Zdjęcia starej Wieliczki |
Autor |
Wiadomość |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 18-08-2010, 15:45
|
|
|
|
|
|
|
 |
lekmedwet
Kierat konny lekmedwet.pl

Osiedle: Lekarka II
|
Wysłany: 18-08-2010, 22:14
|
|
|
mattihau napisał/a: | o Domu Śląskim im. Narutowicza. |
ehhh taki piekny dom był i mógł zostac ... szkoda że go juz nie ma
mysle ze faktycznie jakies 5 - 6 lat temu jeszcze był ten budynek ... ale o tym ze były takie atrakcje podczas rozbiórki to też nie wiedziałem ?? to bardzo głebokie były te piwnice ??? |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lut 2008 Posty: 3098 Skąd: Pawlikowice
|
Wysłany: 19-08-2010, 00:36
|
|
|
Jak pamiętam to załamał się strop i koparka na gąsienicach gibnęła się do tyłu tak że wystawała tylko kabinka operatora na szczęście zabezpieczona klatką Stała tak ze 2 dni, aż chyba użyli jakiegoś dźwigu, ale niestety nie trafiłem na tą operację i do końca nie wiem jak ją wyciągali. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
|
|
|
 |
anhelli
Kierat konny

Osiedle: Kshyshcovice
|
Wysłany: 20-08-2010, 08:17
|
|
|
Cytat: | O milę od Krakowa, w stronie południowo-wschodniey, leży miasteczko Wieliczka, głośne w całey Europie z kopalni soli... |
Więcej znajdziecie:
Historyczny opis miasta Krakowa i jego okolic [1822]
http://mbc.malopolska.pl/publication/19216 (s.226)
Kraków i jego okolice [1830]
http://mbc.malopolska.pl/publication/19215 (s.281) |
Ostatnio zmieniony przez anhelli 20-08-2010, 11:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
master7
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Bronek
Zawalisko

Osiedle: Boża Wola
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 717 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 15-03-2012, 12:25
|
|
|
Chciałbym trochę reaktywować ten temat, z racji tego że wiele linków sprzed kilku lat już nie działa.
Bardzo bym prosił jeśli ktoś posiada jakiekolwiek zdjęcia starej Wieliczki, szczególnie przedwojenne i zawierające miejsca związane ściśle z centrum Wieliczki czyli Śródmieściem, o udostępnienie ich tutaj bądź na maila mogę podać na PW.
Oczywiście mówię o zdjęciach poza tymi które są tutaj w tym temacie działające.
Na razie nie mogę powiedzieć jak chce je wykorzystać, nie mniej jednak będzie to mała wiosenna niespodzianka dla mieszkańców ode mnie Myślę że się spodoba i wielu zaciekawi.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. |
_________________ www.srodmiescie.wieliczka.eu |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 15-03-2012, 13:41
|
|
|
Bronek napisał/a: | jeśli ktoś posiada jakiekolwiek zdjęcia starej Wieliczki |
Byłeś w bibliotece ??
Mają tam całe księgi ze starymi zdjęciami. Dostępne są tylko jak ładnie poprosisz do oglądania na miejscu. Jak dobrze pamiętam to są to jakieś opracowania konserwatora zabytków ze skatalogowanymi miejscami. Wybieram się już od jakiegoś czasu, aby zeskanować materiały dotyczące mojej wioski. Ze śródmieścia będzie pewnie jeszcze więcej fotek. |
|
|
|
 |
Bronek
Zawalisko

|
Wysłany: 15-03-2012, 21:57
|
|
|
Tak, w bibliotece już byłem i rozmawiałem, czekam na odpowiedź czy mi udostępnią do zeskanowania albo sami dadzą mi już gotowe skany zdjęć.
Nie mniej jednak, nawet jakby się udało w bibliotece, im więcej zdjęć tym dla mnie lepiej więc temat jak dla mnie nadal aktualny |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 16-03-2012, 10:39
|
|
|
Bronek napisał/a: | czy mi udostępnią do zeskanowania albo sami dadzą mi już gotowe skany zdjęć. |
Dać nie dadzą, a co do skanowania to sami raczej też tego nie zrobią - choć z niecierpliwością czekam na odpowiedź w tej sprawie
Ja otrzymałem informacje, że mogę udać się na pięterko chyba 3-ecie i tam jest xero czy coś, ale stwierdziłem, że wolę lepszą jakość i rozwiązaniem jest przyniesienie własnego sprzętu. Na miejscu w czytelni będzie można zeskanować co dusza pragnie. |
|
|
|
 |
Bronek
Zawalisko

|
Wysłany: 19-03-2012, 18:59
|
|
|
nietopesh napisał/a: |
Dać nie dadzą, a co do skanowania to sami raczej też tego nie zrobią - choć z niecierpliwością czekam na odpowiedź w tej sprawie
|
Zaskoczę Cię tym co teraz napiszę - w naszej Bibliotece Miejskiej uzyskałem niesamowitą pomoc - Pani Dyrektor przygotowała dla mnie sporą dawkę zdjęć z których będę mógł skorzystać z uprzejmości Biblioteki. Z tego miejsca również muszę pochwalić Panią Dyrektor naszej miejskiej Biblioteki i jeszcze raz jej podziękować. |
|
|
|
 |
ArturSosin
Nadszybie

|
Wysłany: 19-03-2012, 19:40
|
|
|
Bronek napisał/a: | z których będę mógł skorzystać z uprzejmości Biblioteki | A to nie na tym polega jej rola i nie na to przeznacza sie nasze pieniadze? |
|
|
|
 |
Bronek
Zawalisko

|
Wysłany: 19-03-2012, 20:22
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | Bronek napisał/a: | z których będę mógł skorzystać z uprzejmości Biblioteki | A to nie na tym polega jej rola i nie na to przeznacza sie nasze pieniadze? |
Zgadza się - nie mniej jednak w Muzeum Żup Krakowskich już tak kolorowo nie było. |
|
|
|
 |
nietopesh
Nadszybie

|
Wysłany: 20-03-2012, 11:25
|
|
|
Bronek napisał/a: | Pani Dyrektor przygotowała dla mnie sporą dawkę zdjęć z których będę mógł skorzystać z uprzejmości Biblioteki. |
W sensie zeskanowane dostałeś w wersji elektronicznej |
|
|
|
 |
izakot
Sztolnia

Osiedle: Zadory
Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 15 Gru 2010 Posty: 154
|
Wysłany: 28-07-2012, 15:29
|
|
|
Widziałam kilka ciekawych zdjęć na ścianie przy wejściu do Różowej Kamienicy |
_________________ Izabela |
|
|
|
 |
nacomito
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 29-11-2012, 19:13
|
|
|
Budowa drogi Kraków - Lwów, rok 1935. Zagadka: co przedstawiają zdjęcia ze zbiorów Narodowego Archiwum Cyfrowego?
 |
|
|
|
 |
|