Poprzedni temat «» Następny temat
Zastaw się, a postaw się
Autor Wiadomość
T
Kierat konny

Wysłany: 28-05-2012, 15:12   

raphalsky napisał/a:
Jest tu na forum też paru estetów. Nie takich ot sobie [..] Cóż poradzić, że grona specjalistów krajowych ustaliły nawrót do kolorystyki pierwotnej budynków zabytkowych?

Nie wiem czy ktoś jeszcze poczuł się wywołany, ja się czuję; zdarzyło mi się w życiu dotknąć niezwykle skomplikowanego i szerokiego tematu jakim jest konserwacja zabytków. Nie ma jednej definicji tego zagadnienia, nie ma jednej drogi konserwacji, nie ma jednego dla wszystkich zabytków wyznacznika postępowania i nie ma jednego gremium opinodawczego. Im ważniejszy zabytek tym więcej specjalistów różnorodnych dziedzin, których opinie często się wykluczają a ich wszystkich nienawidzi inwestor/właściciel i jego księgowy.
Jeżeli dołożymy do tego kwestię reastauracja, rekonstrukcja, rewitalizacja czy konserwacja, podejście historyczne, konserwatorskie, historii sztuki czy architektoniczne to możemy samymi teoriami zająć czytelników na kilka miesięcy.
Tak, są ludzie, którzy się kształcą "w estetyce" i biorą za to pieniądze. Generalnie są to osoby, które potrafią powiedzieć co jest ładne a co nie, co jest historycznie zgodne a co nie w przeciwieństwie do przeciętnego Kowalskiego. Niestety wiedza ta daleka jest od matematyki i nie ma w niej żadnych pewników; co więcej jest to wiedza zdobyta często na podstawie doświadczeń z wąskim materiałem badawczym i podlega zmianom. Nawet jeżeli jakieś grono specjalistów coś zaleca to trzy inne odradzają. Jeżeli DH "Kinga" nadal będzie stać za sto lat to znajdzie się taki specjalista, który napisze pean naukowy na temat jej pięknych, betonowych żeber.
Dziś wizję kolorystyczną w architekturze zabytkowej Wieliczki realizuje konkretny człowiek, z takim a nie innym podejściem, ale po zmianach personalnych spodziewać się możemy zupełnie innych decyzji, równie solidnie popartych licznymi wskazówkami odpowiednich specjalistów z "krajowych gremiów".
Nam, mieszkańcom Wieliczki, zarówno "kształconym akademicko" jak i zwykłym Kowalskim pozostaje krytykować i wyrażać opinie: mądre i głupie, dobre i złe, wynikające z wiedzy jak i z frustracji. Możemy też opinie te krytykować, ignorować, dyskutować o nich. Podobnie jak i o meritum tego wątku czyli o sposobie prowadzenia polityki dbania o wspólne przestrzenie miejskie. A że krytyków w każdej dziedzinie w tym kraju na pęczki to i treść większości postów w tym wątku przewidywalna była od początku. Mnie tam cieszy dość żywa dyskusja o przestrzeni wspólnej, bo przekonuje mnie, że są osoby, kótrym na jakości tej przestrzeni zależy i potrafią docenić jej poziom. Przekonuje mnie, że w zalewie styropianu (którego ostatnią ofiarą została apteka "kolejowa") są ludzie estetycznie otwarci, nawet jeśli nie kształceni akademicko za to sfrustrowani ;)

solniak 
Gallus gallus

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 28-05-2012, 16:33   

T napisał/a:
Nie wiem czy ktoś jeszcze poczuł się wywołany

Ja nie.

Zaraz idę do ogródka, by patrzyć na swoje rośliny, na chmury nad horyzontem, na Beskidy i zamglone Tatry.

Cieszę się, że również mieszkańcy Wieliczki - z wyjatkiem dosłownie kilku frustratów na forum - doświadcza w swoim mieście tej samej estetycznej przyjemności co ja.
Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "

Piotrex 
Mina
Obiezyswiat

Osiedle: wies
Wysłany: 28-05-2012, 23:24   

Ja chyba musze sie napić bo nie nadąrzam za niektórymi postami poetycko estetycznie pisane jakieś farmazony.

