Przesunięty przez: master7 07-01-2014, 08:39 |
Finał WOŚP w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 29-09-2014, 13:02
|
|
|
Cytat: | Ty tyle w kwestii otwartości finansowej pana Jerzego O. |
A w kwestii finansowania Tadeusza R. ? On jest wyjęty spod prawa ? |
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 29-09-2014, 13:23
|
|
|
przemo napisał/a: | Cytat: | Ty tyle w kwestii otwartości finansowej pana Jerzego O. |
A w kwestii finansowania Tadeusza R. ? On jest wyjęty spod prawa ? |
A co ma piernik do wiatraka? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 29-09-2014, 13:24
|
|
|
Cytat: | A co ma piernik do wiatraka? |
Skoro żądamy czegoś od osoby publicznej, to ja chce zobaczyć to samo od ojca Tadeusza R.
On nie przedstawia kompletnie żadnych rozliczeń, ale pablo w tym problemu nie widzi |
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 29-09-2014, 13:43
|
|
|
przemo napisał/a: | Cytat: | A co ma piernik do wiatraka? |
Skoro żądamy czegoś od osoby publicznej, to ja chce zobaczyć to samo od ojca Tadeusza R.
On nie przedstawia kompletnie żadnych rozliczeń, ale pablo w tym problemu nie widzi |
Ale nie na tym sprawa polegała. Tu był pozew Owsiaka przeciwko internaucie o zniesławienie. Od tego się zaczęło. Ujawnienie kwitów wypłynęło w trakcie procesu. Gdybyś śledził sprawę to zobaczyłbyś, że rzecz zakończyła się dziwnie.
W skrócie: sąd nakazał Owsiakowi okazanie kwitów.
Po upływie terminu adwokat Owsiaka powiedział: "nie pokażemy kwitów".
Sąd: "a właśnie, że pokażecie".
Po upływie kolejnego oznaczonego terminu, sąd (ignorując fakt kolejnego nie spełnienia polecenia) : "a dobra, wydajemy wyrok"... |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 29-09-2014, 13:52
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Ale nie na tym sprawa polegała. |
Pytanie - kto pierwszy sprowokuje Rydzyka wyzywając go publicznie w mediach? Wówczas ten może go oskarżyc o zniesławienie i historie mozna powtórzyc. Ciekawe, czy sąd zachowałby sie tak samo? |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 29-09-2014, 14:00
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Po upływie kolejnego oznaczonego terminu, sąd (ignorując fakt kolejnego nie spełnienia polecenia) |
Nie czytałem uzasadnienia wyroku - ale sąd powiedział, że nazwanie "hieną cmentarną" obraziło Owsiaka. jak rozumiem - do zarzutów na tle materialnym sie nie odniósł - pewnie właśnie dlatego, że nie było papierów. Do okreslenia, czy nazwanie "hieną cmentarną" obraża kogos - chyba nie potrzeba kwitów z jego działaności gospodarczej? |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 29-09-2014, 19:47
|
|
|
kiotari napisał/a: | Ciekawe, czy sąd zachowałby sie tak samo? |
Powinien.
kiotari napisał/a: | czy nazwanie "hieną cmentarną" obraża kogos |
Sąd nie miał co do tego wątpliwości. Uznał to za obrazę.
Ale uznał też, że stosowne zadośćuczynienie Owsiak już otrzymał odpłacając internaucie "zniewagą wzajemną". |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 29-09-2014, 20:12
|
|
|
Jeszcze cytat z wyroku:
W uzasadnieniu wyroku sąd podkreślił, że w jego ocenie fakty, które bloger podawał w swoich publikacjach „nie przekroczyły granicy prawdy”.
Oceny zaś tych faktów pozostają poza zainteresowaniem prawa karnego z tytułu zniesławienia, ponieważ są ocenami. Poszczególne wypowiedzi oskarżonego, z wyjątkiem określenia „hiena cmentarna”, nie przekraczają zasad dopuszczalnej krytyki osób publicznych. (Ich stylistyka nie przekraczała zasad dosadności języka stosowanego przez Jerzego Owsiaka w stosunku do osób o odmiennych niż on poglądach i mieściła się w granicach wolności słowa
— mówił sędzia.
