Wielickie śmieci |
Autor |
Wiadomość |
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 09-08-2013, 13:33
|
|
|
Cytat: | Trzeba było go schować do cienia wcześniej. |
Oczywiście tylko skąd miałem wiedziec o której Hrabistwo z ZGK przyjedzie po śmieci ?
Cytat: | Nie no, taka bardziej życiowa teoria. Tak już po prostu jest. Nie moja wina. |
dobra bez wyowdu bo szkoda czasu.
Cytat: | Nie znam problemu. Wystawiłem ostatnio worki z segregacji, zabrali coś po 11 i wrzucili za bramkę zwiniętę 3 worki. | U mnie segregacji "po nowemu" nie odbierali, a stara firma workow nie ozstawila. Stad jade na workach od miki. A tutaj nikt nie dawal od czapy trzeba bylo wypraszac
Taka drobna roznica. Dali 3 x 1 worek powinni dać 4 x 2 . |
|
|
Bronek
Zawalisko
Osiedle: Boża Wola
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 717 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 09-08-2013, 14:35
|
|
|
przemo napisał/a: | Oczywiście tylko skąd miałem wiedziec o której Hrabistwo z ZGK przyjedzie po śmieci ? |
No i to Twoje pytanie idealnie objaśnia to, że nie ma sensu rozwodzić się nad tym, czy odebrali o 7, 8 czy 18 godznie.
Jest harmonogram.
W harmonogramie jest podany dzień.
Więc mają w tym dniu odebrać.
Jak nie odbiorą, można robić wojnę. I tyle. |
_________________ www.srodmiescie.wieliczka.eu |
|
|
|
|
agga
Mina
Osiedle: Zadory
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Lip 2007 Posty: 1461 Skąd: wieliczka
|
Wysłany: 09-08-2013, 14:40
|
|
|
Cytat: | Trzeba było go schować do cienia wcześniej. | Bronek czy Ty myślisz, że mieszkańcy nie mają niczego innego do roboty tylko wyjmować i chować do cienia kubły na śmieci. Powinna być wyznaczona godz odbioru i koniec kropka. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 09-08-2013, 14:43
|
|
|
Cytat: | Jest harmonogram.
W harmonogramie jest podany dzień.
Więc mają w tym dniu odebrać.
Jak nie odbiorą, można robić wojnę. I tyle. |
Dla bezrobotnych owszem
Dla pracujących to raczej problem.
Poprzednio firma potrafiła określić godzinę.
Obecna jakoś nie bardzo |
|
|
Bronek
Zawalisko
|
Wysłany: 09-08-2013, 14:49
|
|
|
przemo napisał/a: |
Dla pracujących to raczej problem.
|
Ale jaki? U mnie się zostawia, rozchodzą się wszyscy i kosz po powrocie pusty się zabiera za bramkę. Nigdy nikt się na niego nie połakomił, nawet sobie tego nie wyobrażam.
Widać, że tęskno Ci za poprzednim odbiorcą - Miki. Rozumiem to. Ale to nie był wymysł gmin. Ustawa była źle skonstruowana. Jej wymysł z Brukseli też.
Już dawno pisałem - trzeba było narzucić na firmy odbierające śmieci nakaz narzucenia wyższych opłat za niesegregowane i dużo niższych za segregowane śmieci. Pozostałby wybór dla mieszkańców, efekt byłby ten sam co teraz ( rzekoma ekologia ), firmy by konkurowały między sobą - usługa dla odbiorcy byłaby na dużo lepszym poziomie. |
|
|
|
|
nacomito
Nadszybie
Osiedle: Bulwar Zachodzącego Słońca
|
Wysłany: 09-08-2013, 15:26
|
|
|
Rozpatrzony został przetarg z 17-07-2013 na dostawę w formie leasingu śmieciarki dla potrzeb ZGK. Po wnikliwej analizie, wybrano najkorzystniejszą i jedyną ofertę za 180 tys. zł.
W dn. 09-08-2013 ukazało się ogłoszenie przetargowe na kolejną śmieciarkę.
Jak tak dalej pójdzie, ZGK stanie się śmieciowym potentatem. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 09-08-2013, 15:36
|
|
|
Bronek, nie chce mi się z Toba gadac - bo z piewcą sukcesu UM nie mam co dyskutować zawsze masz racje i Twoi mocodawcy też, to weź ją sobie i powieś nad łóżkiem |
|
|
j4nk0
Kopacz
|
Wysłany: 09-08-2013, 17:35
|
|
|
18:34 Posegregowane śmieci dalej leżą.
