Wodociągi w Wieliczce |
Autor |
Wiadomość |
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 03-06-2012, 09:49
|
|
|
Ja kupuje od 12 lat wodę do picia.
Ale jeśli chodzi o normy to wielicka woda jest przy samej górnej granicy dopuszczenia.
Niestety z inwestycji w wodociągi burmistrz wykonał jedynie fontanny. Żadnej stacji uzdatniania czy czegokolwiek. Szkoda |
|
|
kmc
Kierat konny
Osiedle: Krzyszkowice=>Os. Bogucice
|
Wysłany: 03-06-2012, 11:36
|
|
|
Jeśli by byli w Wieliczce dobrzy gospodarze to problem wody w tym mieście i gminie nie powinien występować. Znajdujemy się przecież nad Subzbiornikiem Bogucice (Tr) gdzie Szacunkowe zasoby dyspozycyjne wynoszą 40tys. m3/dobę. Woda czysta i bogata w minerały. |
_________________ Panie, strzeż mnie od przyjaciół... Z wrogami jakoś sobie poradzę. |
|
|
|
|
dawidsurowka
Sztolnia
Osiedle: Lekarka
|
Wysłany: 03-06-2012, 16:57
|
|
|
Bary i restauracje jak zawożą wodę do badania przed otwarciem lokalu nie leją wody z wodociągu tylko z butelki niegazowaną, nalanie wody z kranu to początek końca |
_________________ DAWID |
|
|
|
|
Tsubasa
Osiedle: Lekarka
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 3871 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 03-06-2012, 17:06
|
|
|
wiesiek napisał/a: | Każdy z nas zmierza się problemem kamienia w czajniku i osadu w szklance, zastanawiam się czy woda w Wieliczce spełnia normy wody zdatnej do picia |
zainwestuj w zmiękczacz jonowymienny.. było o tym na forum, nawet zdjęcia wklejałem.. |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.nano-reef.pl - bo małe jest piękne |
|
|
|
|
ALEX
Sztygar
|
Wysłany: 03-06-2012, 17:38
|
|
|
dawidsurowka napisał/a: | Bary i restauracje jak zawożą wodę do badania przed otwarciem lokalu nie leją wody z wodociągu tylko z butelki niegazowaną, nalanie wody z kranu to początek końca |
Znam osobiście taki przypadek, kiedy okazało się, że woda pobrana z bańki jednego z szanowanych dostawców wody, jest ... niezdatna do picia. Wtedy dopiero wyszło, jak dajemy się napijać w butelkę
Wiem, że z pewnością dostawcy wód są kontrolowani przez Sanepid, ale może czasami warto jednak oddać taką wodę do analizy, żeby przekonać się, czy rzeczywiście ta woda jest taka zdrowa Nie twierdzę, że opisany wyżej przypadek to reguła, ale sytuacja taka miała miejsce. |
_________________ www.kamsol.pl |
|
|
|
|
ewa1980
Szyb Ewa
Wiek: 44 Dołączyła: 03 Sty 2011 Posty: 163 Skąd: Trąbki-Wieliczka
|
Wysłany: 03-06-2012, 17:52
|
|
|
Woda w Wieliczce jest wyjątkowo złej jakości, posiadam dzbanek BRITY i wodę do czajnika i na zupę mam bez kamienia. |
_________________ Ewa |
|
|
|
|
ALEX
Sztygar
|
Wysłany: 03-06-2012, 18:03
|
|
|
Wykładnikiem dobrej/złej wody do picia nie jest osad na czajniku
Warto poczytać np. to http://wsse.krakow.pl/str...:woda&Itemid=10
Twarda woda jest za to szkodliwa dla urządzeń i instalacji, które mają z nią kontakt.
