Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowe utrzymanie dróg. Gmina w malinach ?
Autor Wiadomość
master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 27-11-2008, 09:33   

Wracając jeszcze do ostatniego opadu śniegu.
Droga Rożnowa - Siercza:
Sobota rano - śnieg pada od nocy, na Rożnowskiej biało na ul. Czubinów widać ślady odśnieżania i sypania solą.
Niedziela rano - Rożnowska rozjeżdżona, 30 godzina opadu śniegu, ani śladu odśnieżania.
V kategoria odśnieżania na drodze powiatowej - brawo powiat.

Rożnowa sobota
Plik ściągnięto 34 raz(y)
135,55 KB
Czubinów sobota
Plik ściągnięto 31 raz(y)
145,76 KB
Rożnowa niedziela
Plik ściągnięto 34 raz(y)
103,09 KB

master771

Nowy
Gość
Wysłany: 27-11-2008, 10:31   

Niedługo przeprowadzam się do Sierczy, będę tam mieszkał na stałe cały rok. Ciekaw jestem czy dało się wyjechać pod tą wielką górę przy Klaśnie. Może ktoś wie, co się tam dzieje jak śnieg spadnie, da się tamtędy przejechać???

kiotari 
Mina

Osiedle: Waldorf&Statler
Wysłany: 27-11-2008, 11:05   

Nowy napisał/a:
Ciekaw jestem czy dało się wyjechać pod tą wielką górę przy Klaśnie. Może ktoś wie, co się tam dzieje jak śnieg spadnie, da się tamtędy przejechać???

Akurat podczas ostatnich opadów tam było w miare spokojnie - jechałem tamtedy w niedzielę. Na ogół przy dużej zimie lepiej jest jechać ul. Jedynaka na Grabówki i tam w lewo. Jest jeden stromy podjazd, z reguły posypany, poza tym nie ma problemu. Przy większej zimie zawsze jeżdżę tamtędy. Zjezdżając przez Klasno widziałem kilka razy (na przestrzeni kilkunastu lat) auta w rowie, bo jest tam wąsko i kręto.
Można też drogą do Rożnowej i w prawo, ale tam się lubi korkować, bo duzo cięzarówek się gramoli pod górę.
To have to watch this show

Nowy
Gość
Wysłany: 27-11-2008, 14:51   

kiotari Dziękuję :)

Nord 
Kierat konny

Wysłany: 04-01-2009, 14:26   

Na wielickich ulicach zobaczyłem mały kombajn ze szczotką do śniegu jak odmiatał rynek
nie wiem dokładnie co to za typ ale wygląda tak :
http://www.hako.pl/pl_pol/pdf/Citymaster120ok.PDF
myślę, że to krok w dobrym kierunku i że latem przy czyszczeniu ulic sprawdzi się jeszcze lepiej
duży plus za ten zakup

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 04-01-2009, 16:58   

Podobny, być może ten sam, kombajn widziałem latem podczas sprzątania chodnika wzdłuż ul. Sikorskiego. W międzyczasie stacjonował pewnie na moich "ulubionych" ulicach Nowej i Złotej, bo w centrum nie udało mi się go napotkać.

gość
Gość
Wysłany: 04-01-2009, 17:25   

Nord napisał/a:
myślę, że to krok w dobrym kierunku i że latem przy czyszczeniu ulic sprawdzi się jeszcze lepiej duży plus za ten zakup

Dlatego pewnie ZGK sp. z oo wygrał przetargi na 2009 rok na sprzątanie Miasta, Cmentarza i obsługę Strefy Płatnego Parkowania.

przemo 
Żupa solna

Osiedle: 500m od rynku
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 05-01-2009, 09:38   

Nie wiem czy wieliczke mozna zauwazyc jakiekolwiek utrzymanie.
Rano w miescie byla makabra, normalnie snieg lezac i zero sprzetu do odsniezania :)
Ale coz poradzic, przynajmniej "ręczny" sie do czegos przydaje :)

puko
Gość
Wysłany: 05-01-2009, 13:33   

ciekawe co nas czeka od jutra -jak zamkną yl. POWSTANIA WARSZAWSKIEGO , od Sukiennic do świateł i ma to trwać ponoć dwa tygodnie ????? trzeba się zaopatrzyć w łańcuchy na koła - a te są chyba rylko u Poznańskiego , więc już wiadomo kto odpowiada za kataklizm w Wieliczce .............!

przemo 
Żupa solna

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 05-01-2009, 13:40   

Hmmm obawiam sie ze te 2 tygodnie przy takich mrozach przejda w 4 tygodnie albo nawet miesiac lub wiecej.