Coś im dzisiaj nie idzie robota. |
_________________ www.mojaziemiawielicka.org |
|
|
|
|
Bronek
Zawalisko
|
Wysłany: 09-08-2013, 19:03
|
|
|
przemo, ależ Ty masz dziwne kompleksy. A dobrze Ci szło i podziwiam Cię, mimo wszystko.
Jaki sukces?
To co się dzieje ze śmieciami?
Porażka. Porażka Brukseli. Porażka rządu. Porażka wielu gmin - w tym i naszej Wielickiej. W kolejności chronologicznej. |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 10-08-2013, 10:51
|
|
|
Kajaj się dalej
Dla mnie wina nie jest rządu i brukseli.
Bo jak ktoś chce to to może to dobrze zorganizować
Gmina wiedziała od roku o tym obowiązku. Wiesz kiedy ogłoszono przetarg ? Wiesz jakim cudem ZGK wyliczyło burmistrzowi koszty wywozu śmieci, a później obniżyło je o 100 % w przetargu na ich wywóz ?
Chłopie przecież to śmierdzi na odległość
Tylko nie ma odważnych co by się tym zajęli. |
|
|
Kozmicki
Zawalisko
|
Wysłany: 10-08-2013, 11:08
|
|
|
przemo napisał/a: | Dla pracujących to raczej problem. Poprzednio firma potrafiła określić godzinę. |
A co Ci da informacja, że odbiorą między 13.20 a 13.45 jeśli w tym czasie będziesz w pracy? Urlop sobie weźmiesz, żeby czatować przy swoim kuble ze śmieciami ? |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
|
Wysłany: 10-08-2013, 11:54
|
|
|
Cytat: | A co Ci da informacja, że odbiorą między 13.20 a 13.45 jeśli w tym czasie będziesz w pracy? Urlop sobie weźmiesz, żeby czatować przy swoim kuble ze śmieciami ? |
A w kozmicach tak nie robia ? |
|
|
T
Kierat konny
|
Wysłany: 10-08-2013, 17:36
|
|
|
przemo napisał/a: | A w kozmicach tak nie robia ? |
Na południu gminy większość terenów obsługiwało ZGK to my tu nauczeni, że wystawiasz w środę wieczór a odbiór mógł nastąpić pomiędzy 6:15 w czwartek rano a 15:00 w piątek po południu. Z mojego punktu widzenia jest lepiej - pierwszy raz śmieci były zbierane w dniu, w którym powinny - obsługę u mnie prowadzi MPO, nowe worki zostawili już w lipcu. |
_________________ Zawsze wyorbrażałem sobie Raj jako bibliotekę; nigdy jako ogród.
Jorge Luis Borges |
|
|
|
|
markoantonio
Kierat konny markoantonio
|
Wysłany: 11-08-2013, 13:21
|
|
|
godzina odbioru dla większości ma marginalne znaczenie : idę do pracy więc wystawiam kosz i mają odebrać. Z workami słabiutko. W lipcu oddałem cztery duże wory plastiku , dostałem 4 malutkie. Nie planuję kupować specjalnej zgniatarki więc chyba nie potrafią liczyć.
Faktem jest , że czasem nie zabierają posegregowanych w danym dniu , czy nawet miesiącu (tak było w zimie , zwaliło śniegiem i co z tego nie mogli przejść kilkanaście metrów??) co jest już przesadą i zniechęca ludzi segregacji. |
_________________ markoantonio |
|
|
|
|
tigra03
Magnum Sal
|
Wysłany: 11-08-2013, 21:05
|
|
|
Poprzednio ZGK pozostawiało 1 duży mocny, żółty worek na tworzywa sztuczne, w lipcu otrzymałam w zamian 2 małe, wąskie żółte worki, ale po napełnieniu, chcąc założyć nowy worek do stelaża, zauważyłam, że jest podziurawiony i odpady lada chwila z niego wypadną... nie mówiąc o tym, że nie mam gdzie trzymać tego napełnionego... a wcześniej jeden duży worek był cały miesiąc w stelażu aż do odbioru.
Co stoi na przeszkodzie aby worki były takie same jak przedtem... czyżby cena???
Te obecnie zostawiane żółte worki zupełnie nie spełniają swojej roli - są za słabe. Ciekawe jak worki będą rozerwane i odpady będą obok worków, czy panowie z Zakładu zabiorą śmieci poza workami czy zostawią obok i zabiorą tylko te w worku ? Przecież firma odbierająca jest taka sama. Jeden duży mocny worek spełniał swoją rolę, te ostatnio dostarczone - niestety nie spełniają swojej roli. Nie mówiąc już o tym, że cena jest dużo wyższa.... koniecznie trzeba to zmienić !! Przecież za wyższą cenę powinno być lepiej a jest gorzej.... |
|
|
|
|
|