Dlatego w domu, jak wspomina Tsubasa warto zainstalować zmiękczacz, a do picia kupować sprawdzone wody mineralne, jak pisze Przemo |
|
|
|
|
ewa1980
Szyb Ewa
|
Wysłany: 03-06-2012, 18:14
|
|
|
Po kilku dniach gotowania wody z kranu w czajniku mam kamień i na samej górze osad. Po zalaniu herbaty taką wodą herbata jest niesmaczna, koniecznie muszę dodać soku lub cytryny. Wydaje mi się że ta woda jest zła, jestem pewna że jest zła |
_________________ Ewa |
|
|
|
|
ALEX
Sztygar
|
Wysłany: 03-06-2012, 18:19
|
|
|
Zrób sobie herbatę na wodzie Zuber i zobaczysz, jak może smakować herbata na "dobrej" wodzie
A tak poważanie, jeżeli przeszkadzają Ci wspomniane przez Ciebie efekty - montuj zmiękczacz i zapomnisz na zawsze o kamieniu, a herbata bedzie smakowała inaczej |
|
|
|
|
ewa1980
Szyb Ewa
|
Wysłany: 03-06-2012, 18:31
|
|
|
Zuber jest wodą leczniczą, wystarczy dzbanek Brity i piję pyszną czarną herbatkę. Zmiękczacz to duży wydatek, dzbanek 80zł z 4 wkładami filtrującymi |
_________________ Ewa |
|
|
|
|
maraku
Solanka
Osiedle: zadory
|
Wysłany: 03-06-2012, 19:01
|
|
|
Woda w Wieliczce to zwykła lura ,której nie da się pić. Kilka już lat piję wodę przywiezioną ze żródeł. Skandalem jest kto klepnął takie coś jako wodę do picia. |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 03-06-2012, 22:23
|
|
|
kmc napisał/a: | Jeśli by byli w Wieliczce dobrzy gospodarze to problem wody w tym mieście i gminie nie powinien występować. Znajdujemy się przecież nad Subzbiornikiem Bogucice |
Ujęcie dla Wieliczki w Bieżanowie bierze wodę z zasobów trzeciorzędowych (tzw, piaski bogucickie). Subzbiornik to też trzeciorzęd. Czy to przypadkiem nie ten sam zbiornik ?? Jezeli tak to już pijemy tą wodę. |
|
|
|
|
kmc
Kierat konny
Osiedle: Krzyszkowice=>Os. Bogucice
|
Wysłany: 04-06-2012, 07:02
|
|
|
Tomek73 napisał/a: | kmc napisał/a: | Jeśli by byli w Wieliczce dobrzy gospodarze to problem wody w tym mieście i gminie nie powinien występować. Znajdujemy się przecież nad Subzbiornikiem Bogucice |
Ujęcie dla Wieliczki w Bieżanowie bierze wodę z zasobów trzeciorzędowych (tzw, piaski bogucickie). Subzbiornik to też trzeciorzęd. Czy to przypadkiem nie ten sam zbiornik ?? Jezeli tak to już pijemy tą wodę. |
Tak, ale w durzej mierze wodę z tego zbiornika jak już napisałeś "importujemy" z Krakowa. Konkretnie z ujęcia Bieżanów-Drożdżownia. Ujęcia w Węgrzcach i w Małej Wsi nie należą do bardzo wydajnych i z tego co słyszałem nie są zbyt głębokie. Ulegają częściej skażeniom. |
_________________ Panie, strzeż mnie od przyjaciół... Z wrogami jakoś sobie poradzę. |
|
|
|
|
Tomek
Sztolnia
|
Wysłany: 04-06-2012, 07:10
|
|
|
Woda z kranu jest niezdatna do picia, nadaje się tylko do podlewania ogródka. Po parokrotnym zagotowaniu czajnik jest zakamieniony woda mętna |
|
|
|
|
raphalsky
Mina
|
Wysłany: 04-06-2012, 07:51
|
|
|
Tomek napisał/a: | Woda z kranu jest niezdatna do picia, nadaje się tylko do podlewania ogródka. Po parokrotnym zagotowaniu czajnik jest zakamieniony woda mętna |
Czyli woda jest wyjątkowo bogata w składniki mineralne |
|
|
|
|
|