Autostrada A4 Wieliczka-Szarów |
Autor |
Wiadomość |
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 01-12-2009, 14:38
|
|
|
Cytat: | Zatem od tego miejsca zgodnie z przepisami max prędkość to 90 km/h ? Zgadza się ?
|
Jeżeli już to 100km/h |
|
|
|
|
Tviga
Gość
|
Wysłany: 01-12-2009, 15:07
|
|
|
jw napisał/a: | Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie, to znak pionowy "Autostrada" znajduje się na wysokości sklepu Heban - za wiaduktem. |
Nie o tym wjeździe mowa. Pytanie dotyczyło wjazdu od Wieliczki.
jw napisał/a: |
Z tego co kojarzę autostrada zawsze kończy się przed wiaduktem, na samym wiadukcie nie może być autostrady. |
Nie o to chodzi gdzie się kończy. W tym wypadku jest pytanie - gdzie się zaczyna ? |
|
|
|
|
Tviga
Gość
|
Wysłany: 01-12-2009, 15:09
|
|
|
pablo napisał/a: | Cytat: | Zatem od tego miejsca zgodnie z przepisami max prędkość to 90 km/h ? Zgadza się ?
|
Jeżeli już to 100km/h |
Zgadza się - droga min. dwujezdniowa, max - 100 km/h. |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 01-12-2009, 15:21
|
|
|
Tviga napisał/a: | Ograniczenie to zostaje skasowane zjazdem od strony Krakowa. Zatem od tego miejsca zgodnie z przepisami max prędkość to 90 km/h ? |
Ograniczenia predkości są kasowane przez skrzyzowania, a to jest wlot nie zmieniąjący ograniczenia. Jeżeli dobrze pamietam to znak " autostrada" stoi zaraz za wlotem z Wielickiej.
jw napisał/a: | Z tego co kojarzę autostrada zawsze kończy się przed wiaduktem, na samym wiadukcie nie może być autostrady |
Oj może, może - przecież na nowym odcinku masz kilka wiaduktów i cały czas to autostrada. |
|
|
|
|
jw
Gość
|
Wysłany: 01-12-2009, 19:36
|
|
|
Tomek73 napisał/a: |
jw napisał/a: | Z tego co kojarzę autostrada zawsze kończy się przed wiaduktem, na samym wiadukcie nie może być autostrady |
Oj może, może - przecież na nowym odcinku masz kilka wiaduktów i cały czas to autostrada. | Czy na pewno tak jest? Nie zjeżdżałem na żaden z tych wiaduktów, poza tym niektóre są jeszcze nieczynne. Autostrada A4 konczy sie (stoi znak D10 "Koniec autostrady") na przykład przed zakrętem na Kurdwanów, zakopiankę lub na Skawinę...
Mi nie chodzilo o wiadukty łączące dwa odcinki autostrady, tylko wiadukty łączące autostradę z innymi drogami. W tym konkretnym przypadku czyli zjazdu od strony ulicy Wielickiej i Wieliczki na A4, znak "autostrada" znajduje się dopiero na wysokości sklepu Heban (to samo jest na mapach), a do tego miejsca jest to droga krajowa nr 4 oraz E40. Mogę mylić się, ale tak wynika z moich obserwacji. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 01-12-2009, 21:16
|
|
|
Masz z tym problem zadzwon do GDDKiA w krakowie i zglos problem |
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 01-12-2009, 21:37
|
|
|
|
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 01-12-2009, 21:56
|
|
|
|
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
Tviga
Gość
|
Wysłany: 02-12-2009, 10:01
|
|
|
Tomek73 napisał/a: | Jeżeli dobrze pamietam to znak " autostrada" stoi zaraz za wlotem z Wielickiej. |
Nie ma żadnego znaku. Sprawdź jak będziesz jechał następnym razem.
Kolor tablic kierunkowych nie jest wskazówką, bo np. w większości państw europejskich akurat niebieski oznacza drogi niższej kategorii a kierunkowskazy autostrad oznaczane są zielonym.
