Zastaw się, a postaw się |
Autor |
Wiadomość |
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 23-04-2012, 11:42
|
|
|
raphalsky napisał/a: | Dawno już nie czytałem pochwały asfaltowych alejek. Doprawdy są przeurocze
Czego to niektórzy na tym forum nie wymyślą... |
Nie zauważyłem, by mój post był peanem dla asfaltu. Był krytyką bezmyślnego zagospodarowania skweru, który winien być przyjaznym miejscem rekreacji. Zaś kostka granitowa w wielickim wykonaniu temu nie sprzyja. Nie znam technologii alejek w Parku Kingi. Nie jest to asfalt, schludnie wygląda, nie łamie obcasów, zachęca do spaceru. Na wspinaczkę, na granitowe szlaki, na wertepy preferuję trzymające kostkę buty na wibramie. Ale Ty, przyzwyczajony do wielickich klimatów, wolisz traktory i gumiaki na co dzień. |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 23-04-2012, 12:06
|
|
|
Uważam, że czym innym jest alejka parkowa a czym innym skwer w centrum miasta. Ten drugi jako miejsce reprezentacyjne powinno być dopracowane pod względem estetycznym. Niektórzy 'esteci' z niniejszego forum widzieliby jak widzę asfalt w takim miejscu. Myślę, że najlepszy byłby z dużą zawartością smoły aby przy +25 stopniach zaczął się przyklejać do podeszew butów a szpilki zaczęły wchodzić w podłoże jak w masło
Pozdrawiam wszystkich 'estetów' z miasta Wieliczki, zwłaszcza nacomito |
_________________ Przy okazji uprzejmie informuję, że wbrew temu co twierdzą użytkownicy przemo, nacomito i kszpakik nie jestem Burmistrzem Wieliczki.
Pozdrawiam,
raphalsky |
|
|
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 23-04-2012, 14:42
|
|
|
raphalsky napisał/a: | aby przy +25 stopniach zaczął się przyklejać do podeszew butów a szpilki zaczęły wchodzić w podłoże jak w masło | Ooo, tak bylo vis a vis magistratu w kierunku torow. Do tego zgrabnie stylistycznie polaczony z kostka |
|
|
|
|
sprox
Mina
|
Wysłany: 24-04-2012, 00:52
|
|
|
ArturSosin napisał/a: | w kierunku torow |
O, wreszcie cos o torach.
Napiszcie co sie dzieje z torami... Rozebrano czesc, to wiem, ale nie wiem co tam skrobia na podtorzu (bo chyba takiego rozbabranego podtorza z sypiacym sie bylym peronem nie zostawia tak sobie w centrum miasta?) |
_________________ Unión Europea nos trae por la calle de amargura.
European Union brings us down the street of bitterness. |
|
|
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 24-04-2012, 07:20
|
|
|
Być może zrewitalizują tą sikawko/fontanienkę przy peronie i zrobią porządną stylową fontannę.
Najlepiej taką w formie armatki wodnej wyrzucającej wodę pod dużym ciśnieniem.
Woda w formie podświetlanego łuku, w kolorach tęczy, wytryskiwana z tej armatki przelatywałaby nad planowanym rondem pod apteką do sadzaki ze złotymi rybkami w okolicach szybu Regis.
Co prawda powstanie problem z przepompowywaniem wody z powrotem, ale przecież to w większości sfinansuje Unia. To się położy rurę przed budową ronda... |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 24-04-2012, 17:35
|
|
|
master7 napisał/a: | To się położy rurę przed budową ronda... |
...bo przecież nie ma takiej rury na świecie, której nie można odetkać.
Zaczynam tracić rachubę, więc nie bądź Pan rura i nie pękaj Pan tylko powiedz, która to już będzie fontanna we Wieliczce? |
|
|
|
|
skipper [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2012, 16:14
|
|
|
master7 napisał/a: | Być może zrewitalizują tą sikawko/fontanienkę przy peronie i zrobią porządną stylową fontannę.
Najlepiej taką w formie armatki wodnej wyrzucającej wodę pod dużym ciśnieniem.
Woda w formie podświetlanego łuku, w kolorach tęczy, wytryskiwana z tej armatki przelatywałaby nad planowanym rondem pod apteką do sadzaki ze złotymi rybkami w okolicach szybu Regis.
