Zamknięty przez: master7 14-04-2009, 07:19 |
304 - ogólna dyskusja |
Autor |
Wiadomość |
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 20-02-2010, 18:26
|
|
|
Magistrat - magistratem, ale ZIKIT powiedział jasno - Kasy na linie aglomeracyjne NIE MA. Jeśli ktoś chce to niech sobie zapłaci.
Dlatego padły też przedłużenia linii na Grabówki i do Gorzkowa. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
gosc
Gość
|
Wysłany: 20-02-2010, 18:38
|
|
|
No ale myślę że Wieliczka liczyła się z tym że na terenie swojej gminy będzie musiała dofinansowywać kursy. A ZIKIT mówił że nowych linii nie utworzy, jedynie co wchodzi w grę, to przedłużenie istniejących. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 20-02-2010, 19:03
|
|
|
Jeżeli ZIKIT dopuścił przedłużenia to chyba jedynie na takich zasadach że linia kończy się w danej gminie i ta dana gmina chce sobie przedłużyć linię kawałek dalej więc tylko ona sama dopłaca, a do Bogucic ZIKIT też musiał by po stronie Krakowa coś dołożyć.
W takim razie otwarte zostają kwestie Grabówek, gdzie linia kończy się po naszej stronie miedzy, oraz kwestia Gorzkowa, o ile Świątniki się zgodziły. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 20-02-2010, 23:17
|
|
|
master7 napisał/a: | O ile dobrze pamiętam Burmistrz miał rozmawiać w Krakowie między innym w sprawie 304. Były takie zapowiedzi w mediach. I co |
28-01-2010, w programie "Podglądacze", Renata Gawlik, kierownik zespołu ds. informacji UMiG Wieliczka powiedziała m. in.:
Decyzje zapadły w grudniu na spotkaniu z ZIKiT-em. Myśmy próbowali jeszcze potem interweniować w tej sprawie, po protestach mieszkańców. W tym tygodniu pan burmistrz Wieliczki jest umówiony na spotkanie z prezydentem Majchrowskim i jednym z tematów będzie korekta i przywrócenie tej trasy.
Od umówionego spotkania upłynęły 3 tygodnie. Niezależnie od rezultatu rozmów, mieszkańcy winni być poinformowani. A może były to rozmowy tajne, a ich wynik ogłosic będzie można w dopiero w miesiącu przedwyborczym? A może zaangażowanie burmistrza w odrolnienie gruntów nie pozwala na sprostanie innym obowiązkom? A może kierownik zespołu ds. informacji UMiG Wieliczka była niedoinformowana? A może są tematy zastępcze, n.p. kino? |
|
|
|
|
Tom
Gość
|
Wysłany: 20-02-2010, 23:39
|
|
|
No właśnie 0 kontaktu Burmistrza z mieszkańcami!!! Dleczego nie jesteśmy informowani o działaniach mających na celu przywrócenie poprzedniej trasy 304!!! Panie Burmistrzu to trochę nie fair! |
|
|
|
|
piwonia
Gość
|
Wysłany: 21-02-2010, 16:16
|
|
|
Wczoraj i dziś miałam wątpliwą przyjemność jeździć 5 razy 304 tam i z powrotem, Dworzec - Kopalnia, Kopalnia - Dworzec. Musiałam. Bo w weekendy nie ma pociągu z Wieliczki ok. 11. Złapać busa i zdążyć na czas w umówione miejsce to też sztuka, a jak się idzie do knajpy i chce się napić, to auto też odpada. Dlatego zostaje 304. Ja już rzygam tym Bieżanowem, za przeproszeniem i nie obrażając mieszkańców. Dodatkowe 10 min w całości przejazdu, straciłam więc w ciągu tych 2 dni 50 min! Masakra! |
|
|
|
|
MagnumSal
Żupnik
Osiedle: Wieliczka
|
Wysłany: 21-02-2010, 16:27 sprawa 304 to polityczna zagrywka
|
|
|
przez 304 chcą aby Kozioł przegrał wybory w 2010
sprawa prosta, komuś zależy na tym aby Wieliczka rozwijała sie jak za p. Dudy |
_________________ MagnumSal |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 21-02-2010, 22:04
|
|
|
nietopesh napisał/a: | oraz kwestia Gorzkowa, o ile Świątniki się zgodziły |
A co maja Świątniki do Gorzkowa? Przecież Gorzków to również nasza gmina.
