzej Jura, szef Powiatowego Inspektoratu Budowlanego, ich dom już od dłuższego czasu był w złym stanie technicznym. Gdy jedna ze ścian budynku zaczęła się sypać na całej wysokości, w środku przebywały trzy kobiety. Na szczęście zdążyły uciec z walącego się domu. |
Inspektor wiedział o złym stanie technicznym i nie reagował, dość dziwne myślałem że
jest nadgorliwy |
_________________ DAWID |
|
|
|
|
Bartlomiej
Skarbnik
|
Wysłany: 12-12-2011, 07:48
|
|
|
Gdyby Gmina nie budowała luksusowych mieszkań a prawdziwe skromne lokale socjalne to
problemu z mieszkaniem w sytuacji tragedii by nie było. |
|
|
|
|
atam
Mina
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 12-12-2011, 07:57
|
|
|
Bartlomiej napisał/a: | Gdyby Gmina nie budowała luksusowych mieszkań |
a buduje? |
|
|
|
|
Tomek
Sztolnia
|
Wysłany: 13-12-2011, 19:03
|
|
|
Może luksusy to nie są, chociaż w porównaniu do budynku na Klaśnie, gdzie jedna łazienka przypada na 3 mieszkania a okna uszczelniane są pianką montażową aby wiatr nie huśtał firankami. |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 13-12-2011, 23:11
|
|
|
dawidsurowka napisał/a: | Inspektor wiedział o złym stanie technicznym i nie reagował, dość dziwne myślałem że |
A co miał powiedzieć , hej znajdzcie sobie inną chałpe bo sie już wali ?
Mógłby iśc do Gminy z zapytaniem i co by to dało ?
Szczęscie w nieszczęsciu że nikomu nic się nie stało, a rodzina dostała obiekt zastepczy . |
|
|
|
|
Bartlomiej
Skarbnik
|
Wysłany: 14-12-2011, 07:36
|
|
|
atam napisał/a: | Bartlomiej napisał/a:
Gdyby Gmina nie budowała luksusowych mieszkań
a buduje? |
Mi mieszkanie socjalne kojarzy się z skromnym lecz nie byle jakim, mieszkania socjalne budowane w Wieliczce są zaprzeczeniem tego.
Tomek napisał/a: | Może luksusy to nie są, chociaż w porównaniu do budynku na Klaśnie, gdzie jedna łazienka przypada na 3 mieszkania a okna uszczelniane są pianką montażową aby wiatr nie huśtał firankami. |
przepaść pomiędzy Klaśnieńską a nowymi budynkami jest olbrzymia |
|
|
|
|
|