Wielickie śmieci |
Autor |
Wiadomość |
Bronek
Zawalisko
Osiedle: Boża Wola
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 717 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 12-03-2013, 15:09
|
|
|
Umów nie bedzie na pewno, tylko deklaracje.
ZGK moze tak, ale niektórzy mają z innymi umowy, MPO czy Miki. |
_________________ www.srodmiescie.wieliczka.eu |
|
|
|
|
gonzo
Gwarek
Osiedle: Piłsudskiego
|
Wysłany: 13-03-2013, 08:28
|
|
|
Właśnie dowiedziałem się od firmy MIKI, że przy najbliższej fakturze będzie pismo informujące o automatycznym rozwiązaniu umowy z dniem wejścia w życie ustawy śmieciowej (01.07.2013), czyli tu też nie trzeba wypowiadać umowy. Gdyby informacje okazały się jednak nie ścisłe to trzeba będzie samemu zadbać o rozwiązanie umowy. |
|
|
|
|
kiotari
Mina
Osiedle: Waldorf&Statler
Pomógł: 2 razy Wiek: 110 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1911 Skąd: Muppet Show
|
Wysłany: 13-03-2013, 09:53
|
|
|
Z tego co słyszałem MIKI i ZGK rozwiążą umowy z automatu. Pozostali - nie wiadomo. |
_________________ Why do we always come here
I guess we'll never know
It's like a kind of torture
To have to watch this show |
|
|
|
|
solniak
Gallus gallus
Pomogła: 2 razy Wiek: 24 Dołączyła: 18 Lip 2007 Posty: 3238 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 13-03-2013, 11:21
|
|
|
Moge się założyć, że wkrótce okaże się, że w gminie gwałtownie wzrosła liczba gospodarstw jednoosobowych.
Zamieskziwanie nie jest łatwo udowodnić, bo chyba nie ma prawnej definicji?
A jak coś udowodnić, to trzeba w sądzie.
Kto będzie reprezentował w sądzie gminę?
Sąsiedzi? Wątpię. Bo nawet jak chętnie doniosą, to chcą robić to po cichu, najlepiej anonimowo a nie włóczyć się po sądach, by sąsiad się zrewanżował.
Urzędnik będzie nocował tygodniami pod domem? Też wątpliwe, bo i tak będzie ciężko udowodnić "zamieszkiwanie" wstecz. No i przecież zawsze można się tłumaczyć, ze dana osoba mieszka gdzie indziej, a tu wpadła na tydzień czy na miesiąc, albo, że za dnia trochę przebywa, a na noc wraca do swojego, innego miejsca zamieszkania.
Skończy się tak jak zwykle, że ci co nie płacili i wrzucali do lasu, nadal nie będą płacić i śmiac się z tych co płacą za wszystkich domowników. |
_________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. " |
|
|
|
|
sprox
Mina
|
Wysłany: 13-03-2013, 18:08
|
|
|
A jak jest ze smieciami "firmowymi", np. fryzjer, biuro, jadlodajnia, sklep, warsztat?
Do tej pory myslalem, ze przedsiebiorcy sa wylaczeni z ustawy smieciowo-gminnej i dalej powinni miec indywidualne umowy z firmami smieciarskimi, ale teraz jakos juz nie wiem...*
*-to, ze nie wiem, to mnie nic a nic nie przeraża, bo cos czuje, ze bedzie nowelizacja przesuwajaca wdrozenie, jak wiele razy w tym kraju |
_________________ Unión Europea nos trae por la calle de amargura.
European Union brings us down the street of bitterness. |
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 13-03-2013, 20:20
|
|
|
sprox napisał/a: | bo cos czuje, ze bedzie nowelizacja przesuwajaca wdrozenie, jak wiele razy w tym kraju |
ludzie powymawiają umowy z obecnymi firmami i zostaną z ręką w nocniku? |
|
|
|
|
markoantonio
Kierat konny markoantonio
|
Wysłany: 14-03-2013, 09:39
|
|
|
W ZGK Wieliczka uzyskałem informację , że lepiej rozwiązać umowę.
Lepiej więc nie liczyć , że coś samo się załatwi. |
_________________ markoantonio |
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 14-03-2013, 11:06
|
|
|
Kraków już zaczął działania
Wczoraj radni przegłosowali nowe stawki za wywóz śmieci, które będą obowiązywać od 1 lipca br. Mieszkańcy muszą teraz wypełnić deklaracje odnośnie liczby domowników, potrzebnych pojemników i wysokości opłaty jaką mają uiszczać.
Druki deklaracji i wszystkie informacje o nowym systemie gospodarki odpadami znajdą na uruchomionej właśnie przez urzędników stronie internetowej www.nowezasady.pl. Warto też wypowiedzieć umowę firmie, która dziś odbiera od nas odpady w przeciwnym razie co sprytniejsi przedsiębiorcy mogą ciągle domagać się zapłaty, choć śmieci będzie już zabierać gmina.
