Zimowe utrzymanie dróg. Gmina w malinach ? |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Zawalisko
|
Wysłany: 13-12-2010, 15:25
|
|
|
Cóż wyśle liścik z podziękowaniem. Szkoda, że brak maila - zawsze można wrzucić kilka osób na CC by nie tylko do tej jednej doszło... |
_________________ http://about.me/bolivarinfo |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 13-12-2010, 16:48 Re: zima
|
|
|
greg napisał/a: | sołtysa o pług nie pytałem - będą w przyszłym roku wybory - jestem pamiętliwy |
I słusznie, że nie pytałeś. Sołtys nie ma ani pieniędzy ani kompetencji w temacie odśnieżania dróg. W 100% odpowiada za to gmina i powiat i tylko tam należy kierować reklamacje. |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 13-12-2010, 18:23
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | I słusznie, że nie pytałeś. Sołtys nie ma ani pieniędzy ani kompetencji w temacie odśnieżania dróg. W 100% odpowiada za to gmina i powiat i tylko tam należy kierować reklamacje. |
Nie do końca - sołtys ma jednak trochę większe przebicie niż taki byle jaki mieszkaniec. Tak przynajmniej było za poprzedniego sołtysa no i w sumie poprzedniej ekipy w gminie.
W ciągu ubiegłych 4 lat nie musieliśmy z sąsiadami dzwonić po pług, więc nie wiem jak to teraz wygląda, ale obstawiam że podobnie. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
jolakozaczka
Kierat konny usia
Pomogła: 1 raz Wiek: 53 Dołączyła: 10 Gru 2009 Posty: 340 Skąd: tomaszkowice
|
Wysłany: 13-12-2010, 19:45
|
|
|
No Panowie. U mnie dziś rano (8 z minutami) przejechały pługi w ilości sztuk 3.
Ja rozumiem że to są zwierzęta stadne, ale takiej rozpusty to się nie spodziewałam
Grunt to mieeszkać w dobrym miejscu (tj. zaraz za budynkiem gminy )
Zauważam , że droga na Gdów (964) była w gorszym stanie niz moja boczna, łącząca ww. z dk nr 4 |
_________________ nad wizerunkiem wrednej jędzy usilnie pracuję
|
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 13-12-2010, 19:46
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | I słusznie, że nie pytałeś. Sołtys nie ma ani pieniędzy ani kompetencji w temacie odśnieżania dróg. W 100% odpowiada za to gmina i powiat i tylko tam należy kierować reklamacje. |
Sołtys jest przedstawicielem mniejszości lokalnej, jest wybierany demokratycznie i ma reprezentować mieszkańców przed gminą i powiatem - czyli między innymi walczy o zakwalifikowanie dróg do odśnieżania. Sorry - będę pamiętał do przyszłego roku. |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 13-12-2010, 21:56
|
|
|
greg napisał/a: | Kozmicki napisał/a: | I słusznie, że nie pytałeś. Sołtys nie ma ani pieniędzy ani kompetencji w temacie odśnieżania dróg. W 100% odpowiada za to gmina i powiat i tylko tam należy kierować reklamacje. |
Sołtys jest przedstawicielem mniejszości lokalnej, jest wybierany demokratycznie i ma reprezentować mieszkańców przed gminą i powiatem - czyli między innymi walczy o zakwalifikowanie dróg do odśnieżania. Sorry - będę pamiętał do przyszłego roku. |
Ależ pamiętaj . Tylko, że warto wiedzieć o czym się mówi. Zapoznaj się najpierw ze statutem sołectwa miejscowości w której mieszkasz i sprawdź jakie sołtys ma obowiązki.
Potem sprawdź jakie sołtys ma możliwości "walczenia" o kwalifikację dróg do odśnieżania.
Na Radzie Miasta nie ma nawet prawa głosu, więc, nie ma praktycznie żadnego wpływu np. na decyzje odnośnie odśnieżania. Może jedynie składać wnioski. Wpływ na decyzje mają radni i burmistrz - jeśli chcesz naprawdę coś wywalczyć to uderzaj do nich. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 13-12-2010, 22:18
|
|
|
Kozmicki napisał/a: | Wpływ na decyzje mają radni i burmistrz |
Radni obecnej kadencji dzielą się na radnych i bezradnych. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 14-12-2010, 12:25
|
|
|
http://www.dziennik.krako...zowal-ruch.html
Dziennik Polski napisał/a: | Śnieg paraliżował ruch
GMINA WIELICZKA. Poranne opady znów zaskoczyły drogowców. Mieszkańcy narzekają na jakość odśnieżania.