Co prawda powstanie problem z przepompowywaniem wody z powrotem, ale przecież to w większości sfinansuje Unia. To się położy rurę przed budową ronda... |
nudny jesteś z tymi fontannami i rondami i w ogóle nie śmieszny |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
|
Wysłany: 26-04-2012, 16:30
|
|
|
skipper napisał/a: | nudny jesteś z tymi fontannami i rondami i w ogóle nie śmieszny |
Aby Ci było weselej trwają intensywne prace czyszcząco-rozruchowe dumy burmistrza, fontanny na pl. Kościuszki. Będziesz mógł w niej zmyć swoje niezadowolenie. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 26-04-2012, 20:08
|
|
|
Cytat: | Aby Ci było weselej trwają intensywne prace czyszcząco-rozruchowe dumy burmistrza, fontanny na pl. Kościuszki. Będziesz mógł w niej zmyć swoje niezadowolenie. |
Ona działała. ale ktoś w podziękowaniu wlał w niedziele do fontanny cała butelke detergentu i ponoć się tak zapieniła, że wyłączyli |
|
|
ArturSosin
Nadszybie
|
Wysłany: 26-04-2012, 20:16
|
|
|
Nastepnym razem przed taka akcja prosze dac info na forum zeby chociaz w kamerze efekt zobaczyc |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 26-04-2012, 20:27
|
|
|
Sam nie widziałem i żałuje, słyszałem tylko od świadków zdarzenia |
|
|
master7
Hysinbold
Osiedle: Zdrojowe
Pomógł: 3 razy Wiek: 51 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 3885 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 27-04-2012, 08:39
|
|
|
przemo napisał/a: | Ona działała. ale ktoś w podziękowaniu wlał w niedziele do fontanny cała butelke detergentu i ponoć się tak zapieniła, że wyłączyli |
Nie dziwie się, że ktoś się "zapienił" jak to zobaczył.
skipper napisał/a: | nudny jesteś z tymi fontannami i rondami i w ogóle nie śmieszny |
Rozumiem, że można mieć fontannę, dwie a nawet trzy, do tego skwerki i chodniki z starym centrum miasteczka z kostki. To jest jasne.
Ale do jasnej ciasnej oprócz pomysłu i koncepcji liczy się jeszcze ostateczne wykonawstwo.
Wiele rzeczy jest brzydko wykonanych, bez głębszego przemyślenia, bez smaku i poczucia estetyki.
I tak np (podsumowuję to co pojawiło się w innych wątkach):
Rynek Górny,
Rynek Górny: fontanna: brzydka, nie da się przy niej siedzieć, bo moczy kamienne zimne ławki we wnęce, robi się zresztą tam już nalot od wilgoci w całej wnęce. Tu też należy zadać pytanie co się stało ze starą fontanną
Płyta patelnia, dwa niewidoczne i niebezpieczne progi. Pseudo ławki naokoło, przez złośliwych nazwane katafalkami (później zostały pokryte drewnem), zastawione przez samochody. Cała kupa barier dla niepełnosprawnych i nawet dla wózków z dziećmi.
Ponieważ pomimo zapowiedzi niemal nic się tam nie dzieje, zapycha się teraz płytę, a to jakimś malunkiem 3D, a to bezgustownymi kwietnikami, a to okresowo budami jarmarcznymi. W okolicy drzewek, kora nieuporządkowana i przemieszana z petami i innymi śmieciami.
Całość sprawia wrażenie eklektyczne, dla mnie takie zestawienie daje kiepski rezultat.
O różu majtkowym z zielonymi oknami otoczonym masztami, na których powiewają flagi (zazwyczaj niesamowicie brudne szmaty) już nie wspomnę.
Ulice i chodniki: kostka na ulicy - zgoda, wymusza spowolnienie ruchu. Na chodnikach - koślawa i niewygodna, studzienki i zawory pozostawiono stare i brzydkie, takie takie jak były. Pomimo tego tam gdzie są płyty efekt jest znacznie lepszy.
Tzw. rynek dolny: pomysł jakiś tam był, ale całość wykłada się przez fontannę. Z której strony by nie patrzeć nijak nie pasuje mi ta kolumna do otoczenia. No i ta nieszczęsna kostka... No ale coś należało zrobić w związku z planowanym uruchomieniem szybu Regis, no to zrobiono.
