Zimowe utrzymanie dróg. Gmina w malinach ? |
Autor |
Wiadomość |
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 07-02-2013, 17:24
|
|
|
a ja za niedługo odpalam jeepa i jadę na rekonesans po okolicy a nuż kogoś z zaspy wyciągnę.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
atam
Mina
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Lis 2008 Posty: 1021 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 07-02-2013, 17:54
|
|
|
ja dzisiaj rano ledwo wkulałam się pod górkę do ochronki...
a w ogóle to mam wrażenie, że u nas więcej śniegu niż w Krakowie... a już było tak pięknie... |
|
|
|
|
Tsubasa
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 07-02-2013, 18:10
|
|
|
spadło bez mała między 20 a 30 cm.. mnie się pomału na podwórku kończy miejsce do upychania śniegu jak nic będę na ulicę wyrzucał.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 07-02-2013, 19:12
|
|
|
Tsubasa napisał/a: | jadę na rekonesans po okolicy a nuż kogoś z zaspy wyciągnę.. |
Skocz w moje strony. Będę wracał koło 20:30. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
PidzieK
Solanka
|
Wysłany: 07-02-2013, 19:50
|
|
|
W Dobranowicach nikt nie odśnieża głównej drogi przynajmniej tak było do ok. 17-tej.
Jest jeden pas śniegu na 30cm po któym śię ślizga podwoziem.
Nikt tam przetargu nie wygrał ? |
|
|
|
|
andrzej2011
Komora
|
Wysłany: 07-02-2013, 20:23
|
|
|
Dzisiejszy poranek, był prawie jak w Skandynawii oczywiście z tym wyjątkiem że w Wieliczce zapanował wielki chaos. Tir za Lidlem w kierunku Szymanowskiego stanął tuż przed szczytem, kolejny tir za hotelem Salin na łuku
Wszyscy trąbią, krzyczą spieszą się i omijają stojące ciężarówki z narażaniem zdrowia swojego i innych użytkowników dróg |
|
|
|
|
PidzieK
Solanka
|
Wysłany: 07-02-2013, 20:43
|
|
|
Bo TIR-y ie powinny wjeżdzać do miast ale Polska to inny kraj który jest rozjeżdzany przez tiry więc nie miej pretensji do ciężarówek.
Ja kupię następne auto z reduktorem i blokadą mostów i będę jeźdizł "objazdami" |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 07-02-2013, 20:58
|
|
|
Cytat: | Bo TIR-y ie powinny wjeżdzać do miast ale Polska to inny kraj który jest rozjeżdzany przez tiry więc nie miej pretensji do ciężarówek. |
Jasne, a dostawy do skelepów powinny realizować melexy
Jak zwykle wiesz najlepiej co i jak
Cytat: | Ja kupię następne auto z reduktorem i blokadą mostów i będę jeźdizł "objazdami" |
I oby jak najdalej od cywilizacji |
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 08-02-2013, 08:55
|
|
|
Malin ciąg dalszy:
http://www.dziennikpolski...zyszkowice.html
Dziennik Polski napisał/a: | Autobusy skracają trasę i omijają Krzyszkowice
ZIMA. Intensywne opady tamowały ruch na wielu drogach i chodnikach. Trwa akcja usuwania śniegu z dachów.
JOLANTA BIAŁEK
Kto tylko mógł rezygnował wczoraj z podróży samochodem i wyjścia z domu, a ruch na drogach odbywał się w żółwim tempie. - Drogi są przejezdne, ruch z trudem - ale jakoś idzie - informowała wczoraj przed południem Barbara Zamojska, z Komendy Powiatowej Policji w Wieliczce.
Natomiast zdaniem kierowców wczorajsza sytuacja na drogach była jeszcze gorsza niż w środę, gdy po raz pierwszy tej zimy tak obficie sypnęło śniegiem. - Jeździ się jeszcze gorzej. Przez noc na drogach pojawił się lód, a zalega nim pośniegowe błoto. Warunki są fatalne - oceniał pan Adam, wieliczanin, który z dużym trudem dotarł wczoraj rano do pracy.
