Jakie gimnazjum? |
Autor |
Wiadomość |
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 16-11-2013, 17:52
|
|
|
Co do dojazdów, to dużo zależy od indywidualnego dzieciaka, niektóre sa bardziej rozgarniete, inne mniej. Trzeba podchodzić indywidualnie. Mam jeszcze troche czasu na decyzję.
Porównalem to gimnazjum na Limanowskiego na http://gimnazjum.ewd.edu.pl/index.php i wychodzi, że to taki pośredni wybór miedzy Wieliczką i 16-ką. To jak już ma sie dzieciak wlec do Krakowa, to lepiej niech to będzie 16-ka, aby odczuć było przeskok jakości. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 16-11-2013, 20:26
|
|
|
a rozważacie prywatne? |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 16-11-2013, 20:53
|
|
|
Nie mam kasy na to, a ponadto jak wynika z tej strony, którą linkowałem, wcale nie są lepsze. Zatem po co bulić? |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 16-11-2013, 21:12
|
|
|
tak pytam tylko, zakładając że im mniej uczniów tym łatwiej skupić się na ich indywidualnych zdolnościach.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 16-11-2013, 22:05
|
|
|
Jak nie będa spełnione warunki, które wymieniłem we wczesniejszym poście, to liczba uczniów w grupie będzie miała marginalne znaczenie. |
|
|
|
|
pablo
Mina
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 17-11-2013, 09:44
|
|
|
Pijarów jest bezpłatne? |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 17-11-2013, 10:01
|
|
|
Gimnazjum chyba tak, liceum płatne. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 18-11-2013, 00:08
|
|
|
Staram się jak ognia unikać szkół gdzie jest indoktrynacja polityczna. Ostatni pokaz dało gimanzjum z Wieliczki na akademii przed 11 listopada, która zamiast odzyskaniu niepodległości - w swej wymowie była poświęcona wypadkowi komunikacyjnemu pod Smoleńskiem - z hasłami "młodzież pamięta", portretmi najgorszego prezydenta w historii, itp.. Czegoś tak kiczowatego i politycznie zaangażowanego w swej wymowie nie pamiętam od capstrzyków 1-majowych. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 18-11-2013, 10:29
|
|
|
solniak napisał/a: | opinie o Pijarach | Znam, niestety jednostkowy, przypadek. Dziecko znajomych chodzilo. Poziom wysoki, generalnie wszystko na plus. I to naprawde jest elita.
Ale wielickie gimanzjum nie jest zle. Duzo zalezy, do jakiej klasy sie trafi. |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 19-11-2013, 09:19
|
|
|
Utalentowane dzieci coraz mniej mogą liczyć na wsparcie szkół. Zdolni uczniowie nie mają szans na rozwój. Spada odsetek dzieci, które korzystają z zajęć dodatkowych przeznaczonych dla najzdolniejszych. Taki los zgotowała im reforma i ministerski duet Hall-Szumilas - donosi "Rzeczpospolita".
Zagubione w czeliuściach reformy
Alarmujące dane napływają z monitoringu wdrażania reformy programowej, prowadzonego przez Ośrodek Rozwoju Edukacji. Z 34 proc. do 20 proc. na przestrzeni trzech lat (2010-2012), zmniejszył się odsetek dzieci zdolnych uczęszczających na dodatkowe zajęcia w szkołach podstawowych.
W gimnazjach ten spadek widoczny jest jeszcze bardziej. W 2010 w zajęciach dla najzdolniejszych brało udział 8 proc. uczniów w 2012 zaledwie 2,5.
To, co niepokoi najbardziej, to zjawisko, gdzie między szkołą podstawową a gimnazjum reforma pochłonęła zdolnych uczniów. Dzieci, które rokowały w szkole podstawowej i uznane były za nieprzeciętnie zdolne znikają w systemie na dalszym etapie edukacji - donosi "Rzeczpospolita".
Eksperci wskazują, że winę za taki stan rzeczy ponosi reforma i duet pań Hall-Szumilas. Reforma została wprowadzona za szybko, kwestia pracy indywidualnej z uczniem zdolnym jest zbiurokratyzowana i mocno kulawa, a podstawa programowa jest dziurawa.
Więcej w dzisiejszym wydaniu gazety "Rzeczpospolita".
Kółko komputerowe w Wielickiej 3-ce: dzieci grają w gry pomputerowe, jakby nie można ich było podstaw html nauczyć i prostą stronę internetową zrobić... |
|
|
|
|
pablo
Mina
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 20-11-2013, 20:46
|
|
|
bo trzeba chcieć, a nie na odwal się |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 21-11-2013, 18:34
|
|
|
Chciałbym w swoim imieniu przeprosić pana profesora Trzcionkowskiego i innych wykładowców zażenowanych poziomem studentów. Pracuję od kilku lat w szkolnictwie i początkowo miałem jeszcze jakieś złudzenia. Wierzyłem, że jak jesteś słaby, to wylatujesz albo powtarzasz klasę. Nic bardziej mylnego. Jak zbliża się koniec roku, mam pielgrzymkę dyrekcji, pedagoga i psychologa. Bo mam czelność usadzić jakiegoś ucznia.
Jak już dochodzi do poprawki, to jest to żenujący spektakl. Komisja liczy trzy osoby, a głos decydujący ma dyrektor. Jeszcze nigdy nikogo nie usadziłem, bo na to nie pozwala system. Nierzadko uczeń praktycznie NIC nie powiedział, a skończył z oceną dopuszczającą. Potem taki imbecyl trafia na studia. Dlatego chciałbym jeszcze raz przeprosić szanownych wykładowców. To również moja wina...
Cały tekst: http://lublin.gazeta.pl/l...T#ixzz2lIpGSm8K |
|
|
|
|
|