link
Od początku byłem zdania, że Owsiak histeryzuje w tym wypadku. W tym akurat aspekcie zgadzam się z uzasadnieniem wyroku. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 30-09-2014, 09:26
|
|
|
No cóż. załóżmy, że ktoś nazwie pewnego zakonnika nazywanego powszechnie "ojcem - dyrektorem" "zdziercą i krwiopijcą żerującym na łatwowierności staruszek" - i załóżmy, że tenże "ojciec" wytoczy mu proces. Chciałbym wierzyć, że wyrok sadu będzie podobny - i sąd stwierdzi, że określenie nie przekracza zasad dopuszczalnej krytyki osób publicznych a z uwagi na "stylistykę, która nie przekracza zasad dosadności języka używanego przez ojca dyrektora" mieści się w granicach wolności słowa. Jednocześnie sąd zażąda od ojca dyrektora okazania ksiąg rachunkowych. Chyba sam w to nie wierzysz |
I guess we'll never know
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 30-09-2014, 11:24
|
|
|
kiotari napisał/a: | Chyba sam w to nie wierzysz |
Dlaczego nie?
Naprawdę nie rozumiem dlaczego w wątku o Owsiaku wciąż przywoływany jest Rydzyk. A czemu nie np. Oko albo Hoser? Zamiast rozmawiać o meritum sprawy wciąż dyskusja jest spychana na boczny tor pod hasłem "a Rydzyk...". Proponuję zostawić już wątki poboczne i skupić się na temacie .
Ciekaw jestem Twojej opinii w tej sprawie.
Tylko prośba o nie odwoływanie się w odpowiedzi do "Rydzyk" ani "PiS" ani "Ziobro" itd |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 30-09-2014, 11:48
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Tylko prośba o nie odwoływanie się w odpowiedzi do "Rydzyk" ani "PiS" ani "Ziobro" itd | Ale o Macierewiczu juz mogę? Czy on się mieści w tym "itd"?
Kozmicki napisał/a: | Ciekaw jestem Twojej opinii w tej sprawie. |
Chodzi Ci o mój poglad na działalnosć Owsiaka, mój pogląd na działalność sądów w Polsce, mój pogląd na teksty "matki kurki", czy może pogląd na granice krytyki osób publicznych w mediach - w tym w internecie?
Niestety - obawiam się, że żadnego z tych tematów nie da się przedstawić bez odniesienia do tego co mówią politycy od lewa do prawa (w tym również politycy PIS i byli politycy PIS - ale nie tylko). Poziom debaty publicznej jest u nas żenujący właśnie z powodu działalności tychże polityków (w tym również polityków PIS). O tym kto stoi za degrengolada zycia publicznego w Polsce pisałem juz nie raz - więc mój pogląd na te sprawę znasz. Coś jeszcze mam wyjaśniać? |
I guess we'll never know
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 30-09-2014, 11:58
|
|
|
kiotari napisał/a: | Poziom debaty publicznej jest u nas żenujący właśnie z powodu działalności tychże polityków | A staje się jeszcze bardzie żenujący, gdy szary obywatel ślepo naśladuje polityków. |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 30-09-2014, 12:43
|
|
|
kiotari napisał/a: | Niestety - obawiam się, że żadnego z tych tematów nie da się przedstawić bez odniesienia do tego co mówią politycy |
Napisane jest: "Nie samą polityką żyje człowiek".
A interesuje mnie Twoje zdanie na temat procesu i wyroku. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 30-09-2014, 14:22
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | A interesuje mnie Twoje zdanie na temat procesu i wyroku. |
No przeciez napisałem wyraźnie:
Załóżmy, że ktoś nazwie pewnego zakonnika nazywanego powszechnie "ojcem - dyrektorem" "zdziercą i krwiopijcą żerującym na łatwowierności staruszek" - i załóżmy, że tenże "ojciec" wytoczy mu proces. Chciałbym wierzyć, że wyrok sadu będzie podobny - i sąd stwierdzi, że określenie nie przekracza zasad dopuszczalnej krytyki osób publicznych a z uwagi na "stylistykę, która nie przekracza zasad dosadności języka używanego przez ojca dyrektora" mieści się w granicach wolności słowa. Jednocześnie sąd zażąda od ojca dyrektora okazania ksiąg rachunkowych.
Czy coś jeszcze mam wyjasniać? Dziwny sposób prowadzenia sprawy przez sąd, dziwny sposób prowadzenia sprawy przez stronę skarżącą i jeszcze dziwniejszy wyrok. Z całą pewnością nie przyczyni sie do wzrostu poziomu debaty publicznej w Polsce. |
I guess we'll never know
|
|
|
|
kiotari
Mina
|
Wysłany: 30-09-2014, 14:29
|
|
|
ygrek napisał/a: | A staje się jeszcze bardzie żenujący, gdy szary obywatel ślepo naśladuje polityków. |
Uderz w stół, a nożyce sie odezwą |
I guess we'll never know
|
|
|
|
|