Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: master7
05-01-2011, 12:40
! Centrum Edukacyjno - Rekreacyjne w tym BASEN !
Autor Wiadomość
osmosis
Gość
Wysłany: 18-09-2009, 15:20   

Czyscie sie wszyscy nacpali ?
Czy mi tak bardzo zalezy na tym ,aby ktos chodzil czy nie chodzil na basen ?
Rumcajs ,mysl ! Mozg ci sie zlasowal ?
Napisalem tak dlatego ,aby potwierdzic teze "biedy" mieszkancow Wieliczki .
Bidni ludzie z Wieliczki oczekuje otwarcia basenu bo to przyniesie zbawienie.
Moze to was otrzezwi :

Choroby paznokci: Grzybica paznokci (onychomycosis, tinea unguinum) Choroby paznokci: Grzybica paznokci (onychomycosis, tinea unguinum)
dodany: 28.07.2008
czytany: 6152 razy
tagi: choroby paznokci, grzybica paznokci, onychomycosis, tinea unguinum, groźne schorzenia paznokci, leczenie grzybicy paznokci, przyczyny grzybicy paznokci

Grzybica paznokci (łac. onychomycosis, tinea unguinum), to groźna choroba, którą niezwykle trudno się leczy. Poniżej znajdują się podstawowe informacje na temat objawów, leczenia i profilaktyki.
Grzybica paznokci może, lecz nie musi, towarzyszyć grzybicy stóp, dłoni lub innych partii ciała. Szacuje się, że schorzenie to dotyka ok. 21 procent populacji i stanowi prawie połowę przypadków chorobowych zmian paznokci. Najczęściej spotykaną postacią grzybicy paznokci, jest grzybica paznokci u stóp.

Przyczyny
Grzybicę paznokci wywołują najczęściej dermatofity lub grzyby drożdżopodobne, jednak w celu postawienia właściwej diagnozy niezbędne jest wykonanie badania mikologicznego. Grzybicą paznokci można się zarazić poprzez kontakt z chorą tkanką lub poprzez przedmioty, które miały z nią styczność, takie jak cążki i pilniki, obuwie, ręczniki. Do zarażenia może dojść na basenie lub w salonie kosmetycznym.

Przebieg choroby i objawy
Choroba na początku atakuje wolny brzeg i brzegi boczne paznokci, a następnie łożysko paznokcia i na końcu płytkę paznokciową.
Objawami grzybicy paznokci są: zapalenie skóry, zmiana koloru płytki paznokciowej (najczęściej na kolor żółtawy). Płytka unosi się, staje się krucha, łamliwa, powstają w niej ubytki. Skóra okalająca płytkę ulega zgrubieniu, na płytce paznokciowej pojawiają się bruzdy.

Leczenie
Leczenie grzybicy wymaga cierpliwości i systematyki, ponieważ jest to choroba przewlekła – kuracja może trwać kilka miesięcy. Dodatkowo, nawet po wyleczeniu często obserwuje się nawroty choroby. Leczenie grzybicy paznokci może polegać na stosowaniu leków w formie maści i kremów (np. Mycospor Onychoset, Unifungicid), w formie lekarstw doustnych (np. Lamisil) lub poprzez terapię pulsową – wszystko zależy od zaawansowania i przebiegu choroby.

Profilaktyka
W celu uniknięcia zarażenia grzybicą paznokci oraz złagodzenia przebiegu choroby ważne jest stosowanie się do następujących zasad higieny:
- dokładne suszenie rąk i stóp; zwłaszcza przestrzeni między palcami;
- noszenie wygodnego i nieuciskającego obuwia oraz skarpetek;
- stosowanie środków zapobiegających nadmiernej potliwości oraz środków przeciwgrzybicznych;
- stosowanie akcesoriów kosmetycznych (pilniki, cążki) oraz skarpet i obuwia wyłącznie na użytek własny.

Rumcajs
Gość
Wysłany: 18-09-2009, 15:29   

Wiesz osmosis - a ja znalazłem na otrzeżwienie takie:

Paranoja
W potocznym języku terminem "paranoja" określa się często różnego rodzaju aburdalne sytuacje. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, czym z medycznego punktu widzenia jest paranoja.

Co to jest paranoja?
Paranoją, a ściślej rzecz ujmuąc zespołem paranoicznym, nazywamy występowanie usystematyzowanych urojeń, które z reguły pojawiają się sporadycznie i mają najczęściej charakter prześladowczy.

Poza występowaniem urojeń konstrukcja psychiki pacjentów cierpiących na paranoję zwykle nie jest zaburzona. Dodatkową cechą charakterystyczną dla urojeń paranoicznych (odróżniającą je od urojeń paranoidalnych), jest to, że są one możliwe do zaistnienia w rzeczywistym świecie. Są zatem spójne i realistyczne.