Wczoraj rano charakter dróg w gminie Wieliczka wyznaczały korki oraz samochody w rowach i tiry blokujące jezdnię. Wiele osób nie dotarło na czas do pracy lub szkoły, a ci, którzy mogli, rezygnowali z podróży.
- Miałem wyjechać na spotkanie do Krakowa. Odwołałem je, wiedząc, co się dzieje na trasie Wieliczka - Kraków. Rano, gdy jechałem do pracy, pokonanie tej drogi zajęło mi ponad godzinę - mówił mł. bryg. Jacek Ambrożkiewicz, komendant powiatowy Straży Pożarnej w Wieliczce. Jego podwładni odebrali wczoraj setki telefonów w sprawie nieodśnieżonych dróg. - Wykonywanie tego rodzaju prac nie należy do nas, więc wszystkie interwencje przekazywaliśmy dalej - do służby odpowiedzialnych za odśnieżanie - dodał szef wielickich strażaków.
Na poranny stan dróg narzekali wszyscy. Szczególnie źle było na pagórkowatym południu gminy Wieliczka. - W tym rejonie śnieg czasowo sparaliżował ruch. Problemy z dostaniem się do miasta były ogromne i nie było to o świecie, ale tuż przed godziną 8. Nieodśnieżone były między innymi drogi: przy gimnazjum w Koźmicach Wielkich, przez Grabówki oraz przez Sierczę, a także ulica Klaśnieńska. Dorośli nie mogli dojechać do pracy, a dzieci do szkoły. Busy i samochody stały w korkach niemal przy każdym wzniesieniu, wiele osób zostawiało auta na poboczu i wyruszało na piechotę do Wieliczki, by złapać tam jakiś bus do Krakowa - opowiada mieszkanka jednej z wielickich miejscowości, która zawiadomiła wczoraj naszą redakcję o śnieżnym paraliżu w tej części gminy.
Kobieta nie kryje, że jest oburzona nie tylko wczorajszą sytuacją, ale i podejściem firm odpowiedzialnych za odśnieżanie do swych obowiązków. - Przykładowo, dzwoniąc do firmy "Adim" (odpowiada ona za zimowe utrzymanie dróg gminnych w tym rejonie - przyp. jol.), usłyszałam, że pracuje ona w godzinach 5 - 22, w żadnym razie nie całodobowo! Takie podejście do sprawy tłumaczy w pewnym stopniu, dlaczego drogi są tak skandalicznie zaniedbane... Mieszkam tu od dawna, wcześniej takich problemów nie było. Jak padał śnieg, to firmy odśnieżające pracowały całą noc i rano ludzie mogli dojechać do pracy. Pierwsze perypetie z odśnieżaniem pojawiały się ubiegłej zimy, ale wtedy nie było dużych śniegów, więc jakoś to było. Natomiast teraz sytuacja na naszych drogach jest dramatyczna - opowiada mieszkanka południa gminy.
Bardzo źle było wczoraj także przy ul. Podgórskiej w Wieliczce. Przypomnijmy, że podczas tegorocznych powodzi na tej drodze pojawiło się osuwisko. Skutkiem tego zamknięto część tego traktu, a jedyną możliwością wyjazdu z osiedla, gdzie znajduje się ponad 60 domów, pozostała wąska, szutrowa droga, wiodąca dość stromo pod górę. Mieszkańcy tego rejonu Wieliczki przyznają, że po ich interwencjach i artykułach w prasie odpowiedzialny za odśnieżanie tego traktu wielicki Zakład Gospodarki Komunalnej rzetelniej wywiązuje się z obowiązków. - Problem polega na tym, że na drodze powstały olbrzymie muldy, które praktycznie uniemożliwiają przejazd. Jeśli zdarzy się, że na bardzo ciasnej drodze muszą minąć się dwa samochody, bardzo często kończy się to kolizją. Tylko wczoraj rano przy ulicy Podgórskiej były dwa groźne zdarzenia; między innymi auto, które trafiło na muldę, wypadało z drogi i stoczyło się po zboczu. Pomagali wyciągać je kierowcy innych samochodów - opowiada jedna z mieszkanek ul. Podgórskiej.
Szef zespołu ds. informacji wielickiego UMiG Stanisław Piksa powiedział nam, że "sprawa ul. Podgórskiej" była omawiana na wczorajszym porannym zebraniu kierowników poszczególnych wydziałów magistratu. - Z tego co mówiono, problem polega na tym, że mieszkańcy zostawiają wzdłuż tej drogi auta i sprzęt odśnieżający nie ma tam jak wjechać. Postanowiono, że mieszkańcy zostaną zawiadomieni wcześniej o akcji odśnieżania i konieczności przestawienia samochodów. Wtedy można będzie usunąć muldy - twierdził. Natomiast kilka godzin później poinformował, że dzisiaj do południa na ul. Podgórskiej mają być wykonane kompleksowe "śnieżne porządki". - Będę monitorował tę sprawę. Sprawdzę, czy droga została odśnieżona - zapewnił nas Stanisław Piksa.