Ciekawi mnie czy znak D9 autostrady jest konieczny do uznania drogi za autostradę czy też nie ? W razie np kolizji, takie rozstrzygnięcie może mieć dla uczestników tego niefortunnego zdarzenia kapitalne znaczenie ze względu na przepisy ubezpieczeniowe np. |
|
|
|
|
jw
Gość
|
Wysłany: 02-12-2009, 10:33
|
|
|
Przejeżdżałem dzisiaj obok zjazdu z Wielickiej na A4. Znak B33 "Ograniczenie Prędkości" (do 40 km/godz) znajduje się po obydwu stronach wiaduktu. Znajdowałem się na Wieliskiej i z jej wysokości nie zauważyłem znaku B34 "Koniec ograniczenia prędkości" - jeżeli na całej długości wiaduktu nie ma znaku B34, to ograniczenie do 40 km/godz obowiązuje na tej drodze aż do kolejnego znaku ograniczenia do 50 km/godz (w miejscu łączenia się ze zjazdem z Wielickiej od strony Krakowa), które zostaje anulowane przez znak B34. Niedługo za znakiem "Koniec ograniczenia prędkości" (do 50 km/godz) stoi znak D9 "Autostrada". Znak D9 jest znakiem informacyjnym. Miałem do czynienia już z firmami ubezpieczeniowymi i wiem, że interpretują przepisy na swoją korzyść, aby wypłacić jak najmniejsze odszkodowanie. |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 02-12-2009, 12:54
|
|
|
Tviga napisał/a: | Nie ma żadnego znaku. Sprawdź jak będziesz jechał następnym razem |
faktycznie, nie ma już znaku. A kiedyś był |
|
|
|
|
zdziwiony~
Gość
|
Wysłany: 04-12-2009, 21:43
|
|
|
Jak to czytam to modlę się aby nie spotkać was na drodze szanowni kierowcy! Na naukę nigdy nie jest za późno! A może kurs doszkalający dla niektórych... Mogę polecić jakąś szkołę jazdy! Zastanówcie się zanim coś napiszecie mimo że na forum jesteście prawie anonimowi. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Tviga
Gość
|
Wysłany: 04-12-2009, 22:27
|
|
|
jw napisał/a: | Przejeżdżałem dzisiaj obok zjazdu z Wielickiej na A4. Znak B33 "Ograniczenie Prędkości" (do 40 km/godz) znajduje się po obydwu stronach wiaduktu. Znajdowałem się na Wieliskiej i z jej wysokości nie zauważyłem znaku B34 "Koniec ograniczenia prędkości" - jeżeli na całej długości wiaduktu nie ma znaku B34, to ograniczenie do 40 km/godz obowiązuje na tej drodze aż do kolejnego znaku ograniczenia do 50 km/godz (w miejscu łączenia się ze zjazdem z Wielickiej od strony Krakowa), które zostaje anulowane przez znak B34. |
Na łączniku (wiadukcie) od strony Wieliczki w kierunku Katowic: jest najpierw znak 40 km/h po obu stronach drogi (przed zamkniętym ciągle zjazdem na autostradę w kierunku Szarowa). Następnie mniej więcej w połowie łącznika stoi następne ograniczenie do 60 km/h. Więcej znaków nie ma !
jw napisał/a: |
Niedługo za znakiem "Koniec ograniczenia prędkości" (do 50 km/godz) stoi znak D9
"Autostrada".
|
Był znak D9 (a może D7) poprzednio przy wjeździe od Wieliczki ale teraz nie ma.
Nie ma takiego znaku, wjeżdżając na autostradę od Wieliczki w kierunku na Katowice. Sprawdź !
Pytanie brzmi prosto: co przesądza, że dana droga jest lub nie jest autostradą ?
Czy konieczny jest znak D9 ? I analogicznie, czy żeby uznać, że droga jest ekspresowa musi być znak D7 ?
Znak D9 znajduje się w Szarowie na początku autostrady. Czy jest jego odwołanie przed węzłem wielickim ? Nie jeżdżę tamtędy - nie wiem. Być może obwodnica na odcinku od węzła wielickiego do bramek w Balicach ma inny status niż na odcinku Szarów - Wieliczka ? |
|
|
|
|
pablo
Mina
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 2646 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 04-12-2009, 22:52
|
|
|
Nie ma znaku nie ma autostrady.
Jest to jawne niedopatrzenie, ktoś kto wjedzie na węźle i nie ma wiedzy, że to autostrada musi jechać 100km/h, pozostali jakby się policja chciała zarobić, powiedzą, że jadą od Targowiska, a tam takowy chyba już jest |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 05-12-2009, 10:05
|
|
|
Wątpliwości wyjaśniają pod tym mailem sekretariat@krakow.gddkia.gov.pl
Dodam iż odpowiadają i sprawdzają doniesienia (w razie czego naprawiają)
Dawno tamtędy nie jechałem, ale znak mógł być postawiony oficjalnie, jednak pewnym osobnikom mógł on też przypaść do gustu w związku z czym zapożyczyli go, tak jak jakiś czas temu bramownice na A4 gdzieś na śląsku |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
|