MPO zaznacza, że osoby, które mają z nim podpisane umowy nie muszą się przejmować - te zostaną automatycznie rozwiązane. Więcej informacji otrzymamy też pod infolinią telefoniczną 800 11 22 11. Papierowe deklaracje będą dostępne w punktach urzędu miasta, siedzibach rad dzielnic, siedzibie MPO przy ul. Nowohuckiej i w specjalnie stworzonych placówkach Ekocentrum. Deklaracje oddać urzędnikom trzeba najpóźniej do 30 kwietnia
http://www.gazetakrakowsk...etnia,id,t.html |
|
|
|
|
greg
Mina
|
Wysłany: 16-03-2013, 20:09
|
|
|
master7 napisał/a: | Tak? A co z okresem wypowiedzenia? |
sprawdziłem w swojej umowie z ZGK - mam miesięczny okres wypowiedzenia.
Nasunęło mi się natomiast inne pytanie - u mnie wywóz śmieci jest w kązdy III czwartek miesiąca - występując o rozwiązanie umowy będę wnioskował w piśmie, że aby ZGK wywiązał się prawidłowo z przyjętych na siebie zobowiązań dotyczących wywozu śmieci, dokonał przedostatniego wywozu w dniu 17 maja (III czwartek) oraz 31 maja - bo za śmieci od 17 do 31 maja też mają zapłaconą zryczałtowaną opłatę miesięczną. Lub jednorazowo 31 maja. |
|
|
|
|
Amika
Solanka
|
Wysłany: 21-03-2013, 13:24
|
|
|
Hej, a ktoś wie jak ta afera bedzie wygladała w blokach?? Jak mam udowodnić że śmieci segreguję i w jakich proporcjach?? |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 26-03-2013, 19:38
|
|
|
Chodzą słuchy iż mieszkańcy bloków będą płacić stawki za śmieci niesegregowane,z wiadomych powodów. |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 27-03-2013, 12:08
|
|
|
To wtedy wyjdzie podwyzka ok. 60%. Do tego czasu w blokach SM płaciliśmy ok. 9 zeta za osobę. Do tego MPO zabiera smieci wielkogabarytowe a w okresach świąt jeździ częsciej. A jezeli nie bedzie mozliwości płacenia za segregowane, to po co mam sie przejmowac segregacją? Wtedy niech zabiorą dzwony do segregacji. Bedzie gdzie 2 samochody postawić a miejsc parkingowych jest mało. Poza tym powinni przeliczyć koszt obsługi domków i bloków. Żeby smieciara sie zapełniła przy domkach to musi nabić duzo wiecej km niż w blokach i czasu traci wiecej. Wiec koszt obsługi jest wiekszy. |
|
|
|
|
Madafaker
Mina
|
Wysłany: 27-03-2013, 15:09
|
|
|
Ale podstawową trudnością jest jak udowodnić kto segreguje a kto nie,a dwa jak rozwiązać technicznie i lokalowo w mieszkaniu sprawę tak szczegółowej segregacji śmieci i ich czasowego przechowywania,albo spacery do śmietnika po kilka razy dziennie,ponadto nie wszędzie śmietniki są tak usytuowane aby umożliwić dostawienie higienicznie dodatkowych pojemników. |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
|
przemo
Żupa solna
Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 17 razy Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 6286 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 27-03-2013, 15:25
|
|
|
Mada, ja nei mieszkam w bloku ale segreguje.
W domu w rogu za drzwiami stoi stary kosz na pranie w nim worek. Do worka trafiaja wszystkie smieci recyclingowe ( umyte wczesniej z resztek jogurtów soków itd itp ). Opróżniam 2-3 razy w tygodniu. Nie smierdzi nie przeszkadza. W bloku tez sie pewnie da cos takiego zorbic, a jak ktos ma psa to wychodząc na spacer pojdzie posegregowac.
W Niemczech tak jest i nikt nie narzeka |
|
|
Tomek73
Mina
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 1407 Skąd: Niewielka Wioska
|
Wysłany: 27-03-2013, 15:33
|
|
|
Madafaker napisał/a: | Ale podstawową trudnością jest jak udowodnić kto segreguje a kto nie |
A co mnie to obchodzi co robi sasiad - myslałem że juz dawno sie skończyła zbiorowa odpowiedzialnośc. Jezeli tak zrobią to zachecanie mieszkanców blokowisk do segregacji to tylko niepotrzebnie wydane pieniądze bo mało kto nie mając dodatkowego finansowego bodźca bedzie sie przejmował smieciami. Wszystko do jednego wora.
Co do pojemników przy smietnikach to tez można rozwiązać. Kilkanascie miesięcy temu Spółdzielnia sie dogadała z MPO i postawili koło śmietników plastikowe żółte pojemniki na odpady do segregacji bo dzwony zajmowały za duzo miejsca. Do pojemnika wkładasz wszystko co sie segreguje (wszystko do jednego) a do śmietnika całą resztę. Z pojemnika zawartość jedzie do sortowni i tam jest dzielona na odpowiednie surowce. Nie jest to może idealna segregacja ale zawsze to coś. A odpady do segregacji nie sa wymieszane z pampersami itp. |
|
|
|
|
|