Tomek73 
Mina

Wysłany: 05-01-2009, 13:43   

przemo napisał/a:
Rano w miescie byla makabra, normalnie snieg lezac

Leżenie sniegu to normalny objaw zimy - trudno żeby w czasie opadów była czarna droga, przestanie sypać to zobaczymy. Są w Polsce miasta gdzie drogi z premedytacją utrzymuje się w stanie białym. I wcale źle się tam nie jeździ - kwestia wprawy. A ręczny rzeczywiście się przydaje.

roman
Gość
Wysłany: 05-01-2009, 14:44   

Zgadzam się z Tomkiem. Przed 7 widziałem pług na ul. Piłsudskiego przy pętli kolejny na goliana i mały pług odśnieżający chodnik przy Dembowskiego naprzeciw bloków. A przecież padało non stop czyli pługi tylko poprawiały sytuację aby całkiem oprzątnąć śnieg trzeba go wywozić. Jak sypie to czarne drogi nie będą, a jak by były to niektórzy by narzekali, że używają dużo soli i niszczą środowisko.

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 22-01-2009, 19:00   

Zakład Gospodarki Komunalnej w Wieliczce rozpisał 20-01-2009 przetarg pt ” Dostawa w formie leasingu operacyjnego wielofunkcyjnej zamiatarki do całorocznej obsługi terenów komunalnych.
źródło: http://www.wrotamalopolsk...485325/SIWZ.pdf

Wynikające z SIWZ parametry to:
- rozbudowany układ jezdny z silnikiem >45KM,
- zamiatarka z 2-ma szczotkami talerzowymi, zbiornikami na zmiotki i wodę zraszającą, oraz wężem do opróżniania koszy;
- doczepiana posypywarka;
- pług lemieszowy;
- zamiatarka szczotkowa do zgarniania śniegu;
- montowana z przodu kosiarka rotacyjna;
- zbiornik pokosu 1200 l;
- montowana głowica szorująca;
- system zwilżania i zbierania brudnej wody.

Wyposażenie dosyć wypasione. Brakuje mi jednak ślimakowej odśnieżarki z wyrzutnikiem. Boję się jednak, że potwierdzi się stara prawda: jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Wysłany: 30-01-2009, 10:45   

http://www.wieliczka.eu/p...ruchomosci.html

wieliczka.eu napisał/a:
Apel do właścicieli i zarządców nieruchomości
„... wzywam Właścicieli i Zarządców obiektów budowlanych na terenie Powiatu Wielickiego do natychmiastowego usuwania śniegu z dachów budynków szczególnie usytuowanych przy ciągach komunikacyjnych, zbiorowego zakwaterowania i wątpliwym stanie technicznym konstrukcji.
Powyższy obowiązek wynika z ustawy Prawo budowlane art. 5 ust. 2, art. 62 ust. 3 , a skutki zaniedbań mogą spowodować odpowiedzialność z Kodeksu Karnego.
Usuwanie śniegu z dachów należy wykonywać zgodnie z przepisami BHP, pod nadzorem osób uprawnionych, zgodnie z warunkami wykonywania robót na wysokości”.

No i wszystko pięknie. A co z odśnieżaniem chodników w centrum miasta.
Wczoraj wieczorem stałem na przystanku naprzeciwko cmentarza, gdzie jak wiadomo codziennie przewalają się tysiące ludzi. Zero jakichkolwiek śladów odśnieżania.

master771

przemo 
Żupa solna

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 30-01-2009, 10:58   

Master dziś w nocy 1 raz koło mnie przejechał pług ( opady były od jakiś 24 h ).
Ogólnie zima zaskoczyła :)

W krakowie z odśnieżaniem żadnych problemów

Odpowiedz do tematu