Wkur...mnie jak ktoś wyrzuca w błoto moje pieniądze które ciężką ręką musze oddać do Urzędu staram sie o tym nie myśleć :diabel:

Niech się zmienia miasto jestem za ale niech Ci co o tym decydują wyjdą dalej poza centrum niech się zainteresują problemami okolicznych Gmin

raphalsky 
Mina

Wysłany: 29-05-2012, 09:17   

Piotrex napisał/a:
Wkur...mnie jak ktoś wyrzuca w błoto moje pieniądze które ciężką ręką musze oddać do Urzędu staram sie o tym nie myśleć

To postaraj się bardziej ;)

Pozdrawiam,
raphalsky

nacomito 
Nadszybie

Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
Wysłany: 30-05-2012, 14:03   

O pomstę do nieba wołają parkowe alejki, wspaniałomyślnie za najniższą cenę przetargu, wykonane przez firmę WikPol ze Sułowa. Jedyne 51 000 zł kosztowało podatników wysypanie alejek tłuczniem na przemian pylistym i b. grubym. Niesposób chodzić po tym w delikatnym obuwiu, biegać dla relaksu, jeździć wózkiem dziecięcym, inwalidzkim lub na rowerze.

Jest to kolejna spieprzona robota, wykonana tym razem nie na pokaz lecz na wyrzucenie pieniędzy z pustej kasy gminnej.

Konkurujące firmy proponowały wykonanie prac za 107 000; 122 000; 124 000; 147 000 i ...222 000 zł.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 30-05-2012, 14:10   

Pytanie czy kazda oferta opiewala na to samo.
Jak z tego wynika srednia oferowana cena wynosila 128k. Z czegos to pewnie wynika. Wiec czego spodziewano sie za 40% ceny?

nacomito 
Nadszybie

Wysłany: 30-05-2012, 14:23   

ArturSosin napisał/a:
Pytanie czy kazda oferta opiewala na to samo.

Przetarg winien być jednoznaczny i tak rozpisany, by nie dawał pola manewru dla łapiduchów przetargowych.

ArturSosin 
Nadszybie

Wysłany: 30-05-2012, 15:47   

nacomito napisał/a:
Przetarg winien być jednoznaczny
Zbyt szczegolowe sa ustawiane pod konkretne firmy. Tak to juz dziala. Dla zleceniodawcy nie ma roznicy czy np kamien na alejki wysypywany jest nowa koparka, taczkami czy recznie przez nagie nastolatki. Dla wykonawcy owszem.

nacomito 
Nadszybie

Wysłany: 30-05-2012, 18:29   

Pływająca fontanna w parku jest już po pierwszych próbach.

minetoo 
Poprzecznia
Biker

Osiedle: Dembowskiego,Lotos
Wysłany: 30-05-2012, 18:54   

Hej co z tą pływającą fontanną?
Mieszkam obok a jeszcze jej nie widziałem.
Chowają na noc?

Za 50k sam bym taczkami kamień wysypał :diabel2:

Tom 
Sztolnia

Wysłany: 30-05-2012, 20:52   

Działa... I uważam że jest całkiem OK... ;)

nacomito 
Nadszybie

Wysłany: 05-06-2012, 20:55   

Tak prezentowała się najładniejsza wielicka fontanna podczas uruchomiania:

Plik ściągnięto 26 raz(y)
231,56 KB
Plik ściągnięto 21 raz(y)
187,79 KB
Plik ściągnięto 18 raz(y)
199,48 KB

minetoo 
Poprzecznia
Biker

Wysłany: 05-06-2012, 21:24   

XXX mi przykro że całe lata nic się nie dzieje a tu nagle "obcym" takie cuda :/

tigra03 
Magnum Sal

Wysłany: 05-06-2012, 21:40   

Mam nadzieję, że to zostanie dla nas, "obcy" nie zabiorą...

minetoo 
Poprzecznia
Biker

Wysłany: 05-06-2012, 22:00   

Fontanna na stawie też może zostanie....może

Odpowiedz do tematu