Dziennik elektroniczny |
Autor |
Wiadomość |
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 10-10-2013, 09:18 Dziennik elektroniczny
|
|
|
W ostatnim czasie "modne" stały się dzienniki elektroniczne. Ponieważ mam obserwacje z kilku szkół - to wydaje mi sie że temat jest istotny. Takie moje przemyślenia na ten temat:
1. Czy dziennik elektroniczny to narzucona odgórnie przez kuratorium idea - czy tez wynik marketingu firm tworzących tę platformę elektroniczną?
2. Stac mnie na płacenie 2 zł miesięcznie, ale moje ego buntuje sie przeciwko zmuszaniu rodziców do wykupywania tzw. rozszerzonego dostępu, który pozwala na oglądanie ocen. Bez tego dostępu w niektórych szkołach dzieci nawet nie moga podejrzeć ocen - bo te szkoły już normalnych dzienników nie prowadzą. Dlaczego mam płacić za coś, co Państwo w ramach bezpłatnej edukacji powinno mi zapewnić?
3. Nauczyciele nagminnie myla się przy wpisywaniu ocen - i są problemy. Jak te przypadki będą załatwiane?
4. Znam wychowawców, którzy klną na dziennik elektroniczny - bo mają przez niego więcej pracy (ten sie spóźni z wpisaniem ocen, tamten sie pomyli - i tzreba biegać i wyjaśniać.
5. Narzucanie kontroli nad dzieciami - na zasadzie "możesz zawsze popatrzeć na oceny" - nie jest wychowawcze. Dzieci w przypadku problemów i kiepskich ocen powinny same zwracać się do rodziców o pomoc. jeżeli tego nie robią - to coś w rodzinie źle działa - i szpiegowanie przez dziennik elektroniczny nie pomoże.
6. Zakładając, że mamy w Polsce ok 4 mln uczniów - mamy ok 8 mln zł potencjalnie do zebrania w miesiąc czyli prawie 100 mln w rok. Koszt wynajęcia Data Centre, koszty aplikacji, kopii bezpieczeństwa, koszty wsparcia - i tak dalej oceniam na mały procent tej kwoty. Piękny biznes - prawda? Jest budżet na to aby "przekonywac" dyrektorów do wejścia w ten interes.
Co o tym sądzicie? |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 10-10-2013, 09:32
|
|
|
Za oglądanie ocen - przegięcie.
W gimnazjum w Wieliczce na szczęście wszystko co potrzeba, jest za free.
Dla mnie to doskonała rzecz. Generalnie nie mieszam się do dzieci, żeby latać za nimi i załatwiać poprawy, czy inne bieżące rzeczy, bo to ich robota. Natomiast czasem rzucę okiem i gdyby zaczęło się dziać coś złego można zareagować szybciej, a nie dopiero otworzyć szeroko oczy na wywiadówce
Inny fakt, że chyba kupiono coś bardzo taniego, bo UX na poziomie sprzed 10 lat |
|
|
|
|
MW
Bałwan solny
|
Wysłany: 10-10-2013, 10:42
|
|
|
Moja żona jest bardzo zadowolona z tego rozwiązania. Wieczorem, w domu, po sprawdzeniu sprawdzianów wprowadza sobie spokojnie wyniki.
Dziecko też, bo ma szybciej wyniki sprawdzianów, krótsze nerwowe wyczekiwanie. |
_________________ www.marekwozniak.com.pl |
|
|
|
|
atam
Mina
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 11-10-2013, 08:19
|
|
|
no a ja w SP 3 nie mam w ogóle możliwości zapoznania się z dziennikiem elektronicznym...no bo go nie ma... a mi by się bardzo podobał :) .... a dyrekcja zamiast dziennikiem elektroniczym woli zajmować się problemem koloru podeszw obuwia szkolnego... |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 11-10-2013, 10:23
|
|
|
atam napisał/a: | a dyrekcja zamiast dziennikiem elektroniczym woli zajmować się problemem koloru podeszw obuwia szkolnego |
W gimnazjum ten problem też przerobili. Tylko buty z jasna podeszwą są dozwolone. Ciemne podeszwy czesto zostawiaja ciemne pręgi na podłodze. I później ktoś to musi czyscic.
A z dziennika elektr. w gimnazjum jestem zadowolony. W przeciwieństiwe do mojego syna. |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 12-10-2013, 22:22
|
|
|
Dziennik taki czy owaki...
Lepiej zastanówcie się jak to jest, że nauczyciele nie są hospitowani i to niespodziewanie. A jak już, to zdaje się, że robi to dyrektor, który o metodyce nie ma pojęcia.
To tak jakby pracowników w firmie szef nie doglądał.
A jeśli już doglądanie się wydarzy, robi to woźny.
A potem rodzice ekscytują się efektami takiej pracy w dzienniku elektronicznym. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 12-10-2013, 23:18
|
|
|
nie rozumiem twojej wypowiedzi |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 13-10-2013, 07:33
|
|
|
Nic nie szkodzi. Zasadniczo była off topic.
Streszczę: dziennik elektorniczny to fajny gdżet, ale co z tego? |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 13-10-2013, 10:43
|
|
|
Chyba byłem jedną noga u morfeusza, bo teraz łapię |
|
|
|
|
MW
Bałwan solny
|
Wysłany: 15-10-2013, 21:17
|
|
|
Okazuje się, że dziennik dziennikowi nierówny.
Librus jest chyba wszędzie płatny. |
_________________ www.marekwozniak.com.pl |
|
|
|
|
|