Występowanie i rodzaje paranoi
Statystyki medyczne określają paranoję jako stosunkowo rzadkie schorzenie. W rzeczywistości na zaburzenia paranoidalne może cierpieć więcej ludzi, niż wynikałoby to z oficjalnych danych. Taki stan rzeczy wynika z charakteru urojeń paranoidalnych - ponieważ są spójne i usystematyzowane, mogą być wzięte nie za objaw choroby, a po prostu za cechę charakteru.

Paranoja objawiać się może na różne sposoby. Wyróżniamy m.in. paranoję zazrości, paranoję prześladowczą czy paranaję wynalazczą (cierpiący na nią są przekonani o geniuszu własnych pomysłów).
Zespół paranoiczny a zespół paranoidalny
Urojenia paranoidalne, w odróżnieniu od paranoicznych, nie są spójne. Pacjenci cierpiący na zespół paranoidalny doświadczają halucynacji, omamów, wahań nastroju, mają problemy z ekpresją uczuć i myśli. W przypadku występowania towarzyszących objawów depresyjnych, mówi się o zespole paranoidalno-depresyjnym.

osmosis
Gość
Wysłany: 18-09-2009, 16:00   

jestes bardzo madry ...

Walerian Piątek
Gość
Wysłany: 18-09-2009, 17:16   

osmosis napisał/a:
..........

Masakra. Ręce opadają. Współczuję szczerze wszystkim osobom, które muszą z Tobą obcować na codzień (i z Twoimi teoriami).
Tak mnie osłabileś, że nawet nie chce mi się odnieść merytorycznie do tych "mądrości". którymi nas raczysz (nie tylko w ty temacie zresztą), a powinienem. Wybacz za to.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 18-09-2009, 17:17   

Czy ja kwsti formalnej moge prosic o rozmowe moderatorow z tym panem ?
Bo robi sie gigantyczny smietnik z wypocinami clzowieka ktory sam nie wie czego chce.

Tsubasa 

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 18-09-2009, 18:13   

w kwestii formalnej to mogę przedsięwziąć kroki.. tylko czy to coś da?

na ten moment udzielam ostrzeżenia wzrokowego.. (następne kroki - polecam oglądnięcie "Chłopaki nie płaczą - będą bardziej drastyczne ;) )
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne

Aska 
Magnum Sal
as

Osiedle: okolice Rynku ;)
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 18-09-2009, 20:28   

wow to sie ludziska opisali...a ja myslałam że basen to poprostu basen :diabel: przyjde-rozbiore sie-popływam-opłukam-ubiore-wróce do domu :P i bede czuc sie swietnie, bo pływanie mnie uspokaja i relaksuje

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 18-09-2009, 21:06   

Aska napisał/a:
przyjde-rozbiore sie-popływam-opłukam-ubiore-wróce do domu i bede czuc sie swietnie, bo pływanie mnie uspokaja i relaksuje

Jak widać to nie takie proste. Na każdym etapie wykonywania powyższych czynności czaić sie będą na Ciebie miliony żyjątek, bakterii, grzybów, pleśni, ameb, karaluchów i innych stworzeń, które spowodują u Ciebie setki schorzeń. Dla jednych basen - to basen (i tych jest na szczęscie więcej), a dla innych basen to ekosystem, w którym człowiek jest ostatnim ogniwem łańcucha pokarmowego.
To have to watch this show

ygrek 
Mina

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 18-09-2009, 21:21   

kiotari napisał/a:
basen to ekosystem

Żeby tylko, człowiek to też taki mały ekosystem ;)
kiotari napisał/a:
człowiek jest ostatnim ogniwem łańcucha pokarmowego

nie mogłem się powstrzymać, ale ...
Cytat:
na końcu każdego łańcucha pokarmowego jest Chuck Norris

brzum
Gość
Wysłany: 19-09-2009, 17:39   

W dzisiejszym Dzienniku Polskim jest napisane, że termin otwarcia basenu jest wstępnie ustalony na 1 października ;) Poniżej link do całego artykułu.

http://www.dziennikpolski...f1bfa0a3.0.html

Przemek777 
Skrzat

Wysłany: 19-09-2009, 21:50   

I super! Nareszcie...:)

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 20-09-2009, 07:11   

Dzieciom w szkołach już zapowiedziano, że za 3 tygodnie będą mieć basen.
To have to watch this show

Janusek 
Kopacz

Wysłany: 20-09-2009, 08:21   

Mam nadzieję że tak będzie... Wieliczce naprawdę potrzepny jest basen. No i wielickim dzieciakom;)

Abrakadabra 
Zawalisko

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 20-09-2009, 19:13   

Potwierdzam woda w basenie już jest (widać przez jedno okienko). Trwa również budowa hali sportowej:

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 20-09-2009, 20:27   

A parkowa juz wyasfaltowali ? i pytanie numer 2 , czy sa juz jakies miejsca parkingowe gotowe na 1 pazdziernika ?

Odpowiedz do tematu