Halloween w ... Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 25 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 31-10-2010, 21:15 Halloween w ... Wieliczce
|
|
|
A do mnie dzis zapukały dwie gimnazjalistki (?) przebrane za czarownice z hasłem "Cukierek albo psikus" właśnie w momencie gdy zastanawialiśmy się ze znajomymi czy widzieli juz w okolicy dynie w oknach, bo amerykanska tradycja do nas już dotarła.
Znak czasu? |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 31-10-2010, 22:51
|
|
|
oczywiście poszczułeś psami?
Trochę irytujące to małpowanie świąt z usa, zaraz podąży za tym komercja jak z walentynkami. Z drugiej strony żaden powód do zabawy nie jest zły.
Mam ambiwalentne odczucia. |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 31-10-2010, 23:19
|
|
|
Dałem cukierka. Lubię koloryt. Halloween to stara celtycka tradycja, a Celtowie tez pomieszkiwali na naszych ziemiach, czyli także polska tradycja.
A komercjalizacja nie oszczędza niczego, żadnych świąt, wartości i tabu.
z wiki:
Halloween is not celebrated in all countries and regions of the world, and among those that do the traditions and importance of the celebration vary significantly. Celebration in the United States and Canada has had a significant impact on how the holiday is observed in other nations. This larger North American influence, particularly in iconic and commercial elements, has extended to places such as South America, Australia,[45] Europe, to Japan under the auspices of the Japanese Biscuit Association, and other parts of East Asia.[46] |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 01-11-2010, 11:37
|
|
|
Młody w przedszkolu miał zabawę Halloweenową - wielkie przeżycie, przygotowanie stroju itp. Ja nie mam nić przeciwko - w końcu za 10-20 lat (dla mnie już teraz) jesteśmy globalną wioską i czasem sam nie wiem czy na forum technicznym piszę po angielsku z gościem z USA, Niemiec czy z sąsiadem z osiedla.
Walentynki... czy to jest złe, że jest taki dzień w roku? Nawet niech będzie to komercyjne święto, ale jest... kurcze, czy BN też nie było komercyjne (przez KK)? Teraz jest konkurencja . |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl
Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 01-11-2010, 20:12 Re: Halloween w ... Wieliczce
|
|
|
solniak napisał/a: | A do mnie dzis zapukały dwie gimnazjalistki (?) przebrane za czarownice z hasłem "Cukierek albo psikus" właśnie w momencie gdy zastanawialiśmy się ze znajomymi czy widzieli juz w okolicy dynie w oknach, bo amerykanska tradycja do nas już dotarła.
Znak czasu? |
Zapewne czytelniczki z forum lub/i zarazem Twoje wielbicielki |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 01-11-2010, 20:22
|
|
|
jakby to były wielbicielki z forum to by było raczej:
jajka albo psikus |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 01-11-2010, 20:58
|
|
|
mógłbym zaryzykować odsiadkę |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 01-11-2010, 21:22
|
|
|
No nie wiem.
Widać tu bardzo dużo fotoszopy.
Kto wie, jak wygląda oryginał |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 01-11-2010, 21:58
|
|
|
Bartek napisał/a: | jesteśmy globalną wioską i czasem sam nie wiem czy na forum technicznym piszę po angielsku z gościem z USA, Niemiec czy z sąsiadem z osiedla. |
Tak, ale warto pamiętać kto - co - z kim - i dlaczego. Żeby nie było tak jak kiedyś przed Świętami, że sekretarka "z rozpędu" wysłała z firmy kartki świąteczne do wszsytkich klientów i partnerów - tych z Turcji i z Indii również.
Nikt się nie obraził, bo ludzie na poziomie, ale jakiś niesmak pozostał. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
pablo
Mina
|
Wysłany: 01-11-2010, 22:15
|
|
|
Można się zdziwić.
Ja mam przesunięte wdrożenie systemu o tydzień, bo w najbliższą sb hindusi mają święto |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
|
Wysłany: 01-11-2010, 22:44
|
|
|
lekmedwet napisał/a: | Zapewne czytelniczki z forum lub/i zarazem Twoje wielbicielki |
Wygląda na to że nikt inny z forum nie doświadczył wizyty gimnazjalistek... |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 02-11-2010, 00:50
|
|
|
solniak napisał/a: | Wygląda na to że nikt inny z forum nie doświadczył wizyty gimnazjalistek... |
Niestety nie miałem tego szczęścia |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 02-11-2010, 07:35
|
|
|
kiotari, prawie jak:
http://leniuch.blox.pl/20...in-z-zycia.html
W dużych firmach są nawet organizowane szkolenia dotyczące zwyczajów, religii itd. Polacy popełniali często błąd w krajach arabskich pierw witając się z kobietą (co jest u nas we krwi).
pablo napisał/a: | Można się zdziwić.
Ja mam przesunięte wdrożenie systemu o tydzień, bo w najbliższą sb hindusi mają święto |
Zależy - w trybie 24/7 to i oni pracują. Zależy czy centrum zarządzania dla połowy świata czy bardziej lokalna (obsługująca dany region) firma. |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
|