Skwer przed IPN: Jakimś cudem ocalała poprzednia fontanna, która po odnowieniu okazuje się być najładniejszą fontanną. Patrząc od strony ulicy rozpościera się jednakowoż przed nami widok na jakiś ugór, jakieś brzydkie zabudowania, odsłonięte bo wycięto drzewa. Kostka? A wystarczyło tylko uporządkować sprawę. wystarczy zresztą zerknąć do Google Maps, żeby zobaczyć jak było kiedyś.
Park Mickiewicza i Solne Miasto: Miał już być kiedyś rewitalizowany i w sumie nie wiem czy ta rewitalizacja była. Owszem zrobiono porządek ze stawem, coś tam poprzycinano i uporządkowano ale miało to się nijak do koncepcji która onegdaj się znajdowała na stronie miasta. Teraz słyszymy, że temat wraca, aż strach się bać, co się tam nam zafunduje. Basen, boiska, orliki, sale gimnastyczne, stadion lekkoatletyczny, a w parku nawet nie ma wytycznonej ścieżki do biegania (obecnie standard w parkach miejskich). Przed Solnym Miastem kolejna kamienna pustynia z mega fontanną i masztami (też często brudne flagi), pamiętam jak na początku młodzi jeździli na deskorolkach (nie wiem czy teraz tak jest i czy nie przegoniono ich stamtąd), a może zamiast tego prezydenckiego wystroju trzeba było zrobić skate park, zawsze to coś bu się tam działo przed budynkiem. no i ponoć ściana wspinaczkowa nie działa. Tu jednak są dwa plusy, orlik z kortami i plac zabaw dla dzieci (ale tu akurat sprzęty i wykonawstwo są typowe więc ciężko tu by było coś zepsuć).
Użytek ekologiczny Grabówki: teren uporządkowany, można powiedzieć, że jest w miarę ok, tylko ludzi coś brak. Chyba nie sprawdziła się koncepcja parku "podmiejskiego", być może wieliczanie jeszcze do tego nie dorośli. Maty ochronne na placu zabaw - duży plus, szkoda że nie ma takich na placu zabaw w Parku Mickiewicza. Wjazd na teren niby tylko dla uprzywilejowanej grupy (wędkarzy), ale i tak pod staw wjeżdża kto chce, co jest dość niebezpieczne dla pieszych.
Dawne tory i stacja kolejowa Wieliczka Rynek: co tam będzie, tego nie wie nikt, ale jednego możemy być pewni, czeka nas rewitalizacja tych terenów.
Ale dosyć narzekania. Powiedziałbym tak ogólnie pomysły i kierunek rewitalizacji są moim zdaniem poprawne, powiedzmy 4 no może 4,5. Często brak jednak, spójności, przemyślenia sprawy czy wyobraźni przestrzennej. Za realizację pomysłów coś między 3 a 2. |
_________________ www.wieliczka24.info
www.master7.rowerpower.org
Hosting Dedykowany | Wirtualizacja | Profesjonalny Hosting | Serwery Gier |
|
|
|
|
Amika
Solanka
|
Wysłany: 27-04-2012, 11:35
|
|
|
sprox napisał/a: | ArturSosin napisał/a: | w kierunku torow |
O, wreszcie cos o torach.
Napiszcie co sie dzieje z torami... Rozebrano czesc, to wiem, ale nie wiem co tam skrobia na podtorzu (bo chyba takiego rozbabranego podtorza z sypiacym sie bylym peronem nie zostawia tak sobie w centrum miasta?) |
Prace rozbiórkowe trwają a efektem ma być deptak |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 27-04-2012, 20:49
|
|
|
Fontanna pod Solnym Miastem też sie w dzisiejszy wieczór zapieniła. Nawet fajnie wyglada pokryta białym kożuszkiem. Może to producent "Ludwika" robi akcje reklamowa |
|
|
|
|
Piotrex
Mina Obiezyswiat
Osiedle: wies
Pomógł: 1 raz Wiek: 96 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 1447 Skąd: Wieliczka i okolice
|
Wysłany: 27-04-2012, 21:52
|
|
|
Musi sie może umyć od fekaliów tam można sikać czy nie ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|