W olbrzymim korku utknęli kierowcy jadący z Wieliczki do Krakowa. Przez kilkadziesiąt minut nieprzejezdna była ul. Dobczycka w Wieliczce oraz drogi wojewódzkie pomiędzy Biskupicami i Łazanami oraz w Ochmanowie. Podobna sytuacja była na ulicy Ochoty oraz na skrzyżowaniu ul. Sadowej i Kościuszki w Wieliczce. Tym razem przyczyną blokady nie były - jak przedwczoraj - tiry, ale śliska jezdnia, której nie były w stanie pokonać nawet samochody osobowe. nowie. Z powodu warunków drogowych autobus nr 244 już drugi dzień jeździł do Wieliczki z pominięciem osiedla Krzyszkowice, a kursująca z Krakowa do Węgrzc Wielkich linia 243 kończyła trasę kilka przystanków wcześniej niż normalnie.
- Od samego rana jeździmy usuwać nawisy śnieżne z dachów - relacjonował wczoraj kpt. Paweł Januś, dowódca jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Komendy Powiatowej PSP w Wieliczce. Tylko w godzinach przedpołudniowych strażacy - także z jednostek OSP - czyścili dachy kilkunastu obiektów użyteczności publicznej w powiecie wielickim.
Sytuację pod tym względem kontrolowali wczoraj także miejscy strażnicy oraz pracownicy Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Wieliczce. - Najgorzej jest z kamienicami w centrum Wieliczki między innymi przy Rynku Górnym, gdzie właściciele "zapominają" o usuwaniu śniegu z dachów - informował Kazimierz Hankus, komendant wielickiej Straży Miejskiej.
Ponad 30 interwencji odnośnie nieodśnieżonych chodników - to statystyki z gminy Wieliczka tylko od wczorajszego rana do wczesnego popołudnia. Najgorsza sytuacja pod tym względem była w Węgrzcach Wielkich i w Sierczy. Nieciekawie prezentowały się także piesze trakty na obrzeżach Wieliczki. - Niektórzy z właścicieli posesji, przy których były zasapane śniegiem chodniki, gdy przypomnieliśmy im o obowiązku ich odśnieżania po prostu przystępowali do pracy, ale inni unikali jak mogli wywiązania się z tego obowiązku. Dlatego oprócz około trzydziestu pouczeń nałożyliśmy także cztery mandaty po 100 złotych - wyliczał Kazimierz Hankus. |
|
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 08-02-2013, 11:14
|
|
|
Jednak taka zima ma swoje plusy na drogach. po 2 dniach walki wszelkie pier.doły zostawiły auta w garazach. Jeszcze nigdy nie dojechałem tak szybko do Krakowa jak dzisiaj. Pusto jak w niedzielę o 8 rano
Stad wniosek, że 75% mieszkańców auta są do niczego nie potrzebne - skoro potrafia sie bez nich obejść. No chyba, że ktos "musi" podjechać 400 m do kościoła w niedzielę - a znam takich
A swoją drogą - musze jednak służby pochwalić, bo po takich opadach (właściwie 2 dniowych) - drogi są w stanie dobrym - i te powiatowe i te gminne, po których jechałem.
10 lat temu takie opady kończyły się z reguły rynnami lodowymi na drogach, które znikały dopiero po odwilży. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
oseczka
Zawalisko
Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2007 Posty: 926 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 08-02-2013, 23:55
|
|
|
Drogi dla kierowców są może i całkiem spoko ale chodniki dla pieszych... tragedia delikatnie mówiąc ale cóż Wieliczce do Syberii brakuje już max 7 metrów śniegu |
_________________ Nadeszło w pore lato powiedz mi co Ty na to? Słoneczko ładnie tańczy ma kolor pomarańczy przy Tobie zaraz płone Twe ciało opalone całuje kiedy tańczy bo smak ma pomarańczy.... |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
|
|
|
|
|
master7
Hysinbold
|
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 14-02-2013, 09:20
|
|
|
master7 napisał/a: | wywinąłem orła | Wyrazy wspolczucia.
Ja odruchowo zdazylem sie zlapac barierki i o malo mi reki nie wyrwalo... co slychac i czuc |
|
|
|
|
Tomek
Sztolnia
|
Wysłany: 17-02-2013, 16:34
|
|
|
Pod CKiT ślizgawka była i zastanawiam się czy jakiś mandacik dostali |