A wracając do tematu wątku - o ile władze miejskie nie wykażą inicjatywy, to (jak już wcześniej pisałem) jest "po ptokach". Gazety sobie dały spokój, na forum tez już mało kto jest choćby zbulwersowany. Wszyscy się powoli oswoili z sytuacją. Co najwyżej "nieskażona trzysta-czwórka" pozostanie w pamięci i będzie można wnukom o tym opowiadać. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
|
Wysłany: 21-02-2010, 23:33
|
|
|
Ale linia która tam miała jechać (do Gorzkowa) aktualnie kończy na terenie Świątnik i jeżeli nasza gmina chciał by mieć przedłużony ten autobus to Świątniki musiały by też dołożyć trochę grosza od siebie za dodatkowe km na ich terenie. |
|
|
|
|
ll66
Skarbnik
Osiedle: cyntrum
|
Wysłany: 24-02-2010, 12:43 i racja
|
|
|
mieli racje urzedasy, ludzie bobrzeczeli pobuczeli i po 1,5 miesiacu spokoj |
|
|
|
|
misiolina
Gość
|
Wysłany: 24-02-2010, 14:05
|
|
|
i dlatego właśnie Kraków, zawsze będzie postrzegany jako zaściankowe miasto, rządzone przez układy i kler.
Niestety, ale ludziom nie chce się stawać w szranki z XXX machinerią jaką jest ZIKIT - zresztą ta Instytucja nie ukrywa, że istnieje sama dla siebie. Bo jak wytłumaczyć arcycymbalską decyzję spowalniania linii pospiesznej przy jednoczesnej częściowej likwidacji lini pośpiesznej 502, że o likwidacji 512 nie wspomnę.
Nie wiem w czyim interesie likwiduje się i spowalnia jedyne linie pośpieszne w mieście - bo raczej nie w interesie mieszkańców.
W związku z powyższym aby wyjść naprzeciw intencjom ZIKIT najrozsądniej jest nie kasować biletów do czego gorąco i zawsze namawiam- jest to jedna skuteczna forma obywatelskiej pomocy, mnie sprawia ogromną radość, że mogę tak wspomagać przewoźnika i jego popapranych mocodawców. Skoro ZIKIT sam kopie komunikację miejską i unieatrakcyjnia jej ofertę, to ja jako prawy obywatel również dokładam do tego codziennie razy 2 swą cegiełkę razy 22 - hehehehe co daje miesięcznie całkiem niezłą sumkę. W sumie jest to niezgodne z dekalogiem, ale trzeba pomóc Instytucji - bo uwierzcie Siostry i Bracia naprawdę komunikacja miejska po prostu się nie opłaca, a skoro jedynym wyznacznikiem jest opłacalność - to trzeba jak najszybciej zlikwidować wszystkie nierentowne połączenia w tym supernierentowne 304 i ja w tym dziele osobiście pomagam i będę pomagał dopóty mi sił starczy.
Więc mnie osobiście pani Niedziałkowska na złość nie robi, ba! ja pomagam ZIKIT w likwidacji transportu zbiorowego, a wkrótce jak nabędę kaszla jakiegoś to pomogę w zatruwaniu miasta i tworzeniu korków - toż to dopiero będzie uczestnictwo w prawdziwym społecznym dziele - doczekać się nie mogę.
Niech ZDYCHA komunikacja miejska. Niech żyją korki i transport własny! |
|
|
|
|
ygrek
Mina
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1160 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-02-2010, 23:28
|
|
|
misiolina napisał/a: | najrozsądniej jest nie kasować biletów do czego gorąco i zawsze namawiam- jest to jedna skuteczna forma obywatelskiej pomocy |
Na mój gust to kradzież, a nie forma pomocy. Jak nie lubisz ZIKiT, to namawiam do zmiany środka komunikacji. |
|
|
|
|
Dark
Kopacz
|
Wysłany: 25-02-2010, 13:54
|
|
|
no ja dzisiaj jechałem jakimś busem o 12:57 spod Cracovii i byłem 13:17 pod Cmentarzem, a dla porównania jechałem 304 rano 8:58 z Rynku na 9:48 pod Filharmonią.
Jakby to podliczyć to jedyna godzina "życia" więcej na dobę także bye bye zikit moich pieniędzy już nie dostaniecie |
|
|
|
|
jackoi
Magnum Sal
|
Wysłany: 25-02-2010, 14:36
|
|
|
Dark napisał/a: | no ja dzisiaj jechałem jakimś busem o 12:57 spod Cracovii i byłem 13:17 pod Cmentarzem, a dla porównania jechałem 304 rano 8:58 z Rynku na 9:48 pod Filharmonią.
Jakby to podliczyć to jedyna godzina "życia" więcej na dobę także bye bye zikit moich pieniędzy już nie dostaniecie |
No bardzo dobre porownanie gdzie 304 ma inna trase, a bus sie nie zatrzymuje na kazdym przystanku xD |
|
|
|
|
MagnumSal
Żupnik
Osiedle: Wieliczka
|
Wysłany: 28-02-2010, 09:51 INNE LINIE
|
|
|
a co z liniami 215 do Gorzkowa i przedłużeniem linii 214 ?
cZY KTOŚ COŚ WIE? |
_________________ MagnumSal |
|
|
|
|
|