Jolanta Białek |
|
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
olekparasol
Poprzecznia Olek
|
Wysłany: 14-12-2010, 12:36
|
|
|
Jak zwykle zima zaskoczyla drogowcow, pytanie jest proste kto jest winny za narazenie kierowcow na stres i niebezpieczenstwo, czy zostana wyciagniete konsekwencje |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 14-12-2010, 12:57
|
|
|
master7 napisał/a: | że pracuje ona w godzinach 5 - 22, w żadnym razie nie całodobowo! |
A tu niespodzianka: drogowcy zaskoczyli mieszkanców!
Ciekawi mnie, czy też zaskoczyli osoby odpowiedzilane za podpisanie z takimi firmami umów? |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
nietopesh
Nadszybie
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 14-12-2010, 13:05
|
|
|
solniak napisał/a: | A tu niespodzianka: drogowcy zaskoczyli mieszkanców! |
I w tej chwili ucząc się na błędach powinien zostać do przetargu na przyszły rok dodany zapis o działaniu całodobowym. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 14-12-2010, 13:58
|
|
|
Ja bym powiedział tak.
Z jednej strony trzeba znać umiar w roszczeniach - nie można oczekiwać cudów, w momencie kiedy spada dużo śniegu, usunięcie musi potrwać.
Z drugiej strony denerwuje mnie jeśli dana droga powiatowa jest cały czas biała, z wyjątkami na odwilż + rozjeżdżenie przez kierowców.
U mnie jest taki przykład, gdzie z obu stron bandy ze śniegu leżą na asfalcie, zatem asfaltu jest pod śniegiem nawet po metrze z każdej strony. Pługi jakieś tam, i owszem przejeżdżają ale odśnieżają tylko środek zamiast spychać śnieg do rowu. W efekcie śnieg spychany na bandę zsuwa się z powrotem na drogę.
W przypadku, gdy pieszy znajduje się pomiędzy mijającymi się pojazdami, jeden z nich musi się zatrzymać - strasznie niebezpieczne, bo uciekać nie ma gdzie.
Dlaczego zatem jeśli opady słabną, bądź zanikają, przy braku chodnika z obu stron, nie poszerza się jezdni?
Może w grę wchodzi oszczędzanie na paliwie, w końcu takie pchanie masy śniegu na pobocze to dodatkowe koszty. |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 14-12-2010, 14:49
|
|
|
nietopesh napisał/a: | I w tej chwili ucząc się na błędach powinien zostać do przetargu na przyszły rok dodany zapis o działaniu całodobowym. |
Akurat w tym wypadku nie wierzyłbym wykonawcy na słowo . Ktoś widział specyfikację przetargu na odśnieżanie? Zapisy o gotowości 24 godz. na dobę widziałem w warunkach przetargu za lata ubiegłe. Tegorocznego nie widziałem. Warto by najpierw sprawdzić, bo może wykonawca mija się z prawdą. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 14-12-2010, 15:12
|
|
|
master7 napisał/a: | Z drugiej strony denerwuje mnie jeśli dana droga powiatowa jest cały czas biała, z wyjątkami na odwilż + rozjeżdżenie przez kierowców. |
"Dana" droga powiatowa, która jest cały czas biała to kazda droga powiatowa w rejonie: Siercza - Rożnowa - Koźmice - Gorzków - Byszyce - Janowice - Grabówki - Sygneczów.
Na tych drogach czarnego asfaltu tej zimy nie widziałem za wyjątkiem niedzielnej odwilży. Jak jest gdzie indziej nie wiem, w końcu ta wiedza to nie mój obowiązek, ktos to nadzoruje i bierze za to pieniądze. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
T
Kierat konny
|
Wysłany: 14-12-2010, 16:00
|
|
|
raphalsky napisał/a: | Ale za to Kamieńskiego pusta, Rondo Matecznego też.
|
Po pierwszym ataku zimy z solidnymi opadami śniegu znajomy stwierdził: a jak się super po Krakowie dziś jeździło, wieśniaków zasypało i pusto na ulicach jest |
_________________ Zawsze wyorbrażałem sobie Raj jako bibliotekę; nigdy jako ogród.
Jorge Luis Borges |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|